בית פורומים עצור כאן חושבים

כל הכבוד לצה"ל! / הרב שלמה אבינר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2005 22:44 לינק ישיר 

ממללא,
אין לי שום בעיה אם זה שרב ידבר עם חבר'ה על תורה בגובה העינים, מאידך חשוב לי לומר שזו מדריגה חלקית למדריגה הראויה והרצויה בתורה.
רק הכרה בחשיבות "תורה בגובה העינים" ובמקביל במגבלות ובסכנות שלה, יכולה להוביל לצמיחה ממשית בדור,
לא העמדת "גובה העינים" (בהנחה שאותם עינים לא מאוד גבוהות וד"ל) כתחליף לעיקרי התורה.
ערב טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2005 23:40 לינק ישיר 

אישציפ,

מה להבחנה בין 'גדולים' לבין 'קטנים' ולסוגיית 'תורה בגובה העיניים'?

סוגית 'תורה בגובה העיניים' אכן ראויה לדיון. ואולם, דיון שכזה ינתח את השיטה ולא יחרוץ את דינה לאור 'מד הגדלות' של מי שמצדד בה. ואם יתברר לך מחר שרב המצדד בשיטה זו הוא גדול הדור מבחינת ידע ועומק, האם בעיניך זה יקהה את התנגדותך לשיטה?

אני רואה ברב שאתה מכוון אליו רב חשוב ובעל השפעה, שחסד עשתה עמנו ההשגחה שהציבה אותו בדור שמתקשה לינוק תורת חיים מרבנים דגולים אך רחוקים מאוד מהאקלים התרבותי שהדור הזה פועל בו. איך אתה מצפה שגדול תורה שאינו חשוף לתקשורת, אינטרנט, תרבות וכיו"ב יוכל להשפיע על מי שחשוף להם במינונים גבוהים? (וחלק ניכר מהנוער הד"ל הוא כזה, וזו עובדה שעילך להתמודד עמה גם אם מציאותה מצערת אותך). צא ולמד מהפורום השכן ותיווכח שהתופעה מתחילה לכרסם גם בציבור החרדי שחלקים בו מתחילים להיחשף לעולמות שאין להנהגה הרוחנית שלהם כל אינדיקציה לגביהם.

בד בבד עם הערכתי לאותו רב, יש לי השגות לא מעטות על מה שמכונה שיטת 'תורה בגובה העיניים' וההשגות הן לגופה של שיטה ולא לגופו של רב שמצדד בה. בודאי שהשגות אחרות יש לי לדרכו ודעותיו של הרב אבינר, עם כל הערכתי אליו.

בשורה התחתונה, בתקופת השבר הגדול של עם ישראל בו הפך מעם שומר תורה ומצוות לעם שחלק קטן ממנו שומר תומ"צ, עמדו לישראל ענקי עולם וגדולי תורה מדהימים בעמקותם. לדאבוני, זה לא מה שמנע את הסחף.

אגב, בתקופת לימודי בישיבת הסדר נתקלתי לא אחת בחברים לספסל הלימודים שנחשפו למידע 'בעייתי' מבחינת השקפת העולם הדתית ולא יכלו למצוא ולו אוזן קשבת אחת בקרב רבניהם שבכלל תבין את מה שקשה בעיניהם (וזאת, למרות שבישיבתנו הקפידו תמיד על מינוי ר"מים למדנים ורמה גבוהה בלימוד 'עיון'). התשובה הרשמית הייתה שהפיתרון לכל בעיות הציבור הד"ל היא הצמחת ר' עקיבא איגר ד"ל מתוכו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2005 00:22 לינק ישיר 

צר לי ,
אבל לא כיוונתי למה שאתה הבנת.

