בית פורומים עצור כאן חושבים

הפנמת התכנים שיוצאים בלימוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/11/2004 11:30 לינק ישיר 
הפנמת התכנים שיוצאים בלימוד

בתהליך של לימוד אנחנו מנסים להבין ולקבל בשני תחומים -
1. מוסריות ויושר - לימוד חומש מחשבה ואגדה לדוג'.
2. תפיסת המציאות והגדרתה - בסוגיות הש"ס ומחלוקות חז"ל ההלכתיות.
יתכן שאין ממש בחלוקה זו כי באמת גם מוסריות היא חלק מהמציאות אבל אני נוקט בחלוקה הזו בגלל הבדל שיתבאר לקמן.
הענין שקשה לי הוא שלכאורה חסר העוקץ מכל המאמץ. לומדים רעיון בחומש, לומדים מחלוקת בהתיחסות בש"ס ומיד אחר כך ממשיכים הלאה. הדבר היחיד שיקרה במקרה הטוב הוא חזרה עליהם.
אני מרגיש שחסרה מאוד הפנמה. חסר תהליך של השבה אל הלב בכל תחומי הלימוד.
אם לומדים חומש כדי לקבל תפיסה של יושר לא מספיק לבנות מהלכים שכליים מבריקים. צריך לקבל ולהתאחד איתם.
ואם לומדים חז"ל כדי לקבל תפיסה נכונה על המציאות (מחלוקות) אז צריך להכניס את זה לדעת כדי ליצור בסופו של דבר תמונה כוללת של תפיסת מציאות לפי חז"ל.
יתכן שבענין של ההגדרות המציאותיות מספיק מגע קר עם החומר וכל הענין הוא לזכור אותו כמו כל עובדה מדעית אחרת( למרות שודאי שצריך לבנות מערך שלם של תפיסת מציאות ולדאוג שלא יהיו סתירות בין הסברים שנותנים למחלוקות אבל זה ענין אחר) אבל בעניני מוסר המצב שונה.
בעניני יושר אני מרגיש שצריך להתבונן בדברים בצורה פנימית ורגשית כדי שזה "יבלע".
לא נתקלתי בעשיה כזו בשום מקום ולא ראיתי אף אחד שתובע את זה (אני דן על הפנמה של רעיונות שמתחדשים בלימוד.יש אולי "סדרי מוסר" אבל הם עוסקים ברעיונות ישנים וכלליים .צריך לדון על הדרך שבה מפנימים ואם הדרך היא "שפתיים דולקות" או שמא אחרת אבל אני מדבר על עצם הדרישה לזה). אם יש סיבה לזה אני אשמח לשמוע אותה. ובכלל את דעתכם המלומדת בנושא.
תודה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2004 12:08 לינק ישיר 

ובכן, דעתי אינה מלומדת כך שאולי אין לי להביע דעה. אבל הזדהיתי עד מאד עם המשפט "אם לומדים חומש כדי לקבל תפיסה של יושר לא מספיק לבנות מהלכים שכליים מבריקים. צריך לקבל ולהתאחד איתם."

לא הרי התבוננות, הבנה, הסקת מסקנות נכונות - כהרי ביצועם בפועל, כהרי החוויה האישית הישירה, משני הצדדים: גם היות ישר, וגם היות לא ישר. בלי זה, אינני חושבת שהיושר באמת יהפוך לחלק ממך כך שתוכל לסמוך על עצמך שתנהג ביושר בכל מצב.

כולם יודעים לדבר יפה ונכון. מעטים עושים מה שיפה ונכון.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/11/2004 18:31 לינק ישיר 

אמנם המעשה מראה על הפנמה וגם גורם להפנמה (שמעתי פעם שזה הפשט ב"שכר מצוה מצוה") וגם הוא יכול להיות דרך להפנים כמו שכתוב שצריך לתרגל את המידות כדי לקנות אותם אבל ישנן דרכים לפני המעשה ולהן אני מתכוין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2004 19:34 לינק ישיר 

ישרן

העלית נושא חשוב מאד, שדנו בו בתחילת הפורום ואחר כך הפסיקו. וחבל. זה דבר יקר מאד. הלא כל התורה כולה מיועדת לזה.

