|
|
| נשלח ב-4/1/2005 04:13 |
|
| |
ווטו
אולי בגלל שבשני יש סכין?
רק אנשים מעטים נהנים מחרות אמיתית, כולנו עבדים לרעיונות או מנהגים
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 12:03 |
|
| |
ברוך שזיכני לחדש את האשכול....
ברוך מחיה המתים
ברוכים הבאים!         
ברוך המקום
ברוך הוא
ברוך שומר הבטחתו לישראל
ברוך הוא
כנגד ארבעה שליחויות דברה תורה,
תקראו - אז תדעו.
אין לי נסיון רב בהעברת שיעורים, אבל משהו קטן.
כדי להבין את העניין לאשורו, רצוי לקרוא את הפרקים ג'-ז' ,(ללא דילוגים), (רצוי עם רש"י) - לפני קריאת דבריי.
הבעיה
בפרשת שבוע האחרונה, קרי פר' וארא, יש בעיה בולטת וצורמת של כפילות פרשיות.
בפרק ג', ה' מתגלה למשה בסנה, מודיע לו כי הוא אלוקי אבותיו, וכי התגלה אליו על מנת לשלחו לגאול את עמו בני ישראל ממצרים. משה מסרב מתוך ענוותו. ה' דוחה את סירובו, ואומר "כי אהיה עמך", אתה לא הולך לבד.
נדלג לפרק ה. משה הולך לפרעה ומוסר לו את דברי ה'. פרעה מסרב "לא ידעתי את ה' וגם את ישראל לא אשלח... למה משה ואהרן תפריעו את העם ממעשיו...". בעקבות זאת פרעה מכביד את העבודה על בנ"י. משה חוזר לה' ומתלונן "למה הרעות לעם הזה, למה זה שלחתני?".
תגובת ה':"עתה תראה אשר אעשה לפרעה". לדעתי, כאן נצבת הבעיה הראשונה. ה' לא עונה לשאלה. וכי לאלוקי האלוקים אין תשובה מספקת? האם לא היתה לו תוכנית ברורה מראש? נראה לי ששאלות אלו מספיקות כדי לעורר תמיהה רבתי.
הבעיה השניה, שהיא יותר ידועה, מתייצבת למול עינינו בתחילת פרשת וארא. קודם כל, מדוע זה דיבו חדש "וידבר אלוקים אל משה", חוץ מזה - לכאורה ה' חוזר על דבריו בהתגלות שבסנה.
ואז מגיעה הבעיה הגדולה, ולדעתי - שתי הבעיות. הבעיה הראשונה, ציווי ה' למשה חוזר בערך חמש פעמים. הבעיה השניה, בתוך החמש פעמים, שכתובים ממש באמצע המתח - נזכרת התורה להגיד מה הייחוס של משה ואהרן.
הפתרון
השליחות הראשונה
(אני מתכוון לחלק את שליחת ה' את משה לארבעה חלקים: לישראל, לפרעה, לישראל, ושוב לפרעה.)
חושבני שיש לפתור את רוב הבעיות במציאת ההבדל שבין הציוויים והדיאלוגים שהקב"ה מנהל עם משה. ההבדל העקרוני הוא, שבפרק ג', מדובר רק על ניחום לישראל והתראה לפרעה. משה נשלח לומר לפרעה את דבר ה': שלח את עמי ויחוגו לי במדבר, ותו לא. הקב"ה מעיר, בדך אגב, ואני ידעתי כי לא יתן אתכם מלך מצרים להלוך. אבל זה רק הערת אגב, זה לא הנושא המדובר. רק כשמשה כבר הולך למצרים ה' אומר לו - "ראה כל המופתים אשר שמתי בידך ועשיתם לפני פרעה". בעצם יש פה הפרדה ברורה בין עיקרה של השליחות שהוא לבנ"י, לבין החלק הצדדי שהוא התראה לפרעה. ההתראה הינה צדדית, מכיוון שה' יודע שבסופו של דבר פרעה לא ישמע לו.
(פרק ה') משה מבצע את השליחות כנדרש, ורואה ששליחתו לפרעה רק הזיקה - פרעה הכביד את העבודה. (פרק ו') אז הוא הולך ומתלונן "למה הרעותה לעם הזה". עונה לו ה', זה היה רק השלב הראשון. "עתה", שסיימנו את השלב של ההתראה, "תראה אשר אעשה לפרעה". "וידבר אלוקים אל משה ויאמר אליו אני ה'" - מפסוק זה ואילך מתחיל השלב השני - המכות. לכן, מסתבר, חילק המחלק את הדיאלוג של פרק ו' במקום שלכאורה קוטע אותו לשניים.
השליחות השניה
בשליחות השנייה, ה' מוסיף פרמטר "וגם הקמותי את בריתי אתם לתת להם את ארץ כנען את ארץ מגוריהם אשר גרו בה" - ייתכן שזה מקרה, וייתכן שזהו שיקול נוסף, לקל הרחמים והסליחות, מדוע כ"כ דחוף לו להכות את פרעה ולהוציא את ישראל. ניתן לראות זאת כשכלול של הטענה שהופיעה כבר קודם "בני בכורי ישראל".
כאן גם החלק של הגאולה יותר מפורט מאשר הצורך בגאולה. כאן מדברים על השלבים המעשיים של גאולת מצרים: והוצאתי... והצלתי... וגאלתי... ולקחתי אתכם לי לעם, והייתי לכם לאלוקים... והבאתי אתכם אל הארץ אשר נשאתי את ידי לתת אותה לאברהם ליצחק וליעקב ונתתי אותה לכם מורשה.
בקיצור - השליחות השנייה מתחילה את השלב של עשרת המכות ויציאת מצרים.
הכפילות שבתוך השליחות השנייה
אבל השליחות השנייה מתחלקת לשניים - החלק הראשון לבני ישראל, לבשרם על הגאולה, ואח"כ החלק השני לפרעה, להודיעו שזו ההזדמנות האחרונה שלו לשלח את ישראל לפני שיתחילו לנחות עליו האסונות.
מה שמבלבל כאן, היא העובדה שהחלק השני של השליחות השנייה, קרי: השליחות לפרעה, חוזרת כחמש פעמים. שומה עלינו להבהיר את העניין.
בפסוק ט' משה מבצע את החלק הראשון, "וידבר משה כן אל בני ישראל", וזה לא "הולך" - "ולא שמעו אל משה מקוצר רוח ומעבודה קשה".
בפסוקים י-יא, מתחיל החלק השני - ה' שולח את משה לפרעה. בפסוק יב, משה מתנגד, בהסתמכו (לפחות כאחת מהטענות -) על החלק הראשון של השליחות שנכשל - "הן בני ישראל לא שמעו אלי ואיך ישמעני פרעה ואני ערל שפתים". המקרא סתם ולא פירש את תשובת ה', אבל מכללו של הפסוק הבא, אנו יודעים את תשובתו: "וידבר ה' אל משה ואל אהרן ויצום אל בני ישראל ואל פרעה מלך מצרים" - אז טענת ערל שפתים ירדה מהפרק, וטענת בנ"י לא שמעו אלי - או שירדה בעקבותיה, או שה' אינו מתייחס אליה. עכ"פ יש יחס מצידו של ה' לטענת משה.
כאן המקרא מפסיק ועובר לתאר את הייחוס של משה ואהרן. נסביר הפסקה זו בהמשך.
בסיום הייחוס, כאדם האומר נחזור על הראשונות, מפורט האמור למעלה - פס' כח הוא פתיח, שאינו מופיע למעלה,
פס' כט כנגד י-יא
ל יב
א-ב יג.
והדברים מבוארים כמין חומר.
עיקרו של החלק השני, שנמצא בפסוקים ג-ה, לא הופיע מקודם משום שהכתוב מיהר להפסיק את העניין על מנת לייחס את משה ואהרן, שאם לא היה מקצר קודם - היה צריך לחזור פעמיים על כל הסיפור. ומה שהתחיל את הסיפור קודם, ולא כתב הכל רק פעם אחת בסוף - משום שרצה לסמוך את הטענה של "הן בני ישראל לא שמעו אלי" לסיפור של "ולא שמעו אל משה", והואיל וכתב טענה זו, הזכיר, אמנם ברמז, את תשובת ה' - "וידבר ה' אל משה ואל אהרן" וגו'.
עכ"פ, עיקרו של החלק השני, כמו שאמרנו - הוא האזהרה האחרונה. רואים כאן כבר את הסימנים של "ואני אקשה את לב פרעה", וכמ"ש הרמב"ן, שלאחר שפרעה התחיל בעבירה, פתחו לו את הדרך מהשמיים, וכאן כבר מופיע "והרביתי את אותותי ואת מופתי", "ונתתי את ידי במצרים", "והוצאתי את צבאותי... בשפטים גדולים".
הייחוס
נחזור לייחוסם של משה ואהרן. נראה בעיניי שהיחוס נכנס דווקא לפני שליחתם לפרעה, משום שהיא השליחות העיקרית בין הארבעה, שכן, היא היחידה שהביאה את הגאולה, ובאופן ישיר, דהיינו, שליחות זו היא בעצם רשימה של שליחויות להתרות בפרעה ולהכות אותו ואת מצרים בעשר המכות, שבאחרונה שבהן - מכת בכורות - פרעה נכנע סופית ושלח את בני ישראל. והואיל והזכיר את ייחוסם של משה ואהרן, הזכיר גם את ייחוסם של קורח ופינחס ובני אהרן, שיופיעו להלן בספרים ויקרא ובמדבר, כדי שנדע מעכשיו במי המדובר.
אשר לגילם של משה ואהרן, אולי בא הכתוב לציין שעל אף גילם הקשיש, לא יראו ולא חתו מפני איש, והלכו ששים ושמחים לעשות רצון קונם ולגאול את עמם.
תוקן על ידי גדוראובן ב- 21/01/2007 12:10:29
שאלו מה' מטר... כי התרפים דברו און והקוסמים חזו שקר וחלומות השוא ידברו
גו"ר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 17:02 |
|
| |
גדוראובן
כדרכו של כל יהודי אחלוק על פרושך מכיון שכמובן הפרוש שלי יותר טוב.
ואני אתחיל מהקושיה הגדולה שכולם שואלים.
שמות פרק ו
ט) וַיְדַבֵּר מֹשֶׁה כֵּן אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְלֹא שָׁמְעוּ אֶל מֹשֶׁה מִקֹּצֶר רוּחַ וּמֵעֲבֹדָה קָשָׁה: פ
(י) וַיְדַבֵּר יְדֹוָד אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר:
(יא) בֹּא דַבֵּר אֶל פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרָיִם וִישַׁלַּח אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאַרְצוֹ:
(יב) וַיְדַבֵּר מֹשֶׁה לִפְנֵי יְדֹוָד לֵאמֹר הֵן בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא שָׁמְעוּ אֵלַי וְאֵיךְ יִשְׁמָעֵנִי פַרְעֹה וַאֲנִי עֲרַל שְׂפָתָיִם: פ
רש"י אומר על האתר שזה קל וחומר שבתורה. איזה קל וחומר יש כאן?
בני ישראל לא שמעו אל משה מקוצר רוח ועבודה קשה. זו לא בדיוק הבעיה שפרע סבל ממנה. היתה לו עבודה קשה. אז מה זה קו"ח?
והשאלה הגדולה יותר היא מה שעונה לו ה" על זה
(יג) וַיְדַבֵּר יְדֹוָד אֶל מֹשֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן וַיְצַוֵּם אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאֶל פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרָיִם לְהוֹצִיא אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם: ס
נו עכשיו - בטח אמר משה- ריבונו של עולם שאתה מצוה זה כבר נשמע אחרת. עכשיו בני ישראל כבר לא תהיה להם עבודה קשה. ויהיה להם אורך רוח. ופרעה בכלל מיד ישחרר אותם.במחולות. מה הרעיון בזה?
ואז בא המנין עד היחוס. שהסברת מה שהסברת.
לענ"ד הענין היה כך התכנית הראשונה לא הית בכלל לבקש רשות ליציאת מצריים מפרעה. מקסימום, מודעים לו כי אנחנו יוצאים היהודים היו עם עצום ורב. וברצון לא גדול יכלו לצאת ממצרים בל בעיות ובלי עקבות. ואם פרעה והמצרים היו מתנגדים העם הגדול הזה היה מתגבר עליו. אלא מה העם היה עם של עבדים- בהמשך בבשלח כשרודפים אחריהם שש מאות רכב בחור, הם נכנסים לפאניקה. ולא יכולים להלחם באויביהם שהיתה למצרים נחיתות מספרית מובהקת. מסביר
האב"ע כי עבד אינו יכול להלחם באדונו. וכך גם עכשיו עם בני ישראל לא יכלו להעלות בדעתם כי יפרו את דברי האדון המצרי. הם נהיו עצבנים( וקצרי רוח) מהרעיון של היציאה בלי רשות.
ואז בא השינוי בתכנית הציווי יהיה עכשיו שהכל יתנהל על ידי פרעה ובהסכמתו המפורשת.
יבעניין היחוס. לאחר כישלון התכנית הראשונה והכבדת העול על עם ישראל. החלו להשמע בקרב העם שאלות קשות, על משה. מי זה המשה הזה מהיכן הוא צץ? מי מכיר אותו? הרי לא פגשנו אותו בשטיבל לא בשחרית ולא במנחה. וגם בשעורים לא ראינו אותו. ועוד שמענו- אמרו האנשים הטובים- כי בכלל הוא היה עד גמר בית ספר תיכון בבית פרעה-ומה הוא למד שם-ואחר כך במקום בישיבה הוא הלך להשתלמות לביתו של כהן מדין יתרו. נו אמרו האחרים ומה עם היחוס שלו
אבא שלו התגרש והתחתן שוב. נו באמת זה המנהיג שלנו? זה יביא את הגאולה.
בא התורה וספרה את יחוסו שכולם ידעו מי זה משה ואהרון
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 10:08 |
|
| |
גדוראובן.
על הק"ו- עד כמה הם לא צריכים להיות דומים?
בחורי ישיבה למדו ק"ו.
ומה פתיתים (פערפעלך)שצריכים לאכול עם מזלג, אפשר לאכול את זה עם כף. מרק שצריכים לאכול עם כף, ק"ו שאפשר לאכול את זה עם מזלג.
או מה ביתי שמותרת לי ואסורה לך, ביתך שמותרת לך ק"ו שמותרת לי.
על פרושי היותר טוב?? מילתה דבדיחותה הוה.
לגבי היחוס. הענין לא היה כה ברור. הרי יוכבת אחר גירושיה מעמרם. התחתנה עם מישהו אחר ונלדו לה ילדים, אלדד ומידד. אתה רוצה לסבך? בבקשה
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 14:33 |
|
| |
לא הבנת, והרי הגירסה המעודכנת:
אמר ליה ה' למשה, בא דבר אל פרעה מלך מצרים. אמר ליה, הן בני ישראל לא שמעו אלי, ואיך ישמעני פרעה? הרי זה ק"ו פשוט, לא שומעים לי כי אני ערל שפתים. אמר ליה, מה לישראל שכן סובלים מקוצר רוח תאמר בפרעה שאינו סובל מקוצר רוח. אמר ליה, מה לפרעה שכן מלך, ואינו חפץ בערלי שפתיים, תאמר בישראל שרק בני מלכים הם, ואף רחמנים וחכמים הם, ולא איכפת להם שאני ערל שפתיים. וחזר הדין.
ומה לפתיתים שכן גדולים ונדבקים, תאמר בטיפות המרק שקטנות ואינם נדבקות.
ומה לביתי שכן אני אביה ואסור בה, תאמר בבתך שאיני אביה ומותר בה. היכא דמפריך ק"ו לא אמרינן דיו, משמע שפירכא אחרת (שאינה דיו) אפשר לעשות.
