| נשלח ב-5/6/2007 12:19 |
|
| |
עצת מרגלים
בהמשך להמדובר באשכול שו"ת לקאלאראשער
[החל מהודעה זו:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2218284&whichpage=2#R_5]
שם, שאלתי מה הביא את המרגלים לסטות מדרך הישר.
קאלאראשער ענה - "הבעל דבר".
כמובן שהוא צודק, אבל לדעתי לא כך צריך לענות.
שהרי אם המרגלים היו יודעים שזה הבעל דבר [ יצר הרע] אזי לא היו שומעים הם לו.
וגם, התורה לא מספרת לנו סיפור זה רק בכדי שניקח מוסר וניזהר שלא לשמוע ליצר הרע.
התורה לדעתי רוצה ללמד אותנו על אפשרות חדירה של הבעל דבר אל דרך החיים המקובלת עלינו.
לבעל דבר יש טיעון משכנע, שעלול לגרום להיגיון ללכת אחריו.
וכך בכל סיפורי התורה כנראה.
אתמול בלילה קראתי שיחה של הרבי בליקוטי שיחות חלק ל"ג.
שיחה ראשונה לפרשת שלח.
מה שהבנתי משם זה שהכוונה הראשונה של המרגלים היתה טובה.
משה שלח אותם לראות את ארץ ישראל, על מנת לחזק את בני ישראל בכדי שיאמינו שהארץ טובה.
והמרגלים אכן הלכו לצורך עניין זה.
אבל כבר בהתחלה הם התחילו להכין את עצמם לקראת מערכת של ריגול חשאי.
היינו שהם ניסו לנצל את יכולת ההסתרה על מנת לעזור לקדושה.
הסתרה היא סוג של שקר.
ומשה הוא איש אמת.
על מנת להיות שלוחו של אדם, צריך להיות כמותו.
ולכן, בכדי לקיים את שליחותו של משה צריך להיות איש אמת. בלי טריקים.
אז הבעל דבר הצליח לשכנע את המרגלים, שבכדי שהאמת תצליח יש להשתמש גם בכלים שאינם כלים של אמת.
וכשהם התפתו אזי בסופו של דבר חדר הרוע אליהם עד שהתפתח לאט לאט והצליח להשתלט עליהם עד כדי כך שהם בסופו של דבר היו נגד הקב"ה.
ולכן, למרות שבהתחלה הם היו כשרים כי הכוונה שלהם היתה רק לטובת האמת, בכל זאת משה קלט את הבעייתיות והצליח להציל את יהושוע וגם כלב קלט את הבעיה וניצל בזכות תפילה בקברי האבות שהתפלל בחברון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2007 17:23 |
|
| |
רגע, רגע - עצור.
מי אמר שהמרגלים סטו מדרך הישר? הם נשלחו לבדוק ולשוב ולדווח מה ראו. והם שבו ואמרו ודיווחו נאמנה מה שראו, לטוב ולרע. העובדה שנתנו דיווח עובדתי - אבל שלא תאם את האמונה והתפיסה והרצון של המנהיגים - מדוע זה אומר שסטו מדרך הישר?
מקסימום אפשר לומר שהיו חסרי חזון, או חסרי אמונה, או קטני אמונה. אבל לא סטו מדרך הישר, משום שלא רימו. הם אמרו מה שראו, וטוב שהביאו עובדות נאמנה, שבזכותם יכל יהושע להיערך כראוי, ולא להיכנס בשאננות מטופשת וביטחון מופרז למלחמה על הארץ המובטחת.
תוקן על ידי מגי_אדם ב- 15/08/2007 17:32:44
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2007 17:31 |
|
| |
אזרחי - אתה כותב "על מנת להיות שלוחו של אדם צריך להיות כמותו".
ואני שואלת - זאת מנין? אילו שלוחו של אדם הוא בדרגתו, וכמותו, ובמעמדו, וביכולותיו וגו' - שוב אין הוא שלוחו יכול הוא להיות רעו, או שותפו, או אויבו או שלא להתייחס אליו כלל - אבל אין הוא שלוחו.
ואפשר שאתה מתכוון - צריך להיות כמותו בדרגת היושר והאמת.
אדם שכולו יושר ואמת וגילוי לב - אין זה נכון לשלוח אותו לתפקידי ריגול. מרגל יכול להיות אדם בעל ערכים גבוהים, ואומץ לב, ונאמנות גבוהה, ותבונה ותושיה - אבל אינו יכול להיאחז באמת כערך עליון. כי אינו יכול לבוא ולומר באותה הארץ שהוא נשלח לרגל בה - שלום אנשים, באתי לרגל ביניכם. אם יעשה כן, אינו עושה שליחותו, ואינו מתאים לה, אלא הוא נשלח בחזרה שחוט והרוג, או נאסר ומוציאים ממנו סודותיו.
מי שנשלח להיות מרגל צריך הוא להיות בעל כשרון ויכולת מניפולטיבית, ובעל יכולת לשחק ולשקר ולתעתע, ובעל יכולת אילתור למען יבצע המטרה החשובה למענה נשלח.
ואין זה אומר שצריך הוא להיות שפל, או חסר ערכים. אבל אינו יכול להיות כאותו האדם ששלחו. יכול הוא להיות אדם בעל אומץ לב ובעל ערכים גבוהים ואמת פנימית, אבל גם להיות מסוגל לשקר בחכמה, אםלמען הצלת עצמו, ואם למען הצלת שליחותו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2007 20:05 |
|
| |
אבל משה לא רצה מרגלים
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2007 20:06 |
|
| |
הוא רצה תיירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2007 09:32 |
|
| |
הוא שלח אותם לתור ולרגל את הארץ. הוא ביקש מהם מידע מוקדם, כדי להיערך וכדי שלא לסכן את כל העם, על כן שלח רק שניים מראש... מה הקטע של תיירים? אם זה תיירים, היו יכולים לבוא כולם ביחד, באוטובוס משותף, ולא היה צורך לשלוח רק שניים מראש, בשקט, בעוד השאר ממתינים לשובם...
חוץ מזה, המילה "לתור" במקרא כוונתה לסרוק, לסמן, לבדוק, לבחון. לא במשמעות של טיולי הנאה כמו שאנחנו אומרים היום.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2007 09:37 |
|
| |
לתור זה רק לראות מה קורה בשטח ולבוא לספר לבני ישראל, על מנת להראות לבני ישראל מראש לאן נכנסים.
והוא שלח 12.
הוא עצמו שלח תיירים. הם הפכו עצמם [חוץ מיהושוע וכלב] למרגלים.
הוא אמר להם לבוא לשם כמו שהם ואיך שהם והם התחילו להתעוות ולהתעקם.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2007 10:18 |
|
| |
מה שמפתיע אותי זה שממה שאני מכיר אותך אז נראה לי שהשקפת החיים שלך בעניין זה דווקא דומה למשה.
הרי בעניינים רוחניים [לפחות בענייני הנפש] את סוברת שמספיק לראות ולהביט במה שקורה וממילא הפיתרון [או הדחף הנכון] נובע, לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2007 23:15 |
|
| |
תזכיר לי באיזה ספר ופרק זה? (זו הפרשה שלי, הייתי שמחה לקרוא אותה שוב...)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2007 23:40 |
|
| |
ספר במדבר פרשת שלח פרק י"ג
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2007 22:16 |
|
| |
המרגלים שהיו נשיאי השבטים חששו בצדק שלאחר
הכניסה לארץ יאבדו ממעמדם למלך שיתמנה לישראל
לכן הוציאו דיבת הארץ רעה .
אולי זו הסיבה שהרבנים באירופה אסרו לעלות לארץ לפני השואה.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|