משגב היקר
חוששני שלא קראתי את דבריך בשימת הלב הראויה. אך השעה קצת מאוחרת, ולפיכך סלח לי אם לא אתייחס עניניית, נקודה נקודה, כפי שהיה ראוי לעשות.
איני מסכים עם חלק ניכר מהפרשנות שלך לרמב"ם. זאת לא בגלל סיבות טכסטואליות בלבד, כפי שהפלאת לעשות אתה, אלא מתוך תפיסה מסויימת של שיטתו.
אציג את עמדתי, ובסוף אוסיף הערה אחת על הציונות והרמב"ם, ועל המשיחיות בכלל.
א. לא נראה לי שהרמב"ם השתמש בדעות ובמחלוקות המובאות בגמרא לגבי העולם הבא וימות המשיח בשעה שעיצב את השקפתו.
כלומר, איני בא לשרטט כאן תיאוריה לגבי התפתחותו האינטלקטואלית והרוחנית של הרמב"ם, אלא רק לומר שלדעתי הרמב"ם הסיק מסקנות לגבי ימות המשיח והעולם הבא מתוך הפילוסופיה שלו, המטפיזיקה שלו וההיסטוריה שלו. דברי הנביאים והמסורת של חז"ל חייבו אותו רק באופן יחסי, בגלל שהיו לו שני כלים פרשניים גדולים שאיפשרו לו לשמור על חופש מחשבה: ההנחה שחז"ל לא גילו את דעתם תמיד, וההנחה שחז"ל יכלו לטעות.
ב. דעתו של הרמב"ם היתה שהנביאים ידעו אותה אמת שידע הוא, ואולי יותר מזה.
ג. הרמב"ם האמין שיש עולם הבא, אולם טיבו של זה לפי הרמב"ם לא ברור לי. למשל, לא ברור לי אם זה מקום שהכל יכולים להגיע אליו, או בעלי ידע פילוסופי, ואולי צריך עוד דרישות נוספות.
הרמב"ם האמין שהעתיד המשיחי של עם ישראל הוא במסגרת ההיסטוריה והטבע כפי שהם מוכרים לנו. ממילא, כל הנבואות והדרשות שנשמעות להפך צריכות להתפרש לפי שיטתו כמשלים בלבד.
ד. מה היה הרמב"ם אומר על מדינת ישראל של היום? איני יודע. אך איני משוכנע שהרמב"ם החזיק בתיאוריה מסויימת לגבי האופן שבו אמורים ימות המשיח להגיע, פרט לכך שזה יהיה מהלך "טבעי". עם זאת, ממה שאני מכיר את העולם של ימינו, לא נראה לי שאפשר לכנות את תקופתנו "ימות המשיח" ובוודאי לא לפי הרמב"ם.
כפי שכבר העיר אור נערב, איני יודע מדוע אנו זקוקים דווקא לרמב"ם כדי לדון על חשיבות המדינה והציונות (גילוי נאות: אני ציוני). התפיסה שהעליה לארץ היא פעילות ציונית, ולמעשה עם ישראל בכללותו העולה לארץ הוא משיח בן יוסף (אם אני זוכר נכון) מופיעה בכתביהם של ראשוני הרבנים הציוניים.
כפי שאולי הערתי במקומות אחרים, הימים האלו שאנו חיים בהם מצטיינים בכך שבטלו לכאורה שתי קללות:
א. קללת "בזעת אפיך תאכל לחם". כפי שציין כבר ניטשה, עם הטכנולוגיה המודרנית, אדם אחד יכול להאכיל רבבה. זה לא אומר שאנשים אינם צריכים לעבוד יומם ולילה כדי להתפרנס, אבל זה נובע מחוסר היעילות, בלשון המעטה, של החברה האנושית, ולא מצורך של המציאות, כפי שהיה בימי חז"ל.
ב. קללת מגדל בבל דומה שבטלה. גם היא חלקית. יש לנו את השפה האנגלית ואת האינטרנט. מה זה אומר מעבר לכך? איני יודע, אבל אני סבור שאני יכול לזהות את התהליך.
האם ימות המשיח בדרך, מתהוים ובאים? איני יודע. אין לי רוח הקודש או נבואה. אני גם פוחד שכפי שה' עשה לנו נס והעלה אותנו לארצנו, והחל לבנות לנו מעין ביאה שלישית, אנו עלולים חלילה חלילה לקלקל ולהישלח שוב לגלות...
כפי שאמר בשעתו הגרי"ד, דודנו נקש על דלתנו. אני חושש שהקצב שבו אנו מזדרזים לענות לו טעון שיפור. אבל הוא יודע חולשתנו, וכפי שעשה לנו ניסים גדולים כן יעשה לנו גם להבא...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|