כבוד תלמידי הר"ן ז"ל. האם הוא היה מקפיד על שמן זית, גם כאשר אינו דולק יפה ויוצר לכלוך ופיח וכו', או שהיה בוחר נרות סטיארין גדולים ויפים שאורם מאיר יפה, ומכובדים יותר. שמעתי עליו שהיה אומר שמאחר והמושג טבילה אינו כתוב בתורה, אלא הפעולה מתבטאת בתורה בלשון 'רחיצה', על כן ההידור החשוב במצוה זו שתהיה המקוה נקיה ומנקה, שזו מטרתה העיקרית של הרחיצה. בדומה לזה שמעתי שאמר שההידור החשוב ביותר במצות תקיעת שופר, הוא שהשופר יהיה עשוי טוב ושקולו יהיה צלול וחזק, שעיקר המצוה בשמיעת קול השופר וציש לדקדק שהשמיעה תהיה מעולה.
שמעתי עוד שהפיוטים הנאמרים בתפילות השבת ('אתה קדשת', 'ישמח משה', 'תכנת/תקנת שבת', 'אתה אחד) לא מצאו חן בעיניו ולא היה אומרם.
מכל הדיונים המרובים כאן אני למד שאיש מהכותבים לא ראה את קובץ פירושיו של הר"ן ז"ל לפרשיות בראשית ונח, שנערכו בידי הרב י' שילת. בזמן מסויים קצר, עקב סכסוך משפחתי היה מישהוא שרצה לפגוע בר"ן ז"ל והעלה בנט את קובץ הפירושים הנ"ל, לכשנודע לי הזדרזתי להורידו. סבורני שעדיין 'לא בא כבושם הזה', בתחומי הכתיבה המקובעת של הדורות האחרונים התחומה בגבולות 'ההשקפה הטהורה' של המשגיחים של הדורות האחרונים. אחד היה שחרג פעם מן הנורמה, בדומה לפירושיו הנ"ל של הר"ן ז"ל (בעיקר בעניין התיאור הכפול של יצירת האדם, ומהותו של אדם הראשון), והוא הרב מ"מ כשר ז"ל, שפרסם בזמנו מאמר ב'סיני' בשם: [זה ספר תולדות אדם].
היו חוגים שהרב כשר נעשה עקב כך בלתי כשר (כך אמרו משם הגרי"ז), אולם לענ"ד אף אחד לא התמודד עם מחציתו של המאמר הנ"ל שעסק בשאלה המקדימה, האם מותר להציע פירושים נועזים, והאם אם מישהו נכשל רח"ל בפירוש לא נכון או לא אמיתי האם נעשה בשל כך אפיקורס? הובאו שם מקורות רבים מראשונים ואחרונים, אולם כרגיל אף אחד אינו מתמודד עם השאלה. בשביל ההשקפה הטהורה, מספיק לצטט אימרה בשם הגר"ח מבריסק: 'נעבאך א אפיקורס איז אויך א אפיקורס' (כמדומה שר"א ווסרמן הי"ד הוא שמסר אימרה זו בשמו, והר"מ שולזינגר עשה מטעמים גדולים מאימרה זו שהפכה אצלו כאילו היתה כתובה בעשרת הדברות. היום שכחו שקביעת דעה ופיסקת הלכה נעשית ממתוך מו"מ הלכתי מקיף ומבוסס ולא בצורת איגרות רועים וכרוזים לצבור.
לפי האימרה הזו, לכאורה ניתן לטעון שרבים מגדולי ישראל שאחזו בדעות שנחשבות בעיננו כיום כדעות פסולות באמונה, ייחשבו ח"ו כאפיקורסים (למשל,הגשמה)???
היום, לא זו בלבד שהדלקה בנרות סטיארין או פאראפין, הס מלהזכיר, והכול מתאמצים להדליק בשמן זית (המקור לכך כמדומה לי היא המלצה של המהר"ל מפרג, שאמר שראוי להדר בשמן זית), אלא שכעת בראש מעייננו השאלה הגדולה שגדולי הדור נזקקו לה, האם שמן זית בעל חומציות גבוהה, שאינו ראוי למאכל רק למאור, אם הוא [כשר] להדלקה ...!!!
 |
|
|