בית פורומים עצור כאן חושבים

תיבת פנדורה - הסיפור האמיתי (מאת פנדורית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/2/2005 10:45 לינק ישיר 

.

asher177:

אלמלא העגבניה לא היתה ידועה באסיה ובמזרח התיכון בתקופה ההלניסטית, גם אני הייתי מריע לך בצהוב או בירוק.

העגבניה אינה מוכרת באזורנו אלא מאז הספרדים הביאוה מאמריקה, בהתחלה כצמח נוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2005 00:34 לינק ישיר 

מואדיב ומיכי

א. תודה על המחמאות.

ב. בכ"ז בלי קשר ממשי כמובן לעגבניה, הרי המשנה של איסטטיס מדברת בעצם על מין תיבת פנדורה כזאת, והמשמעות של הביטוי היא שאתה יודע איך הדבר מתחיל אך אינך יודע איך זה יגמר, או שכל מי שמתערב בסיפור הזה נפגע. וכדו'.
אז בלי הסיפור המיתי היווני, הביטוי היה קיים.

ואולי בעצם השם פנדורה (בנדורה) לעגבניה בא מהצבע האדום של האיסטיס ומהביטוי הצמוד "תיבת פנדורה" שהיא האלה היוונית פנדורה. מי יודע...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/2/2005 00:39 לינק ישיר 

באיסטטית לא נפגע כל מי שמתקרב אלא רק חצי. מעבר לכך, הסוף כן ידוע, לפחות בסיכוי של 50 אחוז (או שיוזמו אלו או אלו). אצל פנדורה אין שום ידע על העומד להתרחש.
על כן לא הייתי רואה קשר אמיתי בין שני ההקשרים הללו.

התרועות היו ביחס לאמנות שבפירוש (ראה על כך בתחילת האשכול), כמו כל פלפול טוב שהוא מעשה אמנות אמיתי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2005 09:00 לינק ישיר 

.

חוששני כי מבחינה אטימולוגית, אין שום קשר בין שם העגבניה בערבית - בנדורה - לבין פנדורה, הידועה מהאגדה אודות תיבת פנדורה.

כאמור, מקור העגבניה הוא במרכז יבשת אמריקה, והספרדים הם שהביאוה לאירופה, ומשם נתפשט גידולה בעולם כולו.

בשפה האצטקית, שם הצמח ופריו היה טוֹמַטל, ומכאן נתגלגל שמה ברוב השפות האירופיות, למשל: tomaat בהולנדית, tomate בצרפתית ובגרמנית, ντομάτα ביוונית, tomateiro בפורטוגזית, ועוד דוגמאות רבות לכך.

באיטלקית, לעומת זאת, עגבניה נקראת pomodoro . אין תחת ידי ברגע זה מילון ערבי-ערבי בו ניתן לבדוק אטימולוגיה של מלים, אולם אני מניח שחיפוש מקור למלה הערבית 'בנדורה' יניב תוצאות טובות יותר אם נתחיל מהמלה האיטלקית הזו, ולא אם נתחיל מהאגדה היוונית על פנדורה, שכאמור, קדמה מאות שנים להבאת זרעי העגבניות לאירופה על ידי הספרדים.

תוקן על ידי - מואדיב - 21/02/2005 9:07:34

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תיבת פנדורה - הסיפור האמיתי (מאת פנדורית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext