בית פורומים עצור כאן חושבים

אנחנו יכולים לסמוך שהגאונים יודעים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/1/2008 23:34 לינק ישיר 

ירוחם, אם כוונתך כדברי לייבוביץ שמשיח בהווה הוא תמיד משיח שקר אזי דבריך מובנים אם כי הם ודאי לא האמונה המסורתית המקובלת.
אם כוונתך כי מכיוון שמשיח לא הגיע לדעתינו אזי מי שמאמין שמשיח הגיע לא מאמין בביאת המשיח האמיתי, עולה שאלה מעניינת מה יקרה אם יגיע משיח ותהיה מחלוקת אם הוא משיח אמת או שקר, האם כל צד יחשב ככופר בעיני משנהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2008 23:55 לינק ישיר 

סנשו
אני לא חושב כמו ליבוביץ.  איתו אני מקיים -התרחק מן הכעור ומין הדומה ומין הדומה דומה לו.

האמונה בביאת השיח היא האמונה של העם, שלא אבדה תקותו לגאולה.
 כבר דיברנו על זה, אני מאמין כדברי רבי הלל בסנהדרין, כי "אין משיח לישראל כי כבר אכלהו בימי חיזקיהו המלך"
עם ישראל אכל ויאכל תמיד, את האדם שיבא להושיעו כלומר את המשיח.
סגור את העיינים לרגע ותדמיין שמחר בבוקר יבא המשיח, -לפי הרמב"ם הכל בדרך הטבע- אתה מסוגל לדמיין את זה, שהחסידים כ ו ל ם, כל החסידיות, הליטאים על כל פלגיהם, הספרדים והתימנים, המזרחיסטים ממרכז ומהר המור וכוכ וכו? יקבלו אותו כמשיח? זה נראה לך אפשרות  הגיונית בדרך הטבע?

ראה איך אכלו את ליבו של משה רבנו, המשיח של גאולת מצריים. איך מיררו את חייו, גם במצריים ובעיקר במדבר.
אנחנו צריכים להאמין שתבא הגאולה, זה ריאלי. אבל שיבא המשיח ששוב יאכלו אותו חי?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 00:02 לינק ישיר 

לא הבנתי מה זה עונה לשאלתי בעקבות הודעתך הקודמת.
כתבת שהלל האמין שכבר בא משיח ולכן כפר בביאת המשיח שיבוא.
האם כוונתך שהאמונה שיבוא המשיח היא אמונה בתקופה של גאולה ולא באיש שהוא המשיח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 04:53 לינק ישיר 

[לידידנו נישטאיך יש בעיות בשליחת הודעות וע"כ ביקש להודיע בשליחותו את שדלהלן.]

מיכי

<"אני אומר לגבי המובאות כאן את מה שאמרתי גם קודם לכן. את הטעות יכול לקבוע רק גורם הלכתי. אם בי"ד הורו ששקעה החמה, ואח"כ היא מתגלה שוב, אזי אותו בי"ד עצמו, או מוסד הלכתי אחר, יורה לציבור שהוראתו הקודמת בטלה. אבל אם הם עומדים בשלהם, אזי מבחינה הלכתית זוהי שבת">

"הורו בית דין שיצא השבת, לפי שנתכסית החמה, ודימו ששקעה חמה, ואחר כך זרחה, אין זו הוראה אלא טעות, וכל שעשה מלאכה חייב, אבל בית דין פטורין".

למה לא ראית בדבריו, שהיה פסק דין שהשמש זרחה? לפי ההגיון שלך, השמש תהיה שקועה עד שיהיה פסק דין שאין הדבר כך, לדבריך הוא  מפני שהוא דבר כה פשוט שמיותר  להזכירו.

אם נראה לך  שדעת הרמב"ם היא שהם היו חייבים לנהוג כהוראת ב"ד, אפילו אם ידעו שעדיין יום?

ומה תאמר על המובאה הבאה:

"כגון דידע דאסור, וקא טעי במצוה לשמוע דברי חכמים'". (הוריות דף ב עמוד ב).

"וקא טעה במצוה לשמוע דברי חכמים - אפי' למיעבד איסורא".(רש"י).

לשמוע לדברי חכמים - אפי' למיעבד איסורא הוא טעות.

<"שכבר הערתי, הדבר נכון לכל מערכת משפטית. גם במערכת משפטית רגילה מי שמכריע בשאלות העובדתיות הוא ביה"מ ולא אף אחד אחר">

בית משפט יכריע בשאלות עובדתיות, רק כאשר העבודות ישפיעו על הוצאת החוק, לא תמצא בית משפט שיחליט  החלטות עובדתיות ללא השלכות משפטיות.

בטח תטען שגם למספר השיניים יש השלכות משפטיות, למשל, שאדם שהזמין שיניים תותבות יטען שהטכנאי לא סיפק את שהזמין, מפני שהוא סיפק מערכת "גויית" של 31 שיניים.

<"לכן אם בי"ד הגדול (לא הרב קנייבסקי) יקבע הלכה שיש לכל יהודי 31 שיניים, אזי כל עוד הם לא בטלו את פסקם, הם או מוסד הלכתי מוכר אחר (כגון אסיפה משמעותית של גדולי ישראל, כפי שהיה כשהדיחו את ר"ג מנשיאותו), הפסק בעינו עומד">

אם מקור דבריך אינו הרמב"ם.

"והמצוה הקע"ד היא שצונו לשמוע לבית דין הגדול ולעשות כל מה שיצוו בו מאיסור והיתר. ואין הבדל בזה בין הדבר שיסברוהו או הדבר שיוציאוהו בהקש מן ההקשים שהתורה נדרשת בהן או הדבר שיסכימו עליו שהוא סוד התורה או לפי ענין מן הענינים שיהיה דעתם שהוא ישר ושבו חזוק לתורה. הכל אנו חייבים לשמוע אותו ולעשותו ולעמוד על פיהם לא נעבור ממנו. והוא אמרו יתעלה (ר"פ שופטי') על פי התורה אשר יורוך. ולשון ספרי ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה זו מצות עשה. וכבר התבארו משפטי מצוה זו בסוף סנהדרין". (ספר המצוות לרמב"ם )

ולא  הרמב"ן (השגות לספר המצוות שורש א ד"ה ומפורש אמרו).

"... אבל הדבר הברור המנוקה מכל שבוש הוא שנודיע שאין הלאו הזה לא תסור אלא במה שאמרו בפירושי התורה כגון הדברים הנדרשים בתורה בגזרה שוה או בבנין אב ושאר שלש עשרה מדות שהתורה נדרשת בהן או במשמעות לשון הכתוב עצמו וכן במה שקבלו הלכה למשה מסיני תורה שבעל פה".

ולא  החינוך (מצוה תצו):

"שלא להמרות על פי בית דין הגדול שיעמדו לישראל ... ועובר על זה ופורץ גדר בדבר אחד מכל מה שלמדונו רבותינו בפירוש התורה כגון באחת משלש עשרה מדות או בדבר שהוא אסור מהלכה למשה מסיני וכענין שכתבנו בסמוך".

אז מיהו?

אם יש לשמוע לבית דין הגדול ולעשות כל מה שיצוו בו מאיסור והיתר.

ואם יש לשמוע לבית דין הגדול במה שאמרו בפירושי התורה

ואם יש לשמוע להם כל מה שלמדונו בפירוש התורה.

אין חובה לשמוע להם בדברים שבהם אינם חכמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 10:16 לינק ישיר 

כמה מהכותבים דברו כאן על 'היהדות אומרת' או 'היהדות כותבת'.
אם רצונכם בהמחשה, הרי באה הודעתו של בעל בעמו על 
שידוע מה שאמר הגר"ח מבריסק שנעבעך אפיקורעס איז אויך א אפיקורעס.
קודם כל אומרים בשם החזון איש שכל 'ידוע' הוא שקר!
אך במקרה זה מעיד על כך בידוע הגר"א וואסערמאן.
וכבר נבנו על משפט זה תילי תילים של פלפולים וכל הלכות.
ראה למשל בספריו של הגאון האדיר רמ"מ שלזינגר.
מעודי אני תמה ומשתומם, האם זה דרכה של  'יהדות'?
לבנות פסקי הלכה מכריעים ויסודיים ביותר
על אמירות כנף שנאמרו או שלא נאמרו, בהקשר כזה או אחר.
אילו התכוון הגר"ח לפסוק הלכה בעניין קשה זה,
היה כותב תשובה כמו שהיו כותבים הפוסקים לדורותיהם,
או לפחות היה כותב על כך פרק בחידושי הגר"ח על הרמב"ם.
ואז היו חכמים דנים בדבריו, ובראיותיו לכאן ולכאן.

דומני שרק אצל הנוצרים או אצל המוסלמים קיים מצב
שהאפיפיור או המופתי מוציאים פסק הלכה,
שתופס ותקף, רק מפני שהם אמרוהו, ולא משום סיבה אחרת.

אגב, בזמנו כתב הגרמ"מ כשר מאמר מעניין וחשוב
בעניין פרשת יצירת האדם בספר בראשית, בסיני.
ודומני שבגלל המאמר הזה היו כאלו שטענו שהוא לא כשר אלא טרף.
ושוב דומני שאיש לא התייחס לכך, שהגרממ"כ הקדיש את רוב המאמר, 
לדיון בשאלה האם מותר לחכם המפרש דברי תורה לטעות
בלא ליהפך לאפיקורעס, והביא מקורות רבים ודן בהם,
והדבר כמובן אינו פשוט כלל ועיקר.
אך לזה אין צורך להתייחס, העיקר שהוא אמר שהיו שני 'אדם',
והכפילות בפרשיות, מוסברת בכך
[אגב כיום אנו יודעים שזו גם שיטת הרג"ן,
רבם של רבים ממייסדי הפורום הזה].

תלונה זו היא למעשה גם כלפי המתדיינים כאן,
שדנים בשאלות העומדות ברומו של עולם,
בקלילות, כלאחר יד ובשטחיות מדהימה [! צירוף מלים מדהים!].

למיכי
לעתים, ובמיוחד בפורום כבד/קליל זה, סיפור שווה אלף מלים.

מעשה שהיה בערבי בן כפר, שנצרך מאוד לחמור לשעה קלה,
הלך לשכנו שהיה בעל חמור, ובקשו לשאול את חמורו.
אמר לו השכן, איני יכול להשאילך אותו מפני שהוא עכשיו חורש בשדה.
ביני וביני נשמעה נערתו של החמור בקולי קולות,
מתריע המבקש בפני השכן, שקרן, והרי החמור בביתך?
משיב לו השכן, שטיא, לחמור אתה מאמין ולי אינך מאמין!

בודאי צודק מיכי לגבי פעולת המערכת המשפטית וגם ההלכתית,
וכן חייבים להסביר את פעולת ההלכה בכלל והרבה מעקרונותיה,
אך מוכרחים להוציא מן הכלל מקרים של 'בא הרוג ברגליו',
או 'באה השמש בצהריים', או 'חמור נוער'. 

היסורים הכי גדולים של איוב, נגרמים לו ע"י אלו שאומרים שאיוב לא היה ולא נברא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2008 10:23 לינק ישיר 

דיסק
תעשה עמי חסד ותקטין את הפונט, זה יקל על הקריאה.
בקשר למקור, איני בטוח, אבל כמדומני שרא"ו מביא את ההגדרה הזו בספרו קובץ מאמרים. אודה לחכמי הפורום אם יאשרו או יכחישו את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 10:49 לינק ישיר 

נישט,
ברוב הדברים אכן כבר הבאת את תשובתי בשמי, ולא אכפול הדברים. חן חן.
רק ביחס למקור הדברים, שהבאת רמב"ם ורמב"ן וחינוך, לא הבנתי את הקשר לנדון דידן. הם מדברים על סמכות חכמים בקביעת הלכה, ומתווכחים האם 'לא תסור' הוא רק על דיני דאורייתא או גם על דרבנן. מה עניין זה לנדון דידן? אני מדבר על בי"ד שמכריע הלכה כלשהי ולא מחדש הלכה חדשה, ובהנחת היסוד לזה הם משתמשים בעובדה שנראית לנו לא נכונה.
טענתי היא שבמצב כזה גם אם העובדה נראית לנו לא נכונה, אם נערער והם לא יקבלו את הערעור, ואם גם לא יהיה בי"ד אחר שיקבל אותו (אם הראשון לא היה בי"ד הגדול), לא נוכל לסור מדבריהם.
בית משפט מכריע בהרבה מאד שאלות עובדתיות, כפי שכבר כתבת בשמי. וכל עוד לא הוברר שהם טעו אזי גם אם אני חושב שהם טעו אין לי רשות לזוז מהכרעתם. כך הוא בכל מערכת משפטית, וכך הוא גם בהלכה.
לדוגמא, חז"ל קבעו הלכה לגבי הריגת כינה בשבת, וכמעט כל הפוסקים לא מוכנים לסור מפסק כזה, לפחות אם זה היה לקולא (כאן זה לחומרא), אף שדי ברור לכולנו שיש כאן טעות. לשיטתך הדיון של הפוסקים כלל אינו חשוב, שהרי אם אני יודע שהם טעו אין לי כל חובה לשמוע לדין זה. ומה איכפת לי כל דיוני הפוסקים האידנא?
ובאמת כאן נראה שאין אפילו 'לא תסור', שהרי לא ידוע על פסק סנהדרין שקבעו זאת, וכיום שהמדע אומר אחרת אין לנו אפשרות לערער על הפסק ההוא, ולכן יש צד גדול לומר שאין לנו חובה לשמוע לו. הרי אנו יכולים להניח שאם החכמים אז היו חיים כיום גם הם עצמם היו זזים מפסקם, ולכן כאן זהו מקרה קל ביותר לשנות את ההלכה, ובכל זאת הסכמת כמעט כל הפוסקים שאין לשנותה.
שלא לדבר על דיני תערובות שמניחים הנחות פיסיקליות וכימיות מופרכות, ועל כך מיוסד הרבה מהתחום הזה. וכן כל הדיון על שינוי הטבעים, שלא אישתמיט שום פוסק לומר שחז"ל פשוט טעו (למעט ר' אברהם בן הרמב"ם, וגם אצלו זה לא לגמרי ברור. ראה בספר 'השתנות הטבעים'), עוד ועוד.

דיסק,
גם בא הרוג ברגליו אינו חריג, אלא שההנחה היא שאם הוא בא ברגליו ממילא הבי"ד יבטל את הפסק שלו, וכל עוד לא אמרו אחרת זה מה שאנחנו מניחים. זה הכל. תמיד צריכה להיות אינסטנציה הלכתית שמכריעה זאת, אלא שלפעמים אנחנו פועלים עוד לפני שהיא אמרה את דברה כי ברור מה היא תאמר. ואם בסופו של דבר אף בי"ד מוסמך לא יאמר זאת, אזי החובה בעינה עומדת.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 16:58 לינק ישיר 

למיכי

הבעי' היא שאתה יושב ודורש כמשה מפי הגבורה, ואולי זה משתלב קצת עם התיאוריה שלך.

אבל מה נעשה ואנו הורגלנו, לבקש בכל דבר אסמכתות ומקורות,
אנא נסה לבסס דעתך על יסודות, ואל תבנה קודם את הגג, כ"ש לא גג על גג.

למשל, שני גדולי עולם, וגדולי הפוסקים: הגר"א והגר"ז כאחד, טוענים כנגד ההבנה המקובלת 
ב 'שיטת' רבנו תם בענין בין השמשות, ש'החוש מכחיש את זה'. ולא שמענו שהורכב בית דין
כדי להחליט שהשקיעה האמורה להיות שיטת ר"ת אינה מתאימה למציאות.

רק גאון עוזנו ותפארתנו מרן בעל יבי"א,  יאריך ימים על ממלכתו, על גלימתו ועל תוארו
('הראשון לציון', שלאור סירובו לוותר עליו, זכינו כיום לארבעה ראשונים ... יאריכו ימים כולם)
כתב בתשובתו בעניין זה יבי"א ח"ב שהוא מתפלא
על פוסקים שבעניני הלכה מביאים ראיה מן המציאות!

אדרבה, הבא מקורות, שדברי הרמב"ם בה' שגגות
על טעות בשקיעת השמש,
ובבא הרוג ברגליו,
צריכים לפסק נוסף של בי"ד. והלוא תלי תניא בדלא תניא!

יתכן שנתחלף לך דין דומה שנאמר לגבי תקנות וגזירות
(לפי סיכום הר"ן בע"ז, ובביאורי הגר"א),
יש כאלה שנתפשטו ואף אליהו אינו יכול לבטל,
כאלה שלא נתפשטו שבי"ד גדול יותר יכול לבטל
וכאלה שלא נתפשטו וגם אין הציבור יכול לעמוד בהן,
ואז יכול גם בי"ד קטן לבטל.
אך אם לא ביטלו גם אם אין הצבור וכו', אין מתבטל,
 וראיה מאיסור פת של גויים.

אין להקיש מזה על דינים והלכות שבקבלה או מסברה
[היינו פרשנות ודרשות ע"פ המדות שהתורה נדרשת בהן].

תוקן על ידי דיסקקשיח ב- 27/01/2008 17:02:36

תוקן על ידי דיסקקשיח ב- 27/01/2008 17:04:18

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2008 19:51 לינק ישיר 

דיסק,
אם זה משתלב בתיאוריה שלי, אז אני לפחות עקבי, לא?
ומה אעשה ואני לא הורגלתי לבקש בכל דבר אסמכתאות ומקורות, אלא אם אין בו סברא (שהרי סברא דאורייתא, כידוע). ולכן הויכוח בינינו הוא בשאלה מה אומרת הסברא לפני המקורות. הרי גם אתה לא הבאת אף מקור אחד, בניגוד למנהגך לבקש לכל דבר אסמכתאות ומקורות.

ומה שהבאת ממה שהגר"א והגר"ז טענו נגד ר"ת, לא הבנתי מאי שייטיה להכא? האם כלפי ר"ת יש 'לא תסור'? האם אין כבר ראשונים שחולקים עליו?
הרי הגר"א והגר"ז הם עצמם סמכות תורנית-הלכתית מובהקת, אז לאיזו סמכות נוספת היה עליהם לחכות?

ולגבי דבריי, הלוא היא סברא פשוטה שאין לחלוק עליה (שהרי כל דבריי מפי הגבורה, כאמור וכנ"ל).
אם לא סמכות תורנית אחרת, אז מי אמור להחליט שבי"ד טעה? האם כל אחד ואחד לעצמו? על כך כבר כתבתי שלפי"ז יכול כל אחד להחליט מה שהוא רוצה, ולומר שבי"ד טעה בעיניו ולכן הוא אינו שומע להם.
ומדוע במערכות משפט רגילות זה לא מתנהל כך (או שמא אתה מתווכח גם שם)?

בוא ונקצין את המצב. בי"ד פסק שהשמש שקעה, ואני חושב שהיא לא שקעה. כעת אני הולך לכל פוסקי הדור, וגם הם מאשרים את פסק הבי"ד ההוא. האם מותר לי לחלל שבת? כאמור בהודעותיי הקודמות, אם אני מחלל את השבת מתוך הנחה שבתי דין יתירו זאת מייד כי ברור שהשמש לא שקעה, זה בסדר גמור. אבל זה מותר רק בגלל האומדנא שבי"ד ודאי יתירו זאת, ולא בגלל שלי עצמי מותר לחלוק עליהם במציאות.

אולי אחזור שוב על מה שכתבתי בעבר. האם לדעתך יכול פסיכולוג לא לציית לדין תורה מפני שלמיטב הערכתו הוודאית העדים שיקרו? האם אני יכול לא לציית מאותו טעם? האם אני יכול לעבור על 'בל תשקצו', מפני שלדעתי אין לחכמים סמכות  בתחומי הנימוסין, ובעיניי הדברים שנאסרו שם אינם מאוסים כלל ועיקר?
ומה באשר לדיני תערובות? ובאשר להריגת כינה (או בציור מקביל לקולא)?

אמנם את כל זה כבר כתבתי, אך לפום דברי מר הבנתי שאין בכל זה משום ראיות ואסמכתאות. על כן אשמח לשמוע חוו"ד הרמה בכל זה.

מינאי, הדורש כמשה מפי הגבורה ואין בלתו,
מיכי

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 22:53 לינק ישיר 

ספרן הביא סיפור על האדמו"ר מבעלזא שליט"א שרכש אנציקלופדיה רפואית.

ברצוני להוסיף סיפור מידיעה אישית [אני מקווה מאוד שנישטאיך לא יקפוץ גם כאן
בלגלוגו ובלעגו. ואפוכי מטרתא, מצד אחד הוא מאוד רוצה שגדולים ידעו חכמות, אך
כאשר אתה מספר לו על כאלה שיודעים הוא קופץ, עד שנראה כי השנאה מגלגלת [!]
את השורה].

מעשה בבחורה שחלתה במחלה קשה. אמרו רופאים שלאחרונה גילה רופא שתרופה
מסוימת שמועילה לחולי מסוים, מועילה גם למחלה זו. אך לא היה די ניסיון בכך. פנתה
לאדמו"ר מאמשינוב שליט"א, שפנה מיד בפקס לאחד ממקורביו, אקדמאי בניו יורק [אגב
יש לאדמו"ר כמה וכמה חסידים אקדמאיים, עם שטריימל ועם קפוטות] שיחקור וירד
לעומק הדבר, לברר מדוע סובר אותו רופא שהתרופה יכולה להועיל. והאדמו"ר ירד
לפרטי פרטים, של הרכבים כימיים ופעולות תרופה, סיכויי הצלחה וכו'. המקורב השיב
והאדמו"ר הוסיף וחקר ושאל והוחלפו כמה פקסים, והכול באישון לילה ובדחיפות.

וידוע לי על מקרים נוספים בשאר ענינים, שהאדמו"ר חקר אצל גורמים שונים, לעומק
כדי  ללבן דברים בטרם השיב לשואלים.

מצבנו כנראה לא כ"כ מבריק, אם אנו שמחים כל כך על כל גילוי של בקשת האמת וידע
מקצועי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 11:02 לינק ישיר 

מיכי

<"אני אומר לגבי המובאות כאן את מה שאמרתי גם קודם לכן. את הטעות יכול לקבוע רק גורם הלכתי. אם בי"ד הורו ששקעה החמה, ואח"כ היא מתגלה שוב, אזי אותו בי"ד עצמו, או מוסד הלכתי אחר, יורה לציבור שהוראתו הקודמת בטלה. אבל אם הם עומדים בשלהם, אזי מבחינה הלכתית זוהי שבת">

"הורו בית דין שיצא השבת, לפי שנתכסית החמה, ודימו ששקעה חמה, ואחר כך זרחה, אין זו הוראה אלא טעות, וכל שעשה מלאכה חייב, אבל בית דין פטורין".

למה לא ראית בדבריו, שהיה פסק דין שהשמש זרחה? לפי ההגיון שלך, השמש תהיה שקועה עד שיהיה פסק דין שאין הדבר, מפני שהוא דבר כה פשוט שמיותר  להזכירו.

אם נראה לך  שדעת הרמב"ם היא שהם היו חייבים לנהוג כהוראת ב"ד, אפילו אם ידעו שעדיין יום?

ומה תאמר על המובאה הבאה:

"כגון דידע דאסור, וקא טעי במצוה לשמוע דברי חכמים'". (הוריות דף ב עמוד ב).

"וקא טעה במצוה לשמוע דברי חכמים - אפי' למיעבד איסורא".(רש"י).

לשמוע לדברי חכמים - אפי' למיעבד איסורא הוא טעות.

<"שכבר הערתי, הדבר נכון לכל מערכת משפטית. גם במערכת משפטית רגילה מי שמכריע בשאלות העובדתיות הוא ביה"מ ולא אף אחד אחר">

בית משפט יכריע בשאלות עובדתיות, רק כאשר העבודות ישפיעו על הוצאת החוק, לא תמצא בית משפט שיחליט  החלטות עובדתיות ללא השלכות משפטיות.

בטח תטען שגם למספר השיניים יש השלכות משפטיות, למשל, שאדם שהזמין שיניים תותבות יטען שהטכנאי לא סיפק את שהזמין, מפני שהוא סיפק מערכת "גויית" של 31 שיניים.

<"לכן אם בי"ד הגדול (לא הרב קנייבסקי) יקבע הלכה שיש לכל יהודי 31 שיניים, אזי כל עוד הם לא בטלו את פסקם, הם או מוסד הלכתי מוכר אחר (כגון אסיפה משמעותית של גדולי ישראל, כפי שהיה כשהדיחו את ר"ג מנשיאותו), הפסק בעינו עומד">

אם מקור דבריך אינו הרמב"ם.

"והמצוה הקע"ד היא שצונו לשמוע לבית דין הגדול ולעשות כל מה שיצוו בו מאיסור והיתר. ואין הבדל בזה בין הדבר שיסברוהו או הדבר שיוציאוהו בהקש מן ההקשים שהתורה נדרשת בהן או הדבר שיסכימו עליו שהוא סוד התורה או לפי ענין מן הענינים שיהיה דעתם שהוא ישר ושבו חזוק לתורה. הכל אנו חייבים לשמוע אותו ולעשותו ולעמוד על פיהם לא נעבור ממנו. והוא אמרו יתעלה (ר"פ שופטי') על פי התורה אשר יורוך. ולשון ספרי ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה זו מצות עשה. וכבר התבארו משפטי מצוה זו בסוף סנהדרין". (ספר המצוות לרמב"ם )

ולא  הרמב"ן (השגות לספר המצוות שורש א ד"ה ומפורש אמרו).

"... אבל הדבר הברור המנוקה מכל שבוש הוא שנודיע שאין הלאו הזה לא תסור אלא במה שאמרו בפירושי התורה כגון הדברים הנדרשים בתורה בגזרה שוה או בבנין אב ושאר שלש עשרה מדות שהתורה נדרשת בהן או במשמעות לשון הכתוב עצמו וכן במה שקבלו הלכה למשה מסיני תורה שבעל פה".

ולא  החינוך (מצוה תצו):

"שלא להמרות על פי בית דין הגדול שיעמדו לישראל ... ועובר על זה ופורץ גדר בדבר אחד מכל מה שלמדונו רבותינו בפירוש התורה כגון באחת משלש עשרה מדות או בדבר שהוא אסור מהלכה למשה מסיני וכענין שכתבנו בסמוך".

אז מיהו?

אם יש לשמוע לבית דין הגדול ולעשות כל מה שיצוו בו מאיסור והיתר.

ואם יש לשמוע לבית דין הגדול במה שאמרו בפירושי התורה

ואם יש לשמוע להם כל מה שלמדונו בפירוש התורה.

אין חובה לשמוע לחכמים בדברים שבהם אינם חכמים.

הכוזרי כותב (מאמר שלישי סימן מא):

"ומזהיר לשמוע מן הנביאים אחרי משה ומן הכהנים והשופטים, כמו שאמר נביא אקים להם מקרב אחיהם כמוך, ואמר בכהנים ובשופטים שיהיו דבריהם נשמעים והיה מאמרו לא תוסיפו  על הדבר אשר אנוכי מצווה אתכם לעשות, על מה שציויתי אתכם ע"י משה וע"י נביא מקרבך מאחיך על התנאים הנזכרים בנבואה, ומה שנקבצו עליו הכהנים והשופטים מן המקום אשר יבחר ה' מפני שהם נעזרים בשכינה ולא יתכן לעבור עליהם שיסכימו בדבר שחולק על התורה, בעבור רובם, ולא תעבור עליהם הטעות לחכמתם הרחבה הירושה הטבעית הקנויה, כאשר  קבלו,כי הסנהדרין היו מצוווים לדעת כל החכמות".

מעניין אותי מתי התפתחה המנטליות הזומבית, שאסור להרהר אחרי גדוילים, אם הוא תלמיד חכם יש לו סיעתא דשמיא שגם השטויות שלו מתקבלים כדברי חכמה

דגים

<"ברצוני להוסיף סיפור מידיעה אישית [אני מקווה מאוד שנישטאיך לא יקפוץ גם כאן בלגלוגו ובלעגו. ואפוכי מטרתא, מצד אחד הוא מאוד רוצה שגדולים ידעו חכמות, אך כאשר אתה מספר לו על כאלה שיודעים הוא קופץ, עד שנראה כי השנאה מגלגלת [!] את השורה]">.

היכן ראית אותי קופץ כאשר מספרים לי על כאלה שיודעים?

סיפרת על אדמו"ר שירד לפרטי פרטים, של הרכבים כימיים ופעולות תרופה, סיכויי הצלחה וכו'. המקורב השיב והאדמו"ר הוסיף וחקר ושאל והוחלפו כמה פקסים, והכול באישון לילה ובדחיפות.

לא הבנתי מה כ"כ מקורי במה שעשה?

אני לא קופץ לא על אלה שיודעים ולא על אלה שיודעים שהם אינם יודעים, קפיצותי הם על שאינם יודעים וחושבים שהם יודעים, או על מי שמביא ציור ג'וק כראיה לידיעה מופלגת בניתוחי מוח.

אין לי קושי להאמין מהבחינה העקרונית אם היית  טוען שהחזון איש למד רפואה, אלא שידיעותיו הם הרבה מעל לידע מלימודיו המסודרים, אך איני מסוגל להאמין למי שמספר  סיפורים שהחזון איש מעולם  שלא למד  רפואה, אך היה מומחה מס' 1 לניתוחי מוח.

כשלא לומדים לא יודעים.

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אנחנו יכולים לסמוך שהגאונים יודעים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.