על בדיחתך עניתי בבדיחה, כמו גם בשני הק"ו האחרונים (למרות שהתשובות אמיתיות).
לגבי היחוס, במילה אחת: מה? סך הכל שאלתי אם לדעתך אף אחד לא הכיר אותו. הרי אהרן הולך ביחד איתו כתלמיד לפני רבו שנאמר ואתה תהיה לו לאלהים, אז במה העם הסתפקו?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 14:38 |
|
| |
כשיש פאשלות גדולות, יחוסו של האח לא עוזרת, מה עוד שגם הוא היה באותה פאשלה.
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 14:56 |
|
| |
היא הנותנת, כיוון שהוא לא היה באותה פאשלה, ואעפ"כ הוא מתייחס אליו כתלמיד לרבו - משמע יש דברים בגו. שמא תאמר, קרוב פסול לעדות? שאלה. האבא התגרש? עוד בעיה. אבל הבעיה הכי גדולה, שזה סותר את הפירוש שאני נתתי, וכמו ששנינו הסכמנו - זה הפירוש הכי טוב.
אתה יודע מה, עכשיו נזכרתי שהרב שלי אמר בשם המדרש שקורח היה מהמיוחסים שנשאו את ארון הברית, אז כנראה זה תומך בדבריך. אבל כבר הוכחנו ללא מילים שדבריך אינם נכונים, אז ניצחתי בכל מקרה...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2007 13:54 |
|
| |
טוב, עכשיו אני רוצה לעשות סדר בפרשת משפטים, עד היכן שידי מגעת. עד היום לא שמעתי מישהו עם הסברים רציניים לבלגן לכאורה שיש בפרשה. אז אני אכתוב, לפחות בצורה כללית, וכולכם מוזמנים להצטרף.
אז ככה, דבר ראשון אני מחלק את החצי הראשון של הפרשה לשניים. מ'כי תקנה עבד עברי' עד 'אם עבד יגח השור' - דיני נפשות. מ'כי יפתח איש בור' עד 'אם שכיר הוא' - דיני ממונות.
בתוך דיני נפשות מתחילים מעבד ואמה, מכיוון שזה דבר המתמשך. עבד קודם לאמה, אולי מפני שיכול להירצע, אולי מפני שנמכר בע"כ, אולי מפני שגנב הנמכר תדיר מאדם שמוכר את ביתו, ויהיו שיאמרו - מפני שהוא גבר.
אח"כ עוברים לרוצחים וחובלים. מתחילים מרוצח החמור, ומתחילים בשוגג שיותר מצוי. אחרי מזיד עוברים למכה אביו ואמו, שעוד פחות מצוי (ולא הוברר לי אם פשט הפסוק ברוצח או בעושה חבורה). הואיל והתעסק בדיני הנהרגין - תנא נמי גונב איש ומכרו שהוא דיני נפשות (גניבת נפש) ונהרג ג"כ. ומקלל אביו, לא ידעתי למה הופרד ממכה אביו.
עכשיו עוברים לחובלים - קודם חובל בחבירו, אח"כ בעבד, שפחות חמור (ולפי פירושי נצטרך לומר שפרשת יום או יומיים נאמרה בעיקר לחובל ו'מת תחת ידו' - קתני אגביה). אח"כ באשה הרה, שפחות מצוי ומה שכתב ינצו אנשים ונגפו אשה הרה, משום שלא מצוי שאשה הרה תכנס לריב. ולבסוף - חבלה קלה, ונ"ל שפחות מצויה, בראשי אברים דעבד ואמה.
וכאן עוברים לממון המזיק - שור תם ומועד שנגח אדם, או עבד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 16:49 |
|
| |
- המשך - סדר בפרשת משפטים
כעת עוברים מדיני נפשות לדיני ממונות. תנא פתח מהיכן דסליק - ממון המזיק. לכן מתחילים בבור ושור שהזיקו. מה שלא ברור לי, למה הבור קודם לשור. אדרבה, היה לו להקדים שור דמיניה סליק. ושמא משום שמסיים באדם, פתח בבור שהוא 'דומם', המשיך בשור שהוא 'חי', וסיים באדם שהוא 'מדבר'.
עכשיו עוברים לאדם המזיק. מתחילים בדינים פשוטים, שאינם מסובכים - לא מבחינת המעשה, ולא מבחינת קביעת פסק הדין. לכן מתחילים בגנב, שברור שהזיק בידיים. אח"כ מי ששלח את צאנו לרעות בשדות זרים. ואח"כ מבעיר אש, שהרי כל אדם יודע שדרכה של אש להתפשט, וע"כ היה לו להיזהר ולשמור על האש.
ועכשיו - דיני שומרים, שאינם בהכרח 'מזיקים', אבל ברשותם נגרם ההיזק. מתחילים בשומרים בעלמא - שמר חינם, אח"כ שומר שכר, ומסיימים בשומרים להנאת עצמם - שואל ושוכר.
נראה שחז"ל למדו שהפרשה הראשונה מדברת בשומר חינם, מכיוון ששם כתוב "כסף או כלים לשמור", שאלו דברים קטנים, ודרך בנ"א לשמרם בחינם, משא,כ בפרשה השניה "חמור או שור או שה וכל בהמה לשמור", דברים גדולים ושמירתם קשה (וגם המפקיד חפץ להטיל יותר התחייבויות על השומר).
אני מקווה שאת ההמשך מישהו יפרש לפניי, כי לי אין עדיין דברים ברורים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2007 10:31 |
|
| |
לפרשת השבוע שעבר (כי תשא)
הסיפור כסדרו:
(מועתק מאשכול אחר)
פרק ראשון:
משה עולה בפעם הראשונה במעמד הר סיני.
העם מחכה.
משה מקבל שני לוחות. (לא,יח)
לעם נמאס לחכות.(לב,א)
העם רוצה שאהרן יעשה להם אלוהים.
אהרן נשמע להם והם אומרים "אלה אלוהיך ישראל".אהרן רואה זאת ומנסה לדחותם ככל האפשר (ויבן מזבח, ויאמר חג לה' מחר).
אהרן אינו יכול לדחותם עד שמשה חוזר, והם ממשיכים בתכנית ושרים "אלה אלוהיך ישראל", ובמזבח שנעשה לדחותם - הם משדרגים את הפולחן ומקריבים קרבנות.
ה' מוריד את משה, תוך כדי "נזיפה" - "כי שחת עמך אשר העלית מארץ מצרים".
ה' לא מסתפק בנזיפה ומציע למשה לבנות עם סגולה חדש - מתוך הישן - ממשה לבדו. אנשים כמו אלו שלמטה, במחנה, אינם ראויים ואינם מסוגלים כנראה לקחת עליהם את התפקיד של אור לגויים.
משה מתנגד בשולש טענות (אשר הוצאת מארץ מצרים, למה יאמרו מצרים, זכור לאברהם ליצחק ולישראל עבדיך), וה' נחם על הרעה.
פרק שני:
משה יורד עם לוחות העדות, לוחות מעשה אלוהים, הכתב מכתב אלוהים, מכל צד רואים את העדות הכתובה, אש שחורה על גבי אש לבנה.
ראשונה הוא פוגש את יהושע שמחכה לו בתחתית ההר. יהושע מבשר למשה, שבשעות האחרונות נשמע "קול מלחמה במחנה". אולי חשב כך באמת, ואולי לא רצה להפחיד את משה. משה אומר שאין זה קול מלחמה.
משה ויהושע הולכים למחנה. "וירא את העגל ומחולות, ויחר אף משה וישלך מידיו את הלוחות וישבר אותם תחת ההר".
וכאן הסיפור של טחינת העגל והשקאת עובדיו, והרג בני ישראל בידי בני לוי שלא עבדו לעגל.
משה חוזר לה' ומתחנן לה' שימחל להם. ה' מסרב למחול לגמרי, אך מסכים לאחר את העונש - "וביום פקדי ופקדתי עליהם חטאתם". ובנוסף - השכינה לא תשרה עם ישראל ורק מלאך ילך איתם בדרך.
העם מקבל באבל את הבשורות הרעות.
פרק שלישי:
משה בבעיה. העם אינו מבחין מספיק בין משה לעגל. מבחינתו שניהם "אלוהים". לא במובן אלילי של "לבול עץ אסגוד" דווקא, אלא בחינת "והיה הוא (אהרון) יהיה לך לפה ואתה (משה) תהיה לו לאלוהים", כלומר מנהיג ומסמל הדרך, מקום שבו תוכל השכינה לשכון בתוך בני ישראל - "אלוהים אשר ילכו לפנינו". העם מבין שהוא עצמו אינו מספיק קדוש עד כדי שהשכינה תשכון בתוכו, הרי במעמד הר סיני הם נוכחו לראות מה משמעות שכינת כבוד ה', ע"י קולות וברקים וקול ה' מתוך האש. הם ראו שידבר אלוקים את האדם וחי. אבל הם גם הבינו שלא יוכלו לסבול זאת יותר מפעם אחת. "ועתה למה נמות כי תאכלנו האש הגדולה הזאת... קרב אתה (משה) ושמע את כל אשר יאמר ה' אלוקינו, ואת תדבר אלינואת כל אשר ידבר ה' אלוקינו אליך ושמענו ועשינו"(דברים ה, כב-כד). הם רוצים את "משה האיש" - מתווך אנושי בינם לאלוקים. אבל "משה האיש... לא ידענו מה היה לו". אז מה עושים? מתפללים? מחכים בסבלנות עד שיחזור משה הגואל? מתייעצים עם אהרון? לא. נקהלים בערבוביא על אהרון כל ההמון המודאג, ויאמרו "קום! עשה לנו אלוהים!" מזכיר קצת, לצערי, את שפתו של עשו "יקום אבי ויאכל" ואולי יותר גרוע. אז עם העם חושב שהעיקר שיהיה "משהו" ששכינה עמו. הוא לא מבין שכדי להשיג מטרות גדולות צריך סבלנות. וכשאין סבלנות - גם עגל שווה משהו. מה זה שכינה הם יודעים. מה זה אדם ששוכנת בו שכינה הם לא יודעים.
משה רוצה להחדיר בהם באופן מוחשי מה ההבדל בין אדם מורה דרך לבין עגל הזהב.
לצורך כך הוא נוטה את אהלו "הרחק מן המחנה". שיהיה להם שכר פסיעות. הם ייאלצו לחשוב תוך כדי הליכה: לשם מה הולכים? לדרוש את ה'. אבל קודם היה עגל קרוב, בתוך המחנה? ומתוך הרהוריהם אלו הם יסיקו את המסקנות הנכונות - אינה דומה ראיית העגל לשמיעת דברי משה. כל זה מלבד תחושתו הרעה של משה בהיותו עם העם - בשפת חז"ל - מנודה לרב מנודה לתלמיד.
"וקרא לו אוהל מועד" - כאן בית הוועד. ואל במקום אחר. מדוע דווקא אצלי, משה, המנהיג המתבדל? טעמו וראו כי טוב משה מאשר מנהיג או "אלוהים" אחרים. ואולי מועד לשון *משכן זמנא*, לאמר: לא לעולם אתבדל מכם, רק עד שתשובו בתשובה שלמה.
"והיה כל מבקש ה' - יצא אל אוהל מועד אשר מחוץ למחנה".
חס ושלום לא העביר משה את ההוראות על ידי אהרון והזקנים. הרי כל המטרה היא להחדיר בעם כיצד צריכה להעות עבודת ה'. ואין כמו הניסיון העצמי וההרגל בו כדי ללמוד זאת. ועל זה נאמר "כל המונע תלמידו מלשמשו מונע ממנו חסד ופורק ממנו יראת שמים"
ומהו הטקס הנעשה בבית הוודע מדי יום ביומו? נקרא כל שורה בנפרד.
"והיה כצאת משה אל האוהל - יקומו כל העם ונצבו איש פתח אהלו
והביטו אחרי משה עד בואו האוהלה
והיה כבא משה האוהלה - ירד עמוד הענן ועמד פתח האוהל ודבר עם משה
וראה כל העם את עמוד הענן עומד פתח האוהל וקם כל העם והשתחוו איש פתח אהלו.
ודבר ה' אל משה פנים אל פנים כאשר ידבר איש אל רעהו".
וכאשר הטקס מסתיים רק יהושע משרת משה מבחוריו, שלא טעם טעם חטא העגל, אינו עוזב את האוהל לעולם.
שים לב שעד כאן אין בכלל שום עניין של מסווה. המסווה נוסף אחר כך, וכשנגיע לעניין נראה מדוע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2007 10:33 |
|
| |
פרק רביעי
בפרקים שני ושלישי ראינו את השתדלותו של משה למען העם - ביעור הרע מקרבו, תפילה, והחזרה בתשובה. ככל הניתן.
עכשיו משה סיים את חשבון הנפש של ההווה עבור העם, וצריך לדאוג לעתיד.
ראשית משה מתייחס לעונש המיידי שהוטל על עם ישראל: "ושלחתי לפניך מלאך... כי לא אעלה בקרבך כי עם קשה עורף אתה פן אכלך בדרך, וישמע העם את הדבר הרע הזה ויתאבלו". משה, כנביא הקרוב לאלוקים ומאידך מנהיג העם במדבר בארץ ציה ושממה, איננו מבין. הוא כבר הספיק להרוג את החוטאים, להזיז את האוהל ועדיין לא ברור לו כיצד להמשיך. "ואתה לא הודעתני את אשר תשלח עמי". משה רוצה לדעת איזה מלאכים ילוו אותו בדרך. שמא שרו של עשו? או אולי כרובים האוחזים בלהט החרב המתהפכת? משה לא סובל את המצב הלא ברור הזה שהוא נקלע אליו למרות צדקתו העצמית שלו. "ואתה (ה') אמרת ידעתיך בשם וגם מצאת חן בעיני". משה עדיין מפחד להזכיר את העם, עד שילכו פנים של כעס, לכן הוא נאלץ להשתמש בזכויותיו האישיות.
אבל מייד אחר כך הוא מוסיף עוד בקשה, ומזכיר את העם כבדרך אגב, לראות אם יש מצב שיעברו פנים של כעס בזמן הקרוב. "ועתה, אם נא מצאתי חן בעיניך - הודיעני נא את דרכיך". בפשטות "דרכיך" זה מה שמוביל להמשך המשפט "ואדעך", כלומר מדובר על ה"אישיות" של ה', עד כמה שניתן להגדיר זאת כך, שאז זה בגדר "ידיעת ה'" קרי: הכרתו. עדיין לא ברור לי על מה מדובר.
על כל פנים משה מפרט את מטרותיו לפני אלוקיו: "ואדעך - למען אמצא חן בעיניך, וראה כי עמך הגוי הזה". כלומר המטרה היא ידיעת ה'. ומדוע ברצונו לדעת את ה'? "למען אמצא חן בעיניך", כלומר, על ידי שה' יחונן אותו בדעת ("ואדעך"), משה ימצא חן בעיניו. ידועים דברי הרב דסלר שהנתינה מולידה אהבה. ואני מצטט:
"כללו של דבר זה אשר יתן האדם לזולתו, לא יאבד ממנו אלא זו היא התפשטות עצמותו, כי ירגיש אשר גם חלק לו בחבירו זה אשר נתן לו. זו היא הדביקות שבין אדם לזולתו אשר נקרא לה בשם "אהבה"".
לכן, משה מבקש מה' שישתמש במידת הנתינה, שהיא מידתו הגדולה של ה' (מחוק הטוב להיטיב ואכמ"ל) ובכך תיוולד אהבתו למשה ולישראל. אמנם משה הענו מכל האדם, אינו תולה את בקשתו בשאיפתו הגדולה להכיר את ה', ואינו מנסה להסתיר מה' את הצד ה"שלילי" והאנושי של מחשבותיו. משה אומר לה': "גומל נפשו איש חסד" (משלי,יא,יז). אני מתחסד עם קוני על מנת לגמול טובה לנפשי, וכדי שאהיה בן העוה"ב. (האומר סלע זו לצדקה כדי שיחיה בני או כדי שאהיה בן העוה"ב הרי זה צדיק גמור, ובלבד שאם לא באתו הטובה שציפה - לא יתהה על הראשונות).
לאחר כל זאת מעיז משה ואומר "וראה כי עמך הגוי הזה". הם עם סגולה, ובודאי ראויים לדעת את ה', ולכל הפחות שיהא בהם אחד כמוני שידע את ה'. וגם כאן איננו תולה בזכות עצמו, אף על פי שכבר אמר לו ה' שיכלה את בנ"י ויעשה אותו לגוי גדול תחתיו - משה תולה את בקשתו בזכות העם כולו. ואולי כוונתו של משה לומר: כיוון שהם עמך, ראוי שתאהבם, וכדי שתאהבם תן להם מתנה, וזו היא המתנה שאני מבקש - "הודיעני נא את דרכיך".
לשאלתו "ואתה לא הודעתני, עונה ה': "פני ילכו" - לא מלאך, אלא אני בכבודי ובעצמי, "והניחותי לך" - וכך תנוח דעתך. משה שמח, וכיוון שרואה שעֵת רצון היא - הוא מדגיש את חשיבות העניין עבורו, ושאין הוא מוותר על הדברים בשום פנים ואופן: "אם אין פניך הולכים - אל תעלנו מזה" תשאיר אותנו כאן. אנחנו מפחדים ללכת רק בליווי מאבטחים מן השורה (שורת המלאכים כמובן). שהרי "ובמה יודע איפוא כי מצאתי חן בעיניך אני ועמך? הלא בלכתך עמנו!."
כשסיים משה לענות, עובר ה' לעסוק בבקשתו "הודיעני נא את דרכיך", ונענה לבקשתו בחיוב: "גם את הדבר הזה אשר דברת אעשה". משה רואה שעת רצון היא, ומנצל את המצב עוד פעם "הראני נא את כבודך". אומר לו ה': לא הכל אפשר. אבל ה' אינו רוצה לבשר לו באחת שציפייתו הגדולה לא תוכל להתממש (ומסתמא אדם גדול כמשה, זו היא ממש כמיהת חייו), ומתחיל במה שכן יתממש. "אני אעביר כל טובי על פניך, וקראתי בשם ה' לפניך", ואז כמו שבקשת - שתמצא חן בעיני וארחם על עמי - גם זה יתקיים במידת מה - "וחנותי את אשר אחון ורחמתי את אשר ארחם". אמנם, מוסיף ה' - "לא תוכל לראות את פני כי לא יראני האדם וחי... וראית את אחורי".
פרק חמישי
עכשיו מתכוננים לעלייה האחרונה, ככלות ימי הכעס.
"פסל לך שני לוחות אבנים כראשונים".
עכשיו אהרון והזקנים ירדו ממעמדם - "ואיש לא יעלה עמך", לעומת "ועלית אתה ואהרון עמך" שבעלייה הראשונה.
וכאן המעמד הגדול, יום ויתייצב עמו שם, ושם נאמר ויעבור ה' על פניו ויקרא ה' ה' קל רחום וחנון ארך אפיים ורב חסד ואמת נוצר חסד לאלפים נושא עוון ופשע וחטאה ונקה לא ינקה פוקד עוון אבות על בנים ועל בני בנים על שלשים ועל רבעים. וימהר משה ויקוד ארצה וישתחו. ושוב משה מתפלל, כי תפילה מועילה תמיד, ושמא יגרום החטא ותועיל התפילה לכפר: "ויאמר אם נא מצאתי חן בעיניך ה' ילך נא ה' ברקבנו" בכבודו ובעצמו, ולא מלאך ולא שרף ולא שליח.
וכאן ה' כורת ברית חדשה "הנה אנוכי כורת ברית". ומהי? ראשית, מצדו של ה' - "נגד כל עמך אעשה נפלאות אשר לא נבראו בכל הארץ ובכל הגויים... הנני גורש מפניך את האמורי והכנעני והחיתי והפריזי והיבוסי".
ומצידם של ישראל - "כי לא תשתחווה לאל אחר, כי ה' קנא שמו אל שנא הוא... אלוהי מסכה לא תעשה לך".
פרק שישי
משה יורד. עכשיו עברו ארבעים ימי רצון, ונתרצה ה' לישראל בשמחה ובלב שלם, כלשון רש"י. "ושני לוחות העדות ביד משה".
