בית פורומים עצור כאן חושבים

שמירת מצוות בספורט מקצועני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/10/2005 00:34 לינק ישיר 
שמירת מצוות בספורט מקצועני

מתוך ראיון של אריה מליניאק עם שחקן הכדורסל דרור חג'ג'.
מי היה אתך בחדר?
משה מזרחי. נהיינו חברים. היינו מניחים בכל בוקר תפילין, יחד עם אפיק נסים וארז מרקוביץ' [כל אלה שחקני כדורסל].
בשנים הקרובות אתה ממשיך לשחק באירופה?
בעזרת השם.
שומר מסורת?
כן, אבל בשקט. לא עושה מזה עניין. בכל יום שישי אני בבית הכנסת. עושה קידוש.
נוסע בשבת?
לא.
לא יוצא לבלות?
לא. מנתק את הטלפון. היו תקופות שהייתי שומר שבת בלי שהחבר'ה ידעו.
אבל המשחקים באירופה מתקיימים בשבת
בכל מה שקשור לכדורסל, אם אין ברירה אני מתאמן, נוסע ומשחק בשבת. בארץ אני שומר את השבת. שמירת שבת זה משהו רציני בחיים שלי, אבל זה לא תמיד מסתדר עם כדורסל מקצועני, אז אני מנסה ללכת בין הטיפות. לעשות את המקסימום בתוך הנסיבות. עיתונאים שראיינו אותי עד היום הפכו את האמונה שלי לגימיק. מצלמים אותי מניח תפילין וזה נראה כמו קמפיין לחזרה בתשובה. ממש לא. אני אדם מעשי, משלב אמונה בחיים. אם תתפוס אותי בפאב, אל תהפוך אותי לבליין. ואם אתה רואה אותי מניח תפילין, זה לא אומר שאני רב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2005 00:56 לינק ישיר 

הציטוט לעיל הוא מעניין, מבחינת התודעה הדתית שהוא משקף.

שאלה מהותית יותר מבחינת ההלכה היא מה יעשה פוליטיקאי יהודי דתי במדינה שבה שבת היא יום עבודה רגיל. ג'וזף ליברמן השתתף בהצבעות בסנאט בשבת באומרו שזהו "פיקוח נפש" (אכן לא טענה שניתן לבטל אותה כלאחר יד). לעומת זאת הוא לא ניהל קמפיין בחירות בשבת. האם סנאטור כזה, שהתמודד גם על סגנות הנשיא ועל משרת הנשיא עצמה, רשאי מבחינת ההלכה להגיע למצב שמרוב הבחינות שבתו תהיה חול, כמו חייל במלחמה. ואולי אסור לו לנסות לקבל עליו את התפקיד ?

תוקן על ידי - זריחת_עץ - 03/10/2005 0:55:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2005 08:42 לינק ישיר 

זה תלוי כמה זה באמת חשוב לך.

קח לדוג' את המתאגרף היהודי (מגן דוד ?), וגם היה לפני כמה שנים כדורסלן צעיר יהודי מאמריקה (מה קורה איתו היום ?) שהשוו אותו למייקל ג'ורדן.

בשני המקרים הם הראו שזה חשוב להם ו"המערכת" התכופפה / התגמשה בשבילם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2005 23:29 לינק ישיר 

זריחת עץ,
לפני שאנו מגיעים לדון בסנטורים, שאלה הרבה יותר ריאלית היא מה צריך לעשות פוליטיקאי בארץ. בתחומים רבים נדרשות הכרעות גם בשבת (כאשר מדובר בחברי ממשלה, לפחות).

ספורטאים שומרי מסורת הם תופעה ותיקה למדי בכדורגל, ופה ושם גם בענפים אחרים. בשנים האחרונות התוודענו גם לאמני במה המעונינים להימנע מחילול שבת. כמובן, אמן שאינו חבר בלהקה מצוי בדילמה קלה הרבה יותר מספורטאי שהוא חלק מקבוצה. בכל אופן, נשאלת השאלה: האם יש איזה הבדל עקרוני בין ספורטאי שאינו מחלל שבת פרט למשחק עצמו לבין אוהד ההולך לבית הכנסת בבוקר ולמשחק אחר הצהריים? הרי כאלה יש רבים, ואיש אינו רואה בהם תופעה יוצאת דופן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 05:48 לינק ישיר 

הבאבא תור,

תמיר גודמן משחק כיום בקבוצה ישראלית, דומני שבליגה השנייה. במקרה שלו, יכול להיות שהסופרלטיבים המופרזים ברם עת עצרו את ההתקדמות שלו.

גו"ג,

בשביל אוהד, משחק הוא לכל היותר תחביב לשעות הפנאי. בשביל דרור חג'ג' זו קריירה שהוא התמסר לה מילדות. אין לו תהילה אלטרנטיבית ואולי אפילו לא מקצוע אחר. זה בהחלט סוג אחר של 'ניסיון' או שאלה.

מה שכן, הוא לא הספורטאי הראשון שנתקלתי בו שמשתדל לשמור שבת כל עוד זה לא מתנגש במשחק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 11:21 לינק ישיר 

בעיה קצת דומה:

פרק ב - בעייה אישית של רופא.

זמן מה אחר כך נזדמנתי שוב לביתו של מרן, וגם הפעם היטה הרב זצ"ל את השיחה לנושא הלכתי אחר. הוא סיפר על שאלה מענינת של רופא שומר מצוות. הרופא טיפל בדיירי מושב זקנים בשכונת עץ-חיים (אזור התחנה המרכזית של ירושלים היום). אותו רופא היה נקרא לעיתים קרובות בשבת לבדיקת חולים במוסד. הוא התלבט אם לנסוע ברכבו או ללכת רגלי, והחליט ללכת רגלי ולהמנע מנסיעה בשבת. על שאלת הרב מדוע איננו נוסע במכוניתו, הרי מדובר גם בחולים המוגדרים עפ"י ההלכה כחולים שיש בהם סכנה שהנסיעה עבורם מותרת בשבת, ענה הרופא שתי תשובות :

א. הוא מכיר את חוליו ומעריך שהעיכוב הקצר לא ירע את מצבם ;

ב. אם יאלץ לנסוע בשבת לעיתים מזומנות הוא חושש שאיסורי שבת יהיו קלים בעיניו[44], וחובתו בעולמו כוללת גם שמירה על נשמתו שלו.

על שאלתי האם הערכת הרופא ש"הוא מכיר את חוליו וההמתנה לא תזיק להם" יוצרת איסור נסיעה לבדוק את החולים שיש בהם סכנה, השיב הגרש"ז בשלילה. כלומר, עפ"י גדרי ההלכה, כל עוד לא בדק אותם הרופא, מוגדר העיכוב כסכנה, ולכן הנסיעה מותרת. לשאלה המתבקשת, האם רשאי הרופא להמנע מנסיעה (מחמת הטעם השני) וללכת רגלי לא ענה לי או הרב זצ"ל. הוא בחר בשתיקה.

ניתן אולי לשער[45] מה היתה תשובתו של הגרש"ז לאותו רופא. ועל כך בשער שלישי, פרק ב, להלן.

הערות ומקורות

[44] מדובר בחשש אמיתי. בשנת תש"ל, ימי מלחמת ההתשה, בהיותי רב צבאי של אוגדת השריון במערב סיני ותעלת סואץ, פגשתי בחייל בן משפחה דתית מקיבוץ בצפון הארץ. אותו חיל סיפר לי כיצד "הוריד את הכיפה" : בנסיעתו המבצעית הראשונה בשבת, הגם שהיתה מותרת, היה משוכנע כי עוד מעט "ירדו עליו אבנים מן השמים". בנסיעתו המבצעית השניה בשבת, כבר לא ציפה ל"אבנים מן השמים" אלא רק "להתהפכות הקומנדקר" בו נהג. בנסיעתו המבצעית השלישית בשבת כבר החל לעשן. הידיעה התיאורטית שפיקוח נפש דוחה שבת ונסיעה מבצעית מותרת - לא עמדה כנגד הרגשותיו הפנימיים שעברו מהפך קשה באותם הימים. מסתבר שזהו טעמו של הרמב"ם (הלכות שבת, פרק ב, הל' ג) בהסבר דברי הבריתא (יומא פד, ב; תוספתא שבת, טז, יב), שאין מחללין את השבת במקום פיקוח נפש "לא על ידי קטנים ולא על ידי נשים כדי שלא תהא השבת קלה בעיניהם, אלא ע"י גדולי ישראל וחכמיהם."
[45] ראה : ידים, פרק ג, סוף משנה א.

מקור:
מאמרי: קוים אחדים לדרכו של הגרש"ז אויערבאך בהלכות רפואה ופיקוח נפש,
ספר אסיא ט', עמ' 195-239 (אסיא נז-נח, עמ' 17-61)
http://www.medethics.org.il/articles/ASSIA/ASSIA9/R0091195.asp

המאמר המלא כולל גם את השער השלישי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 11:31 לינק ישיר 

הבהרה,

הדמיון בהודעתי הקודמת נוגע רק לשאלת זריחת עץ,

ולא ל"שיטה" של שמירת שבת רק כשאין בכך קושי.

(אף על פי כן יש להעדיף את אלה השומרים חלק מהשבתות, על אלה הבועטים בשבת בכלל.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 11:42 לינק ישיר 

.

לגבי הערה 44 דלעיל, הריהי מעצימה את חשיבות הלימוד הנכון וההכנה לקראת מצבים מסויימים.

הלימוד הנכון, שהרי אין אנו רוצים שילדינו ישמרו שבת משום שהם חוששים מברק משמים שיפגע בהם אם יחללו שבת - עיניהם רואות רבים שאינם שומרי שבת, וחייהם אינם רעים בהכרח, ורובם אינם מתים ממכת ברק.

ההכנה, כדי להמנה מהמצב בו מה שהיתר, מתיר גם איסורים אחרים. למשל, ההכרה של נהג הקומנדקר כי אמנם לנהוג בשבת לצרכים מסויימים הוא מצווה, אך את העט והארנק יוציא מכיסיו, ואף יוציא את כל מה שאין צורך מבצעי בטלטולו, כדי לא לעבור על איסורים קלים - ולעתים "הטקס" הוא העוזר לשים לב ולהבדיל בין המותר לבין האסור.

שלשום, נפגע ילד בחצר בית הכנסת, ואובחן על ידי אחד מהרופאים בקהילה כסובל משבר בירכו. אבי הילד והרופא נסעו במכוניתו של הרופא לבית החולים, שהוא במרחק רב יחסית. הרופא חזר לביתו לאחר כמה שעות (בנהיגה, בהתאם לפסקו של הרב פיינשטיין). לפי כמה שנים הוא סיפר לי על הנהגותיו במקרים מעין אלו, כדי למנוע את החשש שמא לא יזכור ששבת היום. למשל, הוא מקפיד ביותר על בגדי שבת במקרים אלו, כמו גם על דברים "טקסיים" נוספים, רק כדי שישים לבולכך שהוא מחלל שבת בהיתר, ולא נמצא ביום אחר של השבוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 17:29 לינק ישיר 

אוכל להוסיף כאן מעשה שהיה בעיר עזה שבה עשיתי חודש מילואים לפני שנים. אחת המשימות של הפלוגה היתה פטרול לאורך אחד הרחובות שהיה באחריות ארבעה זוגות של חיילים. כל זוג טייל לו בקטע רחוב של מספר קילומטרים והזוגות היו מתחלפים שלוש פעמים ביום באמצעות רכב שהיה נוסע לאורך הרחוב, אוסף את הזוג המפטרל ומוריד את הזוג החדש. לקראת ערב הרכב היה אוסף את כל הזוגות ללא החלפה שכן משימה זו היתה לשעות האור בלבד.

הקטע המבוקש במשימה זו היה הראשון שכן הזוג בקטע זה היה יכול לחזור לבסיס ברגל בלי לחכות לרכב ולנסוע איתו בהמשך המסלול.

יום שישי אחד שמעתי את אחד מהדתיים בפלוגה מבקש מחייל חילוני להתחלף איתו כך שיוכל לחזור ברגל ולא ייאלץ לחלל את השבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 17:44 לינק ישיר 

רבותי, אין הנידון דנן דומה לראיותיכם.

יש לא מעט רופאים וחיילים שומרי מצוות. אין כמעט ספורטאים שבאים מרקע של שמירת מצוות (למעט אולי כאלו שבעטו ברקע כזה).

זן הספורטאים שומרי השבת הם או בעלי תשובה, או כאלו שבשבל מסויים חוזרים לכור מחצבתם בו בעטו, כך שהניסיון שלהם לשמור שבת באופן חלקי ראוי לדעתי להערכה ע"י שומרי שבת גם אם לא מודל לחיקוי.

לגבי חילול שבת בהיתר - אהבתי את ההסבר של הרב ד"ר הלפרין על חילול שבת בגדולי ישראל שמעולם לא עלה בדעתי. (ראיתי אתמול בדף היומי על כך שמי שנולד בשבת ימות בשבת, וההסבר הוא שכיון שגרם לחילול שבת - למרות שחילול השבת הוא בהיתר ולמעשה אינו בגדר חילול - יש בכך עדיין טעם לפגם).

אגב, אני חוב שהתחושה של אותו חייל מוכרת גם למי שאינו מפחד שיפלו עליו פתע פתאום אבני גזית. עצם פעולת החילול למי שהורגל באוירת שבת בהחלט סודקת משהו, אבל יש זכור שרוב שומרי השבת בצה"ל ממשיכים לשומרה ולא מדובר בתופעה גורפת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2005 21:42 לינק ישיר 

תוספת היסטורית להערתו היפה של מואדיב.

במלחמת יום הכיפורים, בשבת חול המועד סוכות, נהגתי בקומנדקר בשבת אחרי הצהרים, נסיעה שנמשכה גם במוצאי שבת.

במהלך הנהיגה בשבת הרגשתי עול מיוחד של זהירות בנהיגה, איזה פעולות לבצע כרגיל, איזו בשינוי ומאיזו להמנע.

לפתע הרמתי עיני השמימה והבחנתי שיצאה שבת.
הרגשתי הקלה מיוחדת של הֵעלמות העול.

מעולם לא הרגשתי הבדלה בין קודש לחול במוצאי שבת, כפי שהרגשתי אז תוך כדי נסיעה שנמשכה משבת אחה"צ אל מעבר למוצאי שבת.

גמר חתימה טובה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2005 13:48 לינק ישיר 

לפני כמה זמן התפרסמה בעתונות יגיעה על מתאגרף שומר מצוות. האם שומר מצוות יכול להיות מתאגרף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2005 20:26 לינק ישיר 

אריק: אם זה לא תחרות מעורבת מה הבעיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2005 09:06 לינק ישיר 

מותר להכות את המתחרה?
בכל ספורט עלולות להגרם פגיעות, אך כאן זו הגדרת הספורט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2005 09:29 לינק ישיר 

.

ד"ר הלפרין, הזדהות עמוקה גרם לי סיפורך, כולל זכרונות עזתיים מסויימים.

אך לפני שהפורום יהפוך למפגש מילואימניקים, אני סוכר את פי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2005 11:36 לינק ישיר 

מואדיב,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שמירת מצוות בספורט מקצועני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext