| נשלח ב-17/5/2012 10:23 |
|
| |
האם חז"ל היו מוכנים לקבל שאברהם צורה ושרה חומר?
האם חז"ל היו מוכנים לקבל שהכרונולוגיה המקראית מטרתה חינוכית ולא היסטורית?
אם כן, מדוע להחיל עליהם מיתודה שמסופקני אם הם היו מחילים אותה על התנ"ך?
אני לא יודע מה זו אמת פדגוגית ומה זו אמת היסטורית, אבל אני מסיק מכאן שלפרופ' ברויאר לא היתה בעיה להרוג כינה בשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 10:53 |
|
| |
בעל אני לא יודע מה זו אמת פדגוגית ומה זו אמת היסטורית, אבל אני מסיק מכאן שלפרופ' ברויאר לא היתה בעיה להרוג כינה בשבת.
וכי למה שתהיה לו בעיה? אמנם הגמרא אומרת ההורג כינה כהורג גמל- אבל כבר נפסק להלכה כבית הלל. כי מותר להרוג כינה בשבת- מהסיבה המדעית כי כינה נוצרת לא מאבא ואמא מביצים- היא נוצרת מזיעה ולכן בטוח כי פר' ברואיר מכיר את ההלכה והורג את הכינה בשבת בלי כל בעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 12:40 |
|
| |
"
ברויאר הולך כאן בעקבות הרמב"ם ומשתמש בטיעונים שאינם מהותיים אלא חיצוניים (אם נקבל טיעון מסוים אז אבוי זה יהרוס את אדני הבניין של האמונה.) ולכן מאמרו יכל להוות דוגמא של מלאכת מחשבת לתרצנות ולא להסבר.
ולכן אין זה מפליא כלל שלידידו ובר הפלוגתא שלו ר' שאול לוסטיג ז"ל היתה עמדה אחרת:
: "במידה שהמדע עדיין לא הגיע לתיאום מלא עם המסורת שלנו, נתלה את זה בחוסר נתונים מלאים ובטוחים שעמדו עד עכשיו לרשות אנשי המדע או בשיקול דעת מוטעה שאנשי המדע נפלו לו קרבן."
עמדה זו ראויה לכבוד רב יותר מפני שיש בה לפחות אמת פנימית ולא התפתלות תרצנית.
כזאת היא גם עמדה הטוענת שכל שיבושי חז"ל מכוונים ואינם מקריים שאותה מביא ברויאר בסוף מאמרו :
"הרב שמעון שוואב (קהל עדת ישורון, ניו-יורק) פרסם מאמר לפני כמה שנים ("כרונולוגיה יהודית משוה" [באנגלית], ספר היובל לכבוד הרב יוסף ברויאר שליט"א, תשכ"ב, עמ' 177 ואילך), שבו הציע פתרון חדש לתעלומת "השנים הנסתרות", החסרות בחשבון השנים של סדר עולם. השערתו היא שחז"ל ראו לנכון להעלים במכוון את השנים האלה, ואף עשו כן על פי מצוות ה', ככתוב: "ואתה דניאל סתום הדברים וחתום הספר עד עת קץ" (דניאל יב, ד). המטרה הייתה למנוע מראש את גילוי קץ הגאולה על ידי חישובי שנים: העלמת השנים שיבשה את כל החישובים. "
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 12:41 |
|
| |
כבודו של הרב שוואב במקומו מונח אך תירוצו הוא לא לטעמי.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 17/05/2012 12:49:59
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 12:47 |
|
| |
[בע"ב,
כתבת - "האם חז"ל היו מוכנים לקבל שהכרונולוגיה המקראית מטרתה חינוכית ולא היסטורית?"
האם זו שאלה רטורית? לענ"ד התשובה עליה חיובית בהחלט. חז"ל קראו את המקרא כ"מפה" לפיה יש להלך בעולם ומתוכה יש לשאוב הנחיות למציאות הנוכחית. כיוון שהמציאות משתנה כל הזמן, בעוד ה"מפה" נשארת כשהייתה, יש צורך לשנות את אופן קריאתה בכל דור ובכל מקום (לשם כך יש מדרש). ה"היסטוריה" שמתאר או לא מתאר המקרא אינה רלוונטית לקריאה, הדבר היחיד שרלוונטי הוא ה"היסטוריה" הנוכחית בה חי הפרשן (בהנחה שהוא מחוייב ל"מפה" ומקבל שהיא משקפת את המציאות).]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 12:50 |
|
| |
אמשלום אם אני לא טועה כבר דנו בנשוא, ואני סבור שחז"ל לא היו פוסט מודרניסטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 15:01 |
|
| |
[בע"ב,
מה הקשר לפוסטמודרניזם? הם גם לא היו מודרניים, במובן שמחפש "מדעיוּת". לכן, למה להניח שהם התייחסו למקרא כאל היסטורי (במובן המודרני-מדעי*)?
--------------- * אני משתמשת במילה "מדעי" כאן מטעמי כשל לשוני שלי - לא מצאתי מילה מתאימה יותר. הכוונה היא לשיטות מחקר ומעבר לכך, לחשיבה "מחקרית" שמחפשת אמיתות אובייקטיביות וראיות ומתייחסת בספקנות לכל מה שאינו כזה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2012 15:33 |
|
| |
אם חז"ל יכלו לטעות בהלכה,שהיא המומחיות שלהם, (הקדמת המאירי לאבות), לא יכלו לטעות במקצוע ההסטוריה?
|
|
|
|
|