אבל משה לא ידע "כי קרן עור פניו בדברו איתו". כלומר? נהיה לו פרוז'קטור? מעניין. ממש מופת עצום. אבל איך הפנים שלו לא נשרפו מעוצמת האנרגיה? נס? הבנתי. ההסבר פשוט, זה כמו - "המצהיב פניו לחבירו". עור קרן פניו משמחה וצהלה, על כל מה שהשיג. בקש שינצלו ישראל וניתן לו, בקש שתשרה עמם שכינה וניתן לו, בקש לדעת דרכי ה' וניתן לו, ביקש לראות בכבוד ה' וניתן לו. מה לא ניתן לו? ולולי עמד בפרץ להשיב חמת ה', היה מכלה את כולם ומשאיר אותו לבד. ולא רק משמחה וצהלה, גם מיראה ואהבה ודבקות בה', לאחר המעמד הגדול והנורא שלא היה כמוהו לפניו ואחריו. וזה דבר ידוע שדברים כאלו ניכרים על הפנים, ובפרט לאחר 120 יום שהתלונן (לשון לינה) משה בצל העליון נורא (מלשון הנפה"ח), ולמד את התורה. אלא, שאין בעל הנס מכיר בניסו. משה ידע את העיקרון שמעשי אדם ניכרים בפרצופו, וכבר נאמר בכתבי ה- (לא יודע מי) שמשה היה בקי בחכמת הפרצוף, והיא היא. אבל משה לא ידע עד כמה קרן עור פניו. לא הייתה לו מראה. (ואילו הייתה לו מראה, שמא היה יורד קירון עור פניו מגאווה, שכל המתגאה חכמתו מסתלקת ממנו). יותר מכך. לאחר שמשה זכה לראות בכבוד ה', הוא יודע הרבה יותר טוב מי הוא. עכשיו בכל פעם שה' מדבר איתו, משה נזכר באותו מראה שהוראה בהר, מראה נורא ועצום. ולכן בכל פעם קרן עור פניו. אבל משה מודע רק לרגשותיו הפנימיים, לקירון החיצוני איננו מודע.
בני ישראל הספיקו לעשות תשובה בשמונים היום האחרונים, ולהסיר מקצת מקשיות עורפם. כעת הם נתרככו ונתעדנו, ויכולים להרגיש ברגשות אלוקיים ביתר שאת.
משה יורד, והעם עוקב אחריו. משה מתקרב. אהרון, שודאי חיכה למשה בכליון עיניים "וראך ושמח בליבו", וכל בני ישראל, מסתכלים, וכשהוא מתקרב ממש הם מבחינים: אדם אחר הוא. פניו מעידות על קדושה נפלאה שבתוכו. "וייראו מגשת אליו". כשם שאשת מנוח אמרה "מות נמות כי אלוהים (מלאך) ראינו.", וכשם, להבדיל, שבנ"י התעלפו בשמעם קול אלוקים חיים מדבר מתוך האש, וברוח דברי מיימוני דלעיל (לא הספקתי לקרוא את דבריך וגם לרדת לעומקם כראוי, אז אני מתנצל אם חזרתי על כמה דברים שכתבת וכל כיו"ב).
משה אולי הבין את פחדם, אבל כרגע אין לו זמן להכין מסכות והסוואות. הרי אם הוא יתעסק כרגע בכל דבר שהוא ולא יפנה לעם - העם יפרש זאת כהתבדלות, ולו יהא שהיא לשם שמיים - העם כבר לא יוכל לראותו כמנהיג. אלא משה קורא להם, שלא יפחדו, ובתחילה באים אליו אהרון והנשיאים, ואחר כך מעיזים שאר העם להגיע ולשמוע מה בפי משה. "ויכל משה מדבר אתם". הם סיימו את הפגישה הראשונה.
ומה הלאה? משה מפחד שהעם ימשיך להירתע ממנו. הפתרון היחיד שהוא מוצא - "ויתן על פניו מסווה". לא מסווה חיצוני, אלא פנימי. כבולעו כך פולטו, כשם שמשה "בלע" את הקירון עור פנים ע"י הרגשות האלוקיים שבתוכו, כך בהשתדלותו לקרב את העם הוא עושה ירידה ממדרגתו, ע"מ שהעם יוכל לדבר עמו מבלי פחד. משה בעצם "משכיח" מעצמו את המראות הגדולים באותו זמן שהוא מדבר עם ישראל. שאם לא כן - לא יוכל לתקשר איתם. מה שהיום הדרשנים מכנים "וירד משה מן ההר אל העם".
אבל בבוא משה לפני ה' לדבר איתו, אין זה מדרך כבוד של מעלה לבוא במסווה כזה, אלא "דע לפני מי אתה עומד", ולכן "יסיר את המסווה עד צאתו".
ואז כשהוא יוצא - "ויצא ודבר אל בני ישראל את אשר יצווה". ואז כשהוא מתחיל לדבר איתם*, הוא רואה שהם מפחדים - "וראו בינ ישראל את פני משה כי קרן עור פני משה". ואז משה נזכר* - צריך מסווה - "והשיב משה את המסווה על פניו". אבל אינו מסתפק במסווה בזמן הדיבור עם בני ישראל, שהרי מסתמא העם נצרך לו תמיד כדרך המנהיגים, ועל כן השאיר את המסווה על פניו, עד שחזר לדבר עם ה' - "עד בואו לדבר איתו".
והדברים מבוארים כמין חומר, אין בהם נפתל ועיקש.
* ייתכן בהחלט שמשה לא שכח את פחדם של ישראל, אלא בכוונה השאיר את הקירון עור פנים עד שהתחיל לדבר עם בני ישראל, לבעבור תהיה יראת אלוקים על פניהם, אלא שעל כל פנים לא יכל להשאיר זאת לעולם, מהסיבות המבוארות לעיל.
 |
|
|
|
|
|