בית פורומים עצור כאן חושבים

עזרה בגיבוש רשימה של מושגי יסוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/4/2005 22:32 לינק ישיר 
עזרה בגיבוש רשימה של מושגי יסוד

לצורך מחקר תורני אני מנסה כעת לערוך רשימה של כל מושגי היסוד מעולם הטבע/החומר שמוזכרים בהלכה, אשמח מאוד לקבל תוספת לרשימה שלקמן

כרגע הקריטריונים אינם מסודרים די הצורך , ובינתיים רק אציין דוגמא של מושג שאינו מתאים לרשימה שיכול ללמד על שתי קריטריונים בסיסיים, "שבועה" הסיבה שאינו מתאים היא א. כיוון שאינו חלק מהטבע אלא הוא תאור של מצב או רעיון ב. כיוון שהשורש של שבועה הוא מהרכבה של שלוש מושגים אחרים (שהם נכללו) והם אדם (אמת) ודיבור.

גוף האדם:
שיער, ריח, שמיעה, דיבור, שיניים ,לשון, ראייה ,הבטה ,דמעות ,ציפורניים ,מחשבה,דעת ,זיכרון,חולה, מוות,

חומר:
אש,רוח,מים, עגול,מרובע, גבוה, נמוך, זהב, כסף, נחושת, מים, קמח, הר, בור, אש, קרקע, מיטלטלין, פרות, ירקות,

פועל:
כתיבה, קריאה, סעודה, קבוע, ארעי, שינה,

חי:
אריה, שור, חמור, כלב, עוף, כבש, פרה, עז,

טבע :
מאכל, שתייה, ביצה, יין, שמן, דגן, זמן, קור, חום, חורף, קיץ, בית, שמש, ירח, (זריחה, שקיעה) ,משקל, מידה,

אנשים:
אב, בן, גבר, אישה, ילד ,מבוגר, חכם, טיפש, אח, חבר, ציבור, יחיד, איש, אישה,

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 23:33 לינק ישיר 

לב העמק

אני ממש נבוך לנוכח המפעל שאתה מתכנן. ומאד מסקרן אותי לדעת מה תעשה בכל המונחים האלו.

כיון שהרשימה עושה רושם שתגיע לאלפי מונחים, מדוע לא תחפש פשוט מילון תורני, הלכתי או תלמודי? רשימת המילים במילון כזה תסייע לך.

לתשומת ליבך - העדר מילה אינו תמיד זהה להעדר מונח.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 23:55 לינק ישיר 

לב,

קבלה? כתב חידה?

הרציונל נשגב מבינתנו.

אני ממליץ לחקור דוקא את מילות היחס, מטבעות הלשון, והארגומנטציה ההלכתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2005 23:55 לינק ישיר 

לב העמק

גם אני לא הבנתי מה המטרה .

בנוסף, לא הבנתי את החלוקה בין חומר לטבע.

(יהיו ודאי שיאמרו שגם החלוקה בין אנשים לחיות לא תמיד נכונה.)

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2005 00:09 לינק ישיר 

לב העמק,
גם אם תתרכז באחד מן התחומים הרי שתקבל ים של מושגים. ומעבר לכך - גם לאחר שתתקבל רשימת מושגים הרי שזיהויים במציאות ימינו לעיתים לוט בערפל (איזה צמח הוא הסנה? והקישואים? ואיך נראה תנין?...) חוקרים רבים במשך הדורות קיבצו רשימות של צמחים ובע"ח מן המקרא ומן התלמוד וניסו לזהותם. כיום מתעסק בזה רבות פרופ' זהר עמר (אונ' בר-אילן).
רשימה אקראית של ספרים שתוכל להתחיל מהם...:
ספרי יהודה פליקס: החי של התנ"ך : ספר הזואולוגיה המקראית : זיהויים של כל בעלי החיים שבמקרא ותיאורם על רקע התנ"ך, המשנה, המדרש, והתלמוד.
עולם הצומח המקראי : תיאורם וזיהויים של הצמחים שנזכרו בתנ"ך על רקע הכתובים, ספרות חז"ל ויוון, וטבע הארץ
צמחי התנ"ך וחז"ל
ניסים קריספיל - צמחי המרפא של הרמב"ם
ומדורות אחרים -
ר' יונה אבן ג'נאח –
פרוש לכתבי הקודש, ספר השורשים
תבואות הארץ :יהוסף שוורץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2005 00:24 לינק ישיר 

אם כולכם מסכימים שהעניין ממש לא ברור כנראה שאתם צודקים, ואנסה להסביר את עצמי בקצרה כדרכי בדר"כ

אתחיל בקצת היסטוריה, כידוע לכם (לפחות לחלק מכם) אני אישית אינני מוצא מרגוע ומרווה לנפשי בלימוד התורה בדרכים המקובלות בין אם הוא לפי צורת הלימוד הישיבתי ובין אם הוא האקדמי, בתחילה שלחו אותי חברי ללמוד אגדה קבלה ואפילו חסידות וכן הלאה, אבל גם זה "זה לא זה" , הסגנון שם לא מסודר - זעיר פה זעיר שם, ומה שמסודר אינו לטעמי עמוק או למדני מספיק.

התגלגלו הדברים וגילתי את שיטת הסמלים מה שמכונה בעגה המקצועית/ספרותית "אלגוריה" שזה אומר לקחת מונח חומרי/טכני ולראות אותו כסמל לדבר בעל משמעות עמוקה, השיטה הזאת מאפשרת לי להשתמש במונחים הלכתיים עם כל הלמדנות והדיוק שבהם, לצורך הרחבה של עולם האידאות, פעם זה יכול להיות רעיון פילוסופי ופעם רעיון פסיכולוגי, העיקר לי שהוא יהיה בעל משמעות עמוקה ולא טכנית/משפטית.

ניקח לדוגמא סוגיא שאני לומד לאחרונה והוא דיני ירושה, כאדם שלא מתעניין בעולם המשפט, נושא זה משעמם אותי מאוד, אין לי עניין בתיקון סדר העולם, ולא בחכמת המשפט הממונית,
במקום להתעלם מהסוגיא הזו, אני עושה אלגוריה, ובמקרה שלנו זה אומר להפוך למשל את הדיון מי קודם לרשת הבן או אח, כדיון בשאלה הפסיכולוגית מי קרוב יותר לבן אדם מי שדומה לו בפונטציאל שזה האח כיוון שבאו שניהם מאותם ההורים/גנים, או שקרוב לו יותר, מי שהוא יצר ובחר וזה בנו כיוון שהוא בחר את האמא והוא שותף בעשייה.

עד כאן חלק ההסבר על שיטת הלימוד האלגורית בסוגיות הלכתיות, בהמשך אכתוב איך הגעתי מזה לפרויקט שעליו מבוסס האשכול הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2005 00:59 לינק ישיר 

לב העמק,
מההסבר עד כה אני נזכרת אוטומטית בספר "המצוות כסמלים" של הרש"ר הירש.
כל שנותר לאחל הוא ש"הפיתרון הנכון של הסמל הוא תמיד הכוונה והרעיון של יוצר הסמל; לכן, נוכל למצוא אותו רק בקשר עם היוצר הזה ובקשר עם מי שהוא רוצה להביע לו משהו על ידי הסמל הזה". ('המצוות כסמלים' עמ' 8)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2005 01:05 לינק ישיר 

בס"ד תוכל להיעזר בס' שערי קדושה למוהרח"ו זצ"ל ובס' נפש החיים למוהר"ח מוואלזין ובס' התניא ובס' ליקוטי מוהר"ן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2005 09:55 לינק ישיר 

חפרפרת

תודה על הנסיון להבין, הספר מצוות כסמלים אכן משמש כאחד מאבני יסוד של שיטת לימוד זאת, אך הוא מאוד מצומצם בנושאים שלו...

שי

תודה על הרשימה, מלבד ספרו של מהרח"ו, כולם אכן קשורים בצורה ישירה או עקיפה לעניין, אם תוכל להרחיב על ספרו של ר' חיים ויטאל אני אודה לך כי אני לא מכיר אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עזרה בגיבוש רשימה של מושגי יסוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext