| נשלח ב-22/11/2004 06:36 |
|
| |
מבחן: האם אמונתך עומדת במבחן הרציונליות
כתב העת המצוין TPM מריץ מזה זמן מה מבחן פשוט שמטרתו לבחון האם האמונה האישית באל עומדת במבחן העקביות רציונלית.
על הנשאל לענות בתשובות של "נכון" ו"לא נכון" על 17 שאלות ולהמנע מהבעת עמדות המנוגדות מבחינה רציונלית. (כפי שמחברי המבחן טרחו לציין, הנחת היסוד היא כמובן שאמונה דתית צריכה להיות גם עקבית מבחינה רציונלית...)
שעשוע נחמד:
http://www.philosophersnet.com/games/god.htm
לטובת הגילוי הנאות, קיבלתי "פגיעה ישירה" אחת ו"כדור" אחד, מה שזיכה אותי במדלית כסף...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2004 09:32 |
|
| |
אני קבלתי 4 פגיעות ישירות. אבל איני מסכים עם האתר ההוא שאכן יש סתירות באמונה שלי.
והנה הויכוח שיש לי עם בעלי האתר.
You have claimed that God exists, that she knows about suffering, wants to reduce it and can reduce it. But now you say you don't think that there is any higher purpose which explains why people die horribly of painful diseases. Why then does God allow it? Surely, a God which knows about, wants to stop and can stop suffering would put an end to pointless suffering.
אני מאמין שיש סיבה לכאב. אבל איני מאמין שיש מטרה לכאב. הסיבה לכאב כי העולם שבו אנו חיים אינו מושלם, אבל זה לא אומר שיש מטרה לכאב בעצמו.
Earlier you agreed that it is rational to believe that the Loch Ness monster does not exist if there is an absence of strong evidence or argument that it does. No strong evidence or argument was required to show that the monster does not exist - absence of evidence or argument was enough. But now you claim that the atheist needs to be able to provide strong arguments or evidence if their belief in the non-existence of God is to be rational rather than a matter of faith.
The contradiction is that on the first ocassion (Loch Ness monster) you agreed that the absence of evidence or argument is enough to rationally justify belief in the non-existence of the Loch Ness monster, but on this occasion (God), you do not.
אני מאמין שיש הוכחות לקיום האל, ואם מישהו מאמין שהאל אינו קיים הוא צריך להביא הוכחות יותר חזקות.
You say that God does not have the freedom and power to do impossible things such as create square circles, but in an earlier answer you said that any being which it is right to call God must be free and have the power to do anything. So, on your view, God is not free and does not have the power to do what is impossible. This requires that you accept - in common with most theologians, but contrary to your earlier answer - that God's freedom and power are not unbounded. He does not have the freedom and power to do literally anything.
אני מאמין שהקב"ה הוא כל יכול, דהיינו ששום דבר אינו מגביל אותו, אבל איני מאמין שהוא יכול לעשות דברים שמעצם הגדרתם סותרים הם בעצמם.
Earlier you said that it is not justifiable to base one's beliefs about the external world on a firm, inner conviction, paying no regard to the external evidence, or lack of it, for the truth or falsity of this conviction, but now you say it's justifiable to believe in God on just these grounds. That's a flagrant contradiction!
אני מאמין שהעולם החיצוני הגשמי חייב להיות מובן בתנאים שלו שהם הוכחות גשמיות, אבל הוכחות לאל שאינו גשמי גם נכונים אם הם מבוססים על כוחות שאינם גשמיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 02:55 |
|
| |
Hi,Chouteng, long time no speak.
I saw this in a Yiddish blog and thought I'll share it with you.
"Rambam Rashba Ralbag Raavad and many more all claim that no one can tamper with logic not
even a Kol Yochel. I'm not aware of single Rishon who claims differently, are you? If so please be so kind and share it with us here.
Now this statement may seem like a chink in the armor of a purported kol yochel for after all you found a certain task that He can't do. But in reality it is precisely that ' a ''seeming'' chink not an actual one, it's more of a chink in your intellectual prowess (no offense).
When stating a logical impossibility you are simply using a string of symbols (words) in a fashion that don't symbolize anything, in the end your just not saying anything.
So in the end there is no task out there for Him to do".
There may be some questionable points in his article there but I think I agree to this point
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 08:27 |
|
| |
איפכא
אתה צודק, זו דעת הפילוסופים שבין הראשונים.
וכן טען וטו באשכול אחד או שנים. אחד על "האם הקב"ה יכול לברוא אבן שלא ניתן להפוך אותה", ועוד אחד על דבר הנמנע שאינו אלא מלל שווא. לינקי?
אמנם, כמדומה שדעת ר' נחמן אינה כך. ובכל מקרה, זה קשור למחלוקת פילוסופית עמוקה. ניתן לטעון כמובן שאמונה כזו שהציג צ'וטנג חורגת ממסגרת הרציונליות - לפחות כפי שמגדירים אותה בדרך כלל.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 13:17 |
|
| |
Hi Ipcha, and thank you for sharing that post. There are many grammatically correct statements which lead to logical difficulties some of which defy resolution. One of the more famous ones is the catalogue paradox.
Taken from http://mathworld.wolfram.com/CatalogueParadox.html
Consider a library which compiles a bibliographic catalog of all (and only those) catalogs which do not list themselves. Then does the library's catalog list itself?
I believe that the paradox relating to God's omnipotence is of the same class. Whilst this particular paradox, viz. Can God make a stone he cannot lift, is easy to resolve, I would not be surprised if a similar paradox be proposed that defies resolution. This paradox would not prove that God cannot exist, it would only show that not all grammatical statements have solutions, which is a matter of no great consequence. Godel's theorem is also relevant to this discussion.
By the same measure I do not believe that the ontological argument proves the existence of God, because, again, the ontological argument relies on the dynamics of language to make its argument, yet as we have seen language can be so manipulated as to lend itself to logical absurdities.
For a fuller discussion of the ontological argument see Mayer Schiller, The Road Back.
מיימוני:
אכן נכון שר' נחמן סובר שהקב"ה יכול ליצור משולש בעל ד' צדדים.
והנה אצל הראשונים היה דיון עירני מאד במה שמכונה אצלהם נמנעות. והוא בהשפעת היוונים שהרחיבו תחום הנמנעות לכלול גם דברים שהטבע מתנגד להם, ועל כן צמצמו כח האל הרבה מאד. ומשום הכי הכחישו הרבה פילוסופיה הנסים האמורים בתנ"ך כגון הצפת הברזל וכדומה מפני שהוא מן הנמנעות. וכן בויכוחים עם הנצרות אמרו חכמי ישראל שא"א שבתולה תלד וכדומה כיון שהוא מן הנמנעות. דעתי הענייה הוא שאכן אין האל שליט בנמנעות אבל רק דברים מעטים ביותר ניתן להגדירם כנמענעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 13:59 |
|
| |
האם הנמנעות הם דברים שסותרים את חוקי ההגיון שלנו?
האם חוקי ההגיון כפויים על רבש"ע או שהוא יצרם?
באם נניח כצד השני שום דבר אינו נמנע והפה שאסר.
(כמדומני שהאדמו"ר מראדזין כתב על כך בהקדמה לספרו של אביו בית יעקב)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 16:21 |
|
| |
שוטאן
להבנתי, פרדוכס הקטלוג אינו מעורר שום קשיים. מחשבה של רגע תראה חד וחלק שקטלוג כזה אינו יכול להיות קיים. כי נניח שהיא מקטלגת את עצמה, אין היא עונה על התנאי השני (שהיא מקטלגת רק קטלוגים שאינם מקטלגים את עצמם). מאידך אם היא אינה מקטלגת את עצמה, אין היא עונה על התנאי הראשון(לקטלג את כל הקטלוגים שאינם מקטלגים את עצמם). כך או כך אין היא עונה על שני התנאים בו זמנית ומכאן שלא יכול להיות קטלוג שיענה על שני התנאים בו זמנית. (אלא אם כן ישונו ההגדרות כך שקטלוגים שמקטלגים קטלוגים אחרים לא ייחשבו...).
לכן המשפט האומר שקטלוג כזה קיים, הוא משפט שקרי. לא משפט שהדקדוק שלו בעייתי, אלא משפט שקרי. אלא שהשקריות הזאת אינו שקריות אמפירית , אלא שקריות לוגית. מכיוון שמדובר בשקריות לוגית הרי שלא ניתן להניח אותה בו זמנית עם הבנת משמעות המלים.
אם הנחת כל יכולתו של הא-ל מובילה לסתירה כזאת, הרי שההנחה הזאת תהפוך להיות שקרית. אין מנוס מזה. (אלא שכמו במקרה של הקטלוגים, יש להגדיר קודם את המושג יכולת). זה לא קשור לשאלות דקדוקיות כאלה אחרות. ובוודאי שאין זה קשור למשפט גדל (מלבד אולי בכיוון ההפוך לעמדה שלך).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 17:08 |
|
| |
הבאתי את הפרדוקס של הקטלוג להראות שמשפטים גרמטיים אינם בהכרח לוגיים.
ואשר על כן משפטים פרדוקסלים אינם מוכיחים כלום לדעתי.
ציטטתי גודל רק להזכיר שא"א לבנות מערכת לוגית מושלמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2004 20:20 |
|
| |
שים לב, שוטאן, "פרדוכס" הקטלוג אינו מוכיח שמשפטים גרמטיים אינם בהכרח לוגיים. הוא מוכיח אך ורק שאי אפשר ליצור קטלוג שיענה על התנאים הנ"ל.
לא זכור לי שגדל הוכיח שאי אפשר לבנות מערכת לוגית מושלמת (במובן שמה שהיא מוכיחה אינו מוכח), אלא שאם מערכת מתמטית היא חפה מסתירות, יש בהכרח משפטים אמיתיים שאי אפשר להוכיח במסגרתה. מה לזה ולנושא שלנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2004 04:46 |
|
| |
הרציונליזם הזה לא נראה לכם סתם כמשחק לא רציני, מממש לא מצליח לשקף את המציאות כמו שהיא
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2004 10:04 |
|
| |
הילברט הציע לבנות מערכת מתמטית מושלמת שתוכיח את כל החוקים המתמטיים על בסיס של כמה אקסיומות שאנחנו יודעים שהם נכונים. גודל הוכיח שזה אינו אפשרי.
אני משתמש בזה להוכיח שכוחותם של חוקים בוליאנים מוגבל. מכאן אני ממשיך שלפעמים לא רק שזה מוגבל, אלא שגם מביא לסתירות פנימיות.
פרדוכס הקטלוג לדעתי מראה, שמשפט לוגי מבחינת ההנחות שלו, מוליך לתוצאות בלתי אפשריות. זה מחייב אותנו לבדוק כל הנחה לוגית האם היא מסוגלת ליצור בעצמה סתירה פנימית. אני חושב שאני לא היחיד שרואה את הדברים ככה, כי יש דיון מקיף מאד על הפרדוכס הזה ולדומים לו.
|
|
|
|
|