|
|
| נשלח ב-28/7/2005 17:35 |
|
| |
וניטי, ריב, אתנחתא, ועוד.
קודם כל יש שאלה כללית שלא ברורה לי. האם כל השותפים לדיון מקבלים את העיקר ביהדות שיש גאולה. דהיינו - ש(א) יש אלוהים. (ב) אלוהים מנהיג את העולם. (ג) להנהגה הזאת יש מגמה ויעד. (ד) ממהות ההנחות (א) ו(ב), שהוזכרו בקצרה, בצירוף ל(ג) נובע שנגיע ליעד הזה.
שתהליך הגאולה איננו מותנה במעשינו הטובים אלא אפשרי שיהיה בזכותינו ואפשרי שיהיה שלא בזכותינו ("זכו אחישנה, לא זכו בעתה" סנהדרין), אלא בגלל המחוייבות האלוהית העצמית לתהליך ("לא למענכם אני עושה נאום ה' אלוהים, אלא למען שמי המחולל בגויים" - יחזקאל לו).
שאדם מצאצאי שושלת בית דוד יהיה דמות מרכזית התהליך, ובסופו של דבר יהיה המלך של עם ישראל, ותחודש מלכות בית דוד. ואמנם לסעיף זה יש צד שחולקים בו - ר' הלל. אבל החולק הנ"ל נדחה, ומימיו ועד ימינו כל רב אורתודוכס ללא יוצא מן הכלל מאמין בזה שיום אחד יתגלה לנו שאדם מסויים הוא ה"משיח" - מלך ישראל מבית דוד. ופרופ' לייבוביץ וכיוצ"ב שמאמינים שהמשיח הוא משהו שצריך להיות כל הזמן בדרך אבל לא משהו ריאלי - זו תופעה חדשה וחריגה. ולא מובנית ולא הגיונית (ובודאי לא דעת הרמב"ם שמן הסתם היה מגדיר אדם שחושב ככה ככופר).
אני חושב שמכיוון שמסגרת הדיון היא לכאורה בהקשר אורתודוכסי, ראוי שמי שאינו חושב כך ומדבר מתוך עמדה שונה - שיבהיר זאת. מכיוון שזה ממש מבלבל. מכמה וכמה אמירות היתה לי תחושה של לעג לעצם הרעיון של משיח.
<צמח, מסכים. שטויות והבלים. לא פחות מהשטות המופלאה של תחיית המתים. ושל אגדת מתן תורה. אפשר לחשוב, מה כבר ההבדל המהותי. (נו, עכשיו אפשר לצפות למטח תגובות על עצם ההשוואה האבסורדית)>. השטות המופלאה של תחיית המתים?! הסבר, נמק ופרט בבקשה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2005 17:37 |
|
| |
ז'בו -
אני חושב שהרעיון הבסיסי שאתה מניח איננו הכרחי.
דוגמאות:
משה - היה בודאי "משיח שבדור". עד שהוא הופיע כגואל בשליחות ה' - לא ידע עליו איש דבר. אולי מרים אחותו כיוותה והאמינה. אולי יוכבד אימו. חוץ מהם - לא נראה לי שהיה עוד מישהו שידע עליו. ובכלל - כל עוד גדל בבית פרעה היה "אבוד" כתינוק שנשבה לבין הנכרים. יש מה לדון בחייו של משה עד שהתגלה (אשכול?...), אבל מה שבטוח שהוא לא היה ה"מועמד". וא"כ שכברח כנמלט מהחוק וחי בהעלם עשרות שנים במדין (לכאורה לפחות ארבעים שנה ויותר) - בכלל היה חשוב כמת.
והנה פתאום הוא הופיע משוםמקום ואמר "פקוד פקד אלוהים אתכם".
דוד -
התחיל בתור בן למשפחה מכובדת מחד, אבל עם ייחוס מפוקפק (הספק לגבי גרים מואביים), הוא בעצמו ע"פ המדרש היה בן התמורה וחשוד כממזר, וע"פ פשט האפשרות האחרונה למשיחה למשהו חשוב בעיני משפחתו. היחס הדי מזלזל של אחיו הגדולים. הפך לגיבור בנתחון על גלית, ולתקופת קצרה היה אפוף זוהר - אבל (א) לא כדמות תורנית, צדיק, מושלם במדותיו (ע"ע), אלא כגנרל ואיש חרב. (ב) תקופת הזוהר היתה קצרה, ומכאן במשך כמה שנים (לכאורה בפשט לפחות עשר ויותר) נרדף ע"י שאול, והיה "מורד במלכות".
בדורו של דוד היה שמואל הנביא שהיה שקול כמשה. ואם כבר ודאי היה ראוי להיות המשיח יותר מדוד לפי הקריטריונים שהועלו עד כה באשכול זה.
ודוגמה שלישית - ע"פ דעת הרמב"ם. בר כוכבא היה גנרל, אדם מקיים מצוות וירא שמים, אך בשום אופן לא צדיק הדור. לא המתוקן במדות שבדור ולא החכם שבדור. ולו רק משום שנושא כליו - רבי עקיבא - היה בודאי כל אלו יותר ממנו. ובכל זאת רבי עקיבא היה נושא כליו ולא להפך. ובדורם של עזרא ונחמיה נדמה לי שהמועמד הפשוט היה זרובבל בן שאלתיאל, שהיה מבית דוד והיה באמת מנהיג אבל לא "ה"מנהיג שהיו עזרא ונחמיה.
סיכום ביניים
משני האנשים הכי מלך המשיח שבעולם מוכח שהמשיח שבדור בשום אופן לא אמור להיות הדמות הרוחנית הבולטת שבדור. וגם לא הדמות הכריזמתית שבדור וגם לא דמות ידועה בכלל בדור. הוא יכול להיות "צדיק נסתר". הוא יכול להיות גנרל מוצלח (ירא שמים). אם נסתכל על השופטים (בספר שופטים בתנ"ך - שווה!...), נראה את שמשון הנזיר המסתובב בין הפלשתים לצד דבורה הנביאה ואת יפתח לצד גדעון. גם בנביאים יש את עמוס שהיה בולס שקמים לצד אלישע שהיה איכר שנוהג בשנים עשר בקר, ואת שמואל שהיה בבית ה' כמעט מאז נולד.
בקיצור אין שום הגדרה ברורה למה שצריך לחפש, ואין שום הבטחה שהמועמד הוא אדם ידוע "כאן ועכשיו" שמישהו צריך לדעת על מועמדותו.
ונדמה לי שכל מה שהרמב"ם בא לומר בתיאור שלו (של "האמונות הטובות", כפי שאמר הכסף משנה) ביד החזקה, בא לומר את ההיפך ממה שישד המנסים לעשות ממנו.
הרמב"ם אומר שאם אתה רואה אדם שעושה כך וכך - הוא בחזקת משיח. ואם הוא עושה כך וכך - הוא ודאי משיח. זהו. וזה לאפוקי אנשים שעושים דברים אחרים. הרמב"ם בא להגדיר מה הוא מבחינתו העיקר המעשי של תהליך הגאולה שצריך לחולל המשיח - בנין ביהמ"ק, לכוף את ישראל והאומות לאמונה ועבודת ה' ועוד. אדם צדיק, חכם תורני, מנהיג כריזמתי - כל אלה אנשים יקרים מאד, אבל אין להם שום קשר הכרחי למשיח.
ומצד שני, כל התפקידים הללו מוטלים עלינו בלי קשר למשיח. בחלקם - באופן ציבורי ובחלקם באופן פרטי. בחלקם כבר התקיימו היום ובחלקם לא. הרמב"ם מביא את מצוות בנין ביהמ"ק כאחת מתרי"ג מצוות שעם ישראל מחוייבים בהם. אבל בכל תיאור מצוות המקדש וקודשיו לא מוזכר המשיח והגאולה כתנאי מחייב (ועד בכלל).
אז בשורה התחתונה - עלינו לעשות מה שמוטל עלינו. ומיהו המשיח יודיע לנו ה' כשיראה לנכון. ואין לזה שום נפקא מינא לשום דבר. אם אנו יכולים להתקדם - נתקדם, בכל תחום. ואם לא נתפלל שה' יפתח לנו את הדרך. וגם נתפלל שנזכה לא רק לממשלה נורמלית וישרה ול"השיבה שופטייך" אלא גם למלך מבית דוד "צמח דוד עבדך".
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2006 03:42 |
|
| |
עברתי בריפרוף על אשכול זה (המצטרף לאשכולות מעניינים בעבר, בפורום בנושא זה) כמובן שלא אוכל להגיב על כל הדברים והדוברים, בפרט שחלק מהנכתב כאן מושלל ושיקרי לחלוטין, (כמו ההגדרה של אחד מחשובי עסקני חב"ד לפני עשרות שנים כר' אברהם פאריז בתואר "תמהוני" ואכמ"ל)
אך על עניין אחד חשוב שמשום מה מופץ והפך ל'סמל' כלפי הפצת המשיחיות החב"דית: המדובר בשנת תשנ"א. ההתעוררת המשיחית שהחלה בכ"ח ניסן גואה ועולה. בין היתר התקיימו בעידודו של הרבי: כינוסי נשים "לקבלת פני משיח צדקנו", החתמות אודות "קבלת המלכות" ועוד, וכל זאת בעשרות מענות-קודש של הרבי לחיוב. בחודש אייר, בט"ו אייר כמדומני שרו לפני הרבי את שירת "יחי אדוננו.. מלך המשיח" והרבי אכן עודד זאת, הדבר היה לפלא בעיני רבים, כי הרי ידעו שהרבי כל השנים דגל באי-פרסום הדבר, כיון שזה יכול לרחק יהודים מלימוד החסידות (בעיקר שנות הממ"ים, שימו לב הרבי לא התנגד לעצם העניין רק לפרסומו) למחרת הרבי ירד לתפילת שחרית מאוחר מהרגיל. השמועות דיברו כי היה זה תגובה על שירת ה"יחי" של אמש וכי הרבי כועס, כביכול, על התנהגותם של ראשי-הקבוצה המשיחית (הר"ד נחשון מנכ"ל "ניידות חב"ד" בישראל, ועוד) ש"מהרסים את ליובאוויטש" חלק מהעסקנים הובילו נסיון ל"הוקעה" או אפילו "מחאה" בקיצ'ר משהו שהינו היפך "אהבת ישראל" לכל הדיעות.
העיתונאי שמואל שמואלי עבר בחלוקת הדולרים אצל הרבי ושאל האם נכונה השמועה על החרמת ר' ד"נ וחבורתו הרבי הגיב "אם היה לי זמן להתעסק עם שמועות.. לא לא היה לי זמן ללמוד וכו'.. (לא מדוייק). גם העסקנים שכתבו לרבי אודות פועלם של ר' ד"נ וחבורתו והרצון למחאה קיבלו מכתב מהרבי: "אין חיוב כלל לחפש מיהו משיח... אך מצוות אהבת ישראל חשובה היא" (לא מדויק).
בפתק זה שנכתב ע"י הרבי כנגד הנסיון כביכול "להחרים" חסידים, מנופפים היום ראשי האנטי-משיחיסטים בחב"ד. תקוותי שהדברים המתפרסים לעיל, ישנו גישה אצל כמה וכמה בנושא זה.
סטטיסטית: אפרסם מכתב שהסתובב בנט שבהחלט משקף את הנעשה בחב"ד. ראיתי את אשכולך על חב"ד והמשיחיסטים.
כרגיל באשכולות מעין-אלו, אין ביטוי ולו הקטן ביותר ל'משיחיסטים' שמנהל פורומך סולד מהם.
לצערי, זו לא הפעם הראשונה שכותבים שם שקרים ובדיות, ואנסה לתקן את המעוות.
רוב מחלט אבל ממש מוחלט (99.9. למעט מס' צעירים גולשם ב"הייד פארק") מאמינים שהרבי הוא מלך המשיח. הדבר בכלל לא ניתן לויכוח. גם אלו המכונים ממסד וכו', כולם אוחזים בדיעה זו. (כולל הרב יואל כהן שהוזכר באשכול זה, ומי שרוצה יכול ללכת ולשאול אותו)
די אם תסתכל בשבועון "כפר חב"ד" השייך ל'רשמיים' ולראות את הכתבות מפי הרבנים, המשפיעים והשלוחים שאינם נוקטים בהכרזת "יחי" במוצהר אך בהחלט דוגלים ב"ונזכה זען זיך מיט'ן רבי'ן דא למטה, והוא יגאלנו" (ונזכה להתראות עם הרבי, כאן למטה, והוא יגאלנו).
כל מי שיגיד לך אחרת משקר אותך.
נכון יש מס' חילוקי דיעות בעיקר על הפרסום החוצה כיצד לפרסם זאת וכו' ועל-כך כל ההמולה התקשורתית.
ולגבי החלוקה "משיחיסטים" וכו'.
אגיד לך סטטיסטית: רוב מוחלט של בתי חב"ד בארץ, משיחיסטים. מתונים אך משיחיסטים. יכול להיות שלא תמצא דגל צהוב כזה או אחר על אותם בתי חב"ד אך בהחלט תשמע שם את הכרזת ה"יחי" לאחר התפילה בעידודו של שליח הרבי הנמצא באותו מקום.
כך גם רוב חסידי חב"ד בארץ משיחיסטים. נכון, רובם עולים ל'אוהל', אך כולם דוגלים בהכרזת "יחי".
כנ"ל גם רבני חב"ד. רובם משיחיסטים מתונים. אפילו א' כמו הגרמ"ש אשכנזי רבו של כפר חב"ד, שנוטל חלק ביום ה"הילולא" המאורגן ע"י צעירי חב"ד בארץ, הינו דוגל בהכרזה הידועה.
בעולם: בשכונת קראון-הייטס הרוב הינם משיחיסטים. בצרפת תחלק ל50-50. רוסיה, לונדון, ושאר השלוחים בעולם הינם ברובם 'אנטי משיחיסטים'. אך שוב יש 'אנטי' ויש 'אנטי'.. רוב השלוחים בעולם לא ינזפו בחב"דניק שיכריז "יחי" אצלהם בבית כנסת... מבחינתם זה לא מעניין... הם עסוקים בשליחותם.
כנ"ל היחס ליום ג' בתמוז. אני מאמין שרוב מוחלט של חסידי חב"ד אינם חוגגים אותו בתור "יום ההילולא" אך גם רובם אינם חוגגים אותו כ"חג הגאולה" ולכן לא תמצא את החב"דניקים בכינוסים המאורגנים באותו יום ע"י 2 ה"זרמים"...
בעבר היו כמה התכנסויות משותפות ביום הזה אך זה נפסק.
(אגב ברוב הפרסומים של ה"רשמיים" כמעט ולא תמצא את התואר 'זי"ע' וכו' על הרבי. רובם כותבים הרבי או הרבי נשיא דורנו - ותו לא. האמונה ב"חי וקיים". יש כיום לדעתי כמה אלפים בודדים (ואני נמנה עמהם) שאינם הולכים ל'אוהל'. הרבי חי וקיים בגוף גשמי מכמה סיבות. הרבי אומר כי נשיא חב"ד שהינו נשיא הדור, (כנשמת משה) חייב להיות אדם בגוף גשמי בעולם הזה.
לא יתכן עולם קיים ללא נשיא הדור. הרבי גם קבע שאנו "דור הגאולה" ושנשיא חב"ד הינו נשיא הדור - המשיח שבדור. הדברים הללו מפורשים בשיחותיו של הרבי.
בחב"ד עצמה יש כמה וכמה רבנים שאוחזים בדברים הללו ואינם הולכים ל'אוהל' כמו: הרב ישראל הלפרין - רב קהילת חב"ד בהרצליה, הרב יוסי גינזבורג - ראש ישיבת חב"ד ברמת-אביב, (ששניהם אגב תחת ארגון 'צעירי חב"ד'...) הרב זלמן לנדא - בנו של אב"ד בני-ברק, הרב שניאור זמן גפני - ראש ישיבת "אור תמימים" בכפר חב"ד, ועוד.
(אגב דווקא הרב יוסף יצחק וילשאנסקי ראש ישיבת חב"ד צפת שהינו מראשי ה"משיחיסטים" או הרב וולפא מקרית-גת כן הולכים ל'אוהל') אלו הן העובדות.
בהצלחה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2006 10:17 |
|
| |
חבדניק אחד
ברוך הבא אל הפורום.
תודה על הסיכום המעניין. הצגת סטטיסטיקה לגבי חברי תנועת חבד בעולם. אשמח לקרוא מה יגידו אלו שאינם נמנים עם המשיחיסטים על הנתונים האלו.
תוכל גם להגיד לחברך מחבר המכתב כי בפורום שלנו לא דרוש רשיון כתיבה מיוחד. הוא יכול לפרסם את המכתב שלו בעצמו...
בדבריך מצאתי הצדקה שיטתית לאמונה המשיחיסטית, כלומר: כי הרבי עדיין חי וקיים מבחינה גשמית, כמוני וכמוך. בגוף בעל רמ"ח אברים.
(ועל זה יש לשאול אם הוא מברך כל בוקר ברכות השחר. והיכן מבחינה גיאוגרפית על כדור הארץ הוא נמצא. ושמא מציאותו הגשמית היא כשל אליהו הנביא לפי שיטת חתם סופר המפורסמת. שיטה זו קובעת כי אליהו נמצא בשתי מציאויות. האחת רוחנית, והאחת גשמית, ובה הוא מתלבש כל פעם שהוא מופיע. אבל נראה לי שזה לא בדיוק מספיק כדי להיות משיחיסט, להאמין שהרבי יכול להשיג גוף. הוא אמור להיות אדם כמוני וכמוך, האם הבנתי נכון?).
וזו ההצדקה, ואני מצטט, בתוספת אותיות לסימון ההנחות:
א. לא יתכן עולם קיים
ללא נשיא הדור.
ב. הרבי גם קבע שאנו "דור הגאולה"
ב. ושנשיא חב"ד הינו נשיא הדור
- המשיח שבדור.
הדברים הללו מפורשים בשיחותיו של הרבי.
אנתח את הדברים.
לפי טענה א', מאז בריאת העולם ועד היום הזה היה בכל דור ודור אדם אחד שהיה "נשיא הדור".
אני משער כי הדבר דומה למה שאומרים בקבלה (כמדומה שראשית הדברים הכתובים בתיקוני זוהר) על תפקידו המיוחד של הצדיק, המוריד שפע לעולם ועוד ועוד. וכאן מדובר בצדיק הצדיקים.
עכשו צריך לבחון אם הטענה הזו מסתדרת עם שאר המקורות שיש לנו. למשל, מי היה נשיא הדור בבריאה? אדם הראשון? ומי מילא את מקומו? ואם תאמר שהיה זה שת, אזי תרתי למה לי (איך יהיו שנים).
עוד צריך לבדוק האם נשיא הדור צריך להיות בר דעת ובגיל מצוות. למשל, בגמרא אמרו כי משמת רבא נולד רב אשי. טענה זו, מעין "משבא השמש זרח השמש" נועדה להראות על איזה קישור נאה בין אנשים גדולים. אני משער כי אמירה זו אמורה להצטרף לשלל הביטויים שעשויים להצדיק גישה כשלך. אך אם כן, איך נסביר זאת שרב אשי - אני מניח שהוא היה נשיא הדור בשעתו - נולד כתינוק ולא כאדם מבוגר? איך הצליח למלא את תפקידי הנשיא של הדור בהיותו תינוק יונק?
