בית פורומים עצור כאן חושבים

האם זה טוב לערבב מצוות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/3/2008 21:53 לינק ישיר 

.

הוגה, מדוע רק שתים?

הוא גם מקיים מצוות עונה, וגם "ושימח את אשתו", ועוד כהנה וכהנה!

אבל יאמרו לך כאן הוא אנוס, ואנוס רחמנא פטריה מחבילות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2008 22:03 לינק ישיר 

מואדיב
מסופקני האם אתה צודק. מצד אחד יבמה היא "אשה הקנו לו מן השמים" וא"כ היא אשתו, מאידך היא לא נחשבת כאשתו ואפילו אין הוא יכול לקדשה אלא מדרבנן (מאמר), ומותרת היא לכל האחים ובזמן שמיבם אותה - בא עליה - רק אז הוא קונה אותה ונעשית כאשתו לכל דבר, אז הוא עדיין לא מחוייב במצוות עונה ו"ושימח" (אולי על דרך "גיטה וידה באין כאחד", כך קניינה וחיובו במצוות אלו באים בב"א).

משא"כ פו"ר זו מציאות שמעשה הביאה ראוי להוליד.

ואם תחפוץ למצוא עוד מצוות את ה יכול ע"ד הגמ' ביבמות כ: לטעון שיש מצוות עשה של "והתקדשתם".. ואפשר לחפש עוד...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 00:11 לינק ישיר 

בעל בעמיו

בירושלמי נאמרה סיבה אחרת, לא מחמת העירוב אלא כי אין כאן עשיית משתה ושמחה, מאחר שזה עשוי כבר. לעשות אותם, ולא זה שעשוי ועומד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 07:38 לינק ישיר 

לומד
יש לדון האם זה אותו רעיון או רעיון אחר וצ"ע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 09:57 לינק ישיר 

המשנה בכריתות וגם הגמרא בסנהדרין, מדברת על ביאה אחת שעוברים איתה שמונה עבירות ,

מי ימצא מעשה אחד, שמקיימים איתה שמונה מצוות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 10:21 לינק ישיר 

וכן חורש תלם אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 10:42 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:

המשנה בכריתות וגם הגמרא בסנהדרין, מדברת על ביאה אחת שעוברים איתה שמונה עבירות ,

מי ימצא מעשה אחד, שמקיימים איתה שמונה מצוות?

במיוחד עבורך, מצאתי בתנא דבי מואדיב בפוריא:

יש בא ביאה אחת, וקיים בה כמה וכמה מצוות:  הבא על אשתו חדשה, קיים בה מצוות עונה, ומצוות פריה ורביה, ומצוות ושימח את אשתו, ואם היה בשבת - משום עונג שבת, ואם היה יוצא לדרך רחוקה ביום ראשון - גם כמצוות היוצא לדרך רחוקה, ואם היתה ארוסת אחיו שמת - גם מצוות יבום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 10:56 לינק ישיר 

.

טוב, וכעת ברצינות, דוגמא לקיום שתי מצוות יחדיו בפעולה אחת:

הפורק מטען מחמור חברו, מקיים מצוות "עזוב תעזוב" וכן למנוע מהבהמה צער בעלי חיים. הרי אלו שתי מצוות כאחת. כמובן, ניתן לחלק ולטעון שלא ניתן לבצע את עזוב תעזוב בלי להקל מצב"ח, ועדיין - שתי מצוות הבאות כאחת הן כאן (וכשתי מצוות מונה אותן הרמב"ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש פי"ג הי"ב).

ובחזרה לדוגמת הצדקה דלעיל:

האם אסור לתת 100 ש"ח בבת אחת לצדקה, משום חבילות-חבילות? האם נכפה על הנותן צדקה לתת כל יום ויום מעט, ולא אחת לשבוע הרבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2008 10:58 לינק ישיר 

יהודי הביא הביתה דגים לשבת, אשתו אמרה לו איזה דגים הבאת הרי הם מסריחים? ועמדה לזרוק אותם לאשפה,
עיקב בעלה בידה ואמר לה חבל, זה בעל תשחית. בשלי אותם והוסיפי להם פלפל שחור ותבלינים בכמות גדולה, שיעביר את הריח.
בערב לאחר התפילה, הוא הזמין אליו לארוחת ליל שבת קודש- אורח, עני , והאכילו מהדג, העני היה רעב ואכל את כל הדגים שוהגשו לו,
אבל לפתע העני הרגיש מאד לא טוב, ובעל הבית טרח להזמין לו רופא, והרופא אישפז את העני מיד בבית חולים,
העשיר בא לבקרו כל יום ודאג לו במסירות, אבל רבש"ע חשב אחרת והעני האורח מת. העשיר דאג להלויתו בצורה מכובדת, כראוי וכיאות.
בדרכם הביתה מבית העלמין, אמרה האשה לבעלה- ראה מה עשתה הקמצנות שלך, לא כואב לך על מה שקרה?
 אשה טפשה, מה את מבינה? עם הדגים האלו, קיימתי- הכנסת אורחים- ביקור חולים- ולווית המת, ואת רצית במחי יד לזרוק שלש מצוות חשובות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2008 14:29 לינק ישיר 

הנה עוד דוגמה לניסיון לערבב מצוות - שמיטת חובות וצדקה לעניים:http://paamonim3.royal-g.net/shmita/

לענ"ד העירבוב הזה שוב יוצר בלבול שפוגע בהבנת מהות המצוה.

