ישראל היום
יום שישי, 7.4.2023ט"ז בניסן תשפ"ג
ישראל היום
חדשות
דעות
English
"הגיוני שבני ישראל צעדו בסהרה, לא בסיני. קודמיי ביקרו בספריות, אני משתמש בבינה מלאכותית. זה לא כוחות"
הכיסא הכחול
| צילום: יהושע יוסף
מוספים
ישראל השבוע
האם הר סיני הוא בכלל הר געש בסודאן? • האם חציית ים סוף התרחשה בזכות אגן ניקוז? • ומה חושב צ'ט GPT על סיפור יציאת מצרים? • חמוש במיטב הטכנולוגיה, מנסה יזם ההייטק שחר גפני להעניק פשר אחר למסע שלנו במדבר
רן פוני
30/3/2023, 11:22, עודכן 30/3/2023, 17:21
0
השמעה
שחר גפני
יזם הייטק
חוקר תעלומות היסטוריות על יציאת מצרים.
מנכ"ל ומייסד מודיקס, יצרנית מדפסות תלת־ממד
שחר גפני, אנחנו נמצאים כמה ימים לפני ערב פסח, ואך לא מכבר פרסמת ממצאים מרתקים על יציאת מצרים. עוד לפני שנעסוק בהם - אתה יזם הייטק עם לקוחות מכובדים כמו נאס"א ואינטל, שלמעשה עושה שימוש בטרנד הולך וגובר בשם ארכיאולוגיית גוגל. מהי, בעצם?
"מחקר ארכיאולוגי קהילתי הוא טרנד עולמי. מדובר בשימוש בכלים הזמינים אונליין, ולרוב בחינם, לביצוע מחקרים. בעבר נדרשה קריירה שלמה של נבירה בארכיונים בשביל לאתר ממצאים משמעותיים, אבל כיום צילומי הלוויין של Google Earth מאפשרים לעשות זאת בקלות ובמהירות, וזאת לצד סריקות של מפות עתיקות שבהן השקיעה גוגל. כך, למשל, חוקר ישראלי לתרבות פרס העתיקה יכול לבקר וירטואלית באתרים הללו ולחסוך כרטיס טיסה. מומחים וחובבים יכולים לזהות תבניות של מבנים וחומות עתיקות מתחת לחולות או לעשב, שרק מהחלל ניתן לראות. מלבד כלי המידע הזמינים אונליין, יש גם כלים לשיתוף מידע שמאפשרים יצירת קהילות לומדות וחוקרות".
מבחינת היסטורית מדובר בתהליך עמוק יותר. בעידן של פייק ניוז אתה לא רואה סיכון בכך שתיאוריות אלטרנטיביות מבוססות מחקר קהילתי עלולות לשכתב את ההיסטוריה בצורה בלתי אחראית?
"אנחנו בעידן המידע, ובכל רגע נתון כלי מסורתי מהעידן התעשייתי מפנה את מקומו לכלים חדשים. אני מסכים שבעידן הזה כל אחד יכול להחליט מהי אמת בשבילו או לייצר אותה. אני גם מסכים שבפייק ניוז טמונה סכנה, אך סכנה גדולה יותר היא תופעת 'תיבת התהודה'. כלומר, אותם אלגוריתמים ברשתות החברתיות למשל, שמראים לנו עוד מאותה דעה וחוסמים חשיבה רחבה. זה אחד הגורמים התת־קרקעיים שמפלגים את החברה שלנו כבר שנים, והופכים את הדיונים לקיצוניים יותר. אני מאמין שלכל צורך באימות מידע כנגד פייק ניוז יש פתרון טכנולוגי, ואכן יש כבר מיזמים שעובדים בכיוון, למשל Fact Protocol".
טכנולוגיה שמגבה עובדות, לצד מנועי חיפושי עוצמתיים ובינה מלאכותית, יהוו קריאת תיגר גם על חוקרי האקדמיה, על מגדל השן?
"גוגל ושירותיו הם כלים בידו של האדם. אין צורך לדמיין חבורה של קוראי תיגר חמושים בכובעי פיראטים המסתערים על מגדל השן. המדענים עצמם הם אלו שמחוללים את המהפכה כבר בימים אלו, כך שנראה מצד המדענים עצמם יותר ויותר פתרונות קהילתיים שיתופיים לפרסום מאמרים ועוד שימוש בבינה מלאכותית. באשר לממצאים הנוכחיים שלי - קודמיי הלכו לספרייה, ואילו אני פניתי לגוגל ולמאגרי מחקר הזמינים אונליין, וכן לאתר המפות של הקונגרס האמריקני. אפילו בבינה מלאכותית נעזרתי. זה בפירוש לא כוחות".
הרומן של משה
אז בוא נדבר על הממצאים שלך, שהושגו בין היתר בכלים הטכנולוגיים שדיברנו עליהם. מה, בעצם, מצאת?
"כשהייתי בן 10 אני ומשפחתי פגשנו חוקר בשם אביגדור שחן, שסיפר לנו על תיאוריה מרתקת, הטוענת שבני ישראל יצאו ממצרים לכיוון מערב, כלומר לטענתו הם צעדו במדבריות הסהרה שבאפריקה, ולא בחצי האי סיני. הנושא הזה ליווה אותי, ובעת סגר הקורונה הראשון העמקתי בו. גיליתי שבספר 'במברה', של המהנדס וחוקר ההיסטוריה יוסף אידלברג, הועלתה השערה שלפיה בני ישראל צעדו באפריקה בצאתם ממצרים. עוד הציע אידלברג שנווה מדבר בשם סלימה, אשר נמצאת מדרום למצרים וממערב לנילוס, הוא תחנה בשם 'אילים' או 'אילימה', הנזכרת במסגרת נדודי בני ישראל במדבר.
"בחיפוש מתקדם ברשת על נווה המדבר אואזיס (Selima Oasis) גיליתי שמדובר במקור מים הנמצא על דרך סחר עתיקה בין מצרים לאפריקה, הידוע בשם 'דארב אל־ארבעין', כלומר דרך 40. עם החיפוש הגעתי למפה משנת 1533 והבחנתי בנקודת ציון במפה ששמה הוא 'מרה', תחנה אחת לפני 'אילימה'".
תיאוריית הנתיב המערבי. אמת או מיתוס?, צילום: GETTYIMAGES/אילוסטרציה
מרה - המקום שבו המים היו מרים עד שהומתקו לאחר הנס של משה.
"נכון. מפה נוספת משנת 1818 מציינת את המקום, הפעם בשם 'Mour', ומציינת שהמים במקום מרים לשתייה. לא רק זאת, אלא שהמקום נמצא על אותה דרך סחר עתיקה, והתחנה הבאה מצפון לדרום היא סלימה - ושם נכתב בתורה שהמים טובים לשתייה.
"בהמשך המחקר שלי למדתי שיוספוס פלביוס סיפר על משה הצעיר, שבתור נסיך מצרים הוביל מבצע צבאי נועז נגד הכושים אשר מדרום למצרים. המהלך המפתיע שלו היה הובלת הצבא דרך אותה דרך מקבילה לנילוס. כלומר, משה הכיר את הדרך. מה גם שבתורה כתוב שלמשה היתה אישה כושית, ומדרשים עתיקים מספרים שלמשה אכן היה רומן עם מלכה כושית מדרום למצרים לפני שהגיע למדיין".
אלה אמנם ממצאים מעניינים, ובכל זאת - איך הגעת מבאר מים אחת למסקנה שלפיה בני ישראל עברו במקום?
"במידע על סלימה כתוב שבאזור יש מכרות מלח, ולאורך ההיסטוריה היו מובילים את המלח על חמורים אל 'סוכות', שהיתה היעד הראשון של בני ישראל בצאתם ממצרים. והנה מתברר שמפות עתיקות מראות מקום בשם סוכות על אותה דרך סחר עתיקה. האם זה במקרה? אמנם במקרא כתוב שסוכות היתה התחנה הראשונה, ופה היא למעשה התחנה האחרונה, אבל אולי הם יצאו 'סוכותה', כלומר ציון היעד ולא המקום עצמו".
אם הדרך עוברת דרומה ממצרים, איך הם חצו את ים סוף?
"מוסכם לפי חוקרים רבים שהים האדום אינו ים סוף המקראי, כי צמח הסוף גדל ליד מים מתוקים, ומי הים האדום הם מלוחים. לאורך ההיסטוריה ניסו להציע פרשנויות שונות. אידלברג, ואחריו שחן, העלו טענה מקורית ומעניינת שנס חציית ים סוף, וטביעת חיל פרעה, מקורם בתעוזה ובכושר אלתור של בני ישראל. אידלברג טען שבני ישראל חיבלו בסכרים ששמרו על אגן ניקוז של הנילוס. הגבהת הסכר אפשרה לבני ישראל לעבור, ופריצתו לאחר מכן יצרה שיטפון אדיר".
עוד מישראל היום
עם מרכול כשר וברכת האמיר: כך יחגגו היהודים את פסח במדינה הערבית
"נודע הדבר, נתפסנו על חם": כך אפו מצות בסתר בצל הקומוניזם
פרסומת | הצלחה מסגול לכתום: מיזוג בנק איגוד לתוך מזרחי-טפחות הושלם בהצלחה
מאסק טועה. אי אפשר לעצור את מרוץ החימוש של הבינה המלאכותית עם עצומה
אם תרצו, אין זו הגדה
לפי דבריך, מיקומו של ים סוף אינו בדיוק היכן שנהוג לחשוב. איפה הוא ממוקם, אם כן?
"אני סבור שים סוף המקראי נמצא במצרים, בבקעה ממערב לנילוס הידועה בשם בקעת פיום. בעת העתיקה הבקעה נקראה 'פי־יום', כלומר 'בית הים', ואכן בבקעה יש אגם שמימיו מוזנים ממי הנילוס באמצעות תעלה שעד היום קוראים לה המצרים 'באחר אל־יוסף', כלומר תעלת יוסף.
"הגעתי לספר לימוד בהנדסה אזרחית שמנתח את התעלה ומגיע למסקנה שאם הסכרים שעל התעלה היו נפרצים, הנזק היה עצום. יתרה מכך, המהנדס שחיבר את הספר מציין שהמקום נראה לו מתאים ביותר להתרחשות סיפור חציית ים סוף בדיוק בגלל הסיבה הזו. אני משער שהתיאוריה שלי היא היחידה שיש לה אישור של מהנדס, הידרולוג מוסמך. המפה שמצאתי מראה היכן בני ישראל נלכדו בין הים ובין חיל פרעה".
אולי יעניין אותך גם
מערכות סולאריות - תנו לגג לעבוד עבורכם
פרסומת | אנרפוינט מבית כלמוביל
לראשונה: מיטב תציע לבעלי 300,000 ש"ח התאמת תיק אישית
לראשונה: מיטב תציע לבעלי 300,000 ש"ח התאמת תיק אישית
פרסומת | Channel22
תרגישו כאילו אתם דורכים על ענן כשתנעלו את נעלי הספורט האלה
תרגישו כאילו אתם דורכים על ענן כשתנעלו את נעלי הספורט האלה
פרסומת | Zuekkos EARTH ™
אחד ההיבטים המרתקים בתיאוריה שלך הוא שהר סיני הוא בכלל הר געש.
"אידלברג הציע הר בשם אמי קוסי בסהרה, הממוקם ממערב למצרים ומדרום ללוב. מדוע הר געש? בשירת דבורה כתוב 'הרים נזלו מפני ה''. חבקוק הנביא מספר: 'ויתפוצצו הרי עד'. בספר שמות, פרק כד, נכתב: 'כאש אוכלת בראש ההר'. בדברים, פרק ד, נכתב: 'ההר בוער באש עד לב השמיים'. משה ראה את המלאך 'בלבת אש מתוך הסנה'".
אחת הביקורות היתה שההר הזה כבוי כבר מיליוני שנים.
"נכון. בסריקה מתקדמת של האזור נמצא הר אחר, דרומי יותר, בשם ג'אבל מרה, הממוקם בסודאן. הוא מתאים יותר משום שהיה פעיל לפני כ־3,500 שנים, וההתפרצות שלו היתה מיוחדת. ההר הזה התפרץ בסגנון שנקרא 'פליני', המתאר התפרצות שבה העשן והאש הם בצורת עמוד גבוה שיכול להגיע עד לגובה של 20 ק"מ, בהחלט משהו שנראה למרחוק במדבר".
איך הם חזרו מאפריקה לכנען - הם בטח לא חזרו שוב דרך מצרים.
"ממש לא. קודמיי טענו שבני ישראל צעדו אל דרום הים האדום וחצו ברגל את מצרי באב אל־מנדאב אל תימן וסעודיה של ימינו, ומשם צעדו צפונה. ההשערה שלי היא שהם חצו את הים באוניות. איתרתי נמל ימי עתיק באזור אריתריאה בשם אדוליס, שעליו כתב היסטוריון יווני כי הוא הוקם על ידי עבדים שברחו ממצרים. נוסע הרפתקן מתקופה מאוחרת יותר סיפר שראש היישוב - שמו באופן מפתיע הוא משה. יתרה מכך, בפרשת 'כי תבוא' מסופר מה יקרה לבני ישראל אם לא ישמעו בקולו של האל. מפורטת שם מסכת אסונות שיפקדו את העם, והחמור ביותר הוא 'והשיבך למצרים באוניות'. מהיכן פתאום הגיעו אוניות? האיומים האלו מוזכרים לבני ישראל בעודם במדבר".
גשר בין חילונים לדתיים
המעניין הוא שסיפור יציאת מצרים הוא אבן יסוד ביהדות, אבל ארכיאולוגים לא מצאו ראיות משמעותיות למסע של בני ישראל במדבר. האמצעים הטכנולוגיים שיש בידינו כיום עדיין לא יכולים לאשש או להפריך את יציאת מצרים. האם, כמי שמגיע מתחום ההייטק, אתה סבור שהטכנולוגיה מקדמת אותנו אל אמת מוחלטת, ודאית?
"אתה צודק, אבל יש לזכור שהממצא הארכיאולוגי היחיד שמאשר את קיום בית דוד הוא כתובת אחת מקרית מתל דן. הממצא היחיד שמאשר את קיום בני ישראל מסביבות 1,200 לפני הספירה הוא כתובת מצרית המתארת מסע צבאי - אסטלת מרנפתח. לכן קשה לקבוע קביעה מוחלטת על בסיס מה שלא מצאו, ונהפוך הוא - נדירות הממצאים הנ"ל דורשת צניעות וענווה. כמות הממצאים הרבה התומכת בנתיב יציאת מצרים לכיוון אפריקה לא מאפשרת להתעלם מהסבירות לכך".
הקונצנזוס בעולם המדע הוא שיציאת מצרים היא מיתוס. הרוב לא תומכים בתיאוריה שלך, ואפילו יכנו אותה פסבדו־מדע.
"טרם ראיתי בני אדם שאוחזים בדעה מסוימת במשך שנים ומוותרים עליה בקלות, מה גם שחוקרים רבים אינם מכירים את התיאוריה של יוסף אידלברג ואביגדור שחן. ייתכן, בפרפראזה לדברי המהפכן ההודי גנדי, שתחילה יתעלמו מהממצאים, ייתכן שגם יבטלו אותם, אבל אני מאמין שהדברים מחלחלים. פגשתי לאחרונה את אביגדור שחן, שסיפר לי אנקדוטה משעשעת על כך שמנהל יחידת ההשאלה בספרייה הלאומית סיפר לו שפרופסורים מכובדים שאלו את ספרו, אבל ביקשו שלא להירשם ברשימת הקוראים".
נעזרת, כאמור, בבינה מלאכותית בפירוש חלק מהממצאים. מהי תשובתו של צ'ט GPT לשאלה האם יציאת מצרים התרחשה?
"הנה תשובתו בתרגום לעברית: 'השאלה אם האירועים המתוארים בספר שמות בתנ"ך אכן התרחשו היא נושא לוויכוח בין חוקרים, היסטוריונים וארכיאולוגים. בעוד יש הטוענים שאירועי יציאת מצרים נתמכים בראיות ארכיאולוגיות והיסטוריות, אחרים מציעים כי יש מעט עדויות התומכות ברעיון שיציאת מצרים כפי שמתוארת בתנ"ך אכן התרחשה. אחד האתגרים העיקריים בניסיון לקבוע את ההיסטוריות של יציאת מצרים הוא היעדר ראיות ארכיאולוגיות קונקרטיות...
'כמו כן, יש מחלוקת מסוימת בין החוקרים לגבי ציר הזמן של האירועים המתוארים בתנ"ך, וכן לגבי זהותו של פרעה ששלט בתקופת יציאת מצרים. בסופו של דבר, השאלה אם האירועים המתוארים בספר שמות אכן התרחשו היא עניין של פרשנות ואמונה. בעוד אנשים מסוימים עשויים לקבל את התיאור המקראי כמדויק מבחינה היסטורית, אחרים עשויים לראות בו נרטיב מטאפורי או סמלי המעביר אמיתות רוחניות או מוסריות'".
