בית פורומים עצור כאן חושבים

מסורת, של היחיד או הציבור?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/2/2005 15:18 לינק ישיר 

באבא יקר,
אני מודה שאיני יודע את הגבולות. אני לא יודע לתחום מתי לסמוך על מסורת ולא להוציא לעז על הדורות הראשונים ומתי לחזור למקורות קדומים. אך נראה לי שצריך להיות איזשהו איזון.
תיקו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2005 18:51 לינק ישיר 

מרן הב"י - ששאף לאחד את עם ישראל שיהיו כפופים אך לספרו שלחן ערוך בלבד - כתב בהקדמה לבית יוסף בבירור גמור, שאף יש מקומות שנוהגים אחר ממה שהעלו מסקנותיו, שקבען כמפורסם על יסוד שלשת פוסקים, רי"ף, רמב"ם רא"ש, שניים ספרדים מובהקים, והשלישי חציו ספרדי, ואף על פי כן כתב את ספרו שלחן ערוך להלכה למעשה.
והרמ"א מפולין כתב בהקדמה לתורת החטאת שלו (שנתיים אחר שיצאה המהדורה הראשונה של השלחן בויניציאה) שחס ושלום לבני אשכנז לעבור למסורות הכתובות בשלחן ערוך, ולשם כך חיבר את התורת חטאת, המיוסד על איסור והיתר. משראה שלא יספיק לחבר ספר גדול כולל על סדר השלחן ערוך ולברר בו את מנהגי בני אשכנז, התחיל ל'הגיה' את השלחן ערוך עצמו, והוסיף בו כפלים ממה שהיה במהדורתו הראשונה, ומסוף המאה החמישית לאלף זה (75 שנה אחר שיצאה המהדורה ראשונה, שכ"ה-שכ"ו) לא נדפס אף שלחן ערוך אחד בלי הגהותיו של הרמ"א, כולל אלה שנדפסו בארצות המזרח, שלא הכירו מנהגי אשכנז.
כתוצאה מכך, נהגו כמה קהילות ספרדיות בעצמם מנהג "מחצה על מחצה", כגון הספרדים תושבי מרוקו אינם מתנהגים לפי כל פסקי המחבר, וידוע שהספר תורה שלהם אינו נתון בתיק, אלא בגלילה ובמעיל כמנהג אשכנז, וכסבור אני שהם זהירים מקטניות בפסח, ועד המון דברים.
קיצור, טעות לחשוב שאפשר לאחד את העם שיתנהגו לפי מנהג אחד, דבר זה לא יהיה לעולם, וכבר בימי השופטים לא היה מנהג קבוע, ומי יקבע מנהגים כוללים חדשים?
ובכל הפזורות קיימית היו - למרות ההלכה שציטטת מן הרמב"ם - קהילות קהילות, ובתשובות גדולי הדורות דנו במצבם ההלכתי, וכשיהיה לי זמן לחפש אציגן כאן.
ובכן, הדברים שכתב יאיר בעל המאמר "המצב כעת לכל הדעות אינו מתוקן", שקר מוחלט ובטעות יסודם, ומעולם לא היה מנהג קבוע אחד, ומה שקראת בספרים שהיה קיים מנהג ארץ ישראל, זה רק לגבי דברים כלליים, אבל בודאי לא פרטיים, ואין כאן מקום לדיון הלכתי.
למוסיפים עיון. עיין נצח ישראל למהר"ל פרק כ"ה, לפי דעתו חייב עם ישראל להיות בפירוד כל זמן שאינו נגאל בידי מלך המשיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2005 20:40 לינק ישיר 

ר' אריק

לא תיקו, אנחנו נצטרך להכריע בנושא.

נתן

"קיצור, טעות לחשוב שאפשר לאחד את העם שיתנהגו לפי מנהג אחד, דבר זה לא יהיה לעולם, וכבר בימי השופטים לא היה מנהג קבוע, ומי יקבע מנהגים כוללים חדשים?"

יהיה ועוד איך שיהיה...
אמנם אין הכוונה ליצור פס ייצור של רובוטים, אבל בהחלט יהיה איחוד מנהגים, גם אם זה לא מוצא חן בעיניי אילו אנשים שהגלות ומנהגיה ערבים לחיכם.

"וכבר בימי השופטים לא היה מנהג קבוע".
נו נו...

"ובכן, הדברים שכתב יאיר בעל המאמר "המצב כעת לכל הדעות אינו מתוקן", שקר מוחלט ובטעות יסודם".
מילא היית טוען שזאת דעתו הסוביקטיבית, אבל "שקר מוחלט" מאן דכר שמיה ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2005 12:03 לינק ישיר 

תחילה, נראה לי כי הדיון האם יהיה מנהג קבוע או לא,
סוטה במקצת מאשכול זה. (למרות שנושא זה מענין בפני עצמו).

לדעתי, האם כדאי\ צריך\ חובה לחזור למנהגים קדומים או לא.
תלוי בהבדלי גישה של פוסקים. היו, יש ויהיו פוסקים שינטו לחזור למנהגים קדומים והיו, יש ויהיו כאלו שלא.

האיזון בין מסורת לחזרה למנהגים קדומים אומר שאסור לזלזל במסורת וצריך להשתדל לחפש תמיד את מקורה וטעמה. מצד שני אם ברור שמקור קדום יותר הוא הנכון אז צריך להשתדל לחזור אליו, בעיקר כשיש אליבי לכך. (לדוגמה: המצוה להטיל ציצית ותכלת- אנו יודעים בוודאות שיש מצוה כזו, וכיום אף יודעים את סיבת העלמותה ולכן ללכת עם תכלת אינו סותר את המסורת כלל).

אשכול זה נועד לדון בדברים שאפשר להוכיח מהו המנהג הנכון והמקורי ובנוסף, יש להם מסורת בבית הסבתא של החבר שלי.

מה קורה אז?
לענ"ד במקרה זה הרבה יותר קל לשנות את מנהגי ולקבל מנהג אחר.

אנסה להביא כמה דוגמאות:
כיום אפשר להוכיח מהו ההגוי הנכון של האותיות והניקוד
1) (כל הגוי מקורי נשמר בעדות מסוימות- עד ימינו אנו)
2) אכילת חגבים- דבר שדורש מסורת אך יש לו מסורת בעדות מסוימות.

תוקן על ידי - יאיר100 - 03/02/2005 12:08:02

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מסורת, של היחיד או הציבור?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.