בית פורומים עצור כאן חושבים

על טיבם של דיונים מטא-הלכתיים - סיפור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/7/2005 00:14 לינק ישיר 

בסופו של דבר,
אני רואה את עולם המחשבה כעולם אחד.

טענות מטא-הלכתיות יכולות להאמר גם במסגרת הלכתית "רגילה" (ובהרבה מקרים להערכתי עדיף שתיאמרנה במסגרת כזו) השימוש במטא-הלכה כעושה ניסים ו"קפיצות-דרך" נראה בעיני מאוד לא נכון.
בסופו של דבר עולם המחשבות אחד הוא ויותר מכך עולם המציאות גם הוא אחד ולכן להטוטים מחשבתיים (ואפילו כאלו אמיתיים לגמרי) של שינוי מושגים, ומושאי התייחסות, לא הם אלו שיצמיחו עולם חדש וטוב יותר. (מי אמר גאולה ולא קיבל? )
רק שינוי דרך החיים הלכה למעשה הוא זה שיכול לשנות.

שינוי כזה אמנם מחייב שינוי בקונספציה , אבל בהחלט לא די בו.
בכל מקרה הסכנה הגדולה בשינוי קונספציה היא האשליה שבעקבות זה שאני זכיתי להשתחרר מקונספציות ישנות/לא מתאימות/לא רלונטיות כל מה שחסר אל הגאולה השלימה הוא שגם שאר העולם יקבל את הקונספציה החדשה שלי,
ונצעד יחדיו אל המחר הורוד.
גם כי יש בזה התקבעות של המחשבה על הקונספציה החדשה (מה שמסוכן ומזיק לא פחות ולעיתים יותר מזו הישנה שכבר "פג תוקפה" בהרבה מובנים) ובעיקר כי הוא לא מוביל לשינוי של ממש במציאות עצמה. הוא נשאר שבוי בעולם "המחשבות" ומקבל גדר במציאות רק בנסיונות "לישר" את המציאות כדי שתתאים לו.

שורה תחתונה: שינוי קונספציה אכן הכרחי (להבדיל משינוי שפה [במקרה שלנו מהלכה למטא הלכה]) בשביל ליצור שינוי, אבל כדי שהשינוי יוביל למשהו טוב, צריך להכניס את החידוש מהר מאוד לפרופורציות של הראליה המציאותית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2005 13:18 לינק ישיר 

הסיפור הוא גירסה עתידית לפרשת מגדל בבל - כל אחד מדבר בשפה אחרת - הרב אור ב"שפת הפסוקים" וחברי הועד ב"שפת האחרונים", אף אחד לא מנסה להבין את שפת רעהו, והתוצאה הבלתי-נמנעת היא פילוג ואלימות.

הפתרון לדעתי הוא למצוא שפה משותפת - לנסות להבין גם את הפסוקים וגם את פירושיהם, כפי שניסיתי להדגים כאן:
http://www.tora.us.fm/tnk1/klli/limud/nituq_prjnut.html

גם עם שפה משותפת לא תמיד מגיעים להסכמה, אבל לפחות מבינים את נקודת המחלוקת ונעשים פתוחים יותר לוויתורים.

תוקן על ידי - אראלסגל - 01/11/2005 13:19:02

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/11/2005 13:54 לינק ישיר 

אראל, עברתי על חלק מהדברים שכתבת שם, וההצעה שלך רק תגרום יותר צרות מאשר תפתור אותן.

אחוז האנשים בציבור האורתודוקסי שיסכימו ללמוד ככה, הוא אפסי; בעניין זה אתה דומה לרב אור, כאשר בעצם אתה אומר "קבלו את הדיסציפלינה שלי", אבל לא מייסד שפה שבאמת אנשים יסכימו אתה (אגב, על המאמרים יש הרבה מה להעיר, ואכמ"ל).

אכן, אין שפה משותפת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2005 16:05 לינק ישיר 

הפרעתוני: לא אמרתי שצריך לקבל את הדיסציפלינה שלי, אלא שצריך להשתדל לנהל דיונים עם כל אדם ע"פ כללי הדיסציפלינה שלו, וגם לנסות "לתרגם" טענות משפה אחת לשפה אחרת. הבאתי דוגמה - כנראה לא כל כך מתאימה.

זה כמובן קשה מאד לביצוע ודורש הרבה זמן והשקעה - לפחות כמו לימוד של שפה זרה.

הרבה יותר קל לשפוט את כל המציאות ע"פ ההגדרות שלנו, שהתרגלנו אליהן.

אני רואה בכך אחת המשימות של חיי - לנסות ללמוד "שפות" שונות כדי לדבר עם כל אדם ע"פ השפה שלו. אילו היו נותנים לי מספיק זמן וסבלנות, ייתכן שהייתי מצליח לגשר בין הרב אור לבין חברי הועד... וייתכן שלא.

תוקן על ידי - אראלסגל - 01/11/2005 16:08:02

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/11/2005 23:13 לינק ישיר 

בוגי אתה יכול להרגע.

החרדים לא קבלו ניכוס על התורה אלא רק בחרו בה את הצד שנוח להם בה. מצדדים אחרים הם העדיפו להתעלם תוך צווחות אימים על כל מי שהעיר להם על כך.

לא מספיק להביא דוגמא של שירה בציבור מעורבת במצב של דחק ולהתעלם ממקומו של הבעל בפרנסת הבית (חיוב מן התורה והתחייבות בכתובה מפורשת), מההשתפות בצבא (כי התורה לא תסמוך על הנס- רמב"ן תחילת במדבר), ומדין המלכות (אפילו לשיטת הר"ן, אם הייתה השתתפות של כלל הקהל בהחלטה על מיסים קיים חיוב לשלמם) ועוד.

אז נכון קיימות טענות לכאן ולכאן, ולא באתי לקבוע מסמרות לאחד הצדדים. רק באתי לדחותך מגישה פשטנית הסבורה שבגלל שהייתה מסורת הלכתית לגבי ארבע חלקי שולחן ערוך אפשר גם לגזור ממנה על חלקים אחרים של תורה שאין לנו בהם מסורת, וכל מה שנשאר הוא לנסות ללמוד משאר מקורות.

הגר בבית זכוכית אל יזרוק אבנים.

ושמע האמת ממי שאמרה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על טיבם של דיונים מטא-הלכתיים - סיפור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.