ואולי זה המסר החשוב פה - לקחת את האמת הסמלית שלנו מתוך הסיפור. ומשום שלאמת פנים רבות, האם הראיון הזה, דווקא בימים כאלה, עלול ליצור עוד מסר של פיצול סביב משהו שהפך לקונצנזוס בקרב חלק מהעם?
"הממצאים שלי מציעים אפשרות סבירה לנתיב של בני ישראל. אני מפרסם אותם באתר בשם lostexodus, ומאפשר לציבור לסייע במציאת רמזים נוספים. מעבר לכך, הראיון הזה הוא גשר בין חילונים לדתיים. יצא לי לשוחח עם חילונים רבים, ומצער שרבים מהם לא זוכרים את סיפורי התנ"ך. בליל הסדר רצים לשלב הארוחה ומפספסים את סיפור לידת העם שלנו.
"מהצד שני, יש דתיים שאינם חשופים לתפיסה הספקנית היסודית שבבסיס עולם המדע, ובהם מדע ההיסטוריה וחקר המקרא. זהו עולם של ספקנות ממוסדת שבה מתווכחים שוב ושוב לגבי כל ממצא, מתוך אהבה למקורות ותשוקה לגילויים ולתובנות חדשות. אנחנו עם אחד, וחילוקי הדעות הם לא דבר חדש, וגם את זה נעבור. זה בא לידי ביטוי גם באנקדוטה שקשורה לסיפור יציאת מצרים: כשמשה יורד מההר ורואה את בני ישראל רוקדים סביב עגל הזהב, הוא קובע הבחנה מדויקת על אופיו של העם, שתקפה עד היום: 'וַיַּרְא מֹשֶׁה אֶת־הָעָם, כִּי פָרֻעַ הוּא'".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
רן פוני
בינה מלאכותיתהכיסא הכחוליציאת מצריםמצותפסחצ'אט GPTקריעת ים סוף
© כל הזכויות שמורות לישראל היום
10
מחקר: יציאת מצרים - דרך אפריקה, לא סיני
אתרים עם שמות עבריים, שבטים שמקיימים חלק מהמצוות והר געש שבלילה נראה כעמוד ענן וביום כעמוד האש - שכנעו את ד"ר אביגדור שחן שיציאת מצרים עברה ביבשת השחורה. "אם הייתי בן 40, לא הייתי מעז לפרסם את זה", אמר ל-ynet
צופיה הירשפלד
| פורסם 15:55, 20/12/2011
השנה היא ככל הנראה המאה ה-13 לפני הספירה. משהו רע עובר על ארץ מצרים. היבולים הושמדו במכת ארבה, הבהמות חלו במגפה, מקורות המים הורעלו, והבנים הבכורים מתים בזה אחר זה. בניסיון לשים קץ לטרגדיה, השלטונות מאשרים את יציאת העבדים ממצרים אל ארץ כנען, אבל באיזו דרך יבחרו? מקובל לחשוב שבני ישראל פנו לצפון-מזרח, ומשם התחילו את מסע של 40 שנה בחצי האי סיני. אבל אולי לא? אולי הם פנו לצד השני?
עוד בערוץ היהדות - קראו:
כך הפך "מעוז צור" להמנון חנוכה
הרב פרומן: לגרש מהארץ שורפי מסגדים
מתי מדליקים נרות חנוכה? ועד מהלכות החג
בספרו "זה סיני" מציג ד"ר אביגדור שחן מסלול "יציאת מצרים" שונה לגמרי מזה שאתם מכירים. לשיטתו, בני ישראל פנו לכיוון דרום-מערב, ועשו את המסע דרך אפריקה: ממצרים לכיוון צ'אד וניז'ר של ימינו, משם אל צפון-מערב היבשת, ואז חזרה מזרחה לכיוון סודן ואתיופיה - שם חצו את סואץ לאסיה, ועלו צפונה לארץ ישראל. מחקרו של שחן מסתמך על מפות עתיקות, מפות בנות זמננו, ומגוון רחב של היסטוריונים ועדויות.
לטענת החוקר, לאורך המסלול באפריקה נמצאים מקומות בעלי שמות עבריים, המרמזים, לדבריו, על האירועים ההיסטוריים שהיו במקום לפני אלפי שנים, וכן שבטים אפריקאים שמקיימים מצוות.
איפה סיני ואיפה בני ישראל
"לא ייתכן שבני ישראל פנו למדבר סיני", מבהיר שחן. "בתורה כתוב מפורשות שהם לא הלכו מזרחה. למשה היו גם
דיון
מעמד הר סיני - אמת או בדיה?
ynet
האם אלוהים באמת דיבר אל בני ישראל ליד ההר? איך מוכיחים משהו שאירע לפני אלפי שנים, ומה ההבדל בין מעמד ההתגלות שלנו, לבין סיפורי התגלות של עמים אחרים?
מעמד הר סיני - אמת או בדיה?
סיבות טובות לא ללכת משם, שכן הצבא המצרי היה ערוך תמיד בצפון-מזרח מצרים, כדי להגן עליה מפני אויבים. גם מבחינת הזמנים שמציג המקרא, היציאה דרך חצי האי סיני לא הגיונית. מארץ גושן לג'בל מוסא זו הליכה של כעשרה ימים בהליכה איטית, וזאת בשעה שהמקרא אומר מפורשות שמיום צאתם הם הגיעו לאחר חודש ימים למדבר צין, ולאחר שבועיים נוספים למדבר סיני. המקרא אף מציין שהמסע עבר בחמישה מדבריות, ואפילו רק מזה משתמע שהם עברו מרחב אדיר.
"וגם אם לרגע נניח שהר סיני המקראי אכן נמצא בחצי האי סיני, מדוע המשנה לא מצאה לנכון להזכירו ברשימת המקומות שבהם ביקרו עולי רגל ותיירים בימי התנאים? במסכת ברכות מוזכרים מקומות שבהם נעשו ניסים לישראל, בהם: מעברות הירדן, מעברות נחלי ארנון, אשת לוט, חומת יריחו ועוד, ושתייר יהודי שמגיע צריך לברך בהם על הנס שנעשה לישראל. הר סיני אינו מוזכר ברשימה הזו, והסיבה לכך היא שהישראלי של אותם הימים לא היה יכול להגיע להר סיני בשל מרחקו הרב מארץ ישראל".
אז אם אכן הר סיני נמצא אי-שם באפריקה, מה מסתתר מאחורי השם ג'אבל מוסא, שיש הרואים בו את הר סיני? חשן מסביר כי הנוצרים הם שהחליטו שמדובר בהר סיני, ולמעשה על מיקומו החליטה צליינית נוצריה.
"מי שנתן להר הזה את שמו היתה אימו של קונסטנטינוס, שהיתה נוצריה אדוקה", מסביר חשן. "היא יצאה ממצרים לירושלים, ועצרה ללינת לילה בעמק קטן. כאשר התבוננה בפסגת ההר הסמוך, היא החליטה שהוא ראוי להיקרא 'הר האלוהים', וכך זה התקבע".
אפריקאי, דבר עברית
אחרי ששחן פסל את האפשרות שבני ישראל עשו פסח בסיני, הוא החל לחפש איפה הם כן היו. כשסקר את
ספרות לעם
דיברות בכריכה רכה
צופיה הירשפלד
עשרת הציוויים המרכזיים של העם היהודי הם כבר מזמן קוד מוסרי וסמל, ללא קשר למצב דתי. עכשיו הם יוצאים בספר חדש, עם פרשנות מודרנית לעם שנודד במדבר עם 4X4 וג'י פי אס
עשרת הדיברות - בכריכה רכה
מפות האזור מצא לתדהמתו שובל של שמות עבריים, שבני ישראל השאירו אחריהם - והם מרמזים לא רק על האזור שבו הם צעדו, אלא גם על המאורעות שקרו להם באותם מקומות.
בריבוע של כ-400X400 קילומטר באפריקה מתברר שניתן למצוא שפע של שמות עבריים, חלקם אפילו מוזכרים במסעות ישראל. כך למשל, ייתכן ש"הר מרה" מציין את המאורע שבו לא מצאו בני ישראל אלא מים מרים במדבר, ושסמוך ל"הר נקמתי" התחולל הקרב האכזר עם העמלקים.
כמו כן, בספר דברים מסופר על תחנה במסע בשם "מוסרות", ובמפה יש מקום בשם מוסורו. לאחריו תמצאו את "מוקולו" שייתכן שזוהי "מקהלות" שמופיעה במסעות בני ישראל. עוד תמצאו על המפה את "מכה", קצת אחריה את "ריפא" הר בשם "קולל", עיר בשם גריזים, וסמוך לקצה המדבר מקום בשם "תיכלה".
שמות מאוד חשובים נוספים הם קוטוס ובורנו. פרשני המקרא חלוקים בינהם האם "קדש ברנע" זה מקום אחד או שניים. לדברי שחן, מפה מהמאה ה-17 יכולה לפתור את המחלוקת: ישנו מקום באפריקה בשם קוטוס וקצת בהמשך ימת בורנו, ומתחתם מופיעים שלושה שמות שיש בהם זיקה למדבר פארן: כאן-פארנדה, פארנה, מה-יו-פארן. בהמשך, יש לפחות שני מקומות הנקראים "סוכותו", ייתכן שעל שם התחנות המוזכרות במסעי בני ישראל. לאורך המסלול יש גם עשרות מקומות עם השם "מן".
עוד מצא שחן שבט שמייחס עצמו לישראל. הם אוכלים רק פירות שנקראים "מן", שהם למעשה מנגו ופאפאיה, וטוענים שניתן להכין מזה מאכלים בכל מיני טעמים. "האם אפשר להגיד שמקרי הדבר שכל השמות הללו מופיעים באפריקה?" שואל שחן, "ואם כן, מדוע באזורים שמחוץ למסלול הנדידה המוצע אין שמות עבריים?"
עמוד ענן ועמוד האש
האטרקציה המשמעותית ביותר במסע המדברי הזה הייתה ללא ספק מתן תורה. שחן טוען שהוא איתר גם את ההר המקראי. והר סיני של שחן, יש לציין, מרשים הרבה יותר מג'אבל מוסא.
שחן מצביע על ההר "עמי קוסי" כהר סיני. לדבריו, "עמי קוסי" זה "עמי עוזי", ששובש מאחר שהמוסלמים מבטאים את עי"ן כמו קו"ף. זהו הר געש על גבול סודן וצ'אד, מתנשא לגובה של 3,400 ק"מ ווככל הנראה היה פעיל באותן שנים.
"ההר הזה היה נקודת ציון של בני ישראל", טוען שחן. "מאחר שהוא היה הר געש פעיל, יצא עשן מהלוע שלו שביום היה נראה כמו עמוד ענן, ובלילה היה נראה כמו עמוד אש. אפשר היה לראות אותו גם ממרחק של קילומטרים. מסביבו יש שטח ענק עם צמחייה גבוהה ונמוכה, שם העם יכול היה לחנות והצאן יכל לרעות.
"יש עדות של משה דיין, שכאשר טס בשנת 56' מעל סנטה קטרינה, הוא הביע את תמיהתו איך סביב ג'אבל מוסא יכלו לחנות 600 אלף איש. אין שם אפילו מקום לעמוד. עמי קוסי הוא הר יחיד שעומד בפני עצמו ובולט הרבה יותר מכל האחרים".
והחלק האחרון בפאזל - העם
כעת, אחרי שאותרו המסלול וההר, נותר לטפל בנודדים עצמם. המקרא מציין 600 אלף איש, אבל זה כמובן לא כולל זקנים, נשים, טף וערב רב. אם נוסיף אותם, נקבל כמיליון וחצי יהודים שמטיילים באפריקה. לפי גירסתו של שחן, חלקם נשארו באזור.
"אני מניח שעל חלקם המסע נמאס, והם פרשו", הוא אומר. "צאצאיהם עדיין חיים לאורך חוף הים הלובי, ומקיימים בדלי מצוות. ישנו שבט נודד בשם אלימבה שטוען שהוא היה חלק מקבוצת שבטים גדולה שנקראת 'סנה', שממנה נפרדו לפני המון שנים. לפני כ-12 שנים בדקו את הדנ"א שלהם, ומצאו שהוא מאוד קרוב לזה של כהנים יהודים. זכר למצוות יש אצלם בהקפדה על הפרדה בין בשר לחלב.
"בשבט 'אורשפנה' יש מסורת שמקורם בבני ישראל ושבעבר מלכה עליהם מלכה יהודיה, ובחבל ארץ אשפא נמצא שבט בשם 'אל-אברהמה'. עוד תמצאו שבט של יושבי מערות, שמלים את ילדיהם בגיל שמונה ימים ולא אוכלים חזיר. הם גם אוכלים רק בשר שהם או יהודים שחטו, לא דורכים במקום שבו דרכה אישה נידה, ויש בהם כאלה שבערב פסח יוצאים למדבר לחגוג. את שפתם הם מכנים "לשון הגודש" והם מבטאים מילים עבריות רבות בצורה שונה.
"שבטים עתיקים אחרים, הנקראים אימאזיע'ת, ומחזיקים במסורת שלפיה הם היו קשורים לעם ישראל, ואני סובר שהם צאצאי ה'ערב רב' שיצא עם בני ישראל ממצרים ולא עמדו להם הכוחות הנפשיים לשאת את תלאות הדרך. הם פרשו אך המשיכו לדבוק במצוות ישראל, והם עדיין חיים לאורך הנתיב שבו נדדו בני ישראל. הם אוכלים רק משחיטת ישראל, ומקיימים מצוות לקט, שיכחה ופאה. אין להם פסלים או אלים, ובסביבות חודש תשרי וסוכות הם חוגגים את 'חג הטבע'".
אחת העדויות המרשימות ביותר שבידי שחן הגיעה ב-1930 מבן שבט פראי שיצא עם חבריו לראות אדם לבן. עברו עליו תלאות, שבסופן הגיע לאנגליה. לחוקרי שבטים שגילו בו עניין הוא סיפר לתומו ששבטו הפראי הוא שבט עברי שקורא לעצמו 'בני אפרים', וחי על פי תורת משה. תורתם כתובה בשפה הארמית ולא בדיו, אלא חרוכה בתוך קלף מעור על ידי מתכת לוהטת. הם מונהגים על ידי שבעה חכמים - שרק להם מותר לאכול בשר, וגם זאת רק מקורבן פסח. חגיהם הם פסח, שבועות, ראש השנה, יום כיפור וסוכות, והם נוהגים למול את ילדהם בגיל שמונה ימים".
הכל התחיל בשואה
יותר מ-30 שנה עקב שחן אחר נדודיהם של בני ישראל באפריקה. המסע הפרטי שלו נמשך כמעט כמו מסעם של בני ישראל אל הארץ המובטחת. ולכן בסיום
המסע האישי שלו, נשאלת השאלה למה החליט לצאת מישראל אל המסע אחורה בזמן?
"אני שייך לדור השואה", הוא מסביר, "על יציאת מצרים שמעתי לראשונה מהמלמד שלי בחיידר. וכשהובלתי לאוקראינה במסע עינויים, במינוס ארבעים מעלות, כשסביבי הרוגים וגוססים, הייתי מדמיין סיפורים מהתורה שלמדתי. הייתי יושב בכפור ומדמיין את בני ישראל הולכים במדבר.
"כעבור שנים עליתי לישראל. הייתי חייל בגולני ושירתתי בנגב. כשנלחמתי ב-56' וראיתי בפעם ראשונה את ההר שאמרו עליו שהוא אולי הר סיני - מאוד נעלבתי. ככל שלמדתי את הנושא, הגעתי למסקנה שזה לא יכול להיות והמשכתי בחקירה. אני מודה שאם הייתי בן 40, לא הייתי מעז לפרסם את הספר הזה. הוא דורש אומץ, כי אם יעשו כנס ויגידו שאני צודק - זה אומר שצריך לשרוף את כל הספרים שאומרים שהדרך הייתה מזרחה. אבל יכול להיות שיקבלו את הגירסה שלי בעוד 50 שנה. אז יבואו חוקרים ויגידו 'יש משהו במה שאמר האיש הזה'".
לכתבה זו 10 תגובות הוספת תגובה
10תגובות
הוספת תגובה
107.
יפה..
אלון ישעיה | 20/11/2022 | 09:00הגיבו לתגובה106.
קצת ידע יש לנו, ונראה שמר שחם עשה עבודה הכי טובה בתחום ויתכן
אהרן | 22/11/2017 | 22:42הגיבו לתגובה105.
מה גילו של הדוקטור שחן?
אודי קין | 15/11/2017 | 18:14הגיבו לתגובהלכל התגובות
0