בית פורומים עצור כאן חושבים

לספר ביציאת מצרים - שיח קשוב לקראת פסח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/4/2005 11:19 לינק ישיר 

ספקספקא.

אני חושב שהרעיון שלך הוא נכון, אבל הוא לא יכול להיות הדבר המרכזי. אני בהחלט מזדהה עם הנסיון לקשר את הדברים לעולמנו שלנו כדי שנוכל לחוות אותם (לא רק בהקשר הספציפי "חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים"). אבל, הרבה פעמים אני מרגיש שזו בעצם מעין בריחה. יש רעיון שאנחנו לא יכולים להתמודד איתו ולא יכולים לחוות אותו, אז אנחנו עושים לו אלגוריזציה (מִצרים = מֶצָרים), וכך אנחנו יכולים לחוות אותו באופן יותר פנימי. אני מאמין שהאלגוריזציה הזו באמת נכונה, ובאמת יש קשר בין מִצרים למֵצָרים, אבל זה לא יכול להיות העיקר. אני מרגיש את הבעיה הזו לגבי הרבה שהרעיונות החסידיים. הם הרבה פעמים בורחים מהרובד הפשוט והממשי, אך המנותק מאתנו, לרובד האלגורי, הפנימי לנו. במילים אחרות, החסידות מתרגמת את הנגלה לנסתר, ואני לא מוותר על נגלה כל כך בקלות.

כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2005 00:11 לינק ישיר 

אהבתי את הסוגייה שהבאת לדיון.למדתי הרבה מהנאמר.הייתי שמחה לקבל הסבר קבלי לחג,ובפרט לשולחן הסדר.
אני חדשה כאן.אז שלום לכולם,וחג חרות אמיתי לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2009 18:39 לינק ישיר 

הרב שג"ר ז"ל על ההגדה כסיפור מכונן מתמיד ואל-זמני -
www.siach.org.il/pub//hagada_sgr.doc

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 20:56 לינק ישיר 

כפי שהזכיר אישציפור יש בליל הסדר שני תכנים מרכזיים, האחד "מתחילה עובדי ע"ז היו אבותינו" והאחר "עבדים היינו". נראה שיש אצל חכמים מחלוקת על מהות הגאולה ממצרים וההגדה היא סוג של פשרה שמגשרת בין שתי הגישות.

הגישה הראשונה היא גישה של גאולה רוחנית, אבותנו היו עובדי ע"ז, זכינו והקב"ה הוציאנו מהטומאה והביאנו להר סיני ונתן לנו את התורה.  הגישה הזאת תציב את העיסוק במצוות, בהלכות הפסח, במרכז ליל הסדר.

הגישה השניה מתמקדת בגאולה לאומית, עבדים היינו ויצאנו מעבדות לחירות.
הגישה הזאת תציב את העיסוק ביציאת מצרים במרכז הסדר.

אפשר לראות את העימות בין הגישות בין סיפור ליל הסדר שמופיע בהגדה "והיו מספרים ביציאת מצרים כל אותו הלילה" לבין הסיפור על הסדר של רבן גמליאל שמופיע בתוספתא  "מעשה ברבן גמליאל וזקנים שהיו מסובין בבית ביתום בן זונין בלוד והיו עסוקין בהלכות הפסח כל הלילה עד קרות הגבר"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לספר ביציאת מצרים - שיח קשוב לקראת פסח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext