| נשלח ב-15/4/2005 06:33 |
|
| |
מי המציא את הקערה
במרכז ליל הסדר עומדת קערה ( לרוב מכסף) ועליה 5 מוצרים זרוע ביצה מרור חרוסת חזרת וכרפס . מי המציא את הקערה ואיך היא חדרה למרכז אחד הארועים המשמעותיים ביותר של עם ישראל ?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 12:43 |
|
| |
דומה שהמקור הוא מהקבלה,שייחסה לזה משמעות.אלמלא כן,כל אחד היה מניח על השולחן כרצונו הטוב וכפי הנהוג בנימוסי השולחן שלו.ובאמת כן עושים רבים.ומניחים בקערה רק לסימנא בעלמא.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 12:52 |
|
| |
ה"קערה" מופיעה כבר בראשונים הרבה לפני הקבלה, זה מוזכר בתוספות פסחים דף קטו ע"ב "מושך מהקערה שני תבשילין ומגביה קערה ולימא הא לחמא עניא ".
וכן מוזכרת הקערה במחזור ויטרי , באור זרוע, בראבי"ה ובאבודרהם ועוד.
מה שכן , על פי האר"י סדר הקערה שונה והדברים מסודרים על פי י' ספירות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 12:54 |
|
| |
תלמיד, לב וכולם
כמדומה שהמקור מתחיל מוקדם יותר.
הרמ"א מציע סידור של הקערה. זה אומר שכבר היה קיים רעיון למקם את הדברים במקום אחד עוד לפניו. אמנם, הנימוק העיקרי שלו הוא "אין מעבירין על המצוות". כלומר, צריך שמה שאתה זקוק לו לראשונה יהיה קרוב אליך.
כמו במקרים רבים אחרים, הקבלה נטלה מנהג שהתפתח מתוך טעמים שלו, העניקה לו פרשנות סמלית, ובכך
א. שייכה את המעשים לרובד אחר של המציאות.
ב. איפשרה לעבד מחדש את המנהג כדי שיהלום צרכים מסויימים באותה מציאות אחרת.
אך הקבלה רק נטלה דבר קיים, ולא המציאה אותו מכל וכל. שאלה מעניינת היא אם יש מצוות שהקבלה המציאה לגמרי, ולא רק עיבדה הלכות ומנהגים שהיו קיימים עוד קודם לכן.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 13:36 |
|
| |
בר בי רב
זה לא משנה,
הקערה יכולה להיות מוזכרת גם בחז"ל עצמם.אבל האם יש "דין" בקערה? פשוט לי שלא דברו אלא בהווה.וכפי הנהוג במקומם.
אם יש עניין בקערה דווקא,זה לא ידוע לי.אבל באה הקבלה וגילתה עניין בקערה עצמה.(וגם בזה יש לדון)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 14:34 |
|
| |
הקערה המופיעה ברש"י ובתוס' בפסחים אינה הקערה שאנו עושים בליל הסדר.
הגמרא שם מדברת על המנהג להביא האוכל לשולחן ולסלק את השולחן לפני שאכלו כדי שהילדים יתמהו וישאלו למה לוקחים את האוכל לפני שאוכלים. התוס' אומר על זה כי אנו נוהגים להשתמש בשולחנות גדולים. ואי אפשר לסלק את השולחן. ולכן אנו מגישים את התבשילים בקערה ואותה אנו מסלקים.
כמו כולם גם אני הכנסתי למנוע החיפוש תקליטור בר אילן את המילה קערה ומצאתי את ה"ויטרי" "או"ז" "אבודרהם "ועוד אולם לא נראה כי הם התכוונו לקערה שלנו אלא כמו רש"י ותוס' בפסחים.
|
|
|
|
|