|
|
| נשלח ב-9/10/2008 21:54 |
|
| |
ירוחם כתב:"החטא שחטאנו לפניך ריבונו של העולם שהיצר הרע שיכנע אותנו שאנו עושים מצוות, וזו מצווה העבירה הזו, "
וכן - שהיצר הרע שיכנע אותנו להאשים מישהו בדבר כעין זה. גם זאת צריך לזכור שלא לעשות. ולדון לכף זכות - יש מספיק איך.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2008 00:07 |
|
| |
מיכה
הוידוי הוא בלשון רבים, אני לא האשמתי אף אחד בלשון יחיד, ברבים גם אני כלול,
מה הפשט שלך על חטא שחטאנו ביצר הרע. מתי זה לא יצר הרע?
אגב לדוגמואת מני רבות. אומרים שזו מצווה להרביץ ליהודי, כשאומרים שזו מצווה לגנוב מהמדינה, כשאומרים שזו מצווה לזרוק אבנים בשבת על מכוניות נוסעות, אני יכול להמשיך בהרבה הרבה המצוות הללו, פעם היצר הרע הצליח אצלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2008 00:44 |
|
| |
הסברו של האדמור מליובביטש לשאלה זו
"וכמבואר בספרי מוסר ממ"ש "על חטא שחטאנו לפניך ביצר הרע" (כפי שאמרו לא מכבר בתפילות דיוהכ"פ) - דלכאורה אינו מובן: הלא כל החטאים נעשים ע"י "יצר הרע" ומפני מה מייחדים שישנו חטא מסויים (א' מכ"ב אותיות הא"ב הכפולים שב"על חטא") ש"חטאנו לפניך ביצר הרע"?! - והביאור בזה: ישנם ענינים שאינם עולים אפילו על דעתו של היצה"ר (כי הקב"ה ברא את היצה"ר באופן של מדידה והגבלה כו'), אבל ישנו מי שחוטא עם היצה>"ר שלו, כלומר, שהוא מכריח את היצה"ר לעשות דבר שלא הי' עולה על דעתו, וזהו "על חטא שחטאנו לפניך ביצר הרע"!
http://www.sichos.com/shleimus/sicha.asp?id=83
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2008 09:24 |
|
| |
ירוחם - אף אני - כתבתי את דברי בלשון רבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:11 |
|
| |
האמנם אין חדש תחת השמש, וכל החידושים של עצכח נוצרו רק בימים הראשונים?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:50 |
|
| |
מיימוני
שאלה אחת יש לי על כל השיטה שזה "רק" חינוכית וכדו' וכו'.
אם יש בדבר באמת תכלית חינוכית וכו'. [שיעיד ע"ז כל מי שניגש לזה באיזה מידה של רציניות. אם כי צריך הרבה ליזהר שלא להיתפס לטפל] למה אתה מנסה להמעיט את הדבר הזה על ידי הגילוי שזה לא כל כך באמת וכו'. הרי זה בכל אופן היפך הכוונה??
השאלה מובנת, ? אם לא אחזור ע"ז, כי אותו שאלה יש בהרבה נושאים כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:50 |
|
| |
אכזבה עצומה. אם כל החשיבה מביאה שהבן אדם הוא המרכז, אוי לאותה חשיבה. מה לעשות שכלי קטן כנראה, ולא זכיתי להבין למה חשיבה צריכה להוציא אותנו מהחשיבות המסורתיות שאדון כול הוא במרכז.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 07:51 |
|
| |
יהי אור וצבי
האשכול הזה ישן נושן, כאשר עיניכם הרואות. לכן אין די לשאול שאלה בקיצור אלא צריך להרחיב. אחרת אני יכול לענות רק על דרך ההשערה.
על התכלית החינוכית של המצוות
בדבר זה אני הולך בשיטת הרמב"ם. למצוות יש טעמים בכמה רמות, וכולן צורך האדם. החברה והפרט. שלימות ובריאות הפרט בגוף ובנפש, וקידומו ככל הניתן. דוגמאות: איסור גזל שומר על הצדק בחברה. חובת מעקה מלמדת אותנו להיזהר מפגיעה גם במצבים נדירים יותר. חובות השבת מלמדות אותנו, בכלל ובפרט, להאמין בה' שברא את העולם. הן גם מעניקות לנו הזדמנות להשקיע ביצירת קשר איתו. (האם מיציתי את ההסברים של המצוות האלו? איני יודע. צריך לעיין. דברי תורה כפטיש יפוצץ סלע - משל מפורסם על כך שדברי ה' משרתים תכליות רבות).
האם זו המעטה בערך המצוה או החשבתה?
אולי השאלה של יהי אור מכוונת כלפי מעשה, מצוה או תקנה דרבנן או מנהג, שקושרים בו כוונות אחרות, ואני בא להעמיד את הדבר על אמיתותו? אולי זה נאמר כלפי מה שכינו בפורום שק"שים (=שקרים קדושים או שקרים הכרחיים לדעת הרמב"ם). למשל, לדעתי, האמונה במלאכים. אם התורה מצאה לנכון לספר סיפורים על מלאכים למרות שאלו אינן עובדות אלא תיאורי חויות וכיו"ב, אז האם ראוי לחשוף זאת ברבים?
זו שאלה טובה מאד. ולדעתי אכן כן. אני סבור שיש התקדמות באנושות ובעם ישראל. ולא עוד, אלא שאם משאירים את עם ישראל באמונות הבל חוטאים לכוונת התורה. וגם מזיקים לאלו שמתקשים להישאר עם אמונות שקר ברורות.
אני מקוה שעניתי על השאלה הנכונה. אם לא, נא לפרט. כמובן, את דעתי כתבתי, אם גם אני סבור שאני צודק.
*** צבי
לא הבנתי את השאלה אבל אולי לכך התכוונת.
אפשר לדבר על שני מרכזים. המרכז שהחינוך אמור להוביל אליו, והמרכז שהמצוות פונות אליו שעליו ליטול חלק ולבצע.
ה' הוא מרכז המצוות והתורה כי הוא נתן את התורה והמצוות. לשמו אנו עושים אותן. אבל המצוות מוטלות על האדם והן משרתות את חינוך האדם. החינוך הזה, בתורו, מכוון את האדם, כל אחד לפי דרגתו ויכולתו, לעבר ה', והבנת המצוות מלמדת אותנו על רצון ה', על טובו וחסדו, על הצדק והמוסר שהוא רוצה ועל החסד והארכת האף (=המתנה שלא להעניש) שהוא מגלה. תיאור מרגש של מידה זו, אם גם במשלים מאד אנושיים, נמצא בספר "תומר דבורה".
האם זו היתה שאלתך? האם עניתי עליה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 09:25 |
|
| |
"הבנת המצוות מלמדת אותנו על רצון ה', על טובו וחסדו, על הצדק והמוסר שהוא רוצה ועל החסד והארכת האף (=המתנה שלא להעניש) שהוא מגלה."
אחרי השואה לכתוב מילים כאלה זו סתם התעלמות מן המציאות. מה גם שברור לכל שאין קשר בין דת למוסר.ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 09:50 |
|
| |
צענע אני אוהב אותך מיום ליום יותרויותר.-וירטואלית-.
האדם הוא מרכז העולם- העובדה כי כל קיומו של העולם פריחתו ושגשוגו לא התחיל עד שנוצר האדם.
אלוקים הוא יוצר האדם וריבונו, אבל האדם הוא המרכז של העולם, בלעדי האדם אין עולם- ובלעדי העולם אין אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2011 03:46 |
|
| |
מיימוני אכן לא פירטתי את השאלה כראוי. ולכתוב אשכול שלם על השאלה שלי. עכשיו הזמן לחוץ. כנראה זה יצטרך להמתין עד תשע"ב. בינתיים כתיבה וחתימה טובה. [גם זה שק"ק. שהרי לשיטתך אין הבדל בין ר"ה לכל יום ובכל זאת.. זה איחול חברתי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2011 18:04 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | ...כפי שהרעיון של יום סליחה וכפרה הוא הכרחי כדי לפטור אותנו מרגשות האשמה שלנו ומהפחד מעונש שאין ממנו מפלט. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו |
|
מזכיר לי את הדוגמה של אלן קאר על זה שנועל נעליים לוחצות כדי לחוות את העונג שבהשתחררות מהן...
ללא המוסרניות של הנביאים והתורה (שבדורות האחרונים נוצלה על ידי הראשישיבעס שליט"א וזצוקללה"ה כדי להחדיר רגשות אשמה בנערים שטופי הורמונים שנתונים למרותם, ואצל חז"ל לפי עניינם ואצל הכהנים לפי עניינם דור דור ודורשיו) לא היו רגשות אשמה ולא היו צריכים ראש השנה כדי להשתחרר מהם ולא מפלט בעצכ"ח כדי להשתחרר מרגשות החרדה שאלו האחרונים יוצרים ולא פרזנט שיצחק בקול על האירוניה...
תוקן על ידי thepresent ב- 02/10/2011 18:10:54
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2014 16:40 |
|
| |
"את חיל יום פקודה"
"אל אמונה בערכך דין אם תמצה עומק הדין מי יצדק לפניך בדין קדוש"
הציטוטים האלו הם תגובה לדברי אקשמאי בעמוד הראשון של האשכול שכתב:
"עד לימי הביניים, ימי רדיפות וצרות, אנחנו לא פוגשים 'תודעת דין' מושרשת בעם. פיוטי ארץ ישראל מתקופת האמוראים – המשקפים הרבה מן התודעה היהודית – ממעטים לדבר על זה. גל התודעה העיקרי מגיע בימי הביניים, אולם יש לזכור כי גם אז ראש השנה אינו זוכה ליחס מיוחד, אותה כמות של פיוטים נכתבה גם לתפילות 'שבת שקלים' למשל."
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 28/09/2014 16:43:05
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2014 00:24 |
|
| |
"עד לימי הביניים, ימי רדיפות וצרות, אנחנו לא פוגשים 'תודעת דין' מושרשת בעם." בהנחה שאנו מאמינים בשכר ועונש, ובהנחה שאנו מקבלים שהחטאים כוללים הרבה דברים מעבר לעבודה זרה, ושלא בטוח שכל עם ישראל היו צדיקים גדולים באותם זמנים (בניגוד לסברה הרווחת בקרב שומרי המצוות ואולי גם בקרב אלו שלא), אז השאלה היא אם הצרות היו הסיבה לתודעת הדין, או שהחטאים שהביאו להם הם הסיבה לתודעת הדין.
|
|
|
|
|