אעיר רק שתי הערות קצרות, מבוססות על המאירי בהקדמה לבית הבחירה.

א. יש השפעה מקדשת ומוסרית של התורה על האדם הלומד גם באופן בלתי מודע. דוגמא של המאירי: מי שלומד כמה חמור עוון גזל, ממילא מתרחק ממנו. וכל מה שדומה לזה.
כך שגם מי שאינו מקיים את הרעיון הנפלא שהצגת כאן, עדיין הוא מפיק תועלת בדיוק בכיוון הזה מהלימוד.

ב. אכן ראוי שהאדם עצמו יפנים ויכוון את עצמו להפנים לקחים ממה שהוא לומד. יתכן שזה תלוי באדם. יתכן שאין מורים לזה מפני שהם עצמם לא הגיעו לדרגה זו, או מפני שזה פרטי מדי, או מפני שאינם יודעים להעביר זאת לאחרים.

אבל ודאי שראוי לדון בזה. ויישר כוח.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2004 21:00 לינק ישיר 

מימוני-אני מסכים איתך שיש השפעה מסוימת גם כשמסתובבים מסביב לרעיונות מוסריים אבל כמו שאמרת ההשפעה מזערית , ועוד נקודה- כל הצורה שהתורה תופסת אצל אנשים ללא הענין הזה היא שגויה כי כל הרעיונות שנאמרים נתפסים כהגיגים מענינים ושטח ליצירה ללא מחויבות אפילו לנסות להתחבר אליהם.
ולדעתי חוטאים בזה ה"מבינים" יותר מאלה שהתורה אצלם מערכת "דינים" כי אצל המבינים זה מערכת השקפות ומבנה המציאות אז איפה הם קולטים אותה?
אני לא מתכוין לישום של הרעיונות כי זה קשה בכל מקרה אני רק מתכוין שכמו שהיום יש מושג של "סדר מוסר" שזה נסיון להפנים (ללא התחיבות להצליח),שפשוט ירחיבו את העשיה הזו לכל התחומים וכל המסקנות מכל הלימודים יקבלו מקום בסדר מעין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2004 23:57 לינק ישיר 

נושא זה בהחלט חשוב, ודיברתי על כך עם רה"י שלי שליט"א פעמים רבות, והוא מסר על כך סדרת שיעורים שלצערי לא הסתיימה, אבל ניתן לשמוע את השיעורים וזה הלינק: http://shiurim.moreshet.co.il/web/series.asp?series=15

נושא הסדרה הוא "למה ללמוד גמרא"?

מומלץ לשמוע!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2004 20:22 לינק ישיר 

ע"י תוס' במסכת יבמות, ניתן לרפא את כל העקרות שבעולם!

ע"י נימוקי יוסף בב"ק, ניתן לעזור לכל האנשים שבעולם!

--
להבנת הנ"ל: אנא הקשיבו לשיעור מספר 9 - "דוגמא לתורת ההקשבה", בסדרה של "למה ללמוד גמרא?"

http://shiurim.moreshet.co.il/web/rav.asp?ravID=42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2004 23:18 לינק ישיר 

ידידיה

לצערי, לא אוכל לשבת ולשמוע שיעור בהקלטה, ובוודאי לא דרך האינטרנט.

לעומת זאת, אשמח מאד לקבל העתק שאוכל לקרוא בו.

אולי תרצה אתה לסכם את הדברים?

עקרונית, איני מאמין שיש איזה שהוא תוספות שיכול לרפא את כל העקרות בעולם. לא כפשוטו ולא כמדרשו.

כמובן, הקביעה שעל ידי לימוד תורה עוזרים לכל האנשים בעולם היא פשוטה ומובנת מאליה, וניתן להבין אותה למעשה על כמה רמות. גם באופן המיימוניסטי וגם באופן הקבלי.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפנמת התכנים שיוצאים בלימוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext