|
|
| נשלח ב-1/11/2004 07:19 |
|
| |
שחרית, תודה על הנקודה ההפוכה
אין ספק שחז"ל יכלו לפרש כדברי הקראים אם הגיון הדברים היה נוטה לזה [ואין כוונתי לומר שאין הגיון בפירוש הקראים במקרה זה].
דברי הקראים בזה מחדשים מאד ואם היו מציעים לי ב' פירושים כנ"ל ודאי היה נכון בעיני לנקוט הכלל של תפשת מועט תפשת.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2004 14:39 |
|
| |
ברור שחז"ל מפרשים הרבה נגד פשט, אך במקרה זה האם הפשט אינו מורה כחז"ל? הפסוק מדבר על הפעולה ולא על התוצאה? לפי הקראים האם התורה לא היתה צריכה לכתוב אשר לא תבער בשבת? אן בכל אופן כאן שני הפירושים יש להם אותו מקום בפשט, האם לא?
האם יתכן שהקראים הפעילו כאן "הגיון הלכתי" ולא רק פשט, כלומר, שזה צחוק לדידם שאסור להדליק אש אך אש יכולה להישאר דלוקה, זה כעין עקיפת ההלכה (כמו דיני עירובין). וכיצד פסקו בשאר הלכות שביתת כלים? יש מחלוקת בית שמא ובית הלל בזה, והאם הקראים פסקו שביתת הכלים אסורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2004 14:43 |
|
| |
מאידך, הרי בוודאי לא הי' להם לט מלאכות, אלא לקחו שביתה כפשוטה שביתה טואטלית מכל עשי' (והאם קבלו ההבחנה החזלית בין מלאכה -יצירה לבין מלאכה - פעולה?), ולקחו אל יוצא איש ממקומו כפשוטו ומזה נבעה שביתה אוטמטית.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2004 20:18 |
|
| |
מסתברא,
דומני שאתה משליך על השפה המקראית מן ההבנות של העברית המודרנית שלנו.
הבנתם של הקראים את הפועל 'תבער' כפעולה המשכית (durative) היא לגיטימית מתוך צורתו של הפועל.
לא זכיתי להבין את דבריך "בכל אופן כאן שני הפירושים יש להם אותו מקום בפשט" - הרי תוצאת שתי ההבנות היא הפוכה לחלוטין.
הקראים [אגב, כמו האתיופים] היו כנראה יושבים בשבת בחושך ולא מדליקים אש. הקראים אגב, גם אסרו על מאמיניהם לקיים יחסי מין בשבת.
קראתי איפשהו שאחד ממנהיגי הקראים היתה שאם רואים אש בוערת בשבת - לכבותה!
אני נוטה להניח שמאחורי כל פסיקה דתית יש מה שכינית "הגיון הלכתי". אדרבה, דווקא במקום שבו תולים דברים בהבנת הפשט, יש לחפש את ההיגיון הזה לא פחות ממקומות שבהם הוא גלוי ומפורש.
לגופו של דבר, מה ההיגיון שבהבנה זו? באמת שאיני יודעת וקשה לי לנחש.
אודה למי שיוכל להאיר עינינו בסוגיה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2004 20:41 |
|
| |
האם לפי דברייך (איני בקי בחוקי הדקדוק המקראי, ואם לא קשה לך, התוכל להביא דוגמאות?) הבנת חז"ל נוגדת לגמרי את הפשט לפי דעתך? יתכן אני חושב כפי היכרות השפה כעת, או אפשר שניתן לומר כך וניתן לומר כך?
ולכן כתבתי "בכל אופן כאן שני הפירושים יש להם אותו מקום בפשט", שכן אמנם התוצאות הן הפוכות, אך השאלה היא אם המלה סובלת שתי הבנות הפכיות. וכבר מצאנו כך במשמעות מלים שיתכן להבנים באופן הפכי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2004 22:20 |
|
| |
חלילה!
איני אומרת שהבנת חז"ל נוגדת את פשט הדברים. אני אומרת שהפסוק סובל את שתי ההבנות גם אם בסופו של דבר הן מביאות להנחיות הלכתיות הופכיות.
דוגמאות?
אני יכולה לחשוב על הרבה פעלים שיכולים לציין משמעות תחילית, כלומר תחילת פעולה או משמעות נמשכת. לדוגמה: לשרוף, לשבת, לעמוד ועוד ועוד (שוב, לשון המקרא, לא עברית מודרנית!).
דוגמה מכיוון אחר לפועל שיכול להיות מובן באופן הפוך ממש מבחינה סמנטית הוא "יסף" (לא יהוסף שלנו, כמובן). וידועה מחלוקת הפרשנים בפסוק: "ולא יסף לדעתה עוד".
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2004 22:06 |
|
| |
יהוסף: בקשר לדוגמה שהתחלת ממנה - "ואל כליך לא תיתן": אני דווקא חושב שהפשט מאד הגיוני, כפי שהסברתי כאן:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1169621
לענ"ד הפשט הוא, שהתורה בכלל לא באה להתיר לאדם להיכנס לשדה חבירו ולאכול כאוות נפשו (הפסוקים בכלל לא פונים אל בעל הקרקע, ולא אוסרים עליו להקים גדר בשדה או לסלק את מי שנכנס לשדה שלו בלי רשות). הפסוקים באים רק להגביל את מי שנכנס לשדה של אדם אחר: גם במקרים שבהם מותר לו לאכול מן הפירות, אסור לו לקחת אותם הביתה. התורה לא מפרטת באיזה מקרים בדיוק מותר להיכנס לשדה של אדם אחר; זה אחד מהמקומות שבהם התורה מסתמכת על "החוק האזרחי" שהיה קיים באותו דור (דוגמה נוספת: "לא יוכל לבכר את בן האהובה על פני בן השנואה הבכור" - איסור שמסתמך על החוק שהבכור יורש פי שניים; סוגיית "החוק האזרחי" ראוי לאשכול נפרד).
בימי חז"ל, החוק האזרחי היה, שמותר לפועל לאכול בזמן העבודה; לכן הם פירשו את כל הפרשה על פועל.
אך בימינו, יש מקרים נוספים שבהם מותר לאדם ליהנות מרכוש של חבירו ברשותו, והפסוקים מתאימים גם למקרים אלה. דוגמאות ניתן למצוא בקישור למעלה; חלק מהן לקוחות מדברי הרב יובל שרלו בשו"ת מורשת (כך שזו לא המצאה "קראית"...).
תוקן על ידי - אראלסגל - 03/11/2004 22:20:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2004 22:26 |
|
| |
בגמ' לא משמע כן, דאמר רב אי הכי לא שבקת חיי לכל בריה...
|
|
|
|
|