לדידי השיטה האידאלית היא הגעה למצב שבו גובה העינים וגובה התורה משתוים. (לענ"ד זה עיקר התהליך שצריך כל אדם לעבור , כדי להגיע לשלימות שלו בעבודת ה', וזה עיקר ענין ספירת העומר וכבר דנו בנושא אי שם בעבר)
גדולי התורה של הדורות הקודמים אינם האידאל הנכסף בעיני. (ונהגתי כך הלכה למעשה בראש ובראשונה לגבי עצמי)

השתמשתי במושג "גובה העינים" באופן מושאל ובלתי תלוי בפוליטיקה הדתית העכשוית.
מתוך הנחה סמויה ש"גובה העינים" (כפי שה"עולם" קורא אותו) משתמש בתורה לקבע את המצב הנוכחי במקום לשאוף לרומם אותו למקום טוב יותר.

נכון הוא שכדי להתחיל בכלל תהליך של קירוב אל דבר ה' ואל דרכיו צריך קודם כל קירבה בסיסית וקשר יסודי בין האדם והקב"ה (אם תרצה בהשאלה, צריך קודם כל לעבור את ליל הסדר) את השלב הזה יכול אדם לסייע לחולל ברעהו גם אם אינו ת"ח כלל, ואם ת"ח הוא ק"ו שיכול וראוי.
אבל אם ננסה להחליף את התורה, ב"קירובים" למינהם לעבודת ה', לא ישאר בידינו הרבה. (ואני מניח שאתה יודע שאני לא מדבר על מציאות בדיונית...)

תורה היא תורה, ויש מעלות אחרות מלבד התורה, לא התכונתי לא צריך ולא ראוי להיכנס למשחקי כבוד , סביב השאלה "מי גדול יותר" (למרות שמואדיב שש לעשות זאת...)
השאלה חשובה רק כדי לברר את המודל אליו צריך לשאוף כדי שאדם וחברה יוכלו לצמוח ולהתפתח, ולא רק בטווח הקצר והקצר מאוד.

הרב אמנון יצחק לדוגמא קירב אנשים רבים לקיום תורה ומצוות, וזכויות גדולות בידו בשל כך , ועדין איני סבור שהוא ת"ח גדול כ"כ, ו/או שיש לו פתרונות של ממש למצב העם היהודי בעת החדשה ו/או במדינת ישראל. ועדין בלי "אמנון יצחקים" שיתאימו לכל רבדי הציבור בארץ, ויביאו לכך שכלל החברה תקרא בשם ה', תלמידי חכמים ומנהיגים גדולים של ממש לא יוכלו לצמוח מתוך עולם של תורה, פשוט כי לא יהיה שום בסיס יחוס משותף בינם ובין העם והעולם, (כפי שקרא למצער בדורות האחרונים) והתוצאות הקשות לא יאחרו מלהגיע, חלילה.
לסיום בעיני בהחלט "כולם אהובים" אבל אם לא יהיו "כולם ברורים" (כלומר לא תהיה הבחנה הין המדריגות השונים) לא נגיע למצב בו "כולם גיבורים" וכו'. (אצנזר את המשך ה"וורט" המגוחך הזה אני מניח שהרעיון הכללי ברור, הלא כן?) ולכן כשראיתי אמירה שנראתה לי כטומנת בחובה עיוות גדול הערתי על כך, מקוה שעמדתי ברורה בעינך כעת.
ליל מנוחה וכל טוב.

טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2005 12:04 לינק ישיר 

לממללא
אירוני
דוקא הרב אבינר ידוע כבר פלוגתא של הרב שרלו בנושא תנ"ך בגובה העיניים
אליבא דרב אבינר אי אפשר ללמוד תנך בגובה העיניים כי התורה גבוהה ורוחנית מהמושגים שלנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2005 12:17 לינק ישיר 

.

חוששני שנתבלבל לך הרב יואל בן-נון עם הרב שרלו.

קישור לריכוז הויכוח אודות לימוד התנ"ך בעתון הצופה:

http://www.hazofe.co.il/web/mador.asp?Modul=24&kod=132&kod_gilon=2363

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כל הכבוד לצה"ל! / הרב שלמה אבינר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.