אין שום עניין להלוות מלכתחילה על-מנת שלא להחזיר. להיפך: החזרת חוב היא מצוה, וגם לווה שמחזיר חוב אחרי השמיטה מקיים מצוה. ההבדל היחיד הוא, שאחרי השמיטה, המלוה אינו רשאי לגבות את החוב מהלווה.

הנה מכתב שכתבתי בנושא זה לרב יעקב אריאל, אחד מהחתומים על המודעה:
---

כאדם העוסק מספר שנים בהלוואות בלי ריבית לנזקקים, אני נתקל לפעמים בלווים שאינם משלמים, וכשאני דורש שישלמו כפי שהתחייבו, הם אומרים "למה אתה כל כך חסר-סבלנות? יש יהודי צדיק שנתן לי 6000 ש"ח ואמר לי להחזיר מתי שאני רוצה" או "אמר לי שאני בכלל לא צריכה להחזיר", וכדומה. אותם יהודים צדיקים, מתוך כוונה טובה, נותנים חינוך רע ללווים, הם מחנכים אותם שאפשר לקחת הלוואה ולא להחזיר בזמן, או אפילו לא להחזיר בכלל, והם מצפים שכל המלווים יתנהגו באותה צורה ויאפשרו להם לא להחזיר את החוב. הם לא מבינים שלפעמים המלווה נותן להם את החסכונות שלו, ומאד חשוב לו שהכסף יחזור, ובנוסף לכך החזרת חוב היא מצוה, ומי שלא מחזיר חוב בזמן נחשב לעושק. הדבר גורם לנעילת דלת בפני לווים.

לענ"ד, גם היוזמה הנוכחית נותנת חינוך רע ללווים. כאשר הקרן לוקחת הלוואה ומראש לא מתכוונת להחזיר אותה, יש כאן חינוך רע לאנשים שיקחו הלוואות בעתיד, ויחשבו שהם לא חייבים להחזיר.

לענ"ד היוזמה גם לא מתאימה למצוות שמיטת חובות. מצוה זו, אין מטרתה לפטור את הלווה לגמרי מתשלום החוב, אלא לאסור על המלווה לגבות את החוב. הפניה היא למלווה בלבד - "לא יגוש את רעהו ואת אחיו". הלווה עצמו צריך להשתדל להחזיר את החוב, שהרי "המחזיר חוב שעברה עליו שביעית, רוח חכמים נוחה הימנו", ויש לחנך את כל הלווים שישתדלו להחזיר את חובותיהם.

אני מציע לעשות שינוי קטן בהצעה: להשתמש בכספי הקרן בתור *הלוואות* לנזקקים, שיש סיכוי כלשהו שיחזירו. אין צורך לעשות מחקר כלכלי על כל לווה, מספיק לשאול כל אחד איך הוא מתכוון להחזיר, ולהחתים אותו על התחייבות להחזיר את ההלוואה.

בעוד שנה, חלק מהלווים יחזירו, והכסף יוחזר לתורמים באופן יחסי, למשל, אם 50% מההלוואות יוחזרו לקרן, אז כל תורם יקבל בחזרה 50% מהתרומה, בניכוי אחוז מסויים שישמש לכיסוי ההוצאות.

כך, מצד אחד, נחנך אנשים להלוות (ולא רק לתרום) ולשמוט את החובות בסוף השביעית, ומצד שני, נחנך לווים שהם צריכים להשתדל להחזיר הלוואות.

מבחינה טכנית זה קצת יותר קשה מאשר להתרים אנשים לקרן ולחלק תרומות לעניים, אבל אנחנו הרי לא מחפשים חיים קלים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/8/2008 14:06 לינק ישיר 

גם אני לא הבנתי את ההצעה הנ"ל, והיא נראתה לי כפרסום מסחרי, שכן הלוואה על דעת שלא לגבותה היא 'צדקה' (אם היא ניתנת לעני) ולא 'הלוואה'.
מעיקרא זה נראה לי פרסומת מסחרית, אך חתימות הרבנים מראות שהם מבינים שמדובר בעניין הלכתי או חינוכי, וא"כ אשמח לקבל הסבר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם זה טוב לערבב מצוות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.