בית פורומים עצור כאן חושבים

צו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/4/2017 17:52 לינק ישיר 

תוקן על ידי אברם_העברי ב- 07/04/2017 17:53:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2017 17:54 לינק ישיר 

יש3 כתב:
אברם
ממליץ לך על המטוטלת של פוקו של אומברטו אקו.
דחוף!

חכה לפוסט הבא שירחיק לכת עוד יותר, ויקשור גם את הביטלס ושירת הים לכל הפרללומניה הזאת. אשרי כל חוכה לו!... 
נ"ב
לא הבנתי אם המטוטלת היא של פוקו או של אקו?...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2017 08:25 לינק ישיר 

והרי שלך לפניך:
פרללומניה מוזיקלית – מהביטלס לפלמנקו ומהודו לים סוף

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2017 16:38 לינק ישיר 

מה שיפה אצל בני הזרם הזה הוא שהם יכולים להגיד בולשיט שגם נשמע נורא משכנע וגם אין דרך להפריך אותו

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2017 23:12 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
מה שיפה אצל בני הזרם הזה הוא שהם יכולים להגיד בולשיט שגם נשמע נורא משכנע וגם אין דרך להפריך אותו

נשלח על ידי האנדרואיד שלי - אין לי מושג מה זה אומר ולמה זה קשור לכאן:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2019 17:33 לינק ישיר 

"זאת תורת העולה" - "היא העולה" פירוש, שמכאן ואילך מדבר על מצוות האכילה בקרבנות, וביאר שמצוות העולה היא להיות כולה לאכילת מזבח, והיינו "היא העולה על מוקדה על המזבח כל הלילה עד הבוקר", כי כיוון שכולה לאכילת מזבח, אם כן בעי זמן מרובה להתאכלות הבשר, "מוקדה" כלומר "מוקד" דהיינו בעירה משורש יק"ד, בלשון זכר "מוקד" בלשון נקבה "מוקדה", ולפיכך אינו מפיק ה"א שאינו מוקדת העולה ולא מוקדת המזבח אלא מוקדה סתם, "ואש המזבח תוקד בו", פי' לא שתאמר שדי בגחלים לוחשות, וכן שלא תאמר שהאש רק עבור העולה, רק האש עבור המזבח להיות בו אש תמיד, "ולבש הכהן וכו'", "והאש על המזבח תוקד בו לא תכבה" כפל לומר שהואיל ויצא דין הבוקר להפסיק בין עולת אתמול לעולת הבוקר, ואין דין הקטר חלבים ואיברים אחר עלות השחר, ומרימים תרומת הדשן, הוא אמינא שיכבה האש להוציא כל הדשן אשר תחתיה או לפנות מה שלא נתאכל, קמ"ל "והאש על המזבח תוקד בו לא תכבה", ועל כן שמצוותה לבעור תמיד לא לבד שלא יכבה אלא "וביער עליה הכוהן עצים בבוקר בבוקר", וערך עליה העולה והקטיר עליה חלבי השלמים, וחזר וכלל וסיכם "אש תמיד תוקד על המזבח לא תכבה", שאין זה רק עבור עולה זו או אחרת רק עבור המזבח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2019 19:03 לינק ישיר 

יש3 כתב:
יש כללים לטעמים והם די עובדים לפי זה. מי שרוצה את סיכום הכללים יש של הרב ברויאר. זה מאוד מייגע, אבל ככל הידוע לי זה אמור לעבוד. בגדול, דרישת טעמי הטעמים היא לא יותר מוורט / רמז / קבלה רצופה מסיני שכך כוונת הדברים.

[הקיטרוג העדין על הטעמים לחץ לי על טריגר. למרות שאני בד"כ נמנע מלדבר על דקדוק או טעמי המקרא בשום מקום (כי בד"כ השומעים משתעממים קשות) שאני הכא שמי שלא מעוניין יכול לדלג בנקל כאשר הוא דולג על מפתן שאר ההודעות].

רוב כללי הטעמים לא מייגעים בכלל. הטעמים המפסיקים מגיעים בצורה מאד מסודרת ופשוטה לפי מדרגות ואפשר לסכם את הכללים שלהם בכמה פיסקאות. 'התחום' כולו פשוט מאד וטכני וקצת מוזר לי שהוא עדיין נחשב איזוטרי. בהרבה פסוקים יש לפיסוק הטעמים השפעה על הפרשנים והפרשנות, ולפחות את הבסיס זה נחמד לדעת. שמחה קוגוט כתב ספר 'המקרא בין טעמים לפרשנות' עם דוגמאות מנותחות לפי נושאים ופרשנים, והוא לטעמי ספר מוצלח מאד. [הוא לא התכוון לאסוף את הכל אלא רק דוגמאות מכל קטגוריה, ויש עוד דוגמאות לא מעטות להוסיף עליו. וגם הוא לא הביא מחלוקות בין התרגומים לטעמים (שהם בעצם הפירושים הקדומים ביותר שיש בידינו), ויש כאלה כמה וכמה, למשל שופטים ה,יח ועוד].

הטעמים מחולקים לארבע מדרגות (קיסרים מלכים מִשְׁנִים שָׁלִישִים). בכל קטע מבצעים חלוקה לשנים במקום ההפסקה העיקרי, כאשר הטעם המפסיק באמצע הוא ממדרגה אחת פחות מדרגתו של זה שאותו הוא מחלק (חוץ מאתנחתא שמחלק את סוף-פסוק והם שווי-מדרגה). וחוזר חלילה עד שלא נותרו מקומות הפסק, ושאר המילים מוטעמות בטעמים משרתים. ובמדרגה האחרונה כולם שלישים כל הדרך עד למטה ושם הכללים עמומים.
קיסרים סוף-פסוק ואתנחתא. מלכים סגול זקף וטפחא. המלך האחרון טפחא ושאר המלכים זקף, בפסוק ארוך המלך הראשון סגול. מִשְׁנִים זרקא רביעי פשטא ותביר. זרקא היא המשנה האחרון לפני סגול. פשטא המשנה האחרון לפני זקף. תביר המשנה האחרון לפני טפחא. שָׁלִישִׁים גרש ותלשא גדולה ומונח לגרמיה ופזר (מתי בא גרש ומתי תלשא גדולה אני לא יודע). ובספרים איוב משלי ותהלים יש טעמים אחרים.
המשנה הכללי הוא רביעי. אם צריכים לבוא שני רביעי סמוכים מידי (קשה למצוא כלל ברור, בערך 4 מילים מפרידות מאפשרות לשני רביעים 'להתרדף') אז הרביעי השני מוחלף במשנה הרלוונטי בתחום (זרקא או פשטא או תביר). וכאן יש כמה פרטים.
יש גם שינויי-צורה במקום שאין משרתים. סגול נהפך לשלשלת. זקף-קטן נהפך לזקף-גדול. פשטא נהפכת ליתיב (ובתנאי שההטעמה בהברה הראשונה). גרש נהפך לגרשיים (ובתנאי שההטעמה בהברה האחרונה). 

זה מספיק לרוב מוחלט של הפסוקים בתנ''ך. חריגים ומיוחדים יש אמנם כמה וכמה, ולפרט את כלליהם ולהוכיח אותם ולתעד את החריגים יכלו גליונות (דומני שר' ברויאר הוא האחרון שכילה על זה כמה וכמה גיליונות, וממה שאני זוכר יש מקומות שעלו בידיו כללים בערך כמספר הפרטים), אבל זה כבר הרבה פחות חשוב, ועיקרון פארטו הוותיק מופיע כאן במלוא הדרו. כללי המשרתים הם יותר פרטניים ואין בהם כמעט חשיבות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2019 19:21 לינק ישיר 

ואיידי וכו' אוסיף מעט. לפי כללי הטעמים (שמופיעים בספרי הכללים, ורובם מתגלים די בקלות למבקש אחריהם) אפשר לזהות לפעמים הנחות יסוד דקדוקיות של בעלי הטעמים, שכנראה הם גם בעלי הניקוד ויש להם סמכות רבה בענייני דקדוק.
לא ראיתי מעולם איש שכותב על זה (די מפתיע. כנראה פשוט לא יצא לי לראות ולא שבאמת לא השתמשו בזה להוכחות), אבל אתן כאן שתי דוגמאות בקצרה. ואם מישהו מכיר משהו כתוב מהסגנון הזה (הוכחות דקדוקיות על פי כללי הטעמים) אשמח שיציין לי ושכמ''ה.

