|
|
| נשלח ב-29/12/2006 00:28 |
|
| |
גוונא,
אני לא ראיתי את החילוק כפי שרואים אותו החברים הנכבדים, וגם לא ראיתי בהבנת הרמב"ם את החילוק כפי שהסיקו מאיר וירוחם מהגמרא - לעומת זאת חזור וקרא את דברי אמיר חוזה שמסביר בטוב טעם את הטעות בחלוקתם ..על כל פנים החילוק היחידי שאני מזהה הוא בכתוב לגבי תלמידי חכמים שמחרפים ומגדפים אותם - החילוק בין מעשה שמכריח תגובה והוא בתנאי שנעשה בפרהסיה והנקמה המחוייבת היא לכבוד התורה, לעומת מעשה שאינו מצריך שלא לומר מכריח תגובה מפני שאין אף אחד שיודע עליו, כך שהנקמה היא על בסיס כבוד האדם הפגוע, והתורה אוסרת נקמה ממניעי כבוד אישי..
רמב"ם הלכות דעות פ"ז - (שים לב להלכה ט שהיא משמשת הקדמה לדוגמא לנקמה)
ט [ז] הנוקם את חברו--עובר בלא תעשה, שנאמר "לא תיקום" (ויקרא יט,יח). ואף על פי שאינו לוקה, דעה רעה היא עד מאוד; אלא ראוי לאדם להיות מעביר על כל דברי העולם--שהכול אצל המבינים דברי הבל והבאי, ואינן כדאי לנקום עליהם.
י כיצד היא הנקימה: אמר לו חברו השאילני קורדומך, אמר לו איני משאילך; למחר צרך לשאול ממנו, אמר לו השאילני קורדומך, אמר לו איני משאילך, כדרך שלא השאלתני כששאלתי ממך--הרי זה נוקם. אלא כשיבוא לשאול, ייתן בלב שלם ולא יגמול לו כאשר גמלו; וכן כל כיוצא באלו. וכן אמר דויד בדעותיו הטובות, "אם גמלתי, שולמי רע" (תהילים ז,ה).
יא [ח] וכן כל הנוטר לאחד מישראל--עובר בלא תעשה, שנאמר "ולא תיטור את בני עמך" (ויקרא יט,יח). כיצד: ראובן שאמר לשמעון שכור לי בית זה, או השאילני שור זה, ולא רצה שמעון; לימים צרך שמעון לראובן לשאול ממנו או לשכור, ואמר לו ראובן הא לך, הריני משאילך, ואיני כמותך, ולא אשלם לך כמעשיך--העושה כזה, עובר ב"לא תיטור".
יב אלא ימחה הדבר מליבו ולא ייטרנו, שכל זמן שהוא נוטר את הדבר וזוכרו, שמא יבוא לנקום. לפיכך הקפידה תורה על הנטירה, עד שימחה העוון מליבו כלל ולא יזכרנו; וזו היא הדעה הנכונה שאפשר שיתקיים בה יישוב הארץ, ומשאן ומתנן של בני אדם זה עם זה.
הלכות תלמוד תורה יש בכללן שתי מצוות עשה--(א) ללמוד תורה; (ב) לכבד מלמדיה ויודעיה. וביאור שתי מצוות אלו בפרקים אלו......
טו וכן היה דרך חסידים הראשונים--שומעין חרפתן, ואינן משיבין; ולא עוד, אלא שמוחלין למחרף וסולחין לו. וחכמים גדולים היו משתבחין במעשיהן הנאים, ואומרין שמעולם לא נידו אדם ולא החרימוהו לכבודן. וזו היא דרכם של תלמידי חכמים, שראוי לילך בה.
טז במה דברים אמורים, בשביזוהו או חירפוהו בסתר. אבל תלמיד חכמים שביזהו או חירפו אדם בפרהסיה, אסור לו למחול על כבודו. ואם מחל--נענש, מפני שזה בזיון תורה: אבל נוקם ונוטר הרבה כנחש, עד שיבקש ממנו מחילה; ויסלח לו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2006 00:44 |
|
| |
אוקיי, זהו בערך הרעיון של הפירכה שלי לדברי החביירים הנכבדים לעיל, אלא שבדברייך זה לא נאמר,
יש בינינו הסכמה
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 13:02 |
|
| |
ריב
אני דימיתי לריבית ואת העדפת לענות על שמיטת כספים, מה ענין ריבית להסדר חברתי?
זהו חינוך לסולידריות לאומית שהיא ערך עליון בתורתנו.
מאותו ערך נגזרו גם איסורי נקימה ונטירה ולא בהכרח משום שהם שליליים בעצם, לכן יש ויש הבדל בין אח לזר, הצדק - אם ניתן לומר - הוא דווקא בעד הנקמה לעיתים, שלילת נקמה היא משום חסד ולא משום צדק, חסד נדרש כלפי אח הרבה לפני שהוא מתבקש כלפי הזר, מי שאינו גומל חסד עם אח הוא מעוות הרבה יותר מזה שאינו עושה זאת עם זר.
את שבה ומניחה כי הנקמה היא שלילית לעולם, אני טוען שאין לזה סמך במצוה כפי שנכתבה ואולי אף להיפך.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 13:30 |
|
| |
מעט מן המקורות הרבים על הנקמה וחשיבותה( באדיבות פרויקט השות ב"א)
מלכים א פרק ב
(ה) וְגַם אַתָּה יָדַעְתָּ אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה לִי יוֹאָב בֶּן צְרוּיָה אֲשֶׁר עָשָׂה לִשְׁנֵי שָׂרֵי צִבְאוֹת יִשְׂרָאֵל לְאַבְנֵר בֶּן נֵר וְלַעֲמָשָׂא בֶן יֶתֶר וַיַּהַרְגֵם וַיָּשֶׂם דְּמֵי מִלְחָמָה בְּשָׁלֹם וַיִּתֵּן דְּמֵי מִלְחָמָה בַּחֲגֹרָתוֹ אֲשֶׁר בְּמָתְנָיו וּבְנַעֲלוֹ אֲשֶׁר בְּרַגְלָיו:
(ו) וְעָשִׂיתָ כְּחָכְמָתֶךָ וְלֹא תוֹרֵד שֵׂיבָתוֹ בְּשָׁלֹם שְׁאֹל: ס
ירמיהו פרק מו
(י) וְהַיּוֹם הַהוּא לַאדֹנָי יְדֹוִד צְבָאוֹת יוֹם נְקָמָה לְהִנָּקֵם מִצָּרָיו וְאָכְלָה חֶרֶב וְשָׂבְעָה וְרָוְתָה מִדָּמָם כִּי זֶבַח לַאדֹנָי יְדֹוִד צְבָאוֹת בְּאֶרֶץ צָפוֹן אֶל נְהַר פְּרָת:
ירמיהו פרק נא
ו) נֻסוּ מִתּוֹךְ בָּבֶל וּמַלְּטוּ אִישׁ נַפְשׁוֹ אַל תִּדַּמּוּ בַּעֲוֹנָהּ כִּי עֵת נְקָמָה הִיא לַידֹוָד גְּמוּל הוּא מְשַׁלֵּם לָהּ:
תהלים פרק קמט
(ז) לַעֲשׂוֹת נְקָמָה בַּגּוֹיִם תּוֹכֵחֹת בַּל אֻמִּים:
רש"י תהלים פרק נט פסוק יב
יב) אל תהרגם - שאין זו נקמה הנכרת:
פן ישכחו עמי - כי כל המתים משתכחים אלא הניעמו מנכסיהם שיהיו עניים והיא נקמה שתזכר לאורך ימים:
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 09:13 |
|
| |
מאיר,
אפשר לתפוס את הנקמה כרגש קמאי רומנטי, או כאינסטינקט בריא, כפי שבדור שלפנינו גברה ההערצה לכל מה שקמאי חייתי ואינסטינקטיבי, מבחינה זו לא נבדלת הנקמה מכעס קינאה ומכל המידות הטובות המיוסדות בטבעו של האדם.
התורה לא ראתה ערך באינסטינקטים הבריאים, ולהפך היא שאפה לקעקע אותם, דרך המוסר היהודי(וכפי שניטשה ראה נכוחה).
לפיכך כשמחפשים טעם שלילתה של מידה שהתורה שוללת, אין לחפשה דרך פרמטרים של טבע בריא או חוש צדק טיבעי(כלומר אינסטינקטיבי).
ממרכיבי הנקמה יש את המרכיב של כעס וכמ"ש ריב(אולי גם על טבע זה יש לך לסנגר). דבר נוסף שישנו ברגש הנקמה כבסיס זה השמחה לאיד, ואם נאמר בנפול אוייבך אל תשמח ובכשלו אל יגל ליבך, איך אפשר לפרנס סנגורין על רגש הנקמה, שכל כולה שמחה וגילה על נופלו והכשלו של האוייב.
מוסף על זה בנקמה שזו שמחה שיש בה מעשה, והתורה אסרה אפילו שמחה שאין בה מעשה, על נפילת האוייב.
בענין החילוק בין בן עמך לשאינו בו עמך אפשר לראות את זה כמצוי אך לא רצוי, לנקום את האוייב שאינו מבני עמך, פעמים שיש בזה צורך קיומי, וודאי שאין מכאן מקור לאידיאליזציה של הרגש הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 19:06 |
|
| |
אמיר
להזכירך, אני אפילו לא נקטתי עמדה בסוגיא, עמדתי האישית יכולה להיות קרובה לשלך, אתה טענת כי התורה שוללת במפורש את הנקמה ואני טוען וחוזר וטוען כי אין לכך מקור בתורה. ציווי שללא הנחות מוקדמות ניתן לפירוש אחר אינו יכול להוות מקור.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 23:36 |
|
| |
מאיר,
רק להניח הנחה מוקדמת שחינוך לסולידריות לאומית היא ערך עליון בתורתנו, ומאותו ערך נגזרו גם איסורי נקימה ונטירה ולא בהכרח משום שהם שליליים בעצם, לזה יש לך מקור בתורה ? - (ואם זה לא נקרא נקיטת עמדה בסוגיה אינני יודעת נקיטת עמדה מהי)
אך להניח הנחה מוקדמת שהסולידריות הלאומית היא רק אמצעי הכרחי כדי לספק לאדם את התנאים האידיאלים להשגת השלמות, ומאותו ערך נגזרו איסורי הנקימה והנטירה משום שבמהותם הם שליליים ולכן התורה שוללת את הנקמה לעולם, לזה אין מקור בתורה?
|
| נשלח ב-5/1/2007 00:58 |
|
| |
ובכן, ריב, אסיר את הלוט מעל עמדתי. אני בהחלט חושב שנקמה היא שלילית כפי שהיטבת לצטט את הרמב"ם, מה לו לאדם בעל מחשבה גבוהה ליטור וליקום כילדון? אלא שאיני משוכנע שזוהי מהות האיסור בפסוק, די לנסות לפרש על דרך של סולידריות לאומית גם אם לא הוכח כך, כדי לפרוך את ההוכחה שמדובר כאן על שלילת הנקמה באשר היא.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2007 13:40 |
|
| |
מאיר,
אין לי כל עניין בהתנצחות איתך, ואף על פי שאני בספק אם תשתכנע מדבריי שהמשמעות מדבריו של הרמב"ם היא שמהות האיסור היא שלילתה של הנקמה באשר היא. אבאר את עמדתו כפי שאני מבינה אותה
לדעתי יש לך טעות חמורה בפירוש דבריו של הרמב"ם כשאתה מפרש "דעה רעה היא עד מאוד" במובן של השקפה קטנונית של אדם בעל מחשבה גבוהה - היינו כדבריך : "מה לו לאדם בעל מחשבה גבוהה ליטור וליקום כילדון?"
ובכן, ה"דעה" האמורה בדבריו של הרמב"ם היא במובן של תכונה נפשית רעה שנקבעת בנפשו של אדם (ולעיתים גם אין לו שליטה עליה) - כנאמר באבות "ארבע מידות בדעות" פ"ה י - נוח לכעוס ונוח לרצות יצא הפסדו בשכרו..קשה לכעוס וקשה לרצות יצא שכרו בהפסדו וכו' -
ראה בפרט הלכות דעות פ"א הלכה ב
http://kodesh.snunit.k12.il/i/1201.htm
ד [ב] ויש בין כל דעה ודעה הרחוקה ממנה בקצה האחר, דעות בינונייות זו רחוקה מזו. וכל הדעות--יש מהן דעות שהן לאדם מתחילת ברייתו, לפי טבע גופו; ויש מהן דעות שטבעו של אדם זה מכוון ועתיד לקבל אותם, במהרה יתר משאר הדעות; ויש מהן שאינן לאדם מתחילת ברייתו, אלא למד אותן מאחרים או שנפנה להן מעצמו, לפי מחשבה שעלתה בליבו או ששמע שזו הדעה טובה לו ובה ראוי לילך, והנהיג עצמו בה עד שנקבעה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 16:41 |
|
| |
ומדרך התורה להחזיק שלום עם כל אדם ולהעביר על המידה וכמו שכתב הר"מ פ"י מהלכות מלכים הי"ב, וכשם שאין ראוי לחכם לכעוס ולנקום במריע לו מתוך חולי רוח כן אין ראוי לנקום ולשנוא את המריע מתוך חולי נפש המשכלת וחסר משקל המידות ואין בין בליעל למטורף הדעת ולא כלום, וכל העונשים הוא להיות חכמת החכמים מוגבלה מאוד ובלתי מספקת ליתן לפתאים ערמה ההכרח להשתמש בעונשים להקים גדרי עולם שלא יהיה העולם טרף לשני בריאי הגוף וחלושי השכל, אבל העונש צריך להעשות מתוך יגון עמוק נקי מרגש צרות עין בשל אחרים, ובהיות האדם בלתי שלם בתכלית השלמות ומורגז ביצר הרע לא יחדל מלהיות רחמני ולהתרשל בשעה שמצוה לעשות דין ואז ניתן לו להשתמש גם בהערת טבעת נקמה תחת פיקוח הדעת שאין הערתו בזה רק לזירוז הדין וזהו בכל לבבך בשני יצריך. (חזון איש שבת סימן נו אות ד)
דומה שבדברים קצרים אלו מקופלת מסכת מוסר שלימה, אפשר לדון עליה בכמה אשכולות, אנסה בעטי הדלה לסמן נקודות עקריות לדיון, יבאו החכמים וירחיבו כיד ה' הטובה עליהם.
א) ראוי לבטל את ההתיחסות האישית לפגיעת הזולת בי משום ראוי לרחמים על אי תיקון מידותיו.
האם אכן החוטא בבחירה ראוי ליחס אובייקטיבי של רחמים על קלקול מידותיו, או שזוהי התיחסות סובייקטיבית מצידי כיון שאין עניני התיחסות לזולת אלא עד כמה שזה נוגע לי = לתיקון נפשי שלי, ולי עדיפה התיחסות זו, כלומר זהו תרגיל מחשבתי להתעלם מהיחס האמיתי לטובת היחס המקדם אותי ,
לשון אחר : האם זה צודק או רק חכם ?
ב) יש בכל אופן מקום לענישתו משום תיקון העולם.
זהו מצב של בדיעבד לא רק מצד העבריין אלא גם מצד מוגבלותם של מייצגי המוסר שלא השכילו או לא הצליחו לחנך את המטורפים. (כעין התביעה על כהן גדול כלפי רוצח בשגגה)
ג) על המעניש להזהר שלא יערב נימה אישית של נקמה.
לכאורה המדובר הוא באופן שהנפגע מוכרח להיות המעניש, או שמא אין המדובר על רגש של נקמה אישית אלא נקמת המקנא לצדק מול רשעי עולם ?
.
ד) היות שפעמים המעניש גם הוא אינו מושלם אין לבטל את העונש משום כך אלא רגש הנקמה יהוה איזון לרגש הרחמים.
אין לשופט לפסול את עצמו מחמת חולשותיו, אדרבה, ירתום אותם לצורך המשימה. (דומה שגישה זו מנוגדת לגישת החפץ חיים הדורש ממי שמספר לשון הרע לתועלת שלא תהיה לו כל נגיעה אישית, ואם אינו מסוגל לכך ימנע מעשית המעשה הנכון)
מאיר
מלכים א ב ה וְגַם אַתָּה יָדַעְתָּ אֵת אֲשֶׁר-עָשָׂה לִי יוֹאָב בֶּן-צְרוּיָה, אֲשֶׁר עָשָׂה לִשְׁנֵי-שָׂרֵי צִבְאוֹת יִשְׂרָאֵל לְאַבְנֵר בֶּן-נֵר וְלַעֲמָשָׂא בֶן-יֶתֶר וַיַּהַרְגֵם, וַיָּשֶׂם דְּמֵי-מִלְחָמָה, בְּשָׁלֹם; וַיִּתֵּן דְּמֵי מִלְחָמָה, בַּחֲגֹרָתוֹ אֲשֶׁר בְּמָתְנָיו, וּבְנַעֲלוֹ, אֲשֶׁר בְּרַגְלָיו. ו וְעָשִׂיתָ, כְּחָכְמָתֶךָ; וְלֹא-תוֹרֵד שֵׂיבָתוֹ בְּשָׁלֹם, שְׁאֹל. ז וְלִבְנֵי בַרְזִלַּי הַגִּלְעָדִי תַּעֲשֶׂה-חֶסֶד, וְהָיוּ בְּאֹכְלֵי שֻׁלְחָנֶךָ: כִּי-כֵן, קָרְבוּ אֵלַי, בְּבָרְחִי, מִפְּנֵי אַבְשָׁלוֹם אָחִיךָ. ח וְהִנֵּה עִמְּךָ שִׁמְעִי בֶן-גֵּרָא בֶן-הַיְמִינִי, מִבַּחֻרִים, וְהוּא קִלְלַנִי קְלָלָה נִמְרֶצֶת, בְּיוֹם לֶכְתִּי מַחֲנָיִם; וְהוּא-יָרַד לִקְרָאתִי, הַיַּרְדֵּן, וָאֶשָּׁבַע לוֹ בַיקוָה לֵאמֹר, אִם-אֲמִיתְךָ בֶּחָרֶב. ט וְעַתָּה, אַל-תְּנַקֵּהוּ, כִּי אִישׁ חָכָם, אָתָּה; וְיָדַעְתָּ אֵת אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה-לּוֹ, וְהוֹרַדְתָּ אֶת-שֵׂיבָתוֹ בְּדָם שְׁאוֹל.
פרשה ידועה זו שהפטרנו בה בשבת האחרונה ראויה היא שתידון באור התובנות הנ"ל.
מה ראה דוד להטיל על בנו את המשימה שלא ביצע בעצמו?
בנוגע לשמעי, נראה מן הפסוק כי דוד היה מנוע מלענשו משום שנשבע לו, האם הוא התחרט על השבועה? האם היא היתה מוכרחה באותו זמן ולאחר מעשה כבלה את ידיו?
בנוגע ליואב, האם דוד פחד ממנו? או שמא לא יכול היה להמיתו משום שלא היה לו מחליף? והרי אחר אדוניהו נטה, כלומר בסוף ימי דוד הוא כבר לא מילא את תפקידו, מדוע לא הענישו אז? שמא תשש כוחו?
אולי דוד חשש לנקום בעצמו את נקמתו ביצר רע, תחת זאת הוא העדיף להטיל את המשימה על שלמה שיעשה זאת בקור רוח.
-------
מאיר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 16:47 |
|
| |
גוונא:
מאיר,
האסוסיאציות הנוצריות קופצות בפראות מדברי החזון איש הללו...
יש לך אולי הסבר ליחס בין דברים אלה לבין התייחסות נוצרית?
ירוחםשמ:
מאיר
סלח לי אבל איני רואה כאן כל קשר מהכתוב במלכים לבין דברי החז"א
החז"א מדבר אל הפרט. כי הרי השפעות רגשיות עלולות לפגוע בכח השיקול שלו, ולשבשם
לעומת מלך שהפגיע היתה בו בתור מל,ך במלכותו היתה הפגיע, ועל זה לא יכולה להיות סליחה ומחילה. הוא כנראה בגלל אילוצים פוליטים ובריתות ואיטרסים כל ישראלים, וגם איך הציבור היה מקבל את מעשיו, האם לא כנגיעה אישית.
בנו שלמה גם יבחון את המעשים ואת הנקמה בפרספקטיבה אחרת קרה ולא אמוציונאלית.
ymy33655:
גוונא
למה אתה מתכוון בבקשך הסבר? היסטורי, תרבותי, אחר?
האם הנוצריות חתומה על תקיפת האמוציונליות ודרישה לשיקול דעת?
דווקא בסעיף ד הראיתי כי החזו"א ביצע פה נסיגה מהדרישה לנקיות העונש.
ירוחם
התכוונתי למשפט האחרון שלך.
-------
מאיר
גוונא:
לא ביקשתי הסבר על דבר מוקשה, ביקשתי רק הסבר למהות ההבדל בין היחס הנוצרי הידוע לשימצה בכל פעם שמדברים עליו, לבין דברי החזון איש שפתאום נשקלים בדקדוק רב,
אמת שסעיף ד' מקל קצת מהדברים, אבל לדעתך זה כל ההבדל בין יחסו של החזון איש ליחסה של הנצרות?
מעבר לכל הדברים הקודמים, אני רואה כאן יחס שלילי לבחירה החופשית, כלומר לפי החזון איש כשמישהו מציק לי הוא לא בחר לעשות את זה, (רק קצת), אלא הוא פשוט חולה בנפשו,
אמשלום:
[גוונא,
על ההבדל (ואם יש כזה) בין "מוסר יהודי" ל"מוסר נוצרי", ראה מאמרו של שמואל הר - http://www.netivot-shalom.org.il/parshheb/haazinu9.php
תגובתו של אליאב שוחטמן, ותגובת שמואל הר לתגובה (בתחתית הדף) - http://www.netivot-shalom.org.il/parshheb/vayera10.php ]
מיימוני:
מאיר
איקון ירוק על השאלה והניתוח.
לצערי אין באפשרותי בימים אלו לכתוב.
לכן אני מסתפק בלינק.
עצה לחכמים נרדפים – סובלנותו של הרמב"ם
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=170067
אשכול ישן על "סובלנותו של הרמב"ם" שמציג פן נעלם באישיותו של רבנו הרמב"ם, ומה אפשר ללמוד מזה לעצמנו.
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|