| נשלח ב-20/9/2007 21:36 |
|
| |
גישת יעוץ וסליחה בנישואין - להתבהרות
בפורום בחדרי חרדים פרסמה התבהרות מכתב שתוכנה מהווה, לפי דבריה, סיכום שנת עבודה כיועצת נישואין. המכתב הזה זכה לשבחים מאת כמה מקוראי הפורום ולביקורת מקוראים אחרים. לדידי מכתב זה כשקוראים את המסרים הטמונים בין השורות, הוא בטוי לפן לא בריא בחברה המערבית בת ימינו. ברצוני לצטט את המכתב ולהציג את המסרים שלו בצורה גלויה יותר ובזה לגרום, אולי, לאנשים לראות נקודת מבט שונה.
כשמנתחים יצירה ספרותית ומנסים להבין מה היצירה מתכוונת לומר מבחינה חברתית צריך לנתח אותה בשני מישורים, המישור האישי והמישור החברתי. המישור האישי הוא עד כמה היצירה הזאת משקפת את עולמו הפרטי של הסופר. המישור החברתי מתמודד עם השאלה עד כמה החברה הכללית שותפה לסנטימנטים המופיעים ביצירה. אין בכוונתי לנתח את עולמה הפרטי של התבהרות, כיון שאין זה מקומי לחטט בעולמו של אדם פרטי. מצד שני, אם מתעלמים לגמרי מתכונות נפשה של הסופרת הרי זה יעכב בידינו לשפוט נכונה עד כמה היצירה משקפת תרבות חברתית כל שהוא. כי הרי אם טבעה של הסופרת להגזים צריך למתן את היצירה בהתאם. אשר על כן, אצביע רק על קווי אופי בולטים המופיעים בכתיבתה של התבהרות ואז אעבור ליצירה עצמה.
התבהרות אוהבת לחשוב, ולחשוב רבות, על הדברים שהיא חווה בחיים שלה. לשם כך אף פתחה פורום משלה בו היא משתפת את הקוראים עם מחשבותיה ותהיותיה. לפעמים היא אף מפרסמת בפורומים אחרים נושאים שמציקים לה. למשל בהודעה זו, היא מתלבטת איך להתייחס לעוזרת שלה. בהודעה אחרת היא מתחבטת, מתפתלת ומתפלשת איך לבקש סליחה מאנשים מסויימים. אני חושב שדי בחומר הנ"ל להעיד שהתבהרות מרבה לחשוב ולפעמים אף להתייסר, ולבסוף אף נותנת ביטוי לתהליך שעבר עליה.
עכשיו אני עובר למכתב של התבהרות. ההערות שלי באים במודגש בתוך המכתב. אני מתנצל על אורך המכתב אבל העדפתי לא לדלג כדי שלא לשנות את הרושם שהמכתב יוצר. כשאני כותב "הסופרת" הכוונה לדמות שכתבה את המכתב, לאו דוקא התבהרות, אלא כל אחת מהחברה שהיא מייצגת.
=======
בעלי היקר ,על מה הייתי רוצה שתבקש סליחה?
הסופרת פגועה והיא רוצה/מצפה שבעלה יבקש סליחה. אין פה סימן כל שהוא שאולי היא אשמה גם, או שבעלה כלל לא התכוין לפגוע בה. ברור לה לגמרי שהוא פגע והוא חייב לבקש סליחה.
(מכתב וירטואלי לסיכום עוד שנת עבודה כיועצת נישואים)
בעלי ,אישי ,בן בריתי
כבר המון זמן אני מתלבטת.
אם יש מילה אחת שיכולה להגדיר מכתב זה, הוא התלבטות. הסופרת מתלבטת רבות כמעט באובססיביות (היא כבר מתפוצצת) על אין ספור נושאים ותמיד מגיעה למסקנה אחת כמו שיתבאר.
מזל שלוח השנה היהודי החיש את סוף ההתלבטות.
אני כבר מתפוצצת מבפנים. כל כך רוצה שתשנה דברים שתתפתח .שתלך לעוד כיוונים .
שתנסה לראות את המציאות מעוד זויות .
שתשתדל לבנות בעצמך מערך זוגי שונה ממה שהכרת עד כה וממה שאתה רואה אצל החברים .
הסופרת מתפוצצת מרוב רצון שהבעל ישתנה.
קשה לי להתחיל .לימדו אותי בשיעורים לא להתווכח איתך הרבה .
לנסות להעביר סטייל בדיל ויעבור .לימדו אותי לא לענות לך בחוצפה להתחשב בך .לא לגלות את כל מה שיש לי בפנים .
הסופרת חלשה, אבל...
אבל בעת הזאת החלטתי להיפתח לאישיות שלי עוד יותר ולנסות לתת דרור לפיצוץ הפנימי שמחריב אותי כבר הרבה זמן .
היא לומדת להיות חזקה ולבטא את עצמה.
כמה שאנחנו שונים .הוי כמה .כשאצלך קר לי חם.כשאני מרגישה מאוימת אתה חש גיבור הדור .כשאני מבוהלת אתה מלא ביטחון.כשאני קמה לחיי אתה נופל ומרגיש תלותי .
כמה אנחנו שונים .אנחנו כל כך שונים בתפיסות העולם שלנו שאני חשה דומה לך ביותר .
הכאב ההוא של הזוגיות שכמעט הולכת לאיבוד.שכמעט מתפספסת לנו בין הידיים.הילדים שכבר גדלים וכל אחד מביט בנו ממקומו הוא .
והפחד הזה שלא אשר לבד.הפחד המקפיא שלא נותן לי להיפתח לעצמי ולעולם .הפחד שאשר לבד.שתנטוש.
שאשר ללא תמיכה כלכלית ,חברתית בזויה כחרדית פנויה .והרי אני כל כך עסוקה מי יאמין לי שאני ממש לא פנויה .
חזרה לחולשה.
כולי מלאת מחשבות והזיות על חיים אחרים .אני עסוקה בפגיעות האישיות שלי ממך .מלקטת את שיברי האישיות המחוקה שלי ומנסה לבנות מחדש .
ושוב תוהה והוזה.
מגיע לי להיות מאושרת איתך .מגיע לי להיות מועדפת על ידך .מגיע לי לעמוד במקום הכי גבוה שאתה מכיר שבו תוכל להבחין ברצונות שלי.
מסבירה לבעל עד כמה שהוא לא ממלא את חובותיו כלפיה.
בשאיפות הכמוסות שלי ובלב הרגיש לי שנירעד לו מחדש בכל פעם שבו אתה מרים את הקול .מעביר ביקורת או מחנך אותי מחדש.
לא אתה לא בעל מכה .ואתה נוהג לדבר בשפה יפה בדרך כלל .
אבל המילים שלך חותכות אותי במרכז הכי רגיש שלי .בדימוי העצמי שלי .בכל פעם שאתה לא רואה אותי מבפנים אני נישתלת מחדש למקום המוסתר שלי שלא תבחין בפגיעה שלי .
אתה רואה שהשתפרתי .עשיתי עבודה עצמית קשה .אני מנסה לבנות שוב את הבית שלנו להשתדל.
וקשה לך להבחין.
הכביסות כבר לא עומדות מיותמות בחדר הילדים שבועות .
אני מצליחה לקחת פיקוד.
אמא שלך לא מפסיקה לקדת עלי בעיקר על החריצות שלי ואני משתדלת לא להעיר לה ולך על כך .
בערב הייתי רוצה כל כך שתשב איתי קצת ותקשיב לטרוניות הקטנות שלי. אבל אימת שיעור הערב שלך מכלה בי כל כוונה טובה לזוגיות .אולי תוותר על העולם הבא שלך לטובת העולם הזה .איתי .קצת .כי מה שלא ניבנה עכשיו בעולם הבא ידרש ממך ואני לא בטוחה שאהיה שם בשביל לסנגר עליך .
כי דמעות חוסר הקשב שלך אלי יציפו את כל קידמת ההיכל העליון.
אני השתפרתי אז אנא ממך גם אתה תעשה חלקך.
כמה זמן ניראה לך שאני אוכל לארח את המשפחה שלך בלי שתעזור לי אפילו יום אחד להתארגן.אפילו שאתה טוען השכם והערב שזה ממש לא סיפור תקני עופות ונבשל ביחד.אתה מתחיל לעזור לי ומייד נעלם לטלפונים שלך .
כשאני יוצאת אתה מסתכל עלי כאילו שיש לי כוונות להתחיל עם כל העולם ואישתו במשרד שבו אני עובדת.תמיד אתה נותן תחושה שאולי אולי זה קורה באמת אבל אתה מאמין לי .אני ממש לא זקוקה לאמון שלך .אני מחפשת שתגיד לי שאני ניראית טוב גם כשאתה מפחד קצת כי אני באמת ניראית טוב .
בוא תנצל את הקנאות הקלילה הזו לשיפור אישי של המראה שלך .שום דבר לא מובן מאליו ביחסים שלנו.
גם אתה תצטרך להשקיע קצת .מותר לי להנות גם מהגבר שלי ולא להתבשל ברעיון העיואים שאסור לי להביט על שום דבר ממש כמוך .אז תשקיע יקירי בטיפול שיניים ,בבגדים טובים וכן גם קצת ריח טוב לא ירחיק אותך ממני במיוחד.
והילדים.אתה מבין הכי טוב בהכל.מתערב ואחר כך נעלם .מי יודע מתי תשכיב אותם שוב?
יש לך מה להגיד על החינוך על הגננת על האוכל שלהם אבל אתה מדבר ונעלם.שקוע עמוק עם החברים העיתון האינטרנט .אוי כמה שאני מקנאה באינטרנט.לו רק הייתי מסך .היית בורח אלי בכל רגע פנוי ומוצא ואותי שם .ניבטת מהמסך ומחכה להתייחסות .
אתה כמעט ולא עושה כלום.
רציתי שתבקש ממני סליחה לא על החשבון שהגשתי לך. אני לא כזו קטנונית .סתם עשתי קצת וינטלציה.
כל הנ"ל הוא קצת "וינטלציה". הסופרת באמת מצפה שהבעל לא יפגע משפך הביקורת הנ"ל.
רציתי שתבקש ממני סליחה שהגעת למקום הזה בעצמך מבלי לשתף אותי במצוקות שלך .מבלי להיות כן עם עצמך ולומר לעצמך גם לי קשה .גם אני מאוכזב.אתה צריך לבקש ממני סליחה על פני הפוקר שלך כשאתה מבין שרק כנות ושמחה מובילות לתיקון הזוגיות הקשה שלנו.
אתה צריך לבקש ממני סליחה שלא נתת בי אמון ביכולת שלי לשוחח איתך ולנסות ביחד לפתור את הבעיות שלנו.
אתה צריך לבקש סליחה מעצמך. רק מעצמך שבמקום לטפל הדחקת עמעמת ופגעת מבלי מישים .
ועל כך אני סולחת לך .
שורות אחרונות אלו הם שיא המלל. הסופרת חשה שהבעל מנותק, הוא לא משתף, מסתובב עם פני פוקר, לא מודה/מודע שקשה לו בכלל. הוא בכלל לא מנסה לעבוד ביחד אתה בכדי לשפר את הנישואין.
יודעת שאתה לא במקום טוב .מוכנה להושיט לך יד .
בוא נטפל ביחד בזוגיות שלנו .
בוא נהיה אמיתיים ונגלה האחד לשני מה הרצונות האמיתיים שלנו .
והעיקר בוא נפנה מקום באישיות שלנו לזוגיות חדשה שיש בה הרבה מקום לצמוח
ובעיקר הרבה מקום לזכות לטעות !!!!!
בסוף בא בקשה לעבוד ביחד על הנישואין.
שלך ,
בת הברית שלך לנישואין .
