בית פורומים עצור כאן חושבים

רומאי, רימון ואישה - הערות לסיפור תלמודי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/11/2007 13:50 לינק ישיר 

תגיד,
אם אם כתוב שצריך לישון בסוכה בסוכות, ובא חסיד חב"ד ומציע פרשנות חדשה באומרו כי הרבי שלו לא ישן בסוכה, ויעיד שעל כן הוא לא ישן בסוכה  - הוא גם אדם מתועב בעיניך ומעשהו מעשה חרפה?

גם פה יש חוסר מוסריות כלפי ציבור גדול שטרח והעביר את הטקסט המקודש לו, במסירות נפש, מדור לדור, כאשר הטקסט שימש למטרה מכובדת של ציות לדבר הא-ל, ולפתע בא מישהו ומחליט לדחוף פרשנויות שהוא עצמו אמנם אינו מודע שהן מסולפות, והעיקר שהתוצאה תהיה זהה למה הוא חושק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2007 14:02 לינק ישיר 

נו, את מיתממת?
אני לא מאמין שאת עונה לי ככה.
ברור שחב"ד, כמו כל היהודים האורטודוקסים, מאמינים שהתורה היא מקודשת, והם מחוייבים לקיים את הוראותיה, והשאלה היא רק כיצד יש להבין אותה, ובעיניהם אי השינה בסוכה זוהי הפרשנות של התורה - גם אם היא דחוקה, כי יש לעתים פרשנויות דחוקות שהתקבלו להלכה.
דוקי: פרשנויות דחוקות לא התקבלו להלכה בגלל שלמישהו התחשק לנהוג כך מסיבה כלשהיא, אלא בגלל שהוא ראה מלכתחילה את הפרשנות הזו כפרשנות ההלכתית הנכונה לכתוב. חז"ל לא אמרו שעין תחת עין ממון בגלל שנראה להם שזה לא מוסרי להוציא עין, אלא בגלל שזו הפרשנות הנכונה (כהל"מ).
אבל כשאמשלום מציגה פרשנות שהיא יודעת שאיננה נכונה, ואין לה כל כוונה לנסות ולחפש פרשנות נכונה כלשהיא, אלא רק נעים ונוח לה להגיע מכך למימוש הגישה המוסרית שלה - אני אומר לה, ובעצם זועק כלפיה, שתעזוב את התנ"ך לנפשו, ואת חז"ל לנפשם, כי מה שהיא עושה הוא חילול הקודש, וכפי שכתבתי הוא גישה לא נכונה כלפי כל טקסט בעולם.
אשמח אם חברים נוספים בפורום יצטרפו ויביעו דעתם בויכוח-זוטא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2007 14:17 לינק ישיר 

פרשנויות דחוקות אינן מתקבלות אלא אם יש כוונה מלכתחילה לקבל את הפרשנות בכל מקרה -

בקיצור,כידוע תורה ניתנה במדבר סיני החם.  אי השינה בסוכה זה תוצאת חיקוי התנהגותם של רבני חב"ד שבארצות הקור בהם שהו, בצדק, לא מצאו לנכון לישון בסוכה שהרי אנו מקיימים כדי לחיות בהם ולא שנמות בהם, ואסור לסבול ולהתענות בימי חג ולישון במזג אויר קר גשום או אפילו מושלג - אז הופכים מנהג מקום  למקור תורת חיים ומיתממים שזו פרשנות לגיטימית לאי שינה בסוכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2007 01:47 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2007 10:49 לינק ישיר 

טוב,
הבנתי.
רק לא הבנתי למה הבאת למעלה את רשימת הפרשנויות למעלה ב"חבילה" אחת באופן שהשתמע שכל מי שהציע שם הסבר, לא התיימר להציע פרשנות אמיתית (לפי עניות דעתו) לגמרא הנ"ל, מילא כלפי הפרשנות של אמשלום שהצהירה על הנ"ל ביקורתך מובנית (בלי להיכנס לדיון אם אני מסכים עם הביקורת שלך ועד כמה) אבל מה הקשר לשאר הפרשנויות שהובאו באשכול, אותם ציתתת למעלה כ"נגועים" בבעיה הנ"ל ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2007 14:22 לינק ישיר 

מו"ל

אני מדבר על המשפט הבא:
"בעוד עולמם של חז"ל כה רחוק מהם, ובעוד הם (אינני יודע אם גם אתה) אינם מקבלים את פסיקות חז"ל להלכה כלל"

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2007 00:26 לינק ישיר 

איש ציפ,
צודק לחלוטין. לא היתה לי כל ביקורת על איש מהכותבים הנכבדים. חלילה לי. ביקרתי רק את מי שמצהיר מראש שהוא מלהטט בפרשנות מבלי לשקול כלל אם זו היתה כוונת המחבר, לרבות כשהוא בטוח שלא זו היתה ואין זה מעניינו כלל.

YMY
הקטע שציטטת הוא לא קשור לביקורת בענין הפרשנות, אלא לתמיהה שלי על אנשים שלא מקבלים את פסיקות חז"ל, ובעיניהם היתה לחז"ל השקפה (עפ"ל) פרימיטיבית קנאית פונדמנטליסטית ולא נאורה כלל - ועם זאת הם טורחים ועמלים לפרשן כל מיני מימרות של חז"ל. דחילק, מה התרמית הזו? בשביל מה זה? אין כבר מתפלספים חילונים? נגמרו כתבי ההוגים הגדולים מכל אומות העולם?
אני רואה בזה מעשה שאינו ראוי באופן מסויים, לטעמי, שבא כביכול למקם את המהגג במיקום שווה ערך לחז"ל. משהו כמו שולה אלוני שנוהגת לחלוק על התנ"ך בבוז ויחד עם זאת להצהיר כי רגלי כולנו עמדו לרגלי הר סיני, עפ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2007 01:15 לינק ישיר 

מוציא לאור

היה לי קשה מאד לעקוב אחרי הויכוח, גם בגלל שהדף האחרון מוצג בצורה מורחבת בדפדפן שלי. אני מסתמך להבנתי בעיקר על ציטטות של "זה מה שהיא אמרה" ו"זה מה שהתכוונתי".

נהניתי, כרגיל, מענוותך, שמקשטת את יראת השמים שלך.

אבל במקרה זה איני מבין על מה יצאה ביקורתך.

אילו אמשלום היתה מציגה את פירושיה בתור פירושים נכונים למרות שהם אינם קשורים לטקסט, אזי היתה סותרת את עצמה מניה וביה.

אבל אם היא מודה שהסיפור הוא רק קרש קפיצה לפיתוח רעיונות, שצריכים להישקל לגופם, מה זה לא טוב?

אני מזכיר כי בהרמוניטיקה מבדילים בין שלוש גישות.

א. זיהוי כוונת המחבר. כל המטרה בלימוד או בקריאה היא להבין מה רצה בעל הדברים למסור.

ב. זיהוי כוונת הדברים העומדים בפני עצמם על רקע זמנם ומקומם. אם אני זוכר נכון, ההבדל בין גישה זו לקודמת היא שאין אנו מחפשים רק את הפן הפסיכולוגי של השתקפות המחבר דרך המילים, אלא להבין את הדברים על הרקע בו נאמרו.

ג. זו מין גישה חופשית שנוטלת את המילים והולכת איתן לאן שהיא יכולה להגיע.

אם אמשלום בחרה בגישה השלישית, ומצהירה על כך, קשה לומר שזה פירוש תלמודי במובן הרגיל של המילה. אבל האם זה איסור? אילו היתה הופכת את הדברים לליצניים, הייתי מצטרף לביקורת שלך. אבל אמשלום מנסה להשתמש בהם כדי להגיע לתובנות עמוקות ומשמעותיות לגבי האדם והאשה.

האם על זה יש לתבוע ממנה להניח לגמרא מפני שלא לכך היא נועדה? לא הייתי מוציא על כך את זמני. במיוחד כאשר אמשלום עושה זאת בתבונה ואגב כך חושפת דברים שהם חדשים עבורי. ואני מתכוון בכך לשבח.

סליחה על השאלה באיחור. עכשו שמתי לב לנקודה זו כי הייתי צריך לרענן את זכרוני ולהסתכל שוב בדף הראשון של האשכול.

תורגם: "זג" בתור ש"נהייתה שקופה".

זאת מנלן? מלשון זגוגית?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2007 06:41 לינק ישיר 

רק עתה נכנסתי לקרוא באשכול,לאחר שראיתי אותו זמן מה

תודה לך על שהבאת הדבר ואף פירשת.

חזק ואמץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2007 09:03 לינק ישיר 

התכוונתי אלייך אמשלום,חשבתי שזה ברור אז לא הזכרתי את שם הכינוי.

ושוב תודה

תוקן על ידי עממי ב- 14/11/2007 9:08:20

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רומאי, רימון ואישה - הערות לסיפור תלמודי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.