בית פורומים עצור כאן חושבים

מה הכוונה במושג סליחות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/9/2008 13:58 לינק ישיר 

הסגנון הוא ימי ביינמי עם אסוציאציות תנ"כיות מעניינות ביותר כמו למשל : "לישועתה לי על פתחי לנקש.את אחי אנכי מבקש" (אחי לשון רבים) ובהמשך :"המלך ודתו מגיע כחוק יום להרשם. לדין עמים צדיק וחוטא ואשם. ועתה יקראו סופרי המלך העוצר והגושם.כתבו על היהודים כטוב בעיניכם
בשם המלך"

אם למישהו יש סליחות מבואר אודה מאד אם תבארו את המשפט הבא:(סליחות ליום חמישי)"קדוש בידך לפתח מוסר כאומנתך הנקיה ולא כאומנות בשר"(החצי הראשון של המשפט  נראה לי שהכוונה לפתוח מוסרה שלפי המילון פרושה רצועה הקושרת את העגלה. השאלה שלי מתייחסת למושג אומנות הבשר. האם הכוונה לפתיחת המוסרה בצורה כואבת?
האם ההקבלה בין אומנות נקיה ואומנות בשר היא הקבלה ידועה ממקור אחר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 21:41 לינק ישיר 

ירוחם

לא אמרתי שזה מאה אחוז אותו דבר, רק הערתי ש"שבירת השיניים" חלשה בהרבה כאשר מכירים את התנ"ך - גם מבחינת ניבים, מבחינת צורת מחשבה, וכד'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 21:56 לינק ישיר 

בפרשה הקרובה נקרא על וידוי מעשרות שההלכה היא כי נאמרת בכל לשון. נראה לי כי הסיבה היא שוידוי צריך להיאמר בלשון שאדם יכול להזדהות עימה הזדהות פנימית. אינני טוען שנוסח הסליחות אינו פיוטי ויפה ושניתן להפיק ממנו הנאה אסטית. השאלה היא אם הוא משרת את מטרתו כמעורר ומעודד לתשובה. לדעתי בחלקים גדולים התשובה היא - לא.
אני זוכר שאבי סיפר לי שכשעלה לארץ מהונגריה חשב איך יוכל להביע אהבתו לאישתו העתידה בעברית כאשר שפת ליבו היא הונגרית על אותו משקל - האם בשפת הסליחות נוכל להביע אהבתינו לבוראנו - קשה לי להניח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 22:28 לינק ישיר 

מישקולצר,,

אני אוהב לשאול שאלות בוידוי המעשרות כתוב 

וַיּרֵעוּ אֹתָנוּ המצרים  וַיְעַנּוּנוּ וַיּתּנוּ עָלֵינוּ עֲבֹדָה קָשׁה:

איזו לשון זו וירעו אותנו? היה צריך לכתוב וירעו לנו המצרים  ???

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 22:38 לינק ישיר 

הם עשו אותנו רעים כנראה.
גם לי יש שאלה. מדוע הטקסט הזה נקרא וידוי. הרי האדם אומר עשיתי ככל אשר ציויתני. זה בדיוק ההפך מוידוי במובן המקובל, לא הזכרת חטאים אלא להפך השתבחות עצמית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 23:07 לינק ישיר 

המילה וידוי, אינה במשמעותה המוכרת לנו, כי את הוידוי הרגיל אומרים בשקט, וכאן יש הרמת קול, וענית ואמרת.

לפי הספורנו אפשר לפרש- כי הוידוי הוא על חטא העגל, בערתי את הקודש מן הבית- בגלל חטא העגל, בערתי את הקודש מן הבית-את הבכור שהיה קודש בביתי הוצאתי- והקדושה ניתנה ללוים,

מהוידוי של הפרשה אתה יכול ללמוד- לאשכול השכן- כי בוידוי אפשר גם לשבח את עצמך, כי וידוי הוא, בעצם בחינה עצמית גם ובעיקר בחיוב.

ואמשיך בשאלה- הוא אומר-  ....כָל מִצְוָתְךָ אֲשׁר צִוּיתָנִי לֹא עָבַרְתּי מִמּצְוֹתֶיךָ וְלֹא שׁכָחְתִי:

אם עשיתי ככל אשר ציויתני ולא עברתי על מצוותיך-- אז לא שכחתי!! מדוע הוא אומר את זה,

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2009 21:59 לינק ישיר 

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1021958.html

מי אמר שאין חיי לילה בירושלים (עם אזכור דברי ווטו באשכול כאן)

תוקן על ידי לינקזעצער ב- 02/02/2009 21:58:02

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2009 16:18 לינק ישיר 

בעודי תוהה על מה ולמה העלה ליקזעצער אתמול אשכול ששייך  לראש השנה מצאתי בו שאלה ששאלתי בשנה שעברה ולא קיבלתי עליה תשובה.(ראו למעלה אומנות בשר מול אומנות נקיה)
והנה פלא פלאים: באתר הסמוך,לזיכוי הרבים הביאו את פרשת המן עם תרגום ועם התפילה הנילווית אחריו (שמובא בספר הסגולות שהיא סגולה לפרנסה לומר אותה ביום שלישי של פרשת בשלח.)וקיבלתי שם תשובה לשאלתי.

ציטוט:....."מתחת ידך הנקיה ולא מידי בשר ודם".
כך יצא שבתאום זמנים מעניין קיבלתי את התשובה לשאלתי.

אבל עדיין לינקזעצער חייב תשובה מה שייך אשכול סליחות בערב ראש השנה לאילן.

הקישור למאמינים בעצכ"ח בסגולות:(עוד שעה וחמש דקות לשקיעה)

http://www.tefillos.com/parshas_hamon.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2010 14:30 לינק ישיר 

בשבוע שעבר קיבל נשיא המדינה, מר שמעון פרס, קבוצה של חמשה עשר ילדים בדואים לפגישה במעונו. הילדים בני השמונה-תשע, באו בשליחות השבטים שלהם, כדי לבקש מנשיא המדינה לפעול לשיפור תנאי החיים בפזורה הדרומית.

כשנכנסו הילדים לחדרו של הנשיא, בירך אותם מר פרס בברכת ´אהלן וסהלן´. לתדהמתו, בתגובה לברכתו החלו הילדים למלמל במהירות, כאחוזי אמוק, מילים חסרות פשר. מידי פעם ניתן היה להבין איזו מילה בעברית במבטא בדואי עמוק, אולם מכיון שהילדים לא מלמלו בקצב אחיד, גם זה כמעט ולא קרה. פעם או פעמיים במהלך המלמולים עצרו הילדים, ושרו במקהלה איזה דקלום. בקטעים אלו היו המילים מעט יותר מובנות, אולם גם כאן מיהרו הילדים, וברובה היתה התוצאה קשקוש מוחלט של הברות.

היה דבר נוסף שלכד את תשומת ליבו של הנשיא: מידי פעם הגביה ילד זה או אחר את קולו, וצעק כמה מילים בחזקה. כך קרה, שברחבי החדר נשמעו רוב הזמן צעקות משונות, כל פעם מכיוון אחר. לפעמים היו מתאחדים כמה ילדים בצעקה משותפת, מרקיעה שחקים.

לאחר כמה דקות, כשהנשיא רמז לעוזרו לסיים את המעמד המביך, מיהר העוזר ליצור קשר עם המנהיגים הבדואים כדי לברר מה קרה. ומה התברר? כשהחליטו המנהיגים לשלוח את המשלחת לנשיא, התעוררה בעיה: הילדים אינם יודעים כמעט מילה בעברית. איך ישוחחו עם הנשיא, שלמרות השמועות שאימו ערביה, אינו דובר ערבית?

ישבו זקני העדה וחשבו, ומצאו פיתרון: הכינו נוסח כתוב בעברית באותיות ערביות, ובו מפורטים הדברים שהילדים אמורים להגיד לנשיא. חודשים קודם המועד הקבוע, קיבלו הילדים את הדפים – כמאה עמודים צפופים, ושיננו בלהט את המילים הזרות. מובן שלא ניתן היה לאמן את קבוצת הילדים לדקלם בצוותא כמות כזו של חומר, ולכן כל ילד למד לבדו את הדפים, מלבד קטעים מסוימים אותם למדו הילדים לדקלם במקהלה, במקצב אחיד ואף במנגינה.

ביום המיועד, התברר לזקנים שלפגישה הוקצבו עשר דקות בלבד. כמות העמודים שהוכנה היתה גדולה מכדי להיאמר בזמן כזה. לכן הורו לילדים לדקלם את מה שלמדו כמה שיותר מהר, וכך אכן הם עשו, מתוך כוונה להספיק ´להגיד´ לנשיא כמה שיותר. כשילד אחד או קבוצת ילדים היו מגיעים לכמה מילים שכן היו מוכרות להם, היו צועקים את המילים ברוב התרגשות. והתוצאה? אתם כבר יודעים מה היא היתה.

הסיפור הזה אמנם לא קרה בשבוע שעבר, אבל הוא יקרה בשבוע הבא. לא בבית הנשיא, אלא בבית הכנסת. לא ילדים בדואים, אלא אברכים ובני ישיבות הדורי פנים. ולא פעם אחת בלבד, כי אם בכל יום ויום.

לא מאמינים? היכנסו לבית כנסת אשכנזי בשעת אמירת סליחות.

כולנו, יהודים שומרי מצוות ומקפידים גם על קלה, עומדים יום יום ומזלזלים בכבודו של מלך מלכי המלכים, באופן שלא היינו מעיזים לעשות בעמדינו לפני נשיא המדינה. אנו מקבלים ספר עב-כרס, ובו המון המון מילים זרות ומוזרות, שאין לנו שמץ מושג מי המציא אותן בכלל. מקציבים לנו זמן מסוים, שאינו מתחיל להספיק על מנת להבין וגם להתפלל את כל המילים הללו. ולא רק זה, אלא שחלק הארי של אותו הזמן מוקדש לדקלומים, שבהם אנו מכירים את המילים טיפ-טיפה יותר, וגם אם לא – אז לפחות יש להם מנגינה, להבדיל מהקטעים הארוכים והבלתי-נגמרים שאפילו מנגינה אין להם. אנו ממלמלים בטירוף ובלחץ, ומידי פעם צועקים ברוב ´התרגשות´. והתוצאה? נראית בדיוק כמו הילדים הבדואים אצל הנשיא, אם לא גרוע יותר.

מישהו יכול להסביר מה מרגש כל כך ב´ויעבור ה´ על פניו ויקרא´? ומדוע המילים הללו נצעקות בטונים הכי גבוהים מכל הסליחות?

תפילה היא בקשה. מתחילה לא היה בכלל נוסח קבוע לתפילה. ראו אנשים כנסת הגדולה שאין הבריות עומדים בכך, תיקנו נוסח שבו יתפלל כל אדם. כיום, גם מי שמתקשה לכוון, מחויב על פי דין להתפלל את שלשת התפילות. אבל סליחות? מי שאינו מבין את המילים, ואינו מרגיש שהן מחליפות בצורה מוצלחת את מה שהוא היה רוצה לבטא, אסור לו לאמרן.

ולא אני המצאתי את זה. הדברים כתובים בראשונים. ואם אין כאן מקום לצטט את כולם, לפחות את חלקם. כך כותב רבינו אברהם אבן עזרא בספר קוהלת:

"חייב אדם שיתפלל, שישמור פתחי פיו, ויחשוב בלבו שהוא עומד לפני מלך בידו להחיות ולהמית. על כן אסור שיתפלל אדם ויכניס בתוך תפלתו פיוטין לא ידע עיקר פירושם, ולא יסמוך על המחבר ברצונו הראשון... ולמה לא נלמד משלמה שלא היה חכם אחריו כמוהו, והנה תפלתו שהתפלל מודעת, וכל יודע לשון הקדש יבין אותה, ואיננה חידות ומשלים. וכן תפלתו של דניאל... ויהי דברינו מעטים ולא נענש בדין".

גם בספר החינוך כתב: "ומן הענין הזה יש לנו ללמוד בתפלותינו ותחנונינו לפני השם ברוך הוא, לדקדק מאד ולהזהר בלשון, שלא לומר דבר לפני השם כי אם בדקדוק גדול".

וגם הרמב"ם האריך בענין הזה עוד ועוד.

תשאלו אותי מה ראוי לעשות? אין לי מושג, אבל אולי עדיף ללכת לומר סליחות עם אחינו בני עדות המזרח. מה שהיה טוב לרמב"ם ולרמב"ן, לרשב"א ולריטב"א, טוב גם לנו. בודאי יותר טוב מלהיענש על אמרית סליחות, כמו שכתב האבן עזרא.

כמה מרומם לראות יהודים מתחטאים לפני קונם, מכל הלב, בשפה ברורה מתיישבת ונעימה, ובלי כוונות לסיים את כמות החומר הבלתי אפשרית שנכפתה עליהם:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 00:50 לינק ישיר 

הגוילם

איקון ירוק מאד.

(האם שלך הם הדברים? ואולי סליחה שאני שואל).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 11:58 לינק ישיר 

הגוילם
יפה, אם כי איני יודע אם סליחות ספרדיות הם הפתרון.
אולי צריך לחשוב מחדש על המושג אלול שאינו נזכר כלל בגמרא.
האם לא עשינו את לוח השנה שלנו דחוס מדי בימי אבל ותשובה? האם הדחיסות הזו אינה הופכת אותם לטריביאליים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 12:32 לינק ישיר 

מה לך עם חודש אלול? יש בעיה במנהגינו בחודש אלול.

ואולי הפסוק- תרעו בחודש שופר בכסה ליום חגנו. יש לה פרוש אחר= אנחנו מכסים את חגנו- שבעצם היה צריך להיות יום חג ושמח אולי?

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 25/08/2010 12:36:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 12:35 לינק ישיר 

ירוחם
על פלצות שמעת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 12:42 לינק ישיר 

שמעתי בני שמעתי  אבל הוא לא בא מהחודש, הוא בא מאנשים, שהופכים כל דבר לפלצנות- ולפלצות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2010 23:48 לינק ישיר 

http://www.youtube.com/watch?v=6jamYFJkkfA

תוקן על ידי הגוילם ב- 04/09/2010 23:55:08

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה הכוונה במושג סליחות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.