|
|
| נשלח ב-17/8/2007 04:22 |
|
| |
רבן גמליאל, ורבי יהושע . מחלוקת, ופיוס .
רבן גמליאל, ורבי יהושע . מחלוקת, ופיוס .
" ת"ר מעשה בתלמיד אחד שבא לפני ר' יהושע א"ל תפלת ערבית רשות או חובה אמר ליה רשות בא לפני רבן גמליאל א"ל תפלת ערבית רשות או חובה א"ל חובה א"ל והלא ר' יהושע אמר לי רשות א"ל המתן עד שיכנסו בעלי תריסין לבית המדרש כשנכנסו בעלי תריסין עמד השואל ושאל תפלת ערבית רשות או חובה א"ל רבן גמליאל חובה אמר להם רבן גמליאל לחכמים כלום יש אדם שחולק בדבר זה אמר ליה ר' יהושע לאו א"ל והלא משמך אמרו לי רשות אמר ליה יהושע עמוד על רגליך ויעידו בך עמד רבי יהושע על רגליו ואמר אלמלא אני חי והוא מת יכול החי להכחיש את המת ועכשיו שאני חי והוא חי היאך יכול החי להכחיש את החי היה רבן גמליאל יושב ודורש ור' יהושע עומד על רגליו עד שרננו כל העם ואמרו לחוצפית התורגמן עמוד ועמד אמרי עד כמה נצעריה וניזיל בר"ה אשתקד צעריה בבכורות במעשה דר' צדוק צעריה הכא נמי צעריה תא ונעבריה . "
ברכות כז : http://kodesh.snunit.k12.il/b/l/l1104_027b.htm
זה סיפור מרתק בן שלשה פרקים, רווי חידות וסמלים. סיפור על מחלוקת, וסיפור על פיוס. כל אחד מהם מזמין עיון לעצמו.
הסוגיה בברכות היא הפרק האחרון בסיפור. קדמו לה -כמו שמתרעם העם 'מעשה דר' צדוק' , ומחלוקת בשאלת כשרותם של עדי ראייה. בשלשת המקרים רבי יהושע חולק על רבן גמליאל, ורבן גמליאל יוצא מגדרו כדי לכופף את רבי יהושע. הוא משפיל אותו ברבים ומאלץ אותו לחזור בו לעיני קהל ועדה.
אלא שאין המקרים שווים. אם במחלוקת על עדי הראייה התנהלותו של רבן גמליאל ניתנת להבנה, בשני האירועים האחרים, בכור כהן ותפילת ערבית, התגובה של רבן גמליאל פשוט לא מובנת.
"בר"ה אשתקד ציעריה".: הנה חלקה הראשון של המשנה בר"ה
" משנה מעשה שבאו שנים ואמרו ראינוהו שחרית במזרח וערבית במערב. א"ר יוחנן בן נורי עדי שקר הם. כשבאו ליבנה קיבלן רבן גמליאל. ועוד באו שנים ואמרו ראינוהו בזמנו ובליל עיבורו לא נראה וקיבלן ר"ג. אמר רבי דוסא בן הורכינס עדי שקר הן היאך מעידים על האשה שילדה ולמחר כריסה בין שיניה, אמר לו רבי יהושע רואה אני את דבריך שלח לו ר"ג גוזרני עליך שתבא אצלי במקלך ובמעותיך ביוה"כ שחל להיות בחשבונך.."
ר"ה דף כד : http://kodesh.snunit.k12.il/b/l/l2402_025a.htm
אפשר כמובן לשאול מדוע משפיל אותו רבן גמליאל לעיני כל, מדוע הוא כופה עליו חילול חג פומבי – במקלך ובמעותיך, מדוע אסור לר' יהושע לחלוק עליו בשאלה האם עדים כשרים לפנינו או עדי שקר, אלא שזה בדיוק העניין . רבי יהושע לא רק פוסל את עדי הראייה, וזו לא שאלה הלכתית תיאורטית. הוא באמת מתכוון לעשות לעצמו יום כיפור פרטי. להתעלם מהמועד שקובע הנשיא.
לרבן גמליאל כנשיא יש אחריות כוללת להנהגת העם. העצמאות של רבי יהושע במקרה הזה מערערת את מעמדו וקביעותיו. אם רבי יהושע הזקן, אב בית הדין, עושה לעצמו יום כיפור פרטי, אם רבי יהושע לא רואה את קביעת המועדים של הנשיא כמחייבת, מדוע שכל אחד לא יקבע לעצמו מעתה חגים ומועדים, רבן גמליאל אמנם משפיל אותו וגוזר עליו לחלל את החג שלו בפרהסיא אבל ההשפלה היא ממין העניין . יש מועד אחד לחג , והנשיא הוא שקובע אותו. זוהי לכאורה דרישתו של רבן גמליאל .
אבל מה יש בשאלת החובה של תפילת ערבית שמוציא אותו מכליו? במה שונה היא משאר הלכות השנויות במחלוקת, וכי זו פעם ראשונה שחלוקים עליו חבריו, ואפילו סבר ר"ג כי זו שאלה הרת גורל, מדוע שלא יקרא אליו את רבי יהושע ויעמידו על טעותו, לשם מה מופע ההשפלה הזה, "המתן עד שיכנסו בעלי תריסין", אם רבי יהושע אמר לך רשות, משיב ר"ג לתלמיד- בוא ושאל אותי שוב לעיני כולם ואני כבר אעמידנו על מקומו . הוא כבר יתחרט על העצמאות שלו <לפי אחד הפירושים בעלי התריסין הם שוטרי המלך !>
למה ?
נכנסו בעלי התריסין, עמד השואל ושאל תפלת ערבית רשות או חובה.
רבן גמליאל משיב חובה ומיד פונה לתלמידים " כלום יש אדם שחולק בדבר הזה ?" , אם היה מי שחשב לחלוק , עכשיו הוא כבר לא יעז, 'כלום יש אדם שחולק' הוא ניסוח משתק. רבן גמליאל לא מחפש חכמים שיקלקלו לו את תוכניתו. רבי יהושע מבין לאן הדברים מתגלגלים, הוא כבר היה בסיפור הזה והוא מנסה לכבות את האש המתלהטת. 'לא' הוא משיב. אתה בטח מכווין אלי, ובכן לא. אני חוזר בי. רבן גמליאל יכול היה להסתפק בכניעה הזו, אבל הוא לא מניח לו. "והלא משמך אמרו לי ... קום עמוד על רגליך ויעידו בך" יעידו, כאילו היה נאשם שיש לחשוף את קלונו ברבים.
"עמד רבי יהושע על רגליו ואמר אלמלא אני חי והוא מת יכול החי להכחיש את המת ועכשיו שאני חי והוא חי היאך יכול החי להכחיש את החי". כמה זעם עצור בניסוח הזה. 'אלמלא אני חי והוא מת'.
מה רוצה רבן גמליאל מרבי יהושע ?
'מעשה דרבי צדוק' דומה מאוד לסיפור שלנו .
" רבי צדוק הוה ליה בוכרא רמא ליה שערי בסלי [נסריה כיילי ערובה ערבה קלופה] בהדי דקאכיל איבזע שיפתיה. אתא לקמיה דרבי יהושע אמר ליה כלום חילקנו בין חבר לעם הארץ, אמר לו רבי יהושע הן. אתא לקמיה דרבן גמליאל אמר ליה חילקנו בין חבר לעם הארץ אמר ליה רבן גמליאל לא אמר ליה והא רבי יהושע אמר לי הן, אמר לו המתן עד שיעלו בעלי תריסין לבית המדרש כיון שנכנסו לבית המדרש עמד השואל ושאל כלום חילקנו בין חבר לעם הארץ א"ל רבי יהושע לאו א"ל רבן גמליאל והלא משמך אמרו לי הן, יהושע עמוד על רגליך ויעידו בך. עמד רבי יהושע על רגליו ואמר היאך אעשה אילמלי אני חי והוא מת יכול החי להכחיש את המת עכשיו שאני חי והוא חי היאך חי יכול להכחיש את החי והיה ר"ג עומד ודורש ור' יהושע עומד על רגליו עד שריננו כל העם ואמרו לחוצפית המתורגמן עמוד ועמד:"
בכורות לו . http://kodesh.snunit.k12.il/b/l/l5405_036a.htm
בכורו של רבי צדוק רעב, נתן לו רבי צדוק סל מלא שעורים. אכל ופצע את שפתו. ההלכה היא שכהן לא נאמן לומר איך נפצע בכורו. רבי צדוק שואל את רבי יהושע, האם יש מקום לחלק בין כהנים ת"ח לעמי ארצות, מאחר וטעמה של ההלכה הוא שלא יבואו הכהנים לפצוע בידים את בכורם ולומר מעצמו ארע. וכי ת"ח חשודים לשקר, זו שאלתו של רבי צדוק. ורבי יהושע מסכים איתו.
מה לא נכון בהיגיון של רבי יהושע, יכול רבן גמליאל לסבור שלא פלוג, ויכול רבי יהושע לחלוק עליו. מדוע הוא בכלל כועס, הסיפור שמתפתח דומה מאוד לסיפור בברכות "המתן עד שיכנסו", "עמוד על רגליך" , וכ"ו. כאילו משהו מהותי ומאיים מתחבא במחלוקת התמימה הזו. כל כך מאיים שחייבים ללחום בו בבית המדרש לעיני כל התלמידים.
מה בשני הסיפורים האלה מוציא את רבן גמליאל מכליו ?
" היה רבן גמליאל יושב ודורש ור' יהושע עומד על רגליו ! עד שרננו כל העם ואמרו לחוצפית התורגמן עמוד ועמד. אמרי עד כמה נצעריה וניזיל בר"ה אשתקד צעריה בבכורות במעשה דר' צדוק צעריה, הכא נמי צעריה, תא ונעבריה." < ברכות >
העם (עמך) הוא שמחליט להדיח את רבן גמליאל, לא החכמים. את העם לא מעניינת השאלה מי מהם צודק, או מה נסתר בויכוח הגלוי , ההתנהגות של הנשיא לא ראויה בעיניהם, לא מביישים ומצערים כך בן אדם בפומבי בטח לא את רבי יהושע , פעם פעמיים סלחו לו, לא עוד. תא ונעבריה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2007 21:32 |
|
| |
מאיר
" אפשר שכאן, מצורת ההתייחסות לרבי אליעזר ניתן ללמוד על המחלוקת האמיתית בין ר"ג לרבי יהושע.
הם לא מתווכחים בשאלה הלכתית מקומית, הויכוח ביניהם הוא מהותי ועקרוני .
האם ההלכה חייבת להיחתם ( הרמטית , עכשיו ), או שיש שאלות שאפשר להניח להם להתברר.
האם מותר ליחיד לעמוד על דעתו, כשהוא משוכנע בה, או שהפחד הגדול מ'דברים לא סגורים' אמור לכופף אותו לדעת הרוב.
האם דברים שכבר נכתבו מותר לשוב ולפרום אותם , או מה שנחתם לא נוגעים בו.
רבי יהושע לא פוחד מעמידתו של רבי אליעזר על דעתו, ת"ח המנצחים זה את זה בהלכה,רבן גמליאל לעומת זה מחרים אותו שלא ירבו מחלוקות בישראל. שלא יישארו ספקות."
|
| נשלח ב-25/8/2007 22:31 |
|
| |
עוד כמה הערות .
נפתח במקורות מהמשנה לגישות השונות
דוגמאות לגישת הסופיות והטוטאליות של רבן גמליאל
מסכת יבמות פרק ה
ה,א רבן גמליאל אומר, אין גט אחר גט, ולא מאמר אחר מאמר, ולא בעילה אחר בעילה, ולא חליצה אחר חליצה. וחכמים אומרים, יש גט אחר גט, ויש מאמר אחר מאמר; אבל לא אחר בעילה, ולא אחר חליצה כלום.
מסכת זבחים פרק ט
ט,א המזבח מקדש את הראוי לו. רבי יהושוע אומר, כל הראוי לאישים--אם עלה--לא יירד, שנאמר "היא העולה על מוקדה" (ויקרא ו,ב): מה עולה שהיא ראויה לאישים, אם עלת, לא תרד--אף כל דבר שהוא ראוי לאישים, אם עלה, לא יירד. רבן גמליאל אומר, כל הראוי למזבח--אם עלה--לא יירד, שנאמר "היא העולה על מוקדה על המזבח" (ויקרא ו,ב): מה עולה שהיא ראויה למזבח, אם עלת, לא תרד--אף כל דבר שהוא ראוי למזבח, אם עלה, לא יירד. אין בין דברי רבן גמליאל לדברי רבי יהושוע אלא הדם והנסכים--שרבן גמליאל אומר לא יירדו, ורבי יהושוע אומר יירדו. רבי שמעון אומר, הזבח כשר והנסכים פסולין, הנסכים כשרים והזבח פסול, אפילו זה וזה פסול--הזבח לא יירד, והנסכים יירדו.
מסכת תרומות פרק ח
ח,ח חבית של תרומה שנולד לה ספק טומאה--רבי אליעזר אומר, אם הייתה מונחת במקום התורפה, יניחנה במקום המוצנע; ואם הייתה מגולה, יכסנה. רבי יהושוע אומר, אם הייתה מונחת במקום המוצנע, יניחנה במקום התורפה; ואם הייתה מכוסה, יגלנה. רבן גמליאל אומר, אל יחדש דבר.
דוגמאות לגישת שיקול הדעת של רבי יהושע
מסכת פסחים פרק ג
ג,ג כיצד מפרישין חלה בטומאה ביום טוב--רבי אליעזר אומר, לא תקרא לה שם, עד שתאפה; בן בתירה אומר, תטיל לצונן. אמר רבי יהושוע, לא זה הוא חמץ שמוזהרין עליו בבל ייראה ובבל יימצא; אלא מפרשתה, ומנחתה עד הערב, ואם החמיצה, החמיצה.
מסכת כתובות פרק א
א,ג [ו] הנושא את האישה, ולא מצא לה בתולים, היא אומרת, משאירסתני נאנסתי, נסתחפה שדך, והוא אומר, לא כי, אלא עד שלא אירסתיך, היה מקחי מקח טעות--רבן גמליאל ורבי אליעזר אומרים, נאמנת; ורבי יהושוע אומר, לא מפיה אנו חיים, אלא הרי זו בחזקת עד שלא תתארס, הטעתו, עד שתביא ראיה לדבריה.
א,ד [ז] היא אומרת, מוכת עץ אני, והוא אומר, לא כי, אלא דרוסת איש את--רבן גמליאל ורבי אליעזר אומרין, נאמנת; רבי יהושוע אומר, לא מפיה אנו חיין, אלא הרי זו בחזקת דרוסת איש, עד שתביא ראיה לדבריה. [ח] ראוה מדברת עם אחד, אמרו לה, מה טבו של זה, איש פלוני וכוהן הוא--רבן גמליאל ורבי אליעזר אומרין, נאמנת; רבי יהושוע אומר, לא מפיה אנו חיים, אלא הרי זו בחזקת בעולה לנתין ולממזר, עד שתביא ראיה לדבריה.
א,ה [ט] הייתה מעוברת, מה טיב העובר הזה, מאיש פלוני וכוהן הוא--רבן גמליאל ורבי אליעזר אומרין, נאמנת; רבי יהושוע אומר, לא מפיה אנו חיים, אלא הרי זו בחזקת מעוברת מנתין וממזר, עד שתביא ראיה לדבריה.
מסכת תרומות פרק ח
ח,ט חבית שנשברה בגת העליונה, והתחתונה טמאה--מודה רבי אליעזר ורבי יהושוע, שאם יכול להציל ממנה רביעית בטהרה, יציל; ואם לאו, רבי אליעזר אומר, תרד ותיטמא, ואל יטמאנה בידיו.
ח,י וכן חבית של שמן שנשפכה--מודה רבי אליעזר ורבי יהושוע, שאם יכול להציל ממנה רביעית בטהרה, יציל; ואם לאו, רבי אליעזר אומר, תרד ותיבלע, ואל יבלענה בידיו.
ח,יא ועל זו ועל זו--אמר רבי יהושוע, לא זו היא תרומה שאני מוזהר עליה מלטמאה, אלא מלאוכלה ובל תטמאה. היה עובר ממקום למקום, וכיכרות של תרומה בידו, ואמר לו הנוכרי, תן לי את אחת מהן ואטמאה, ואם לאו, הריני מטמא את כולן--רבי אליעזר אומר, יטמא את כולן, ואל ייתן לו את אחת מהן; רבי יהושוע אומר, יניח לפניו אחת על הסלע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2007 10:12 |
|
| |
כמה מחשבות אקטואליות.
סיפור ההדחה של רבן גמליאל הנשיא , ראש הסנהדרין, באחת מתקופות הזוהר התורניות, נשיא עם כוח רב והשפעה ( גם מדיניים ), בגלל התנהגותו. בגלל שלא נהג כבוד ברבי יהושע, " עד שריננו כל העם", העם לא יכול לסבול יותר את עלבונו של רבי יהושע , מעורר מחשבה. האם בימינו יכול להיות דבר כזה או דומה לו, ואני לא מדבר על נשיא, סתם על רב שלא נהג בכבוד ברעיו,
< אני לא יכול שלא להיזכר ב'רב שטיינזלץ', הי"ו הראשון שכתב פירוש עממי שווה לכל נפש על התלמוד , ידוע כתלמיד חכם עובד השם ,< אומרים עליו שהוא מסיים את תפילת שחרית לקראת הצהריים >. שורה אחת או שתיים בפירוש שלו לא מצאו חן בעיני הרב ש"ך. זה הספיק לו כדי להחרים את הפירוש הזה בראש חוצות ולבייש תלמיד חכם שעמל ויגע מי יודע כמה שנים. הוא אפילו לא טרח להזמין אותו, לשאול אותו מה הוא אומר, מה יש לו לומר "להגנתו", משל היה עציץ. לא נראה לרב שך הפירוש שלו, הרצים יצאו דחופים עם כתב חרם בידם והמודעות נמרחו בראש חוצות. לא כבודו לא פירושו לא כמה תורה הרבה פירוש זה , כלום.
< השאלה היא לא על הרב שך, הוא היה משוכנע שהוא מציל את עם ישראל מאפיקורס, השאלה היא האם היה עם שאמר עד כמה נצעריה וניזיל, >
מכתלי ביתך ניכר שפחמי אתה ,
איך שלא מסתכלים על הדיון בין רבן גמליאל לרבי יהושע, דבר אחד די ברור. רבי יהושע אמור לעמול לפרנסתו. הוא, אב בית הדין בא בימים, לא חשב שמישהו אמור לפרנס אותו, וגם לרבן גמליאל היה ברור שיש לו מקצוע, רבי יהושע גם לא מתלונן מדוע אין מפרנסים אותו, אלא איך יכול להיות שרבן גמליאל לא מודע למצבו, אבל לכולם ברור שהוא אמור להתפרנס מיגיע כפיו.
"ואף ר"ג לא מנע עצמו מבית המדרש אפילו שעה אחת .."
כמה מדהים הסיפור –האגבי- הזה, רבן גמליאל מודח מהמשרה הכי רמה הוא לא מסתגר חמוץ בביתו, למחרת ! הוא שב לבית המדרש. הוא מתווכח ככל התלמידים עם רבי יהושע בר הפלוגתא שלו זה שמפני כבודו איבד את כהונתו.
זהו שאמרו חכמים משמת רבן גמליאל בטל כבוד התורה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2007 09:25 |
|
| |
.
לענ"ד, חששו של ר"י בר"ה היה כי רבים בעם ירננו שבית הדין טעה - שכן יכלו לראות בעיניהם את הלבנה. לא עקשנות סתם על צדקתו, וודאי שלא על כבודו עמד, אלא שבדיוק אותו החשש שהיה לר"ג עמד בפניו. אם בעם יהיו רבים שירימו עיניהם למעלה ובמו עיניהם יחזו בטעות של בית הדין, חשש שמא יבואו לפקפק בקביעותיו של בית הדין, ומכאן הרעה שתווצר, מי ישורנה.
|
| נשלח ב-3/9/2007 11:41 |
|
| |
מואדיב,
רעיון/פירוש נאה [משום מה לא נתפס האייקון גם לאחר כמה תיקונים]
אך מלשון הברייתא [כ"ה.] שר"י אמר לר"ע על עצמו: "ראוי לו שיפול למיטה י"ב חודש ואל יגזור עליו גזירה זו" מתאים יותר שהחשש היה מעבירה עצמית של חילול יוה"כ מאשר עבירה חששית שמא יתערער מעמד בית הדין.
תוקן על ידי ווטו1 ב- 03/09/2007 11:41:22
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2007 12:06 |
|
| |
פשוט נפלא.
שפתיים יישקו ובלונים יתנפחו.
(לא בכדי הרים הקהל את בלוניו, שכן ידוע, שבלון מוצלח הוא זה שיצרניו דאגו לכך שעובי דפניו יהיו אחידים ושווים בכל חלקיו. כנראה שגם הבלון שלך הוא כזה, גם בתוכנו גם בסגנונו).
ואם כבר הביאו מ'לדעת חכמה' דברים דומים ונסיונות לפרש את שיטתו של רבן גמליאל, אפשר לציין גם ללקוטי שיחות חלק כד עמוד 95 שם מסביר את שיטתו של רבן גמליאל בכמה מחלוקות (בענין תפילה בציבור - שליח ציבור מוציא את הרבים ידי חובתן, בסוג התלמידים הראויים לבא לבית המדרש - תוכו כברו, צדקה לנכרי - חסד לאומים חטאת, ומקשר זאת לג' העמודים תורה תפילה וצדקה) בסגנון אחר, כשנקודת המחלוקת תלויה בחומר וצורה, באיכות וכמות. רבן גמליאל רואה את הצורה והאיכות כראשונים במעלה, ואילו שאר החכמים רואים לעיתים בכמות שתגבר על האיכות. רבן גמליאל אינו מתפשר על איכות גם כשברור שהכמות תגדל. ראה שם.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|