בית פורומים עצור כאן חושבים

הרקע לצינזור כתבי הראי''ה קוק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/8/2008 12:05 לינק ישיר 

למאי_נמ

קראתי שוב ושוב את הודעתי ולא מצאתי ולו שמץ של השמצה על הרצי"ה. אני מאמין שכל מה שעשה הרצי"ה הוא עשה על מנת להגן על אביו והגותו. וקשה למצוא אדם האחראי יותר על הפצת הכתבים מאשר הרצי"ה עצמו.
לגבי עצם הטענה.
לגבי ערפלי טוהר באמת קצת מיהרתי להכריע אם כי פה הנקודה סבוכה מעט. באגרת תרפז הראי"ה מצהיר על רצונו להדפיס את קובץ ב בשם ערפילי טוהר. בשיחות הרצי"ה כך הוא אומר :

'לפני כמה שנים התחלנו להדפיס דברים עליונים ונשגבים של אבא זצ"ל, אך הפסקנו באמצע ההדפסה...אני זכיתי קצת להיות עסוק בסידור הדברים, עכבתי קצת את הדברים, כדי לסדרם בצורה שיכולו להאיר את העולם..."

כידוע, ערפילי טהור נדפסו רק לאחר מות הרצי"ה ע"י המכון, וכל זאת בזכות לחץ מן האקדמיה (רבקה ש"ץ החזיקה את כתב היד ורצתה להוציאו). לסיפור הדברים ראה מאמרו הנ"ל של אודי אברמוביץ עמ' 135-8.
אך כמובן אם אתה יודע מעדות ראשונה שהראי"ה הוא זה שרצה לבסוף לגנוז את הדברים אז כנראה שכך היו הדברים.

ריש מילין. באגרת תשצו כך אומר הראי"ה :
"באלו הימים הסכמתי להדפיס איזה קונטרס קטן...וחשבתי להודיעתך מזה רק אחרי ההדפסה, כי אולי לא היית מסכים שאדפיס בלא סידור ותיקון, ולעבור על דעתך היקרה מאוד יהי קשה לי... אך כבר הודיעה לך אמא תחי' "

וכך כותב הרצי"ה :
" שפעת אורים זו בצורתה הנפלאה והרוממה הלא באמת אינה אלא ליחידים בדור...ולפי זה גם אין שייך בה מצד עצמה מכירה והפצה, אלא בעצם ההוצאה אל הפועל הגלוי והמפורסם ע"י מספר אכסמפלארים שימסרו ליחידים הראויים להם" (צמח צבי עמ' קמח)

בכל הדברים הנ"ל אני לא רואה שום השמצה לרצי"ה, ברור לי לחלוטין שכל מה שעשה, עשה מתוך מניעים טהורים ושיקולים טובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2008 12:12 לינק ישיר 

עובר ושב
שהמניעים היו טהורים, אני מסכים.
אך האם אתה מסכים אתם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2008 14:52 לינק ישיר 

בעל בעמיו,

קשה לי לשפוט את שיקולי הרצי"ה מנקודת מבטי היום. אני חושב שהיו תקופות בהם הצינזורים וההשמטות היו מוצדקות יותר. בעיקר בהצגתו של הראי"ה כלפי החרדים שגם ממה שפורסם באורות הם לא בדיוק רוו נחת, בלשון המעטה. לעומת זאת, כיום אני כבר לא רואה שום עניין לצנזר את הכתבים, ולהפך, אני חושב שיש עניין להוציאם כמו שהם. מה עוד לו מישהו רוצה לקחת על עצמו את מלאכת העריכה מתוך הכתבים הקיימים ולהוציא עוד 'אורות' ע"פ נושא מסוים, ודאי שגם לזה יש מקום. אך אין הדברים סותרים זה את זה. ולדעתי יש ערך בהוצאת הקבצים המקוריים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 14:02 לינק ישיר 

מחקר: הרב צבי יהודה צינזר את כתבי אביו

כך מייצרים מיינסטרים: הרב צבי יהודה קוק ערך, השמיט וצינזר את כתבי אביו כדי לבסס את דמותו בזרם המרכזי של היהדות - וגם על מנת להתאים את דמות האב לתפיסותיו של הבן. החוקר: "הרב צבי יהודה ראה צורך לצמצם את הנועזות המחשבתית של אביו ודאג שלא יראה מיסטי"

צופיה הירשפלד

שיני אבות תקהינה?

הרב צבי יהודה קוק צינזר את כתבי אביו, הרב קוק, על מנת לבסס את דמותו של אביו בזרם המרכזי. התוצאה היא שכתביו משקפים לעתים את האידיאולוגיה של הבן ולאו דווקא את זו של האב. טענה זו, של אודי אברמוביץ, הכותב עבודת דוקטור באוניברסיטת בן גוריון, תועלה בקונגרס העולמי ה-15 למדעי היהדות שנפתח אמש (יום א') בקמפוס הר הצופים באוניברסיטה העברית.

אברמוביץ, שישא הרצאה על עריכה וצנזורה בכתבי הראי"ה קוק, טוען בשיחה עם ynet שעבודת העריכה של הרב צבי יהודה הדגישה היבטים מסוימים באישיותו של הרב קוק והעלימה היבטים אחרים שהיה בהם מימד של חשיבה קבלית וחסידית.

"בעריכה יש באופן טבעי גם צנזורה", מסביר ל-ynet אברמוביץ. "אבל הדבר מאוד בולט אצל הרב צבי יהודה, שראה צורך לצמצם את אור הנועזות המחשבתית של אביו. הוא אמר בעצמו שהאור הזה גדול מדי, שיגרור

ביקורת, ושאינו מתאים לדור. מצאתי פסקאות שהוא צינזר, אבל היתה התערבות נוספת לא רק בתוך הטקסט, אלא גם בבחירה מה לפרסם. לדוגמא, לתוך ספר 'אורות התשובה' לא הוכנסו כל הקטעים העוסקים בתשובה. יש נושאים שהרב צבי יהודה בחר שלא לפרסם כלל, כמו הנושא של הצדיק.

הרב קוק ראה עצמו כצדיק והוא מציין שלצדיק קשה לפעמים לעשות מצוות כי הוא מתעסק בנשמה, ולכן ממעיט בערך הלימוד ולעתים רואה בו ביטול תורה. יש מקום שהוא מציין שההלכה מעיקה וכובלת. אלו דברים שהרב צבי יהודה לא פרסם כלל, ובכך היתה לו שליטה איך יראו הספרים ואיך תתפס דמותו של הרב קוק".

אם אתם חשים כי הרב צבי יהודה ביצע מניפולציה בכתבי אביו, זו לא כוונתו של אברמוביץ. הוא רואה בעבודת הבן נסיון להציג את אביו כפוסק וראש ישיבה ולחסוך ממנו ביקורת אפשרית בשל חשיבתו היצירתית והאנרכיסטית (כדברי אברמוביץ).

"יש פה מגמה לעשות לדמות הרב קוק ליטאזציה", מסביר אברמוביץ. "לכן הרב צבי יהודה מיעט להדגיש את הצדדים החסידים שהיו באביו, כיוון שהיה יותר "מתנגד". הבן דאג שהישוב הישן יבקר ואף יחרים את אביו, ולכן הוציא את הקטעים הקבליים. במשך כמה עשורים היתה לרב צבי יהודה יכולת להשפיע איך ייתפס הרב קוק בציבור, והוא דאג שאביו לא יראה כמיסטי או חסידי, על אף שהיו בו צדדים כאלה. הרב קוק הוציא את הספר 'ערפילי טוהר' בזמן שבנו היה בחוץ לארץ. כשחזר, שכנע הבן את אביו לאסוף את הגליונות שהודפסו ולא להוציא את הספר לציבור".

השינוי בהבנת דמותו של הרב קוק החל בשנות השמונים, לאחר פטירת בנו. אט אט החלו לצאת טקסטים לא מצונזרים שהציגו צדדים נוספים ברב והביאו את אנשי המחקר להשוות בין הכתבים החדשים לישנים.

האם בנות צריכות ללכת לבית הספר?

לדוגמא, מכתב של הרב על חינוך בנות צונזר מכתביו וראה אור רק  לאחרונה, בכתב העת "אקדמות" של בית מורשה במסגרת מאמר של חנה קהת. במכתב מציין הרב את דעתו השלילית לחינוך בנות בבתי ספר, כיוון שהן נולדות עם אמונה שלמה ולכן אינן צריכות ללמוד כלל (לימים שינה הרב את דעתו).

"לאחר פטירתו של הרב צבי יהודה ביקשו חלק מתלמידיו לגנוז את הכתבים שלא פרסם. בסופו של דבר התקבלה החלטה להמשיך ולפרסם אותם, אבל

באופן מבוקר. את השינוי הגדול עשו בישיבת רמת גן כשהוציאו חלק גדול ממחברותיו כמעט בלי עריכה.

הרב צבי יהודה קבע איזה ספרים של אביו יוצאו לאור ובכך עודד והגביר את התקבלותו של הרב קוק בציבור. היום אנחנו חיים במציאות שונה, שיכולה לקבל דברים שלא התקבלו בעבר. היום יש ביקוש לכל הצדדים באישיותו של הרב קוק, כולל הצדדים האנרכיסטיים והקבליים"

YNET 3.8.2009 

תוקן על ידי השכן ב- 03/08/2009 13:59:03

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/8/2009 14:26 לינק ישיר 

השכן כתב:

לדוגמא, מכתב של הרב על חינוך בנות צונזר מכתביו וראה אור רק  לאחרונה, בכתב העת "אקדמות" של בית מורשה במסגרת מאמר של חנה קהת. במכתב מציין הרב את דעתו השלילית לחינוך בנות בבתי ספר, כיוון שהן נולדות עם אמונה שלמה ולכן אינן צריכות ללמוד כלל (לימים שינה הרב את דעתו).

הפרסום באקדמות לא היה ראשון (למרות התיימרותה של קהת שם). המכתב הודפס כבר במאסף שירת עלמות [עמ' 193-196] לפני כשש שנים.

תוקן על ידי מרחביה ב- 03/08/2009 14:22:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2009 14:34 לינק ישיר 

ראשית,

לפי דעתי העניין הזה יוצא מפרופורציה. אני לא חושב שבאורות ובאורות הקודש העריכה מסתירה את הצד המיסטי והחסידי שברב קוק.  אמנם גם לדעתי אישיותו של הרב צבי יהודה הייתה יותר ליטאית מאשר אביו, וחסרה את הפן המיסטי שלה, אבל  אני לא רואה בעריכה הסתרה של אישיותו.

רבות מפסקאותיו הן בעלות אופי אישי, הרב קוק הרבה לדבר על העצמיות הנשמתית וממילא כתב הרבה על עצמו, וזה טבעי והגיוני להפוך פסקאות מגוף ראשון יחיד, לגוף ראשון רבים.

שנית,

"הרב קוק ראה עצמו כצדיק והוא מציין שלצדיק קשה לפעמים לעשות מצוות כי הוא מתעסק בנשמה, ולכן ממעיט בערך הלימוד ולעתים רואה בו ביטול תורה. יש מקום שהוא מציין שההלכה מעיקה וכובלת. אלו דברים שהרב צבי יהודה לא פרסם כלל, ובכך היתה לו שליטה איך יראו הספרים ואיך תתפס דמותו של הרב קוק".

כידוע, הרב קוק כתב על הקושי שלו לרדת אל עולם הפרטים והמעשה. לעתים הרב ראה בתכונה זו חיסרון, לעתים הוא ראה בה מעלה, לפי דעתי התכונה הזו שהרב קוק כה מרבה לדבר עליה מוזכרת בתורה מט ליקוטי מוהר"ן חלק ראשון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2009 09:39 לינק ישיר 

בשונה מעניינו של המחקר הנ"ל, העוסק בעריכות (שבידיעה התקשורתית הריהן קרויות 'צנזורים') ובכתבים שמטבעם נועדו לעריכה, מי שרוצה שתי דוגמאות לצנזורים של ממש (ויודגש - נדירים!) שעשה הרצי"ה באיגרותיו של אביו, ימצאן בסוף המאמר שבקישור זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2009 15:40 לינק ישיר 

"נושאים שהרב צבי יהודה בחר שלא לפרסם כלל, כמו הנושא של הצדיק."

נראה לי שעיון קצר בספר אורות שנערך ע"י הרב צבי יהודה יראה שלא כך:

"...שכלול האמונה והאהבה ואומץ קיומן מתחזק ביסוד דבקות נפשית בחכמים ותלמידיהם, או כפי המבטא של החסידות : התקשרות עם הצדיקים, יסוד זה, שהחסידות טפלה בו הרבה, צריכים אנו להקימו בשכלול גדול והדור מאד בתור אוצר חיים והדום רגל לשכינה..."

(אורות התחיה יז)

"אהבת ישראל היא תולדה מהאמונה באורה האלהי של כנסת ישראל, שהוא לה סגולה עצמית שלא תזוז ממנה בכל חליפות הזמנים. ביותר צריכה אהבה עליונה זו, וסבתה האמונה הפנימית בשורש האלהי שלה, להיות מתעוררת בקרב אנשי לב ורוח בעת ירידתה של האומה במצב הרוח, בעת אשר רמיסת קודש וזלזול דת יראו בכל תוקף ועז, - להבחין שעם-כל-זה כח ישראל גדול הוא ועצום לאלהיו, ולהסתכל במאור הפנימי, החודר את רוח הכלל, ושמשכנו הוא ג"כ בכל נפש פרטית שבישראל בגלוי או בסתר, גם בנפש הנסוגה מאד, אשר סרה הרבה מדרך ד'. הגילוי שמגלה הצדיק, האוהב את עצמיותה של האומה בכל עוז חייו, את הטוב האלהי הצפון בקרבה, פועל לטובה על האיש העוסק בסניגוריה האמיתית הזאת, לרוממו מעל שפלות החיים הגסים והמוגבלים, ההולכים קדורנית בזעפם העגום. והפעולה חוזרת באורח סגולי על כללות האומה ופרטיה, להכניס בם כח מעורר לחן ולחסד אל, שיפלס להם אורח לתשובה מאהבה. " (אורות ישראל, ד,ב)

הפעולה הסגולית של הצדיק, אם כן, לא רק שנותנת השראה ליחיד הפרטי המושפע ממנו, כי אם חוזרת ומשפיעה באורח סגולי על הכלל כולו.

"דבר פשוט הוא שהצדיק עושה כל מעשיו בקדושה, וכל פעולותיו הגשמיות עולות הן לתקונו של עולם, וזאת היא אהבת המלאכה, שכ"כ שגבה מעלתה מצד עצמה ושנתנה בברית כמו שתורה נתנה בברית..." אורות התחיה טז.

ניתן לראות גם ישראל ותחיתו כא, אורות התחיה יד וכן הלאה.

תוקן על ידי מחפשהשראה ב- 05/08/2009 15:41:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2009 21:29 לינק ישיר 

אשכול בפורום בח"ח על כתבת וויינט -

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2667066

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 00:55 לינק ישיר 

"יש פה מגמה לעשות לדמות הרב קוק ליטאזציה", מסביר אברמוביץ. "לכן הרב צבי יהודה מיעט להדגיש את הצדדים החסידים שהיו באביו, כיוון שהיה יותר "מתנגד". הבן דאג שהישוב הישן יבקר ואף יחרים את אביו, ולכן הוציא את הקטעים הקבליים"

זה לא רציני. לטעון שהרצ"י היה יותר ליטאי מאביו זה הגיוני בהחלט, אבל לטעון שהוציא את כל הקטעים הקבליים? אדרבה,
בספר אורות שנערך על ידו מצויות פסקאות לא פחות נועזות מאלו  שמובאות באורות הקודש ושמונה קבצים. אני לא יכול לחשוב כמעט על פסקה באורות שאין בה משהו שקשור לקבלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 10:24 לינק ישיר 

למרחביה, למיטב זיכרוני היה פירסום של האיגרת הנ"ל ב'צוהר' לפני כמה שנים, אך אני לא מוצא זאת ברשת.

אגב, הצינזור של האיגרת הנ"ל לא היה בגלל יחס הראי"ה לנשים (המאמר "על בחירת נשים" במאמרי הראי"ה - לא צונזר מעולם), אלא בגלל שעלול להשתמע מתוכו שמצות ת"ת היא בדיעבד.

באופן כללי, אני חושב ששכל מי שקורא על יחס הרצי"ה לאביו מבין שהרצי"ה לא רצה לערוך צנזורה לאביו, אלא הוא צינזר דברים שעלולים לגרום להבנה לא נכונה, לדעתו, על סמך הבנתו והיכרותו האישית עם הרב. ויש להאריך בכ"ז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 10:54 לינק ישיר 

[למאי,
אכן, במאמרו של הרב א.י. שבט בענין.]

תוקן על ידי מרחביה ב- 16/10/2009 11:23:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2009 22:16 לינק ישיר 

משהו שנתקלתי בו לאחרונה כאן.
לא קראתי בדיוק את הכל, אבל מהחלקים שכן קראתי זה נשמע לי יותר רציני מאשר אמירות כמו 'כתבי הרב קוק סולפו'.
יש לי כמה השגות על מה שקראתי כמו למשל פירוש המילה' חרדות' בעמוד עשרים כ'חרדיות', בעוד אפשר למצוא
פסקאות אחרות בשמונה קבצים בהן רואים כי הרב קוק משתמש בלשון זו במשמעות של חרדה. היה חסר לי
גם, ממה שכן הספקתי לקרוא, ביאור למילות מפתח שבהם הרב משתמש. יכול להועיל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרקע לצינזור כתבי הראי''ה קוק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.