בית פורומים עצור כאן חושבים

מדוע מזכיר מלאכי את אליהו הנביא?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/7/2005 19:31 לינק ישיר 
מדוע מזכיר מלאכי את אליהו הנביא?

איך אתם מפרשים את הפסוק הזה?
מלאכי(כג,ג)
הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם, אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא--לִפְנֵי, בּוֹא יוֹם יְהוָה, הַגָּדוֹל, וְהַנּוֹרָא

על איזה אליהו מדובר,על מה ולמי הוא מתכוון ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2005 12:01 לינק ישיר 

אינטרסטד

שאלה מעניינת מאד שאלת, ועלי להודות שלא ביררתי את הנושא לעצמי עד עתה.

הבה נבחן זאת ביחד.

הפרק האחרון של מלאכי מתאר את יום ה'. היום שבו עתיד ה' לשפוט את הארץ. יתכן שמלאכי מתכוון ליום דין במובן מושאל, כלומר יום שבו יהיה נקם בגויים וגאולה ליהודים. אך יתכן גם שהוא מדבר על יום הדין שבו ישתנו סדרי הבריאה.

בין כך ובין כך, זמן מה לפני כן עתיד להישלח אליהו.

מיהו אליהו?

ידוע לנו על אליהו הנביא, אחד מגדולי הנביאים, שיש לנו עליו מידע רב, עשיר וגם מרתק לקריאה. אולם אותו אליהו חי בימי בית ראשון, ומלאכי הוא מאחרוני הנביאים...

ייתכנו כמה אפשרויות:

א. היה עוד אליהו.

ב. אין הכוונה לאליהו הנביא ממש, אלא לנביא כמותו. הרי אליהו, הקנא, שהביא למעשה נס בכרמל ותבע מהעם "עד מתי אתם פוסחים על שני הסעיפים" - הוא דגם ומופת למי שיכול לקרב את עם ישראל לאביהם שבשמים, או על כל פנים לתבוע מהם לבחור דרך החלטית לעצמם.

ג. הכוונה היא לאליהו ממש.

האפשרות האחרונה היא המוקשית בעינינו. איך יחזור אליהו? האם לא מת במשך כל הזמן מימי בית ראשון?

ייתכנו שלוש תשובות:

1. לפי הסיפור המקראי, אליהו עלה השמימה במרכבת אש. יתכן שזה בא לומר שהוא לא מת. כלומר, הוא עדיין חי במקום כלשהו (לאו דווקא גיאוגרפי). אמנם זה לא ברור לנו איך זה יתכן, במיוחד בדורנו, אבל אין מקשים על הנס. וכי הנס חייב להשתבץ במערכות התיאוריות שלנו לגבי הבריאה?

2. אפשרות מתוחכמת יותר היא לומר שאליהו אכן מת, אבל הנביא משתמש באמונה העממית שהוא עדיין חי. זה מעין התשובה לעיל שאין הכוונה לאליהו ממש, אלא למליצה. זה מעין אפשרות ב' לעיל.

3. הרמב"ם ודאי פירש שאליהו נפטר (הוא מקפיד לכנותו במורה נבוכים עם התואר המיוחד למתים, ומסתבר שזה בכוונה תחילה כדי להעביר את המסר שגם אליהו נפטר, ככל האדם.

אם כן, איך הוא יחזור?

הרד"ק, בשיטת הרמב"ם הפשטנית, מפרש:

הטעם שישיב נשמתו שעלהת לשמים אל גוף נברא כגופו הראשון, כי גופו הראשון שב אל הארץ בעלותו כל יסוד אל יסודו, ואחר שיחיה אותו בגוף, ישלחנו לישראל.

אני מניח שקשה לנו לעכל שנביא יצהיר מפורשות על נס החורג מגדרי הטבע המוכרים לנו. אבל מי שמכיר במציאות ה', מכיר גם בכך שיש ניסים בעולם, גם כאלו הפורצים את גדרי הטבע.

למעשה, אני סבור שיתכן שיש יותר קושי - היום - להבין מה מקום יש ליום הדין מאשר לאפשרות של תחית המתים...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2005 12:44 לינק ישיר 

תודה מיימוני

לא ברורה לי לי התשובה של רד"ק
שישיב נשמתו לבורא...ועוד..
עולות בי שאלות נוספות מכך
א) מהי נשמה(האם זאת אולי רק מליצה)?

אני מקווה שאני לא מערבב עיניין בעיניין
אבל האם שאלת "הנשמה" לא נכללת בשאלת הבעיה הפסיכו פיסית ?
ואולי עד שלא תפתרנה הבעיה הפסיכו פיסית,נחיה בערפל
ואמונות שונות ?
מכאן ,הניתן בכלל לפסול את האמונות העממיות?
מהי אמונה רציונלית ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2005 17:28 לינק ישיר 

בס"ד
ישנה מחלוקת ברמב"ם הלכות מלכים (פי"ב) מי יכריז על המשיח?
הלכה ג."ייראה מפשוטן של דברי הנביאים, שבתחילת ימות המשיח תהיה מלחמת גוג ומגוג; ושקודם מלחמת גוג ומגוג, יעמוד נביא לישראל ליישר ישראל ולהכין ליבם: שנאמר "הנה אנוכי שולח לכם, את אלייה הנביא" (מלאכי ג,כג).ואינו בא לא לטמא הטהור, ולא לטהר הטמא,ולא לפסול אנשים שהם בחזקת כשרות,ולא להכשיר מי שהוחזקו פסולין;אלא לשום שלום בעולם,שנאמר "והשיב לב אבות על בנים" (מלאכי ג',כ"ד).
ובהלכה ד."ויש מן החכמים שאומרים שקודם ביאת המלך המשיח, יבוא אלייהו.וכל אלו הדברים וכיוצא בהן--לא יידע אדם היאך יהיו,עד שיהיו:שדברים סתומים הן אצל הנביאים.גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו,אלא לפי הכרע הפסוקים; ולפיכך יש להם מחלוקת בדברים אלו.ועל כל פנים,אין סידור הווית דברים אלו ולא דקדוקן,עיקר בדת."
וייתכן שכוונת מלאכי סוף פרק ג',היא על אליהו הנביא ,שיבוא לפני יום ה' הדין הגדול והנורא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2005 22:04 לינק ישיר 

מיימוני,
לא זכיתי להבין את ד"ק. מה קשה יותר בזה מאשר תחיית המתים? גם אם תפרש שאליהו הנביא אכן מת, מדוע ייפלא מהקב"ה להחזיר את נשמתו מעט לפני שאר הנשמות שעתידות להתחיות בב"א?
אתמהה!

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2005 04:35 לינק ישיר 

מיכי

תודה על ההתייחסות, אך לא כל כך הבנתי את שתי שאלותיך.

א. אני משער שהשאלה היתה מפני מה כתבתי שיום הדין קשה בדורנו להבנה יותר מתחית המתים.

זה באמת מה שאני חושב. והסיבה היא שבעוד תחית המתים היא שאלה של נס - ואדם מאמין (או יודע) מכיר באפשרות של נס, הרי יום הדין זו גם שאלה ערכית. יום הדין, במובן של "אלו ילכו להישרף בגהנום לנצח נצחים", נראה, לי לפחות, באיזה אופן, החמצה של הבריאה. הבריאה לא אמורה להתפתח כך שיהיו כאלו שיצטרכו להישרף לנצח נצחים. לכן זה דבר שיותר קשה לקבל (כמובן, אפשר לפרש את יום הדין אחרת).

ב. איני רואה שום קושי להניח שאליהו יחזור לחיים, כמו כל מת, או שזה יקרה לפני או אחרי או במקביל לאחרים. אם הבנתי את שאלתך, שאלת מדוע אני מתקשה בזה. אבל איני מתקשה בזה. וזה גופא מה שציטטתי מהרד"ק. שזה אפשרי. לכן אני מסיק שלא הבנתי את שאלתך.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 23:44 לינק ישיר 

מימוני

אלא שהרעותי את מעשי וקיפחתי את פרנסתי

ומדוע לא יראתם לדבר?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/7/2005 04:59 לינק ישיר 

ראו בפירוש האבן עזרא על הפסוק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2006 18:04 לינק ישיר 

דברי הימים ב כא אצל יהורם בן יהושפט
יב וַיָּבֹא אֵלָיו מִכְתָּב, מֵאֵלִיָּהוּ הַנָּבִיא
בעוד שבימי יהושפט כבר היה אלישע לנביא.
ועמדו על זה כל המפרשים שם.
וגם שם יש שפירשו שהיה אחר ששמו כן או שנקרא על שמו. 
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדוע מזכיר מלאכי את אליהו הנביא?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext