בית פורומים עצור כאן חושבים

בין ימינו למה שהיה (למחמיר ולמיקל).

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/10/2007 18:05 לינק ישיר 

הנושא עצמו -  הוא החשוב.

מבקש מאוד לידע ולהבין, איך הפכנו משומרי הלכה, למחפשי חומרות. איך קרה שמידת החומרה אותה אנחנו מקבלים עצמנו מהווה את הסימן הכי בדוק למידת 'יראת השמים' שלנו.
ממש אמור לי מהן חומרותיך - ואומר לך מי אתה.

איך התגלגלו הדברים לידי כך שאדים של עוף שיחממו מוצר עם חלבונים שעשוי להיות מחלב - יאסרו באופן גורף ומוסכם על כל פלגי היהדות התורנית.
מישהו יכול לספור כמה  שלבים של דרבנן יש בתהליך הזה?
איך הפכה הפשטות של 'ספק דרבנן -לקולא'  ל'המחמיר - תבוא עליו ברכה'.

ועל כולכם - תבוא ברכה. אכי"ר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:13 לינק ישיר 

דייויד,
יש להבחין בין השאלה אודות הנטייה לחומרות לבין השאלה מדוע זה המדד לכמה דתי אתה.
כוונתי לומר שהמדד הזה הוא אכן רלוונטי. כמה שאתה יותר מודאג מכך שאינך יוצא ידי חובה או עובר עבירה, זהו בהחלט מדד לכך שזה חשוב לך. האם מי שמודאג מענייני רפואה ולכן מקפיד על כל בדל שמועה שהוא שומע והמלצה מכל גורפם ומכל מקום לא תאמר לגביו שבריאותו חשובה לו?
אמנם לגבי השאלה הראשונה התשובה אינה בהכרח תלויה בזו. שכן ניתן לומר שאמנם זה מעיד על היותו איש שהבריאות חשובה לו, אבל הדרך הזו לא באמת תשפר את בריאותו שכן היא גורמת לו לעשות דברים שאינם נחוצים. הוא הדין בהלכה, שגם שם אפשר אולי לומר שאם ההלכה עצמה אומרת שניתן ללכת לקולא בספק דרבנן אז אין טעם להחמיר, ולכן המחמיר אינו באמת משפר את מצבו הרוחני. טענה אחרת: החומרות הללו אכן מקדמות את יראת השמים אבל יש להן מחירים אחרים שבגללם בכל זאת לא שווה לעשות זאת (והוא הדין לגבי הבריאות, שאולי המעשים הללו יקדמו את הבריאות שלו, אבל המחירים האחרים שהוא משלם בגלל ההתנהגות הזו לא שווים את זה).
לכן השאלה לגבי הנטייה להחמרה עדיין בעינה עומדת, אבל היא לא קשורה לטענה הנכונה כשלעצמה שהחמרה אכן מעידה על יראת שמים.

תוקן על ידי mdabraham ב- 25/10/2007 19:22:46

תוקן על ידי mdabraham ב- 25/10/2007 19:33:12

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2007 10:49 לינק ישיר 

נישט,
מדוע אתה תמיד מניח שכל מה שכתוב בבג"ץ הוא הלמ"מ? אז מה אם בג"ץ כתב כך וכל, או פסק בתקדימיו המלומדים כך וכך? מה בדיוק זה מוכיח, פרט לחוצפה ולאימפריאליזם הידוע שלו?
אני טוען שאם הרבנות אכן רואה את היתר המכירה כמשהו שאינו כשר (לפחות אם זה ממש אסור באכילה, מעבר לשאלה אם היה מותר למכור ו/או לעבוד בשדה ולסחור אחרי המכירה), אזי מתוקף סמכותה לדאוג לאי הונאה בכשרות, זכותה וחובתה לא לתת הכשר לירקות ופירות כאלה.
רק אם בג"ץ רואה פגם מוכח בעליל בהחלטה ההלכתית (לא שאני מבין כיצד הוא יכול להרשות לעצמו להתערב בשיקול הלכתי), או בפרוצדורה של קבלת ההחלטה, הוא יכול להתערב.

אבל לבג"ץ מותר הכל, ואותם אתה לעולם לא תבקר. רק הרבנות (שאני לא אוהב אותה, או חושב שקיומה דרוש, יותר ממך) מצויה אצלך תמיד תחת זכוכית מגדלת. אני רואה כאן חוסר איזון וחוסר יושר אינטלקטואלי.
יש מספיק מה לבקר את הרבנות על הרבה דברים אחרים, לא צריך להפוך הכל לשטויות חסרות בסיס, טיפשיות ולא חוקיות. אגב, דווקא אנחנו, כמי שמצוי במקורות ונאמן להלכה, בהחלט כן יכולים לבקר את הרבנות על תוכן החלטותיה, מה שבהחלט אינו מסור לבג"ץ כמוסד.
כעת צריך לחשוב שוב מי חרג כאן מסמכויותיו החוקיות: הרבנות או בג"ץ?
הבעיה היא שבמדינה שלנו אין מי שיש לו לגיטימציה לבקר את בג"ץ (פרט לחרדים, ולכמה פרופסורים בעלי מעמד אקדמי).

ולגבי המדדים ליראת שמים, הלוא הוא אשר אמרתי. שההחמרה היא בהחלט מדד נכון. לא כתבתי שזהו מדד בלעדי, ודוק היטב בדבריי שם.

תוקן על ידי mdabraham ב- 26/10/2007 10:51:04

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 18:27 לינק ישיר 

ירושלמי, תרומות, סוף פרק ה, ה"ג; חגיגה ספ"א; סוטה פ"ח ה"ב, "אמר רבי לעזר: כשם שאסור לטהר את הטמא כך אסור לטמא את הטהור."
וכ' הבית יוסף, יורה דעה, סימן קטו, אות ג ד"ה וה"ר פרץ, בשם הגהות מיימוניות (דפוס קושטנטינא הרס"ט על הרמב"ם, תשובות מיימוניות ס' טו) : "דאמרינן בירושלמי כשם שאסור להתיר את האסור, כך אסור לאסור את המותר עכ"ל".
וע"ע ירושלמי, עבודה זרה, פ"ב ה"ט, "לא ביש לי דאמרת על טהור טמא, אלא סופך לומר על טמא טהור",
ובשו"ת בית יוסף, דיני כתובות ס' ג, ד"ה כתב ת"ל, העתיק "לא באיש לי על דאמרת על מותר אסור וכו" (ציון ירושלים, שם).
ע"ע בספר מעשה הגאונים (לרב נתן המכירי, בן זמנו של רש"י מהד' אפשטיין, ברלין תר"ע, ס" ז,עמ' 5): "ולדעתי כשם שאסור להתיר את האסור, כך אסור לאסור את המותר, שהתורה חסה על ממונם של ישראל " (הובא : " תא שמע, מנהג אשכנז הקדמון, עמ' 81).
וע"ע בוידוי הגדול המיוחס לרבנו ניסים (תפילת יו"כ קטן) : "... את אשר התרת אסרתי ..."

ומעשה רב:
לפני יותר מארבעים שנה נזדמנתי, עודני נער, לביתו של הגרש"ז אויערבאך זצ"ל בענין הלכתי. במהלך השיחה היטה הרב את הדברים לדין מכשירים חשמליים בשבת ושאלני: מה לענות לשואלים על שימוש במכשירים חשמליים מסויימים בשבת. מצד אחד, לדעתו, אין שום איסור להשתמש בהם, אולם מאידך, ציבור שאיננו בקי בשילוב של אלקטרוניקה ודקדוקי הלכה, לא יבין את ההבדל בין מכשירים מותרים למכשירים אסורים, ועלולה לצאת תקלה ח"ו .
על שאלתי, מדוע לא לאסור משום כך את השימוש במכשירים הללו, ענה הרב שפתרון כזה מנוגד, להלכה. שהרי "כשם שאין רשות להתיר את האסור כך אין רשות לאסור את המותר", ובדורנו אין לנו את הסמכות לגזור גזירות חדשות.

פירוט נוסף (כולל פתרונות לשאלתו של הגרש"ז), ראו במאמרי על דרכו של הגרש"ז ברפואה ופיקוח נפש, ספר אסיא ט.
או בקישור:
http://www.medethics.org.il/articles/ASSIA/ASSIA9/R0091195.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 19:35 לינק ישיר 

ד"ר הלפרין,
השאלה היא כמובן מהו אסור ומהו מותר. האם כשיש דעה בראשונים שבד"כ אינה נפסקת (ע"ע 'סוגיין דעלמא', בהקשר של טועה בדבר משנה ובשיקול הדעת) זה נחשב כמותר, או שמא יש מקום להחמיר כמותה בכל זאת (כשיטת הבריסקערס)?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 19:50 לינק ישיר 

<על שאלתי, מדוע לא לאסור משום כך את השימוש במכשירים הללו, ענה הרב שפתרון כזה מנוגד, להלכה. שהרי "כשם שאין רשות להתיר את האסור כך אין רשות לאסור את המותר", ובדורנו אין לנו את הסמכות לגזור גזירות חדשות>

גדולי דורינו חולקים על הגרש"ז אויערבך בעניין הסמכות?

תוקן על ידי mzohar ב- 27/10/2007 20:03:29

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 20:05 לינק ישיר 

מיכי,

כדאי לצטט פסיקה נפלאה של הגרש"ז אויערבאך זצ"ל (מעדני ארץ, שביעית, קנט, ב, סוף טור שני):

"
וחושבני

שהבא לשאול משני חכמים

ואחד אוסר ואחד מתיר,

כיוון דכללא הוא דבשל סופרים הלך אחרי המקל כמו"ש בגמ' ע"ז דף ז' ע"א,

מסתבר שאף אם האוסר עומד וצווח ככרוכיא על המתיר שהוא טועה,

מ"מ אם המתיר הוא חכם שהגיע להוראה,

נראה

שאם לאחר גמר הויכוח בין האוסר והמתיר, יחזור שוב השואל וישאל אותם איך עלי להתנהג,

מסתבר שגם האוסר צריך לומר לו האי כללא שבדרבנן הלך אחר המיקל"

עוד על מתי מותרת הנהגת החמרה כמי שאין הלכה כמותו -- ידועים כללי ההנהגה שהביא רמח"ל במסילת ישרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 20:07 לינק ישיר 

זוהר,

עיין נא במאמרי המקושר, ותמצא נחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 20:30 לינק ישיר 

כתב הפמ"ג או"ח תרנ"ו (והביא דבריו בבה"ל שם) כי בכלל הידור מצוה עד שליש הידור לצאת ידי שיטות פוסקים נוספות, גם אם להלכה האתרוג שבידיו כשר (ואם כן יש להוסיף עד שליש לצאת ידי פמ"ג זה). אלא זאולי יש לחלק בין מצוות, שבהן יש דין ואנוהו, לאיסורין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 21:52 לינק ישיר 

הרב הלפרין,

קראתי את המאמר (קונטרס) ורוויתי [כרגיל] רוב נחת!

<עיין נא במאמרי המקושר, ותמצא נחת.>

נסתפקתי האם זו תשובה בסגנון 'סייג לחכמה' או 'הסתר דבר', מ"מ אני מקווה שהבנתי את דברי מרא דאתרא.

יש"כ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2007 22:40 לינק ישיר 

כתוספת ליצחק יונתן,
היה פעם אשכול שפתחתי על ההידור באגד של ד' מינים ובשריפת חמץ, והצעתי שבשני המקרים ההידור הוא הלכתי ולא צורני-אסתטי, כלומר שמהות ההידור שם היא לצאת גם ידי שיטת ר' יהודה.

כמובן שפסיקת הגרש"ז אינה סותרת את הטענה הזו (שיש הידור לצאת יד"ח דעות שלא נפסקו). השאלה היא מה מוטל על הפוסק לומר לשואל, ולא כיצד לנהוג.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2007 03:58 לינק ישיר 

מיכי

<"מדוע אתה תמיד מניח שכל מה שכתוב בבג"ץ הוא הלמ"מ? אז מה אם בג"ץ כתב כך וכל, או פסק בתקדימיו המלומדים כך וכך? מה בדיוק זה מוכיח, פרט לחוצפה ולאימפריאליזם הידוע שלו">

ידידי,

היכן ראית  אותי טוען אחרת?

לא עסקתי ביושרו של הבג"ץ, אלא בצביעותם ובטמטומם של הרבנים הממשלתיים.

רבנים אלו אינת מתמנים לתפקיד "רבני", אלא לתפקיד ממשלתי,המבטיח פרנסה ופנסיה, הם גם יודעים שהם עומדים להבחר לתפקיד מוגדר, שאינו בפיקוח הרב אלישיב או הרב שטיינמן, אלא בפיקוח הבג"ץ,  ובאם הם ינסו וצאת מחוץ למסגרת של התפקיד יגידו להם לאן לחזור.

כך לדוגמה את הפרשה האחרונה. אני יודע שאין הלכה בשו"ע הקובעת סדרי מנהל, וככזו הם התנהגו לפי דין התורה, אלא מאי? הם פקידי ממלשה, ופקיד ממשלה כפוף לנוהלים שונים, שעבירה עליהםתבטל את החלטתם בעת ערעור.

לא היה צריך להיות גאון כדי לדעת שיהיה ערעור, ולא רק מרבני צוהר, אלא גו ובפרט מאנשים שלהם אינטרסים כספיים עצומים התלויים בהיתר המכירה, כמו מגדלים ומשווקים.

והם התנגו בשחצנות הגובלת בטמטום: הם ערכו משאל טלפוני, לא רישומים של דיונים שהם.

מה הם חשבו? שאיש לא יבחין בזה?

אני ללא השכלה משפטית  הבנתי הבנתי מלשון החוק, שלרבנות הראשית ולרבנות המקומית ישנם סמכויות מקבילות להענקת תעודות כשרות,  ואם תאמר שיש ביניהם מי שהוא בעל סמכות גבוהה יותר כי אז עליך לומר שהיא הרבנות הראשית, שהיא כשמה "רבנות ראשית" והיא הערכאה  שאפשר לערער לפניה על הרבנת המקומית, ומה טוענים טפשים אלה? אין לנו סמכות והרב המקומי מעלינו?

<"אני טוען שאם הרבנות אכן רואה את היתר המכירה כמשהו שאינו כשר (לפחות אם זה ממש אסור באכילה, מעבר לשאלה אם היה מותר למכור ו/או לעבוד בשדה ולסחור אחרי המכירה), אזי מתוקף סמכותה לדאוג לאי הונאה בכשרות, זכותה וחובתה לא לתת הכשר לירקות ופירות כאלה">

נכון, אלא שרבנות שלא היתה בדרגת קדושה ודתיות קטנה מזו של הליצנים הנוכחים, אישרה את ההיתר מכירה, ומה קרה?

אף אם תאמר שהיה שיניוי בתנאים, סדרי מינהל מתוקנים דורשים לשבת ולדון בדבר, ולא משאלים טלפוניים בין הרבנים.

בהודעתי הארוכה הבאתי את הדעה שהבג"ץ יכול לבחון את הפסק מבחינה ענינית הלכתית, ובאם הוא רואה פגם מוכח בעליל בהחלטה ההלכתית, הוא יכול לבטל אותה,  אך הוא העדיף לבחון התהליך המנהלי ולפסול אותו,  

לבג"ץ מותר הכל לא מפני שהוא צודק אלא כי הוא הבעל הבית, שניתנה לו סמכות החוקית לעשות את אשר הוא רוצה, אם יש לך התנגדות לסמכות זו, תארגן מפלגה שתשלוט במדינה ותבטל את הבג"צ.

שאלת:

כעת צריך לחשוב שוב מי חרג כאן מסמכויותיו החוקיות: הרבנות או בג"ץ?

התשובה היא פשוטה: הבג"ץ.הוא שחרג מסמכותו, ודרש מהרבנות  להנהג ב"מנהל ציבורי תקין".

ולסיום:

השופט רובינשטיין אמר בפסק דינו:

"הצטרפו אל הרב ספקטור בהיתר גם מראשי הרבנים של הציבור הספרדי בארץ ישראל, ובהם הראשון לציון הרב יעקב שמואל אלישר, בעל ישא ברכה, והראשון לציון הרב רפאל פניג'ל, ובחו"ל גם הנצי"ב – הרב נפתלי צבי יהודה ברלין, ראש ישיבת וולוז'ין, וכן הרב יוסף דב סולוביצ'יק מבריסק. מנגד חלקו עליהם בארץ הרב יהושע לייב דיסקין, רבה של בריסק לשעבר שעלה ארצה, והרב שמואל סלנט, רבה של ירושלים"?"

הוא כנראה טעה. ראו הרב זווין לאור ההלכה עמוד קיז.

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2007 17:25 לינק ישיר 

שהרי כייצד יתכן שאני לבוש שחורים שילידי לומדים מגיל קטן לסנוט במזרוחניקים אשתמש בהיתר שהופץ על ידי רבם של מזרחים? כך אומר לעצמו רב עיר חרדי. הרי גם ככה מעצם היותי נושא משרה בשלטון הציונים אני חשוד על מזרוחניקיות, כייצד ימצאו בנותי שידוך ראוי לשמו, אם לא אראה שאני נאבק בהם.

לאחר שסחתי עם גיסי בסוגיה (המכהן כראש כולל חרדי) הוא למד את הוסגיה לעומק והגיע למסקנה שמותר, שאל את רבו מדוע אם כן אוסרים זאת.
ותשובה רבו הייתה בגלל שבית המשפט העליון אישר לרבין לתת את הקרקעות למרות שהוא מכר אותן לגוי. סימן שכל ההיתר הוא הערמה לא תקפה, שכך אמר בג"ץ שברור שהמכירה אינה מכירה באמת.
ועל זה אני שואל כייצד עושים עירוב במקום שיש שגרירות,  כייצד סומכים על הערמה שהמדינה יכולה לפנות אותם אם היא תרצה זה הרי יגרור מלחנה, ועוד יותר קיצוני זה פינוי של מקומות דת כמו המנזרים בירושלים (כל פעם שהייתי פוסע ליד עמק המלציבה בשבת הייתי מהרהר מחדש בהערמה קיצונית זו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2007 20:50 לינק ישיר 

פינת לימוד הזכות.
הטענה שלהם התבססה על טענת בג"ץ, שהמכר לא באמת מכר, בג"ץ לא טען  שלריבון יש סמכות להפקיע רכוש מבעלים, ולכן המדינה יכולה לעשות זאת.

לא ראיתי שום דבר בפנים אבל זוהי טענת בג"ץ לדבריהם.

בכל מקרה דברתי עם חבר שלי עורך דין, והוא טען שלהערכתו גם מכירת חמץ אם יתעורר דין ודברים ותגיע לבית משפט הוא לא יתייחס למכר בצורה רצינית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין ימינו למה שהיה (למחמיר ולמיקל).
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.