בית פורומים עצור כאן חושבים

מהות בית דין שבעיר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/11/2005 11:59 לינק ישיר 

נישט,

"האם היה אפילו סיכוי של אחד מאלף, שדייני בית דין רבני ממשלתי, יתנו לבתי דין פרטיים-פיראטיים להוציא תיקים מתחת ידיהם?"

אני לא מבין בחישוב סיכויים. אני יודע, שחלקם של הדיינים ניזון מידיהם של ראשי בתי הדין הפרטיים (לאו דווקא בכסף ושוו"כ. מעמד, הכרה וכו'), והם אינם יכולים לצאת נגדם. למשל, אב בית הדין אליו הגשתי את התגובה הזאת, יושב לעתים בהרכב (בביה"ד הרבני בפ"ת) אם דיין שיושב גם בהרכב באותו "בי"ד של הרב מ." שהוזכר.

**
"יונה בדורו כמשה בדורו."

כתבת את זה בציניות, אבל כך הלכה - "השופט אשר יהיה בימים ההם."

**
"האם האמנת במה שכתבת, או שהיה זה לצורך התיק?"

האם הצד השני מאמין בכל מה שכתב? האם הדיין מאמין במה שפוסק? אלו שאלות שמתאימות לאשכול בפילוסופיה. כשאתה נמצא בתור צד מסוים בתיק, אתה משוכנע שהאמת כולה איתך. גם הצד השני כך. הדיין הוא זה שצריך לשבור את הראש בשאלה, מי באמת צודק. בהמשך אתייחס לכך שוב.

**
"מספר הערות לדבריך."

הערת על דברי פסקי הדין שהבאתי בתגובתי הראשונה. אני מצטטם. ודאי שיש גם דעות הפוכות. תפקידו של הצד השני להציגן בפני בית הדין. כשאתה מציג שאלה (מעשית או לצורך לימוד) לרב-משיב, אתה מציג את כל הצדדים ומבקש לשמוע גם ממנו עוד דעות. בית דין אינו יכול לתת תשובה של "הדין כך והמחמיר תבוא עליו ברכה" וכיו"ב. בבי"ד יש שני צדדים צודקים בעיניהם, ועל הדיינים לחתוך.

**
"הציבור אינו מקבל את סמכותו של בית הדין בעניני אישות, אלא שאין לו ברירה, מאחר והחוק החילוני מכריח בני זוג הרוצים להרשם כנשואים או כגרושים לפנות לרבנות, הם פונים אליהם..."

אתה זה שמקדם עמדה, באשכול זה, ולפיה בי"ד חייב להיות ממונה. ובכתריאליבקה, כל הציבור היה מרוצה ממערכת בתי הדין? זו המשמעות של מינוי בי"ד.

**
"החוק החילוני אינו מונע ממני, או מכל בין דין פרטי מלהזמין אנשים לדין.

החוק החילוני אינו מונע ממני, או מכל בין דין פרטי מלדון אנשים החותמים על שטר בוררות.

החוק החילוני לא נתן לי זכויות אכיפה וכפיה בדיני ממונות, כשם שהוא לא נתן אותם לבית הדין הרבני.

ההבדל ביני ובין בית דין רבני הוא קטן ביותר.

הם פקידי ממשלה, ואני אזרח".

הבדל אחד מהותי יש, שלאחר חתימת שטר הבוררין בפני ביה"ד הרבני, יש לו שיניים לאכיפה, שאינן בידי בית דין פרטי.

יש הבדל נוסף - בתי הדין הללו קיימים עשרות שנים, ומקובלים על הציבור עשרות שנים. תתפלא, כמה אנשים שאין להם קשר לחברה הדתית בכלל, פונים אליהם בענינים ממוניים. להיפך תמצא בדוגמת בית הדין של הרב קרליץ בבני ברק, שבו הופעתי השבוע. איני יודע כמה זמן הוא קיים - ודאי שעשרות שנים פחות מזה של פ"ת. וכמה אנשים שאינם מהחוג הפוליטי המסויים פונים אליו ביוזמתם? נראה, שקרוב לאפס. וזה אחד מהגדולים והידועים שבבתי הדין הפרטיים.

כוחה של מסורת הוא גם במנגנונים טכניים של בתי דין.

**
"מי שמפריד בין הענינים הממוניים ושאלת הגירושין, והולך להתדיין על הענינים הממוניים בבי"ד פרטי או בזבל"א, ואילו בשאלת הגירושין הוא הולך לרבנות, אינו אלא אידיוט."

כמה אידיוטים שאני מכיר!

**
"הנעלמ ממך שבאותו פסק הדין טען הרב מירון, שהבג"ץ פסק שלבית הדין האיזורי בפתח תקווה, יש דין ב"ד קבוע."

נראה לך שמה שישכנע את בית הדין זו עמדת בג"ץ?

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/11/2005 09:34 לינק ישיר 

השכן

אם חלקם של הדיינים ניזון מידיהם של ראשי בתי הדין הפרטיים בכל צורה שהיא, והם אינם יכולים לצאת נגדם, כ"ש שהם אינם יכולים להעניק הכרה לבתי הדין הפרטיים, שיביא את הסוף על בתי הדין הרבניים.

**
כתבתי את זה בציניות, כי אין כל הלכה, שיש ללכת למי שהוא ה"שופט אשר יהיה בימים ההם", רק מפני שהיו לו קשרים עם יושבי בתי הקפה של רחוב דיזינגוף.

**
איני חושב שהצד השני מאמין בכל מה שכתב, ולא חשבתי שכעו"ד אתה מאמין בדברים שהבאת, ידעתי שזה לא יותר מ"עבודה", כשאתה נמצא בתור צד מסוים בתיק, אתה לא משוכנע ולא מעניין אתך אם האמת איתך, לא כולה ולא חציה, אלא רוצה לשכנע את מי שצריך לפסוק, שלפי החוק או ההלכה שלפיה עליו לפסוק, הצדק עם הקליינט שלך, ללא קשר לאמת.

**
לא נסיתי לבקר את דבריך, כפי שהם נגעו לתצהירך, מפני שרצית למנוע את העברת התיק לבית דין פרטי מבית הדין האיזורי, והצגת כהוגן את עמדת בתי הדין האיזוריים כלפי בתי הדין הפרטיים, אותי מעניין איך היה נראה תצהירך אם היית מייצג את הצד שרצה להעביר את התיק לבית הדין הפרטי, אולם אני כמשקיף מן הצד שאין לו ענין בתיק התייחסתי רק ל"מקורותיך".

**
נכון, אני הייתי זה שקידם עמדה, ולפיה בי"ד חייב להיות ממונה, אלא שהיה זה רק כנגד הטענה שלכל שלושה אנשים ישנה סמכות כפיה לדין, אולם מעולם לא טענתי שבעבר היה כל הציבור מרוצה ממערכת בתי הדין, או שבעבר היו כל הדיינים הגונים

עיון בתנ"ך, בתשובות ותקנות הקהילות יגלה, שהדיינים היום אינם שונים מהדיינים שהיו לעם ישראל מאז ומעולם.

**

בס"ה ההבדל ביני ובין בית דין רבני הוא קטן ביותר, מפני שלאחר חתימת שטר הבוררין בפני, יש לי את שיני בית המשפט לאישור ואכיפת פסק דיני, שיניים לא פחות חדות משיני בית הדין הרבני.

ידוע לי שאנשים שאין להם קשר לחברה הדתית בכלל, פונים אליהם בענינים ממוניים, ובפרט כאשר בעיסקא ישנם "חלקים" שעדיף שבית המשפט או הציבור לא ידע מהם.

<נראה לך שמה שישכנע את בית הדין זו עמדת בג"ץ?">

גם לא היה נראה לי שעמדת הבג"ץ תשכנע את בית הדין, ולא כתבתי את שכתבתי אלא לתמוה על הרב מירון, שהעלה את הדברים בפסק דין בית הדין הרבני האיזורי בירושלים, אם כי אין מה להתפלא על דבריו שהם כשאר הברקותיו שבאותו פסק הדין.

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2005 02:54 לינק ישיר 

מיכאל ויגודה: "בתי הדין ומינוי הדיינים במשפט העברי".

המאמר סוקר את סוגי בתי הדין, דרך מינוי הדיינים (אם נבחרים או ממונים), ומשכורת הדיינים לאורך התקופות, מתקופת התלמוד ועד סוף ימי הביניים. במאמר מוצגות זו מול זו התפיסות השונות באשכנז ובספרד.

http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/mahanaim/vigoda.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2005 14:41 לינק ישיר 

http://masoret.hevre.co.il/hydepark/item.asp?id=544&cat_id=1

כתב אישום חמור"

מאת: יחיאל גרינברג, תאריך: 02/12/2005

משוב עו"ד וטוענים רבניים על בתי הדין: נתקלנו בתופעות של שוחד, משוא פנים, עינוי דין ואיחורים כרוניים

הרב יובל שרלו, מרבני הציונות הדתית וממייסדי ארגון 'צהר', תוקף בחריפות את התנהלות בתי הדין הרבניים. לפי 'הארץ', הוא אמר: "חלק מהדיינים מסכנים את מעמד ההלכה בישראל ומביאים לעתים לפגיעה חמורה בבני אדם הנזקקים לשרותיהם".

מדובר בהתבטאות פומבית יוצאת דופן של רב נגד מערכת בתי הדין הרבניים. הרב שרלו אמר את הדברים בעקבות פרסומו השבוע, של משוב ראשון מסוגו על הנעשה בבתי הדין הרבניים.

המשוב העלה תמונה קשה על התנהלות בתי הדין הרבניים: רבים מ-2,400 עורכי הדין העוסקים בענייני משפחה והטוענים הרבניים (-המופיעים בביה"ד הרבניים) דיווחו כי נתקלו בתופעות של שוחד, משוא פנים, עינוי דין ואיחורים כרוניים בדיונים ובהכרעות הדיינים.

הרב שרלו אמר, כי "העובדה שחלק מהדיינים מואשם במעילה בתפקידם, בקבלת שוחד, באי הכרת החוק, בנטייה שלא כהלכה ובעוד עניינים מעין אלה - היא כתב אישום חמור".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2005 11:13 לינק ישיר 

לפני זמן לא רב הגיש יהודי מקומי תביעה לבית המשפט נגד גיסו ה"שליח" הח"בדי המקומי להחזר חוב עם ריבית, ולמימוש המשכנתא שיש לו על בניני המוסדות שתחת הנהלתו, באם החוב לא יפרע.

בעוד בית המשפט דן בפרשה, הצליח הנתבע להגיש תביעה לבית הדין הרבני בתל אביב, שהוציא צו שהורה על הפסקת התביעה בבית המשפש, והזמנת התובע להופיע לפני בית הדין הרבני בתל אביב, וכ"ז למרות שהן התובע או הנתבע אינם אזרחי ישראל, והסכסוך אינו קשור לרכוש בישראל, תוך איומים בהטלת חרם על התובע באם הוא לא ימלא אחר הוראות בית הדין הרבני.

כשהתובע לא התקפל, והודיע לבית המשפט שהנתבע מתערב בהליכי בית המשפט, הורה בית המשפט לנתבע לפנות לבית הדין הרבני ולהורות להם להפסיק כל התערבות בנושאי המשפט, ובאם הוא לא יעשה זאת הוא יואשם בבזיון בית המשפט.

איומי בית המשפט עשו את שלהם, ובית הדין התקפל.

התובע זכה בדין, ורכוש המוסדות הועברו לידי התובע, ה"שליח" הצליח לגייס מחבר "שליח" עשיר בארה"ב, הלוואה לרכישת בנין בית הכנסת מידי הנושה, בית הספר שהיה בהנהלתו נרכש ע"י חב"די מקומי ושמו שונה כדי לתת לו צביון קהילתי.

בתקנון בית הספר החדש היה סעיף שקבע, שהנהלת ביה"ס תהיה כפופה להוראות ועד רבנים שצורף להנהלת בית הספר, כך היה עד לפני מספר שבועות כאשר הוועד שניהל את בית הספר החליט לבטל את סמכות הרבנים, ולהגביל את סמכותם למקרים שבהם אין הנהלת בית הספר יכולה להגיע להחלטה.

כשאחד הרבנים שהוא חבר בית הדין המקומי, הצליח לארגן אצל חבריו צו שהורה להנהלת בית הספר, שאין לה לעשות שום שינוי בתקנון עד שהענין ידון בבית הדין, ענו להם: מי אתם בכלל?! וכשה"שליח הראשי" במדינה הורה להנהלת בית הספר להענות לתביעות בית הדין, אמרו לו: מי אתה בכלל?!

השבוע פירסם אותו רב-דיין,.."דעת תורה" בענין הסמכות דהבי"ד צדק ד... והמדינה כב"ד קבוע בעירו, מלא אחר מאשר הרב עזרא בצרי.

"... ואלה שחושבים שבעלי בתים הם הממנים את הדיינים ולא הדיינים הקיימים, שלא מצינו מעולם שעשו בחירות של בעלי בתים למנות עליהם דיין שיש חילוק בין רב לדיין...".

האם עצר לרגע לחשוב מי מינה אותו לדיין?

המעיין בספר "התקנות בישראל" ח"ד עמ' 455, יגלה, שהדיינים מונו ע"י טובי העיר ולא ע"י הדיינים, כשטובי עיר אלו יכולים להגביל את סמכות הדיינים.

"... יש לבית דינכם דין בית דין קבוע בעיר שכך הוחזק במשך מאה שנה, ואסור למי שלא מסכים עם איזה פסק של בית הדין לנסות להרוס ולהחריב...".

הוא קבע עובדות היסטוריות מבלי לדעת דבר וחצי דבר על הנעשה בעיר.

האם "פסק דינו" הוא דוגמא למופת על רמת הגיונם ויושרם של דייני ישראל?

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהות בית דין שבעיר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.