=======
עד כאן המכתב עם ההערות. אם נסכם את המכתב בקצרה, הסופרת מתארת שלשה שלבים:
א. יש לי המון מחשבות שרצות לי במוח.
ב. אני חלשה ולא מאושרת ואתה (הבעל) אשם.
ג. בוא נעבוד ביחד על הנישואין.
גישה זאת היא גישה רווחת היום בתרפיה ושוב אחלק את זה לשלשה שלבים.
א. אנשים ניגשים למטפל ומתלוננים שהם לא מאושרים. המטפל עוזר לאנשים לחקור ולחפור לבדוק את כל החיים מרגע הולדתם ולפעמים אף לפני עד הרגע הנוכחי.
ב. השיחות הנ"ל אמורים לעזור למטופלים להעלות את כל הביקורות, וההעלבות, והקושיים שהם ספגו שכמובן שהם לא אשמים בכלל. ואפילו אם הם כן אשמים, בכלל לא הגיע להם התגובות המרושעות שקבלו.
ג. אחרי שנזכרים בחוויות אלו, המטפל עוזר לאנשים לסלוח ולשכוח ואז כולם הולכים הביתה מאושרים.
כך לפחות זה אמור לקרות. מה שקורה למעשה הוא שאחרי שהאנשים האלו העלו את כל החוויות השליליות מהעבר, הם מתקשים לסלוח. עוד יותר, לפעמים הם סלחו בעבר וכבר הספיקו לשכוח, והמטפל חופר כל כך עד שהוא מצליח לתת לחוויה הנשכחת עוצמה חדשה וארסית. במקרים רבים מאד מטפל כזה לא רק שהוא לא מועיל אלא הוא מזיק רבות.
ישנם דרכים רבות לטיפול באנשים שסובלים כאב. היהדות למשל דוגלת בשיטה שונה לחלוטין. הנפגע אמור לסלוח, לא לזכור, להרבות במעשים חיוביים, ועל ידי המעשים האלו לרפא תחלואי הנפש.
תוקן על ידי עצכח ב- 21/09/2007 7:07:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 02:27 |
|
| |
בגדול כשמדברים על ריפוי תחלואי הנפש אפשר להצביע על שתי גישות.
א. גישה ראשונה נוקטת שצריך להתרכז בחלקי הנפש שהם עדיין בריאים ולפתח אותם יותר, כך שהחלק הבריא של הנפש מתפשט יותר ויותר, עד שהוא מרפא את החלק החולה.
ב. הגישה השנייה היא, לטפל ישירות בחלק הנפש החולה, ולנסות לרפאות אותו.
הגישה הראשונה היא הגישה היהודית לאורך כל הדורות שקיבל את הבטוי הכי ברור והכי מפורש שלו בליקוטי מוהר"ן תורה רפ"ב אזמרה לאלוקי בעודי. אבל גם לפני וגם אחרי ר' נחמן, הרי כל ספרי המוסר מלאים בזה שאדם הסובל מחסרון כל שהוא צריך להתחזק ביראה ובאהבה ועי"כ לבוא אל תיקון המידה הנצרכת.
הגישה השנייה גורסת שבכדי לתקן מידה כל שהוא צריך לטפל אתו ישירות. וכבר כתב ר' אייזיק שער בהקדמתו לספר חשבון הנפש של ר"מ לאפין, שאחד החידושים הגדולים של ספרו הוא גלוי המקור הנסתר של הקנאה.
והנה אדם שרוצה לשפר עצמו או שרוצה לשפר אחרים חייב לשאול, איזה היא הדרך הישרה שבה צריך להשקיע עיקר כוחותיו בכדי להתגבר על מכשולי היצר האורבים לאדם. וכאשר יבדוק את שתי הגישות לעומק יראה שהעיקר להשתמש בגישה הראשונה ולהתרחק כמה שאפשר מהגישה השנייה. וזה משום החסרונות העצומים שיש בגישה השנייה. ואסדרם אחת לאחת.
א. כשאדם הולך למטפל ומתרכזים בחסרונות הרי הוא צריך לחשוף המקומות הכי נסתרים והכי אישיים שלו. ועצם חשיפה זו חסרון היא. לכל אדם יש רשות היחיד שרק למתי מספר יש את הזכות ליכנס. כשאדם אינו שומר על הרשות היחיד שלו כראוי, הוא מאבד משהו מן הזהות שלו. באיזה זכות פולש מטפל זר, לתחום כל כך אישי?
ב. ברגע שאדם חושף את עולמו הפרטי, הרי שלמטפל יש כח עצום (Knowledge is power). לא כל מטפל מסוגל להשתמש בכוח הזה נכון. מכיר אני אשה אחת מטפלת שהפסיקה לעבוד בתחום דוקא בגלל שהיא לא הרגישה בנוח עם הכוח שהמטופל העניק לה. יש מקרים שהמטפלים השתלטו לגמרי על המטופל עד שהוא לא היה מסוגל לסרב להם. יש מקרים מוקצנים יותר שהמטופל שימש כלי לתסכולים או לתיאוריות המפוקפקות של המטפל והתוצאות ההרסניות השפיעו על המטופל עצמו ועל כל המעגל המשפחתי.
ג. כשמתרכזים בשלילי, לא ימלט שלפעמים פצעים שכבר הגלידו ונתרפאו נפתחים שוב. נמצא שהמטפל מזיק יותר ממה שהוא מרפא.
מאידך כשבונים על החיובי, תפקידו של המטפל הוא לא יותר מלמצוא את הדרך שבו האדם יכול להשתמש בכוחות שלו. אין את הבעיה של החדירה לפרטיות ולפיכך אין גם אפשרות למטפל לנצל את המעמד שלו. ומה עוד כשמתרכזים בחיובי הרי שאפשר לגלות דברים יפים שהמטופל עצמו לא היה מודע להם, ועי"כ לתת לו חיזוק נוסף ולבנות את האדם בצורה חיובית.
במסורת היהודית אין כמעט מקור לטיפול בגישה השנייה. למשל, אדם שדואג לפרנסה שלו, מייעצים אותו להרבות בתפילה. היינו שמנסים לקחת משהו שהוא טוב בו (התפילה) ולהמשיך את הכוח הזה גם אל המקום שבו הוא חלש (הביטחון). עד כמה שידוע לי לא נמצא מקור שממליץ לאדם שמרגיש חולשה בבטחון שיבדוק איזה בעיות היו לו בעבר ששוללות ממנו את היכולת להאמין. (יש ספרים שמייעצים לאדם היאך אפשר להאמין ולבטוח, החובת הלבבות למשל, אבל גם החובת הלבבות לא מייעץ לאדם לחשוב על העבר שלו בכדי לפתור את ההווה.)
חייבים לומר, שגם המטפל הכי מוכשר בעולם לפעמים אין לו ברירה אלא להשתמש בגישה השנייה בכדי לפתור בעיה. פעמים קורה שהבעיה כל כך עמוקה וכל כך מפריעה שאין מנוס מלטפל בבעיה ישירות.
מה שקורה בימינו הוא שנפתחו כל מיני קורסים של "יועצים" ו"יועצות" למיניהם. אחרי עשרים וחמשה שבועות של לימוד פעמיים בשבוע בערבים, מקבלים אנשים אלו תואר כל שהוא וכבר מוסמכים לטפל בבעיות עמוקות ומורכבות מאין כמוהן. אם היו מלמדים לאנשים אלו את הגישה הראשונה גרידא, אז ניחא. אדרבה שיעזרו לאנשים למצוא את החיובי. מה שקורה בפועל שיועצים אלו ברובם, מטפלים בבעיות בגישה השנייה. נמצא שיש אנשים עם כוח עצום שהם כלל לא ראויים עליו. התוצאות בשטח מפורסמות. יש אין ספור סיפורי זוועה על "יועצים" ו"יועצות" שהרסו וקלקלו והחריבו.
המטפלים עצמם הם לא אשמים היחידים. צריך להבין למה כל כך הרבה אנשים מרגישים בנוח לחשוף בפני אדם זר את המקומות הכי מקודשים שלהם. לאו עכברא גנב אלא חורא גנב. נדמה לי שדורינו שמשופע בכל כך הרבה נוחיות ומותרות הוא כבר לא דור חזק נפשית. האישיות של האנשים לא נבנתה כראוי. חיים קשים מחשלים. ובימינו שרוב אנשים גדלים בצורה שעד גילאי עשרים לא ידעו מחסור או קושי כל שהוא, הרי שהם כבר לא יכולים להתמודד עם החיים כראוי. יהיה איך שיהיה, ההערכה העצמית והחברתית שבו זוכים ה"מטפלים" על "עבודתם" הוא מקומם ביותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 07:34 |
|
| |
[צ'אוטנג,
יש לי הרבה מה לומר, אבל אסתפק בהערה על כמה נקודות.
כתבת - "כשאדם הולך למטפל ומתרכזים בחסרונות הרי הוא צריך לחשוף המקומות הכי נסתרים והכי אישיים שלו. ועצם חשיפה זו חסרון היא. לכל אדם יש רשות היחיד שרק למתי מספר יש את הזכות ליכנס. כשאדם אינו שומר על הרשות היחיד שלו כראוי, הוא מאבד משהו מן הזהות שלו. באיזה זכות פולש מטפל זר, לתחום כל כך אישי?"
אני חושבת שלמרות שיש לכאורה הגיון גדול במה שאתה אומר יש בדברים פגם חמור מאוד ברמת הבנת המציאות והעולם. לפעמים, כשאדם "צריך" לחשוף את המקומות הכי נסתרים והכי אישיים שלו, ודוקא בפני "זר" או מישהו שהוא בעל תפקיד "רשמי" (וגם אם חשוב מאוד שהאדם הזה יעבור הכשרה ראויה, לצורך הנקודה הזו שלי זה בכלל לא משנה אם הוא למד חודשיים או 23 שנה, העיקר שיש תעודה על הקיר והמטופל רואה אותה, לפחות ברמה המטאפורית), הוא מצליח לעבור תהליך שלא היה מצליח לעבור עם חבר/ה, אמא/אבא, בת/בן זוג וכו'. לפעמים, רק מול האדם הנייטרלי, האובייקטיבי, שאין לו מעורבות בחיים, שאן שום בעיה לפגוע בו, להיות לידו חלש, טיפש, גועלי, מבולבל וכו' אפשר לעבור תהליך של ריפוי עצמי. נכון, זה כרוך בחשיפה, ובהכנסת אדם אחר אל תחום הפרט. לא תמיד זה קל, אבל גם לרופא אני מראה חלקים בגופי שאינם חשופים לקהל הרחב. זה עניין של בחירה של האדם עצמו, ומטפלים טובים (כמו רופאים טובים! ולצערי לא כולם כאלה בין אלה ובין אלה...) אינם דוחפים את הדלת בכוח כדי להכנס אלא דופקים עליה בעדינות ומבקשים רשות. לטעמי, מטפלים טובים גם גורמים לאדם להבין שלא הם ריפאו אותו, אלא הוא מרפא את עצמו, ובמובן מסוים זה בדיוק מה שהשיטה הראשונה שלך מדברת עליו.
אני מכירה אנשים שאומרים - "שטויות כל המטפלים האלה. אני יכולה לדבר עם עצמי ולפתור הכל לבד. בשביל מה אני צריכה את זה?" ובכן, איך לומר זאת בעדינות, דוקא אנשים אלה, בד"כ לא ממש פותרים הכל לבד, וכשיהיה להם קושי אמיתי וכאב גדול הם יניחו לגאוה (שלא צריך תעודה על הקיר בשביל להבין שהיא גם טפשות, במקרה הזה, ואולי גם פחד גדול מלהיות חלשה) למנוע מהם לקבל עזרה אמיתית וטובה (אגב, הטיעון הזה מזכיר לי מאוד את הטיעון - "בשביל מה צריך את יו"כ? אני עושה חשבון נפש כל יום!" נו באמת...).
ועוד משהו -
מול אינספור סיפורי הזוועה שלך על מטפלים ויועצים שהרסו והחריבו, יש גם אינספור על כאלה שהצילו חיים ממש. אם תרצה, אוכל לספר לך כמה כאלה, המוכרים לי אישית.
אני תוהה אם חשבת, אולי ההרס והחורבן שאתה מזכיר קשורים באדם הספציפי (המטפל או המטופל)? אולי כי בכל מקצוע יש מי שמתאים לו ומי שלא? אולי כי לפעמים המצב באמת כ"כ חמור שפשוט אי אפשר כבר להועיל (כמו במחלה גופנית-סופנית, ח"ו)?
ולגבי השוואת הדורות -
פעם לא טיפלו. האם זה אומר שפעם לא היו בעיות? הרשה לי לפקפק ולהניח דוקא את ההיפך. אני לא חושבת שהדור של סבתא שלי היה בריא יותר בנפשו מהדור של היום, או לחילופין - הצליח לגדל ילדים בריאים יותר בנפשם. דומני, שה"חוזק הנפשי" שאתה מדבר עליו מורכב בעיקר מרסיסים של לא לבכות/לא להראות חולשה/לא לחשוף רגשות וכו'. אני לא בטוחה בכלל שזה מעיד על בריאות נפשית או אפילו על חוזק (אלא אם אתה מזהה חוזק עם אטימות רגשית וסוג של אוטיזם).]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 08:59 |
|
| |
| ווטו1 כתב: |  | צ'וטנג,
...
"דאגה בלב איש ישיחנה" גם כתוב ביהדות ואדרבה פתיחת רה"י לזולת היא מאפיין חיובי של דורנו שמלבד השיח עם מי [שאפשר] שאינו נגוע כמונו במבט על נגעינו [השווה: "אין אדם רואה נגעי עצמו"] עצם אי טאטוא מגרעותינו מתחת לשטיח וניתוחן, כבר מקדם לפיתרון [השווה: "שאלת חכם חצי תשובה"] ומעניק את הביטחון העצמי שאין עצמיותנו תלויה בהחבאת מגרעה זו או אחרת.
אתה צודק על הסיכון בחשיפה למטפלים בורים ו/או מניפולטיביים [ועי' בהודעת אמשלום] אך "אם אין סיכון אין סיכוי".
כל זה לא בא לשלול בכל מקרה את ה"גישה הראשונה" אותה אתה משבח ומיחס ליהדות [בגין מוהר"ן לעומת "חשבון הנפש" שנדמה שגילו כי מקורו אצל בנג'מין פרנקלין]. ברור שבשביל פצע קטן שמגליד מאליו ע"י הסחה חבל לעשות ניתוח מסובך, כואב ויקר. כן במטופלים שאינם רוצים ו/או מסוגלים להתמודד עם מגרעותיהם, חבל לגשת לעומק וכל מה שיכול להועיל להם קצת לדכך את כאבם זו ה"גישה הראשונה" שהיא כאקמול וכדומה.
... |
|
אם למקרא או אם למסורת?
בפסוק במשלי כתוב "דאגה בלב-איש יַשׁחנה, ודבר טוב ישמחנה."
דומני כי כבר רש"י מביא את שני הפירושים:
הראשון: ישחנה - יבטל אותה מדעתו, ישיח אותה מדעתו ולא יחשוב עליה.
השני: ישיחנה לחברו.
משום-מה, דבקה בציבור דוקא הפרשנות השניה של רש"י, ולא זו שהכתיב לפיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 11:48 |
|
| |
יסיח
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 12:24 |
|
| |
[וכ"ז מסיח/משיח מנושא האשכול]
סביר שנוקטים את פירוש ההסחה ע"י שיח כי כן נקוט בגמ' פ' חלק.
|
|
|
|
|