1. שְתַּים. מילה חריגה שבה יש דגש באות ת' בלי סיבה ברורה. רד''ק במכלול כותב שאנשי המזרח קראו את המילה עם א' גנובה אֶשְׁתַּיִם וכך הש' בשווא נח והת' דגושה כדין. אני חושב שאפשר להוכיח שפעם קראו את המילה הזאת באופן חריג שתים
shtayim הש' בשווא נח (ולא shetayim), ולכן הת' דגושה.
והנה הראיה. פשטא מתחלפת ביתיב במקרה שיש לפניה טעם מפסיק וההטעמה בהברה הראשונה (קל מאד להיווכח בזה בכל התנך. אם זה חשוב למישהו אחפש פסוקים מכריחים. זה כלל פשוט שניכר במאות מקומות בלי גוזמא וכל הבודק ייווכח) אבל במילה 'שְׁתַּיִם' מופיע יתיב! (ויקרא כג,יז ועוד פעמיים ביחזקאל, ואולי יש עוד. והשווה ירמיה מח,לג 'וְיַיִן' שהניקוד זהה ל'שְׁתַּיִם' אבל מוטעם פשטא). אם קוראים אֶשְׁתַּיִם כמו שהציע רד''ק אז ההטעמה בהברה השנייה ואז צריך לבוא פשטא (במלעיל מסומן תרי-פשטין כשהפשטא הימנית במקום ההטעמה). אלא מוכח מכאן בבירור שבעלי הטעמים והניקוד קראו שתים הש' בשווא נח באופן חריג ולכן יש דגש קל בת' ולכן יש טעם יתיב.

2. שני שוואים בסוף מילה. דעת ר' יהודה חיוג' שהשווא השני נסמך אל המילה הבאה: 'וַיִשְׁבְּ מִמֶּנּוּ שֶׁבִי' קוראים 'וַיִשְׁ בְּמִמֶנּוּ שֶׁבִי'. ודעת ראב''ע בספר צחות לא כך כי ייתכן שהמילה הבאה מתחילה בשווא (או חטף שדינו כשווא) ואי אפשר שני שוואים נעים רצופים, כמו 'יַפְתְּ אֱלֹהִים לְיֶפֶת'. ורד''ק במכלול הטיל פשרה ושוב הכריע ששני השוואים נחים כפי שאנו קוראים היום. ועל פי כללי משקל היתדות והתנועות בפיוט הספרדי אפשר להיווכח שאבן גבירול וריה''ל (שקדמו לרד''ק)
אחזו בשיטת חיוג'. ולדעתי יש להוכיח שבעלי הטעמים קראו כדעת ראב''ע ורד''ק (נוסף על הוכחות רד''ק המכריעות בלי ספק ע''ש במכלול בשער דקדוק השמות שער השווא).
כי המשרת שלפני תביר הוא דרגא או מרכא. אם יש לכל היותר תנועה אחת בלבד (כלומר מאומה או שווא נע או חטף או תנועה אחת) בין הטעמת התביר להטעמת המשרת אז בא מרכא. ואחרת בא דרגא. והראיות לזה לאלפים בכל התנ''ך. אבל בא בירמיה טו,ו 'נָטַשְׁתְּ אֹתִי' מוטעם מרכא תביר. ואם קוראים 'נָטַשְׁ תְּאֹתִי' כפי שהציע חיוג' אז יש שווא נע ותנועה מפרידים בין ההטעמות וצריך לבוא דרגא תביר. אלא מוכח בבירור שבעלי הטעמים קראו שניהם בשווא נח.
[אגב, מהכלל הזה של משרתי התביר יש מקום להסיק לדעתי ששיטת בעלי הטעמים הייתה ששווא שאחרי תנועה ארוכה (גם לא מוטעמת) הוא שווא נח. אלא שהדבר תלוי בהערות מסורה (בר' יח,יח) והוא גופו די מוזר (כי בד"כ אין דגש חזק אחרי תנועה ארוכה לא מוטעמת) ולכן צריך להאריך בראיות ואיני יודע אם יש אוזן שומעת לזה]

ולהשומע ינעם וזהבו לא יועם.  

תוקן על ידי שולח_דברים ב- 23/03/2019 17:57:37

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.