טענה א' לבד לא מספיקה כדי להראות שהרבי חי בגוף גשמי. שהרי נשיאים מתחלפים. ואם רב אשי מילא את מקום רבא, אולי מישהו אחר ימלא את מקום הרבי?
לשם כך, אני מבין, באה טענה ב'. אם הדור שלנו הוא "דור הגאולה", זה אומר שהנשיא שלו לא יכול להתחלף. זו קצת בעיה עם הרמב"ם, שאומר שמשיח ימות ובנו ימלא מקומו. אבל יתכן שבזה אין הלכה כהרמב"ם לשיטת חבד... סמיילי.
ובכל זאת, הדברים צריכים ראיה או לפחות הבהרה. מי אומר שבדור הגאולה לא יתחלפו הנשיאים, בין לאחר זיהוי המשיח והתגלותו ובין קודם לכן?
עתה צריך לראות כיצד אתה מצדיק את הטענות כי הרבי מחבד היה הנשיא שבדור, וכיצד אתה יודע שצדק באמרו כי זה דור הגאולה. מדוע דורנו ולא דור אחר? מה מיוחד בדורנו?
ועל אלו יש להוסיף שאלה נוספת: מי אומר כי הנשיא של הדור צריך להיות קיים בגוף גשמי, חי כמוני וכמוך, כדי להיות נשיא הדור?
דברי נאמרו בנימה קלילה, אבל אשמח על התייחסות ענינית. אני מניח שתשמח לשתף מי שאינם חבדניקים במערכת המחשבות השיטתית שמצדיקה אמונה שנראית על פניה זרה ליהדות - כי אדם מת הינו חי ומשמש כמשיח באופן ניסי.
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2006 11:09 |
|
| |
מיימוני
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2007 09:53 |
|
| |
מסיבות אחרות, נוצר קשר ביני לבין המפעיל של האינפופדיה. ההתרשמות שלי היא שלמרות שהוא מחזיק בדעות חריגות והזויות (בענין המשיחיות), מכל מקום בהחלט לא מדובר באדם שנעול על דעותיו ולא מסכים לשמוע כלל על דעות אחרות, אלא הוא מבין גם דעות אחרות ויכול להסכים על קיומן.
הפניתי אותו להודעת שלמה בעמוד זה. והשיב לי:
היום יצא לי לפתוח את הלינק אליו שלחת אותי בכדי לראות ש"בדיוק כשם שבאינפופדיה מוחקים עריכות מנקודת מבט אובייקטיבית כיון שהם לא מתאימות לנקודת המבט האובייקטיבית החב"דית. . " (המחשב עליו אני עובד בדרך כלל חסום לגישה להייד פארק).
אגיב לך כאן על הטענה שם. אם אתה רוצה - אתה יכול לפרסם את תוכנה גם שם.
עצם זה שמתפרסם ערך על יואל כהן מוכיח שלא מדובר באנציקלופדיה מגמתית. הערך עליו הועלה ביום בו עלתה האנציקלופדיה לאוויר, על ידי מישהו אנונימי. לא מחקנו את הערך, אבל בהחלט קיווינו שהוא לא יהווה מקום להתגוששות על דעות הבנאדם.
למרות זאת, כמו בכל דבר בחב"ד, גם האנציקלופדיה צריכה להיות תחת השגחה וביקורת שלא יכתבו בה דברים היפך דעת חב"ד. [כאן נראה שהוא כן סבור שאין "דעת חב"ד" אלא דעת הפלג שלו בחב"ד. בא"א].
בנוגע ליואל כהן: מכיון שהדמות בהחלט זכאית לערך, הוחלט להשאיר את הערך ולכתוב בו את העובדות היבשות על האיש, ללא דעותיו. בדיוק כפי שמחקנו מהערך את דעותיו לאחר ג' תמוז, לא הכנסנו את דעותיו מלפני ג' בתמוז...
החסימה שהופעלה על כתובת ה ip של המשתמש, יחד עם ההערה שקיבל, בהחלט היו מיותרות ודובר על כך עם המפעיל שעשה את זה.
הצלחה רבה.
 |
|
|
|
|
|