בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מרדכי צדק בהתנהגותו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2006 12:52 לינק ישיר 

נמדשיר היקר תודה על המקורות שנעלמו ממני. בוודאי תסכים לנתח אותם ביחד איתי כדי שאוכל להבין על מה אתה והם מתבססים: א. לדבריך, מה שכתוב "ומרדכי ידע את כל אשר נעשה" , דהיינו שהידיעה היתה ברוח הקדש. ועל זה אני שואל: מנלן? ומדוע לא לפרש כפשוטו שהידיעה דלפה עד אליו, ואולי היו לו מקורות בחצר המלך. הרי גם על שושן נאמר כי "העיר שושן נבוכה" כי ידעו ושמעו פחות או יותר במה דברים אמורים. וכי לכל שושן היתה רוח הקודש? וזו שאלה מעניינת: אם יש לנו שתי אפשרויות לפרש ידיעה שנגלתה למאן דהוא. האם יש לתלות זאת במקור רגיל או ברוח הקודש, מה נעדיף ומדוע? ב. שאלת אם אני "מודע למשמעות של הכוחות האלו". אני מכיר את המושג של רוח הקודש מן הגמרא, אך המשמעות של המילה בגמרא שונה משימושה במקורות מאוחרים יותר. אז אולי כדאי שתציין למה אתה מתכוון כדי שאדע על מה אנו מדברים. ג. העלית טענה מעניינת, ואני חוזר עליה. מרדכי שמע את בגתן ותרש. הוא שאל את עצמו מדוע עלה בגורלו לשמוע את השיחה, והבין שזה רמז משמים שעליו להציל את אחשוורוש. ובכן, אני סבור שאני מכיר השגחה פרטית גם מסיפורי אחרים וגם מחיי, ואין צריך לומר מן המקורות שלנו. אבל בדרך כלל דוגמא כגון זו שהצגת ובפירוש שהענקת לה אינה נחשבת לדוגמה של השגחה פרטית לבדה. אסביר מדוע: כאשר מתרחש אירוע, גם אם אנו יודעים שהוא בהשגחה פרטית, עדיין נשאלת השאלה מה הוא בא לומר. הרי יתכן שה' זימן למרדכי לשמוע את בגתן ותרש כדי שיעזור להם בהרג, או כדי שיכין את עצמו ליום שאחרי.... יש הרבה אפשרויות. כמובן, אם נניח שהיתה לו רוח הקודש אז היה יודע בדיוק מדוע נזדמן לו הדבר. אבל עם רוח הקודש, למה היה לו בכלל לשמוע אותם? ואם תמצא לומר ששמע אותם כדי שילמד מזה שזה נועד שיציל את אחשוורוש, כי עצם התוכנית כבר היתה ידועה לו ברוח הקודש, עדיין חוזרת השאלה מדוע לא השתמש ברוח הקודש שלו שעליה דיברת בסעיף א' כדי לגלות גם את המזימה וגם את הצורך לחשוף אותה? אם ארשה לעצמי אמירה צינית במקצת, אזי כמדומה שמחבר המגילה גם כן לא הכיר את רוח הקודש של מרדכי שאתה מייחס לו... אמנם אני סבור בפשטות כי מרדכי שמע בהשגחה פרטית את בגתן ותרש, וזו היתה השגחה פרטית שיציל כך את אחשוורוש ויצא מזה מה שיצא. וכן משמע גם בתלמוד, גם במפרשים, וגם מצד הסברה. ד. מנין לנו שמרדכי למד עם התינוקת הלכות העומר, או הלכות שקלים, או כל הלכות שהן? ומנין לנו שלמד עם תינוקות בכלל? האם זו מסורת של חז"ל, או ידיעה שלהם ברוח הקודש, או שזה רק סיפור יפה להמחשת רעיון? ה. איזו מסירות נפש אתה מוצא בסיפור הזה? אשמח על הבהרה, כי בינתים לצערי הגדול הידע שאתה מוכן לספק לי אינו ברור לי די הצורך, כנראה בשל מידותי הרעות והבנתי הלקויה, אבל אתה בוודאי תהיה מוכן להסביר זאת כך שגם אני אהיה מסוגל להבין. ותודה מראש. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 13:14 לינק ישיר 

מיימוני

א. בתלמוד מובא שמרדכי נודע לו על הגזירה מן השמים , ועוד מובא שאמרו למרדכי שהגזירה היא מן השמים , כלומר הגזירה להרג היהודים היתה כי נהנו מסעודתו של אחשורוש .

אם הינך לא מקבל את התלמוד כפשוטו , אז אנו חלוקים על עובדות , ויתכן שאתה מנתח את מרדכי ללא הידע הזה.

ב. מה הפירוש שמעת על המושג הזה ?

השאלה היא האם אתה לא חושב שאדם אם כוחות כאלו שיקוליו הם אחרים משלך , ועל כן אנו צריכים לחפש סיבות שונות מהנראית לעין רגילה?

ג. לפי איך שהגמרא מנתחת את ענין בגתן ותרש , שהגמרא אומרת שהם לא ידעו שמרדכי מבין את שפתם , הרי שמעמד מרדכי במקום בא להפריע להם להרג ולא לעזור ,ועוד איך אתה מסביר את מאמר התלמוד "הקב"ה מקדים תרופה למכה".

ד. אם אתה מקבל את המדרש כמשל , על זה בדיוק נתכוונתי לומר , אתה מנתח דמות מסויימת , וכל מה שמפריע לך בניתוח אתה אומר משל היה.

ה. לפי איך שהמדרש מביא זו היתה מסירות נפש , באם הינך חולק על המדרש , ראה תשובה ד.

כלומר את מנתח את מרדכי על פי דעתך האישית וכל מדרש שנביא לך מחז"ל תדחה אותו לפי דעתך .

הנה ציטוט על הרוח הקדש של המחבר.

תניא ר' אליעזר אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ו) ויאמר המן בלבו ר' עקיבא אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ב) ותהי אסתר נשאת חן בעיני כל רואיה ר"מ אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ב) ויודע הדבר למרדכי רבי יוסי בן דורמסקית אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ט) ובבזה לא שלחו את ידם אמר שמואל אי הואי התם הוה אמינא מלתא דעדיפא מכולהו שנאמר קימו וקבלו קימו למעלה מה שקיבלו למטה אמר רבא לכולהו אית להו פירכא לבר מדשמואל דלית ליה פירכא דרבי אליעזר סברא הוא דלא הוה איניש דחשיב למלכא כוותיה והאי כי קא מפיש טובא ואמר אדעתיה דנפשיה קאמר דר"ע דלמא כר' אלעזר דאמר מלמד שכל אחד ואחד נדמתה לו כאומתו והא דרבי מאיר דלמא כרבי חייא בר אבא דאמר בגתן ותרש שני טרשיים היו והא דרבי יוסי בן דורמסקית דלמא פריסתקי שדור דשמואל ודאי לית ליה פירכא אמר רבינא היינו דאמרי אינשי טבא חדא פלפלתא חריפתא ממלי צני קרי

בעצם חזקת את דברי בזה שאמרת כל מידע שתביא אני יאמר שהוא לא נכון , ולכן הניתוח על מרדכי הוא נכון.

חזק ואמץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 13:55 לינק ישיר 

בתור יודע דעת עליון ברצוני לשאלך מספר שאלות.שמרדכי היתה לו רוח הקודש
אנו מסכימים. הוא ידעה הרבה דברים שאחרים לא ידעו. אבל תסביר לי בבקשה
האם גם לעיר שושן היתה רוח הקודש. אני מתיחס למה שכתוב.
הָרָצִים יָצְאוּ דְחוּפִים, בִּדְבַר הַמֶּלֶךְ, וְהַדָּת נִתְּנָה, בְּשׁוּשַׁן הַבִּירָה; וְהַמֶּלֶךְ וְהָמָן יָשְׁבוּ לִשְׁתּוֹת, וְהָעִיר שׁוּשָׁן נָבוֹכָה.  {ס}

מאיפה העיר שושן ידעה להיות נבוכה? הרי בהמשך נאמר כי אסתר המלכה
נערותיה יועציה ועבדיה לא ידעו מאומה .      למה זה ועל מה זה?
על תיפארת הלשון שמעת? על אמר רבי ישמעאל דיברה תורה בלשון בני אדם?
שמעת?
ועכשיו שאלה לחידוד.הגמרא בחולין שואלת "המן" מן התורה מנין? עונה הגמרא
שנאמר:"המן העץ". שאלתי היא. בתורה מופעים איזכורים רבים וברורים יותר
להמן מהאיזכור הזה. מדוע בחרה הגמרא באיזכור זה?

לעניין האיזכור של הסיפור הישן על מונטיפיורי. תנוח דעתך אין הרבה אנשים
משכילים ויודעי חכמה יונית ופילוסופיה ושפות. מן" המחנה". כבד את המעט שבמעט. שיש. הסיפור על מונטיפיורי הצליח בצורה יוצאת מהכלל
*-- START OF FOOTER* מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 14:29 לינק ישיר 

ירוחם

ברוך הבא אל המועדון.

שאלותיך הם אילו המחזקים שאין ללמוד את הכתובים כפשוטם אלא יש לפנות אל מקורותינו.

הרי אתה בעצמך ענית מניה וביה , במגילה כתוב והעיר שושן נבוכה ואסתר לא ידעה , הרי המגילה סותרת את עצמה , ועל כן יש לפנות אל מדרשי חז"ל ללמוד את הביאור.

לגבי המן העץ , הדבר גם מחזק את נושא סודות התורה , שגם חז"ל לא התעלמו מסודות התורה , רק רמזו את סודות התורה ברמיזה בעלמא למבינים, ועל כן ראו דווקא בדרשה המן העץ רמז להמן מן התורה.

ששורש הויכוח בן המן למרדכי קשור לנוש של עץ הדעת טוב ורע .

ואנו חוזרים שוב לויכוח הישן איך לראות את סודות התורה.

דווקא המגילה ופורים מחזק את ענין לימוד סודות התורה , כי הרי כל גדלות הנס של פורים היה מעצם הסתרת הנס, כמאמר חז"ל אסתר מן התורה מנין "ואנוכי הסתר אסתיר פני" , כלומר שהנס היה מלובש בטבע , והדבר בא לחזק אותנו שנדע שהטבע והנס חד הוא ,ולכן מסירות הנפש של היהודים היתה גדולה , היות והם לא הלכו אחרי הטבעים , אלא עשו תשובה על חטא השתתפות סעודת אחשורוש , ומסרו את נפשם למות , ולא עברו על דברי מרדכי (שמיימוני משום מה לא מסמפט אותו) *** ***  שמדבר כך , רק היהודים בשושן כן חשבו שמרדכי מנהיג ולכן קבלו את דבריו שהיא גזירה מן השמים ועשו תשובה , וקבלו את התורה מתוך ההסתר.

מה המשמעות שקיבלו את התורה מתוך ההסתר :
מבואר בחסידות העיננן של כפה עליהם הר כגיגית הכוונה שהקב"ה הראה להם את גדלותו כמו שכתוב אתה הראתה לדעת וגו' כלומר היהודים היו חייבים לקבל את התורה מחמת מתיקותה, אבל בפורים שהיה הסתר גדול ובכל זאת קיבלו את התורה הרי בזה הושלם קבלת התורה.

(נמחקה קללה, בפורום כאן לא מקללים,{גם לא מצטטים קללות..} ק.)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 16/03/2006 14:56:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2013 00:54 לינק ישיר 

הוקפץ לעיון האם באמת מגיע תודה למרכי שכמעט גרם להשמדת העם בגלל גחמנות אישית

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מרדכי צדק בהתנהגותו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.