לא קל להיות רווק דתי שעבר את שנות העשרים המוקדמות בעיר כמו ירושלים. ההורים מודאגים בגללם, השדכניות מאבדות סבלנות ובבית הכנסת מסתכלים עליהם בעין עקומה. קטמון ונחלאות, שתי שכונות המשופעות ברווקים ורווקות מן המגזר, הן הביצה הגדולה והביצה הקטנה. בשתיהן התפתחו חבורות של צעירים בעלי מכנה משותף אחד: הנישואים מיד אחרי ישיבת ההסדר או האולפנה כבר לא מדברים אליהם. לצד הרצון לראות עולם, השתנה גם סדר העדיפויות של אלפי רווקים ורווקות שלא ממהרים להקים בית בישראל. גם ערוצי הטלוויזיה בישראל הפסיקו להתעלם מהתופעה וייחדו סדרות מיוחדות לביצה התובענית, ובראשן "סרוגים".
ישיבת סיעת הבית היהודי (מפד"ל החדשה) בכנסת בשבוע שעבר נראתה כמו אחד הפרקים מתוך הסדרה: אט-אט התקבצו כמה רווקים ורווקות מן הביצות הירושלמיות בחדר הקטן וניסו להסביר לחברי הכנסת למה הם לא מוצאים שידוך. חברי הכנסת הפכו שדכנים לרגע, וביקשו לדעת כיצד הם יכולים לסייע לצמצום התופעה ההולכת וגוברת במגזר. השר דניאל הרשקוביץ התחתן בגיל 19. ח"כ זבולון אורלב התחתן בגיל 24 ואילו הח"כ לשעבר ניסן סלומיאנסקי נישא בגיל המופלג 26. שלושתם ביקשו לברר מה מביא את רווקי המגזר לחצות את גיל ה-30 ללא חתונה.
ח"כ אורלב סיפר לנוכחים כי אף שהתחתן צעיר, הוא מכיר את התופעה היטב ממשפחתו. "יש לי בן שהתחתן בגיל 30 וזה נראה לנו ככה מוגזם. ברמה המשפחתית זה ודאי לוחץ. אני מניח שהרווקים והרווקות מרגישים את הלחץ ועובדה שהם עומדים בו כי הם מתחתנים מאוד מאוד מאוחר. מדובר בתופעה שצריך לדבר עליה ולעורר אותה. כל אחד בתחום שלו צריך לתרום את תרומתו". חיים פלק, יו"ר עמותת ישפה העוסקת בנושא הרווקות בקרב הציבור הדתי לאומי, הציג במהלך הדיון נתונים משוערים על היקף התופעה. בבדיקה שערך, הוא גילה "מספרים מבהילים ממש". לדבריו, "הרווקות מכה בבנים פי שלושה מאשר בבנות". על פי ההערכות, במגזר הממלכתי-דתי אפשר למצוא כיום כ-31 אלף גברים רווקים לעומת כ-21 אלף רווקות בגילי 25-40.
הנוכחים בחדר הסכימו על שלוש סיבות לפחות לתופעה: הראשונה, בכל העולם עולה גיל הנישואין ולכן הפתיחות לעולם המערבי מביאה לעלייה בגיל הנישואין גם במגזר הדתי לאומי. הסיבה השנייה, אם בעבר גיל החתונה הממוצע לבנות היה 19, כיום הן מתפנות לחפש חתן בגיל 23 אחרי שלמדו לתואר ראשון. אלא שהבנים בגיל הזה רק משלימים את שירותם הצבאי ולימודיהם בישיבת ההסדר, כך שנוצרת תהום תרבותית בין הבנים לבנות שלא תמיד ניתנת לגישור. אמיתי, סטודנט בשלהי שנות העשרים לחייו, הוא אחד הרווקים שהוזמנו להשתתף בדיון. לדבריו, "אני גר ברחביה, כבר כמה שנים ב'ביצה'. אצלנו, כמו בנחלאות או קטמון, פחות רוצים שיתערבו להם בחיים". ח"כ אורלב הקשה עליו. "תסביר לי מה הבעיה. מה העיכוב? מה עוצר אתכם?". אמיתי, בתגובה, מיהר להשיב: "אני ובני הדור שלי רוצים לשאול אתכם איך פעם זה היה כל כך פשוט?".
לביצה יש תכונה שטובעים בה", אמר הרשקוביץ. "מדובר בתופעה, ולא בטוח שיש לנו פתרון".
 |
|
|