| נשלח ב-17/3/2005 10:34 |
|
| |
העדפת הציבור החרדי?
כידוע החמיר מצבו הכלכלי של הציבור החרדי בשנים האחרונות מאוד, הן בעקבות הקיצוצים בקצבאות הילדים ובתקציבי המוסדות התורניים והן מחמת המיתון שפקד את מדינת ישראל, הריבוי הטבעי של הציבור וירידה בהשתתפות החרדים במעגל העבודה.
על מנת לשפר את המצב נדרשת פעילות להעלאת שיעור ההשתתפות של הציבור החרדי במעגל העבודה ולהעלות את השכר הניתן לשכיר ואת הרווחים של בעלי העסקים החרדיים. השאלה היא: איך ניתן לעשות זאת?
אחד הרעיונות היה להגביר את המודעות לעזרה ההדדית בהעסקת חרדים או בקניה אצל חרדים, בתוך החברה החרדית. עפ"י ההצעה כל מעסיק חרדי המחפש עובד יתבקש להעסיק אנשים חרדיים וכן כל אדם המעוניין לרכוש דבר מה יתבקש לעשות זאת בחנות בבעלות חרדית. ההסברה אמורה לפעול במספר דרכים: האחת, מבחינת החסד שבדבר ישנה קדימה הלכתית ל"עניי עירך" ומסתבר שבהקשר זה הציבור החרדי מוגדר כך. השנית, מבחינה קהילתית ככל שהמצב הכלכלי של החברה יהיה טוב יותר יהנה גם האדם עצמו מחיים טובים יותר. השלישית, מבחינה ערכית יש מקום להעדפת הציבור החרדי הנמצא במצוקה כלכלית חמורה יותר מהמגזר הכללי. הרביעית, מבחינה רעיונית חשוב לסייע לשומרי תורה ומצוות יותר מלאלו שאינם כאלו.
השאלה היא האם פעילות כזו היא נכונה? היא עלולה לגרום להגברת הקיטוב עם החברה החילונית, היא אמורה לעודד את היחס השלילי לזרים הקיים כבר די והותר בחברה החרדית.
ההצעה החילופית היא לעודד את הדבר באופן יישובי. כלומר, תושבי קרית ספר יתבקשו להעדיף עובדים מהקריה ועסקים מהקריה וכיו"ב תושבי ביתר עילית, אלעד, רמת בית שמש ועוד.
מה דעתכם?
נא לשלוח את דעתכם גם לכתובת הבאה
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1311931
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
תוקן על ידי - בןציוןכהנא - 17/03/2005 10:41:18
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2005 12:04 |
|
| |
ואם אני חובש כפה סרוגה אני בכלל עניי עירך או לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2005 12:13 |
|
| |
אריק
שאלה במקומה, אם כי ייתכן שהיא ראויה לאשכול נפרד.
האם עניי עירך היא הגדרה מקומית גאוגרפית בלבד או גם קהילתית וחוגית? האם חסיד בעלז אמור להעדיף את חסידי בעלז על פני חסיד גור או ליטאי? האם מתפללי ביהכנ"ס אמורים להעדיף את חברם על פני מתפלל בביהכנ"ס אחר. מאידך, מהי עיר במובן הגאוגרפי? האם כל בני ירושלים הם במידה שווה או שבני שכונה מסוימת אמורים להעדיף את בני שכונתם? בשכונתי למשל ישנה קופת צדקה שכונתית, שבכל מגבית היא מציינת "עניי עירך קודמין". נדמה לי שהתשובה לשאלות אלו אינה ברורה.
עכ"פ אריק נדמה לי שגם בנוגע לפורומים יש את הכלל של עניי עירך קודמין, לכן אתה נחשב מעניי עירי ללא התחשבות בכיפה שעל ראשך. [יש לדון גם מצד מיגו דאי בעי מחליף כיפתו והוי מעניי עירך ואכמ"ל]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2005 12:24 |
|
| |
בן ציון יקירי, אין המדובר רק בקיטוב, אלא גם ובעיקר בחינוך שלילי, האגוצנטריות היהודית היא בעיה, והאגוצנטריות החרדית חמורה עוד יותר. וכמובן שבקהילות החסידים שחונכו על "אנש", המצב אנוש.
לכן, להמשיך לחנך לדאגה לעצמינו בלבד, יש כאן חינוך פגום שמלמד אותנו לדאוג לאינטרסים שלנו כקבוצה, על פני האינטרס של הזולת במובן הרחב של המילה, זה שורש פורה ראש ולענה.
התגובה הקלאסית שאם מת חילוני בפיגוע אז נו!!! אבל אם מת חרדי, הרי זה אסון, זהו הגועל נפש במיטבו, ונובע מחינוך אגוצנטרי נוראי.
מסקנה, כל עידוד של הדאגה ל"עצמינו" הוא חינוך פסול.
הכלל של עניי עירך קודמים, יתכן שאינו אגוצנטרי מכיון שהמסר הוא שאם יש סבל לפניך, עליך להתעסק קודם איתו. מכיון שההתעלמות מהבעיה הקרובה לך, מחייב אטימות. אבל זה רק בתנאי שהבעיה מונחת לפתחך.
בכל אופן, אם המסר של "עניי עירך" הוא לדאג לסביבה הקרובה משום שזה הרחבת ה"אני", הריני נגד.
תוקן על ידי - לפום_ריהטא - 17/03/2005 12:31:30
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2005 13:02 |
|
| |
לפום ריהטא
אני מזדהה מאוד עם דבריך וכואב מאוד את התופעה של ההתייחסות לכל מי שאינו מאנ"ש כאילו איננו קיים, אני סבור שמותר וצריך להעדיף קרובים ומכרים, אבל לא להתעלם מקיומם של אחרים.
בנוגע ל"עניי עירך קודמין" ולמה ששבחו חז"ל את "המקרב את קרוביו" ואף בתורה שבכתב כבר מצינו "מבשרך אל תתעלם" ו"או דודו או בן דודו יגאלנו", נדמה לי שהרעיון הוא שבאופן שכל אדם ידאג לעניי עירו ומשפחתו נמצא שכל העניים יזכו לטיפול טוב, משא"כ אם כל אחד ידאג בשווה לכל עניי העולם תמיד יהיו עניים "מיוחסים" ועניים "פשוטים". במקרה שישנו עני שאין לו קרובים ברור שיש לו עדיפות מיוחדת, כמו ב"מת מצוה שהכל קרוביו".
בהקשר שלנו חשוב לזכור שמדובר סך הכל בהעדפה מתקנת, כלומר לא משום שהחרדי עדיף על האחר במעלותיו, אלא משום שהוא נזקק יותר לעזרה ושיש לי יותר מחויבות אישית כלפיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 01:44 |
|
| |
אין הקומץ משביע את הארי, ואין הדל משביע את העני. שינוי דעת קהל, לגיטימציה וכבוד ללימודים ועבודה, יכולים להביא שנוי.
אם כבר הייתי מציע ירידי תעסוקה פנים חרדיים, יש הרבה חרדים שרק מהמחשבה לעבוד במקום חילוני קופאות להם הרגליים בתור להבטחת הכנסה.
ערבי עיון בנושא עבודה ויזמות, עם אנשי מקצוע ורב בשיחה מקדימה למשל,
יריד לימודים במסגרות מתאימות וכיוצא באלה. בכל אופן ברוך תהיה על כל היוזמות ובהצלחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 02:12 |
|
| |
צודק בהחלט,דומני,שגם החילוני המצוי מעדיף לקנות אצל אחד "שנראה-כמותו",.ולכן אין סיבה אמיתית, שלא להקפיד לקנות אצל החרדי!
כמי-שנפגש עם בעלי עסקים בימים אלה,אומר לך:שיש לעודד תופעה זו.
ומה גם שהקהילה הפנימית מרוויחה מכך!
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 02:47 |
|
| |
לענין,
נא להבהיר מה הבעיה
א) מי שרוצה לעבוד ואין לו מה
ב) מי שיש לו מה לעבוד אבל לא רוצה
את א) אני בינתיים מחפש
ואת ב) מחוייבים בכלל לעזור לו?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 03:00 |
|
| |
חפש את (א) ותמצא הרבה כאלה!!
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 06:12 |
|
| |
זה שבקהילות מסויימים אנשים דואגים לבני קהילתם קודם, הוא לגיטימי מפני שזוהי מחוייבות טבעית. ואלו הם חיי קהילה תקינים. זה לא אמור לשלול עזרה למי שאינו 'משלנו', אלא להציב סדר עדיפויות, ולכך גם כוונת 'עניי עירך קודמים' לדעתי.
לפני כמה שנים ביקרתי בצרכניית ההלבשה של גור בבני ברק. ועל גבי אריזות הלבנים לגברים נכתב "מיוצר ע"י אנ"ש". אני רואה בזה יוזמה יפה וברוכה, שקהילה גדולה המורכבת מכל השכבות הכלכליות דואגת לחבריה בצורה מעוררת כבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 09:16 |
|
| |
השבוע נפתחה תוכנית כזו במינהל הקהילתי רמת שלמה בירושלים, בה נפתח מוקד שיעסוק בשיבוצי עבודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 09:48 |
|
| |
יש בעיה לפרסם מודעת דרושים רק לאנ"ש, מה עם חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה?
גרנדזירו,
התחתונים לגערערס מיוצרים על ידי אנ"ש גברים מסיבות ידועות וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2005 10:13 |
|
| |
מספיק להתחסד.
העדפות שונות בקבלת אנשים לעבודה קיימות ומושרשות, ואם החרדים לא ידאגו לעצמם - אף אחד אחר לא ידאג להם. לכל היותר יצטיידו מקומות מסויימים בחרדי-מחמד לקישוט כשיש להם אינטרס כלכלי/אחר להציב קישוט שכזה.
צריך להבין, שכל עוד הציבור החרדי יזוהה כמשתמט משירות בצה"ל ומזלזל בו ובקורבנותיו (ולצערי, הזלזול ניכר אצל חרדים רבים), כגזען, כמתנשא (ע"ע השמטת הכינוי 'ז"ל' במכוון ממי שאינו מאנ"ש), כמזלזל בחוקי המדינה ובערכים של אנשים אחרים - מקומות עבודה ימשיכו להתייחס אל מועמדים חרדים ביחס מפלה. הדרך להטבת מעמדו הכלכלי של הציבור החרדי היא ראשית כל בשינוי גורמים מהותיים אלו.
לצערו של הציבור החרדי, אני מתקשה לראות את השינוי הזה מתרחש בקרוב. כנראה שיותר קל לעשות אידיאליזציה של חולשה, מאשר לנסות ולעקור אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2005 06:29 |
|
| |
שלויימלע!
הגזמת
|
|
|