| נשלח ב-28/9/2004 16:42 |
|
| |
תמיה ברמב"ם בענין תוספת ב- ט' אב
ברמב"ם בפירוש המשנה סוף מסכת תענית כתב "ודין תעניתו כדין תענית צום כיפור רוצה לומר שאסור ברחיצה ובסיכה ובנעילת הסנדל ובתשמיש המיטה ומוסיפין מול על הקודש..."
ותמוה שבגמרא במקום אחר נחלקו על בין השמשות אם יש לנהוג בדיני ט' באב. אך תוספת מאן דכר שמיה.
אולי תוספת הוי בין השמשות? אתמהא. מה יש לכם לענות?
תושבעפ
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 18:56 |
|
| |
תושבעפ
אין לי כרגע את הספרי הנחוצים תחת ידי, כך שאינני יכול לעיין בסוגיה. אבל האם בדקת במהדורת הרב קאפח של פירוש המשנה ? הוא בדרך כלל מעיר במקום על הקטעים הקשים (ובנוסף הנוסח והתרגום שלו הרבה יותר מדוייקים ממה שמודפס בש"ס וילנא, והרבה פעמים הדבר מתרץ הרבה מאוד קושיות שיש על פירוש המשנה)
אגב, לפי השולחן ערוך והמשנ"ב אכן אין שום לאכול מבעוד יום, וראה במשנ"ב סי' תקנג ס"ק ג':
"ובין השמשות שלו אסור - הינו בין בכניסתו ובין ביציאתו, אבל אין צריך להוסיף עליהם"
וגם במשנה תורה הרמב"ם כותב:
"תשעה באב--לילו כיומו לכל דבר, ואין אוכלין אלא מבעוד יום; ובין השמשות שלו, אסור כיום הכיפורים. " (הלכות תעניות ה,ז)
ולא מציין כלום לגבי תוספת מבעוד יום.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 21:29 |
|
| |
רב"צ,
זו בדיוק שאלתו של תושבע"פ.
הרי לכל הדעות אין דין תוספת בט' באב.
אז למה כתב הרמב"ם בפיה"מ שט' באב דומה ליוה"כ בכך 'שמוסיפין מחול לקודש כביום הכיפורים'?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 21:47 |
|
| |
תודה לכם רב"צ ולב"י
והנה מציאה מצאתי בר' חננאל בסוכה כח' ע"ב גבי תוספת יום הכיפורים: "ושנינן כי אתא קרא לחיובינהו לנשים בתוספת עינוי והוא בין השמשות של יום הכיפורים..."
והיינו כתב הר"ח שדין תוספת יום כיפור זהו בין השמשות, וא"כ אפש"ל שזהו שיטת הרמב"ם. ועדין יש מקום לדון
חג שמח
תושבעפ
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 21:55 |
|
| |
תושבע"פ,
איך עולה על דעתך לומר שתוספת יום הכיפורים היא בין השמשות?
לדבריך, לדעת הרמב"ם שאין דין תוספת בשבת, יצא שמותר לעשות מלאכה בבין השמשות?!
עם סברות כאלה אתה עלול להכשיל את הרבים, שיבואו ח"ו להקל שלא כדין בבין השמשות של שבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2004 21:58 |
|
| |
אני ציטטי את לשון רבינו חננאל. אמנם רבו החולקים עליו, ואף המשנה ברורה שציינת. אך אין לי ביאור אחר ברמב"ם, ויש לי את שיטת ר"ח מפורשת. ואדרבה אשמח לקבל פשט אחר מכם
תודה רבה וחג שמח
תושבעפ
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2004 15:03 |
|
| |
לבדד חג שמח...
כדי לך לעיין בר"ן במסכת ביצה [על הגמ' בדף ל' ע"א] שבגמרא משמע שערב יום הכיפורים, קודם שחשיכה אין אסור מן התורה. וכתב הר"ן דלשיטת הרמב"ם דספיקא דאורייתא מהתורה לקולא [ומדרבנן לחומרא] וביו"כ יש דין מהתורה להחמיר והוא הנקרא תוספת שבת. אך הוא שאינו סובר כרמב"ם כתב לבאר ביאור אחר בגמ'.
היוצא שמה שכתבתי שיתכן לומר בדעת הרמב"ם, כבר ביאר כן הר"ן.
ועוד כתבתי כבר שאינו שוכן לבדד, אלא אף רבינו חננאל סובר כך. [ע"ע בתורא"ש במו"ק ג' או ד' ע"א בשם הראב"ד שסובר כך]
ומ"מ יש להחמיר כמנהגינו.
תושבעפ
|
|
|
|
|