בית פורומים עצור כאן חושבים

עד היכן חובת השתדלות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2005 20:17 לינק ישיר 
עד היכן חובת השתדלות

עד היכן חובת השתדלות , כל השתדלות , השתדלות לדברים הבאים עלינו מתוך בחירה כגון למצוא אתרוג יפה ומובחר , הגם שישנו אתרוג כשר , וגם סוג השתדלות של דיעבד בדברים שמעלינו ,כמו במקרה שרוצים למנוע ממך לקיים מצוה,
ואין כמעט אפשרות לשנות את המניעה או הגורם למניעה לעשות את המצוה , מן הסתם גם אז יש גם חובת השתדלות וכן בכל מניעה הקשורה לאמונה , או השקפה ( בדברים הקשורים לאמונה )ישנה חובת השתדלות .

מהיכן בכלל לומדים את חובת ההשתדלות ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2005 20:47 לינק ישיר 

ב"ה.

שאון עמים,

לגבי הדוגמה הספציפית של אתרוג, חושבני שבגמרא מפורש עד שליש. כמובן שהשליש הזה הוא נושא לדיון בגמרא עצמה ובמפרשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2005 20:51 לינק ישיר 

רמח"ל מבאר במסילת ישרים פרק החסידות שזה תלוי בדרגת האדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2005 18:45 לינק ישיר 

תוקן על ידי - שאון_עמים - 18/08/2005 18:47:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2005 18:53 לינק ישיר 

מלמד לאדם, מאיזה מסכת דבריך לקוחים התוכל לבארם בעברית פשוטה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2005 18:24 לינק ישיר 

נראה לכאורה מסברא, שאם יש אומדנא שההשתדלות לא תועיל לקיום המצווה, הרי שמעיקר הדין אין חיוב להשתדל כלל, והרי הוא כאנוס.

כלומר, אם הסיכוי מאוד קלוש שבסופו של דבר תצא המצווה אל הפועל, נראה לי שמותר להתייאש מראש.

אני מתאר לעצמי שניתן למצוא ראיות פרטיות לכך מהש"ס והפוסקים, אך אין לי ראיות כאלו כרגע.

האם מישהו יכול להוסיף משהו בעניין זה?

- דו"ד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2005 19:15 לינק ישיר 

שמעתי על נושא חובת ההשתדלות למשל בענייני ממון שנאמר על מעשר ויש כאלה שנותנים חומש מעל לחומש נדמה שזאת כבר עבירה.
אני מעוניין לדעת היכן כתוב במקורות על סוגיה זאת, ומה המסקנות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2005 21:15 לינק ישיר 

חובת השתדלות לאוו דווקא בענין מצווה

בא נניח למצוות מוגדרות כמו ולקחתם לכם פרי עץ הדר,
אפילו מצוות ת"ת ( בהנחה ששיש מצווה כזו - או אפילו לא - הרי הכל נלמד מיהושע שלן שם כל הלילה וחז"ל דורשים שלן בתורה ובהלכה , עדיין בנביאים, ועדיין לא ציווי)

הרי יש את העניין של אלף נכנסים אחד יוצא - וכן מה נאמר 'זכה נעשית לו סם החיים לא זכה נעשית לו סם המוות ' שלפי מיעוט הבנתי הפירוש : זכה הצליח וראה חיל בלימודו , והאחר לא זכה ,ולא ראה חיל ויגע לריק , מתי בן אדם יכול להגיד לעצמו ' אני לא זכיתי ! ולקום ולעזוב את לימוד התורה ' ?

וכן בעוד תחומים של חול , כגון : נניח , אדם שמשקיע נאמר בתחום מסוים כמו מסחר ביהלומים , והוא אינו רואה הצלחה , עד כמה הוא אמור להשתדל ועזיבתו לא תתפרש כיאוש , אלא כהבנה שזהו זה , תחום זה 'אינו בשבילו או ' מיצה את עצמו ' .

אני מודה שהשאלה התעוררה בי לאור המחלוקת הפוליטית לגבי התפילות נגד גירוש גו"ק שבאו הבמקרים ( מלשון ביקורת )ואמרו , שהתפילות גובלות כבר במשהו שמעבר למותר לבקש , ומעבר ליכולות שלנו לשנות , והם חסרות ערך חס וחלילה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2005 00:11 לינק ישיר 

ב"ה.

לגבי התפילות,

התפילות שהן מעבר ליכולת שלנו לשנות, והן חסרות ערך, מוגדרות ומודגמות במשנה (ברכות, פרק ט' משנה ג'):
"הצועק לשעבר הרי זו תפילת שוא. כיצד? היתה אשתו מעוברת ואמר יהי רצון שתלד אשתי זכר הרי זו תפילת שוא. הי'ה בא בדרך ושמע קול צווחה בעיר ואמר יהי רצון שלא יהי'ו אלו בני ביתי הרי זו תפילת שוא".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2005 11:49 לינק ישיר 

שאון עמים,

הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק, מעמיד את העולם הבא לעומת ההשתדלות, וההשתדלות האמורה היא המודעות ל'צורה האנושית' כלשונו - לשלמות. במודעותו זו של המשתדל הוא מתגבר לתקן את מידותיו הרעות, להמירן במידות טובות - השתדלות = שיתנוסס הנס.

וכדבריו:

"העולם הבא]

והתכלית הוא העולם הבא, ולעומתו הוא ההשתדלות.

ולפיכך זה החכם המוחזק בידיעת האמת עיין בתכלית האחרון והניח מה שזולתו, ואמר "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא". ועם היותו הוא התכלית המבוקש, אינו ראוי למי שהוא רוצה שיהיה עובד מאהבה, שיהיה עובד להשיג העולם הבא, כמו שביארנו במה שקדם. אבל יש לעבוד על הדרך שאומר.

וזה: כי כשיאמין שיש שם חכמה, והוא התורה שהגיעה אל הנביאים מאת הבורא יתעלה, שהודיעם בזה המידות הטובות הם המצות, והמידות הרעות והם העבירות, ראוי לו מצד שהוא אדם ישר במזג שיעשה הטובות ויסור מן הרעות. וכשיעשה זה ישלם בו העניין האנושי ויהיה נבדל מן הבהמה. וכשיהיה אדם שלם, הוא מטבע האדם השלם אשר אין לו מונע שתחיה נפשו ותתקיים בקיום הידוע לה, וזה הוא העולם הבא כמו שאמרנו.

וזהו שנאמר (תהלים לב) "אל תהיו כסוס כפרד אין הבין במתג ורסן עדיו לבלום". כמו שהמונע את הבהמות מן ההשתלחות הוא דבר מבחוץ, כמו המתג והרסן, ואין ראוי שיהיה אדם כן.
אבל יהיה המונעו מאתו ומעצמו, רצוני לומר צורת האנושית כשתהיה שלימה, היא תמנענו מאותן הדברים שמונעים ממנו השלמות, והם הנקראים מדות רעות. והיא תזרז אותו ותדחנו אל מה שיביאהו אל השלמות, וזהו המידות הטובות. זהו המתבאר לי מכלל דבריהם בזה העניין הנכבד והנעלה..."

תוקן על ידי - riv - 06/09/2005 11:52:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2005 07:39 לינק ישיר 

חובת השתדלות מוזכרת בתלמוד?

השתדלות, זה פשוט מה שעושים אם רוצים לעשות משהו!

לא רוצים, לא משתדלים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עד היכן חובת השתדלות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext