| נשלח ב-30/1/2007 19:44 |
|
| |
למה "משיחיות" היא תמיד "הזויה"?
לרובנו זכורה מן הסתם קריאתו של הגרא"מ שך "הם ציונים! אנחנו הציונים! הקב"ה ציוני! אנחנו או הם אומרים שלוש פעמים ביום "ותחזינה עינינו בשובך לציון?" (הציטוט מהזיכרון).
בשפה העברית העכשווית הביטוי "משיחיות" מעלה אסוסיאציות של אנשים הזויים. למה הם המגדיר של המונח "משיחיות" ולא מי שמחכה ומתחנן כל יום לביאת המשיח? למה רעיון "משיחי" הוא הזוי? אני חושש ששורש הביטוי הוא במחוזות בהם "דתי" הוא "קלריקל" ו"תורה" היא "מיתוס" ח"ו.
במשוב (המועט בינתיים) שקיבלתי מאז פתיחת הפורום, עלה חששו של אחד המשיבים שמדובר ב"פורום ימני משיחי הזוי".
מן הסתם זו המחשבה שעלתה בראשם של רבים שקיבלו את הודעתי ולא הגיבו כלל, מחקוה מייד.
כן! אני משיחי ! אני מחכה למשיח! למושיע ישראל! שב בשקט, יפטירו לך, אפשר לחכות גם תוך לעיסת שווארמה, אפשר להתכונן גם בנסיעה לנופש באנטליה. איפה האנשים של פעם שכל רגע היו כמו קפיץ. אולי הרגע הוא הגיע?
שאלתי פעם יהודי: איך הוא יבוא? הרי אנחנו לא מוכנים! אנחנו לא יודעים כלום. לא יודעים איך לבדוק אותו. לא יודעים איך להתנהג איתו. לא יודעים איך להתנהג אחר כך.
נכתב בחיפזון
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 22:25 |
|
| |
יש כמה סכנות במשיחיות. קפיץ מתוח מדי בצפיה לגאולה עלול גם להשבר, והיו דברים מעולם. לא לחנם אמרו שמשיח בא בהיסח הדעת.
אולי כדאי לפתוח דיון מסודר בנושא המשיח? עם התייחסות לדעה שבגמ' שאין משיח לישראל שכבר אכלוהו בימי חזקיה (וזה מבוא לדיון אחר, גדול הרבה יותר שאינני יודע אם מקומו כאן, והוא אם שייך לדבר על פסיקת אגדה, מעין פסיקת הלכה, ולטעון שדעה זו דחויה מהלכת האגדה), ולדון בדמות המשיח העולה מן הרמב''ם בדבריו על ר''ע ובר כוכבא, לפיה משיח עשוי להיות איש צבא גבור. אם כך אפשר לעשות אנלוגיות לזמננו ואולי לטעון אפילו ש''אין משיח לישראל שכבר אכלוהו בימי משה דיין''. צריך לדון בזה, למרות שעל פניו זה נראה משונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2007 23:08 |
|
| |
אציג את הדעה ההפוכה...
אולי אכן משיחיות תמיד נובעת מהזיות? האם גאולה סופית זה דבר סביר? האם יש סיבה טובה להניח כזה דבר?
ישנם שתי דרכים להגיע בגללן למשיחיות, או שבאמת יש מקור מוסמך לכך ואלוהים הבטיח את זה מתישהו, ואילו הדרך השניה היא התקווה, אף אחד לא מרוצה מעצמו לחלוטין, מה יותר פשוט בשביל כל דת שהיא מאשר להמציא משיח\גאולה סופנית\הקץ הגדול שבו תתגלה האמת? (ודו"ק שלשלושת הדתות יש גאולה מסוג כלשהו, בקשר לבודהיזם זה נושא אחר),
אז מי אמר לנו שהכל הגיע דווקא בדרך הראשונה המהימנה והאובייקטיבית, אולי זו למרבה הצער הדרך השניה?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2007 09:31 |
|
| |
אהמממ.... אתייחס תחילה לדברי גוונא
הכינוי "משיח" לכו"ע הוא פונקציה מסויימת, שאנחנו אולי היינו מעדיפים לכנותה "גואל", ייתכן שחז"ל השתמשו בביטוי "משיח" (מסתבר שנלקח מ"למשיחו לכורש" שדרשוהו באופן אחר) על מנת לבטא את הרעיון שמדובר באדם המיועד מראשיתו לתפקיד זה. ש"הקב"ה משח אותו" (מלשון "משיחת מלך") למלך ישראל וגואלו. ייתכן שרעיון זה בא להרחיק את המחשבה כביכול כל אחד יכול לעשות מה שליבו חפץ ולהשתולל בחופשיות.
עכשיו ככה, בדברי הנביאים מובאות באופן מפורש פעמים לאין ספור נבואות על העתיד, בו יתוקן העולם במלכות שד"י, וגאולתן של ישראל ותקומתן היא במפורש חלק לא נפרד מזה.
אם אתה מאמין בנבואה, ואתה מאמין שהנביאים התנבאו מפי ה', אני לא מבין את השאלה כל כך. אבל אם אתה רוצה לטעון שהנבואות כולן הן אלגוריה (לא ברור בדיוק למה), או סתם דברי חלומות, או שהנביא או הקב"ה הבטיחו רק בשביל לרומם את רוח העם, ובאמת אין לזה כיסוי (למיימוני יש משל מעניין בסגנון כזה), אין לי מה לענות. כי לפי זה כבר אי אפשר להאמין לשום דבר. אם כשהנביא ניבא "והיה ה' למלך על כל הארץ" וכו' זה היה רק כדי לרומם את רוח העם, אולי גם "אנכי ה' אלהיך" היה רק בשביל לעשות להם הרגשה טובה?
ולביטי
אני תומך בדיון כזה. אדרבה. תפתח אשכול בנושא.
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2007 11:04 |
|
| |
חלזון,
"אם אתה מאמין בנבואה, ואתה מאמין שהנביאים התנבאו מפי ה', אני לא מבין את השאלה כל כך"....... 
וחוצמזה שמעתי כבר בכמה הזדמנויות מהרב שרלו סקירה יפה מאוד על העובדה המעציבה שכמעט שום נבואה לא התקיימה, כך שיתכן והנביאים האמינו בזה אבל כלל וכלל לא ברור שזה יקרה...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2007 11:11 |
|
| |
עכשיו אני באמת לא מבין. אתה רוצה לומר שהנביאים התנבאו מפי עצמם, מהרהור לבם? ומה הרב שרלו רצה לומר?
|
|
| נשלח ב-31/1/2007 11:34 |
|
| |
אני לא רוצה לומר כלום, רק עיין באשכול בין נביא לסכיזופרן,
אינני יודע מה התיאוריה של הרב שרלו, רק מבחינה עובדתית הוא טוען שנבואות בדרך כלל לא התגשמו,
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 00:07 |
|
| |
גוונא?
<אולי אכן משיחיות תמיד נובעת מהזיות? האם גאולה סופית זה דבר סביר? האם יש סיבה טובה להניח כזה דבר? >
אתה יודע באיזה מצב עמנו היקר היה לפני 65 שנה בדיוק? ולפני 200 שנה? ולפני 900?
עיין מה שכתבתי בסוף האשכול על ההבדל שקיים בין נביא לסכיזופרן.
אני חושב שהמקור הראשון ל"הזיוּ ת" של הנושא המשיחי נמצא כבר בדברי הנביאים. תקראו בבקשה בעיון הראוי פרקים ס"ה-ס"ו בספר ישעיהו. מי שרוצה יותר להעמיק שיתחיל מפרק נ"ט.
להלן ציטוטים מהפרקים הנזכרים וממקומות אחרים:
"משפיל גאים ומגביה שפלים", "מאשפות ירים אביון", "העם ההולכים בחושך ראו אור גדול", "ורמי הקומה גדועים והגבוהים ישפלו"
"עורי עורי לבשי עוז זרוע ה' עורי כימי קדם דורות עולמים"
"בטרם תחיל ילדה, בטרם יבוא חבל לה והמליטה זכר. מי שמע כזאת? מי ראה כאלה? היוחל ארץ ביום אחד אם יוולד גוי פעם אחת, כי חלה גם ילדה ציון את בניה. (גוונא, תקרא:) האני אשביר, ולא אוליד? - יאמר ה'. אם אני המוליד, ועצרתי? - אמר אלוקיך."
"ופתאום יבוא אל היכלו האדון (המשיח) אשר אתם מבקשים"
והציטוט החשוב:
"כי נשכחו הצרות הראשונות וכי נסתרו מעיני. כי הנני בורא שמים חדשים וארץ חדשה, ולא תזכרנה הראשונות ולא תעלינה על לב. כי אם שישו וגילו עדי עד אשר אני בורא, כי הנני בורא את ירושלים גילה ועמה משוש."
מכל הציטוטים הנ"ל ובפרט מהציטוט האחרון ניכר שהנביאים דברו בפירוש על גאולה פתאומית, ועל עידן אחר. בספר קול התור, כתוב שבעקבתא דמשיחא מכל צרה תבוא ישועה, ונראה לי שזה מסביר כיצד תתרחש הפתאומיות - אין הכרח לומר שאנו נשב בבית ונחכה, אלא תהיה אתערותא דלתתא, ואעפ"כ יהיו צרות, אבל הצרות יובילו איכשהוא לישועה, ולכן זה יהיה פתאומי למרות ההשתדלות של עם ישראל.
והרב שרלו, במחילה. טוב, אתה יודע מה, גוונא? תראה לי מה הוא כתב או לחילופין תגיד לי איך אפשר להשיג אותו. אני לא מתכוון לתת לו על הראש, רק לדבר איתו על הנבואות, ולהבין מאיפה צמח הרעיון, ולבדוק את נכונותו בעצמי.
ביטי. אם עדיין לא נפתח דיון, כדאי לפתוח. יהיה לי מה לכתוב אם כי אני מודיע מראש כי הדברים שלי הם לא "הלוכע למייסע", אלא רק ביאור המקראות המדברים בעניין, וליקוט מדרשים - וכ"ז כמובן רק עד היכן שידי מגעת. כדאי גם לדון, שם או באשכול אחר - על המאורעות שניתן לפרשם כאתחלתות של הגאולה - למשל - הקמת המדינה, ניסי מלחמת ששת הימים וכיבוש ירושליים, ועוד.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 00:12 |
|
| |
תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צח עמוד ב
אמר רב גידל אמר רב: עתידין ישראל דאכלי שני משיח. אמר רב יוסף: פשיטא! ואלא מאן אכיל להו? חילק ובילק אכלי להו? - לאפוקי מדרבי הילל דאמר: אין משיח לישראל, שכבר אכלוהו בימי חזקיה.
--- א"כ, סתמא דגמרא דלא כר' הלל. ויותר מכך:
תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צט עמוד א
רבי הילל אומר: אין להם משיח לישראל, שכבר אכלוהו בימי חזקיה. אמר רב יוסף: שרא ליה מריה לרבי הילל! חזקיה אימת הוה - בבית ראשון, ואילו זכריה קא מתנבי בבית שני ואמר +זכריה ט'+ גילי מאד בת ציון הריעי בת ירושלים הנה מלכך יבוא לך צדיק ונושע הוא עני ורכב על חמור ועל עיר בן אתנות.
אז תתפללו שה' ימחול לר' הלל על מה שהוא אמר, ותחכו שהמשיח יבוא.
(אגב, אף אחד לא צריך להיעלב ממני, כי לא היה מצופה מאף אחד פה שידע את כל הציטוטים דלעיל, אז תרגישו בנוח)
רבי הילל אומר: להם , שכבר אכלוהו בימי חזקיה. אמר רב יוסף: שרא ליה מריה לרבי הילל! חזקיה אימת הוה - בבית ראשון, ואילו זכריה קא מתנבי בבית שני ואמר גילי מאד בת ציון הריעי בת ירושלים הנה מלכך יבוא לך צדיק ונושע הוא עני ורכב על חמור ועל עיר בן אתנות. אז תתפללו שה' ימחול לר' הלל על מה שהוא אמר, ותחכו שהמשיח יבוא.(אגב, אף אחד לא צריך להיעלב ממני, כי לא היה מצופה מאף אחד פה שידע את כל הציטוטים דלעיל, אז תרגישו בנוח)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 01:29 |
|
| |
גד וראובן, אני רואה דבר אחד שדורש התיחסות, השינוי הניכר במצבו של עמינו הקטן והנרדף לטובה, האמת היא שאני מסכים לגמרי שזה בהחלט חריג, אבל עדיין לא מספיק כדי להוכיח שידו של משיח בנידון... לגבי שאר טיעוניך, מה אתה רוצה שאגיד? כבר כתבתי מהו יחסי לנביאים, (חוץ מהעניין של הרב שרלו),
תוקן על ידי גוונא ב- 12/02/2007 1:29:11
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 14:18 |
|
| |
1. אדם רציונאלי בהגדרה המקובלת הוא מי שפועל בתוך המסגרת המוכרת ואינו שואף לעולם שונה ואחר. 2. עולם בו יש בית מקדש ומשיח בן דוד נתפס בעולם שונה ואחר. 3. אדם העוסק בבית המקדש וסניפיו אינו רציונאלי בהגדרה.
---------
מאיר
|
|
|
|
|