בית פורומים עצור כאן חושבים

"שלושה כוחות" - הצעה לאופן התנהלות לאומי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/4/2005 12:41 לינק ישיר 

שלום לכולם.

שלושה כוחות מתרוצצים במחנינו, דת, לאום, וליברליות (עולם). כך פתח הרב קוק את טענתו על החברה הישראלית ונראה לי שווה לפתח אותה הלאה.

ברמת המקרו דת הם בבירור החרדים והדתיים, לאום אלו המפלגות הגדולות של העבודה והליכוד אשר מנהלות את המדינה (אם כי לאחרונה נראה כי העבודה פורשת מהמרוץ ומשאירה את הזירה לליכוד) ואת הלאום, וליברלים אלו התקשורת, האקדמיה ומערכת המשפט.

ולכל קבוצה הרגישויות שלה.
לדתיים- שמירת ההלכה, זהותו הדתית של עם ישראל והיחס לקב"ה.
ללאום- הגנה על הארץ והמדינה, פיתוח כלכלי של המדינה, והנחלת אזרחות לכלל תושבי המדינה.
לליברלים- שמירת על החוק, על זכויות האדם ואמונה באוטנומיות והתבונה של האדם.

ברמת המיקרו (במקרה הזה הדתית לאומית, פשוט לא ערכתי עדיין ניתוח של החברה החרדית). דת אלו החרד"לניקים השוכנים בישיבות או כלי קודש למינהם (רבנים ור"מים). לאום זהו גוש אמונים והדתיים לאומיים הרגילים אשר עובדים ומתגייסים לצבא. והליברלים אלו חוגי השמאל הדתי והאקדמיה.

וגם להם יש את הרגישויות שלהם.
החרד"לניקים- הקפד מאד במצוות ובחומרות שונות, לאומיות מתוך תפיסה כי הלאום משרת את הדת ובמקרה זה את ישוב ארץ ישראל.
הלאומיים- מצד אחד אמונה במסורת כפשוטה כפי שאומרים החרד"לניקים ומצד שני השתייכות למדינת ישראל ולצבא כערך עצמאי, וכן בהשכלה גבוהה כחלק מהעולם המודרני.
הליברלים- פתיחות לתרבות ולהשכלה המערבית כעיקרון, ותפיסה מתוחכמת ולא מסורתית של הדת.

אולם כאן התהפכו העניינים. אם ברמת המקרו למרות קיומם של שלושת הגורמים הלאום כרת ברית על הליברלים והשאיר את הדת בחוץ בלי התחשבות גדולה ברגשותיה, אצל הדתיים לאומיים הלאום כרת ברית עם הדת והשאיר את הליברלים בחוץ מבלי התחשבות ברגשותיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2005 13:26 לינק ישיר 

וצדק,
יפה ניתחת.
התחושה שלי היא שהן הליכוד והן העבודה אינן מייצגות את הלאום כבר כמה וכמה שנים. שאת ההזדהות הלאומית החליפה כאידאולוגיה חילונית שלטת עייפות החומר (הנפשי) ופיתוח כלכלי. הלאומיות באמת היתה מרכיב דומיננטי בעבר - הן ב"עבודה" והן ב"ליכוד", אבל זה קרס, כחלק מתהליך הפוסט-ציונות. המקום היחיד בו נותרה אידאולוגיה לאומית ככזו (לענ"ד) הוא באמת הציבור הדתי לאומי. ולכן בו נעוצה לענ"ד התקווה לגיבוש מחדש של עם ישראל. החילונים לא כ"כ במשחק בגלל שאין להם כח, והחרדים אינם רואים בחילונים כפי שהם חטיבה לגיטימית שיש להכיר בה כחלק מהעם. הם מכירים בחלילונים כבודדים טועים, ואכפת להם מכל יהודי, אבל אין להם עניין "לאחד" מחדש את העם על זרמיו הנוכחיים ככאלה תחת דגל יחוד ה'.
לעומת זאת לציבור הדתי לאומי יש מקור אנרגיה לזה - והוא לענ"ד האור של הרב קוק, שהיה אדם שבאמת הכיל את הציבור על גווניו, והיה אופטימי בטבעו, מאמין בטוב שבאדם, וחשיבות והמשמעות של כל יחיד וזרם מכח האמת הפנימית שלהם - גם אם הרחיקה לכת.

ולעניין הניתוח שלך לגבי הציבור הדתל"י - אין לי אין להצטרף. המגמה שלי הצנועה, היא להיות חלק מהתהליך של היוצרות הזרם שמכיל בתוכו גם את האמת הדתית והאמת הלאומית - אבל גם ביחד את האמת האנושית-ליברלית. אני מאמין שהאמת של ה"שמאל" והאמת של "הימין" אינן הפכים שאינם יכולים לדור בכפיפה אחת, אלא חלקים שונים של האמת האלוהית השלמה. (כאמור אני חש ההליכה יחד של המערך והליכוד אינם מוכיחים את זה לציבור כי התחושה המוצדקת היא שהליכוד קיבל את המצע השמאלני וזנח במקביל את האידאולוגיה הלאומית - ואף על פי כן נע תנוע!).

שבת שלום,
אור נערב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "שלושה כוחות" - הצעה לאופן התנהלות לאומי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.