|
|
| נשלח ב-28/8/2009 17:45 |
|
| |
למאי נמ
לפי דעתך נער צעיר יכול ורשאי לקחת על עצמו את תפקיד המחנך? למה מה? באיזו ישיבה אחרת למד יוסף? אחרת משאר אחיו?
הוא היה תלמיד חכם גדול יותר מיהודה? או ראובן?
איני מסכים שחז"ל היו בגישה ליפות את הרע- להפך- אני מסכים שהיו ביניהם גם כאלה, כמו היום!
|
|
| נשלח ב-30/8/2009 06:11 |
|
| |
ירוחם,
א. התנצלות על שליחת ההודעה פעמים.
ב. אתה שואל שאלות טובות, שצריכות להבחן. בודאי יעקב העדיף אותו, כנראה בשל הבנתו שהוא צריך להנהיג/לחנך ושדעותיו ואישיותו טובים יותר.
ג. אינני מסכים להגדרתך. חז"ל לא ראו בזה "ליפות את הרע", אלא הם טענו שזו האמת. ("כל האומר... אינו אלא טועה" - לא רשע אלא טועה).
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2009 10:16 |
|
| |
למאי נמ
איני יודע למה כוונו חז"ל, אין לי רק ,מה שהם כתבו. כפי שהבאתי בפתיח.
אגב בענין יוסף המחנך כדבריך- התורה כותבת- הביא דיבתם- איך דיבורי דיבה יכולים להיות שיטות חינוך?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2009 00:04 |
|
| |
לירוחם,
א. טקסט כתוב - ניתן לפרשנות. ע"מ שהפרשנות תהיה אוטנתית במידת האפשר, כדי להכיר את הלך החשיבה הכללי של הכותב. גם חז"ל אינם שונים בזה.
היות ויש כאן ויכוח כיצד לפרש את הטקסט, - כדאי ללכת אחרי הכיוון הכללי שרואים בחז"ל.
ב. רש"י (בראשית לז, ב ד"ה את דיבתם רעה) מביא שאמר שעשו דברים רעים: אבר מן החי, זילזול בבני השפחות וכיו"ב. - זה דומה להלשנה מטעמים חינוכיים, שיש מחנכים המצדיקים זאת.
(אגב, הבאת דיבה - אין משמעותה שקר, עי' רמב"ן במדבר יג, לב.)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2009 10:35 |
|
| |
למאי נמ
מוציא דיבה -זה מעשה שלילי בלי כל פרשנות, הלשנה על הזולת- היא דבר שלילי מכל בחינה אפשרית.
רמב"ן בראשית פרק לז
את דבתם רעה - כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו, לשון רש"י. ואם כן למה לא הצילוהו בני השפחות, והוא אוהב אותם ומקרבן ומגיד לאביו על האחים בבזיונם. ואם נאמר שייראו מן האחים, והנה הם ד', וראובן עמהם, ויוסף עצמו, ותגבר ידם עליהם, ואף כי לא יבאו עמהם במלחמה. ועוד, כי נראה בכתוב כי כולם הסכימו במכירתו. אבל לדעת רבותינו בבראשית רבה (פד ז) על כולם היה מוציא הדבה:
סנהדרין דף יא.
ויאמר ה' אל יהושע קם לך למה זה אתה נפל על פניך חטא ישראל. אמר לפניו: רבונו של עולם, מי חטא? - אמר לו: וכי דיליטור אני לך?
ראה באיזו צורה מתיחסים לאפשרות של הלשנה- אפילו לדבר חיוני וחיובי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2009 15:56 |
|
| |
ירוחם,
א) הבאת רק שהאחים לא היו מרוצים, אך לא הבאת מקור שיעקב ראה זאת כדבר רע.
ב) התם שאני שהיה אפשר לברר בגורל (וחבל שהבאת חצי משפט: "א"ל וכי דילטור אני לך, לך והטל גורלות").
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2009 17:04 |
|
| |
למאי נמ
א. התורה מעידה כי הוא הוציא דיבה -דיבה רעה. חז"ל רואים את המעשה -כרע, כל המפרשים רואים זאת בצורה זהה. בכל חברה -מלשינות והוצאת דיבה נחשבת למעשה מגונה. אם אבא- יעקב- ראה זאת אחרת? אולי? כי הרי אהבה מקלקלת את השורה.
ב. מה בדיוק היה צריך יוסף או יעקב לברר, שבגינה היו זקוקים לדיליטורה של יוסף.
נושא הגורלות אינו רלונטי לעניננו, ולכן לא הבאתיו.
|
|
| נשלח ב-24/9/2009 13:48 |
|
| |
hoewer sorry for being so rude welo hbajshan lamed it says written so dont stop asking if you dont understand
|
|
|
|
|