בית פורומים עצור כאן חושבים

פרידה מארתור קלארק (מד"ב, פילוסופיה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/4/2008 21:34 לינק ישיר 
פרידה מארתור קלארק (מד"ב, פילוסופיה)

הוא היה אחד מסופרי המד"ב הפוריים והידועים ביותר. ארתור סי. קלארק. האם יסולח לי על שאני מקדיש לו אשכול בפורום שלנו?

את קורות חייו איני מכיר כל כך, אבל אני משער שבויקיפדיה יש עליו הרבה.

עלילות המד"ב שלו מספקות חומר למחשבה ולניתוח. אם לא קראתם אותן, אולי תרצו לדלג על האשכול הזה ולחפש. חבל לקלקל הנאה של קריאה (מי שמוכן להוציא על זה זמן)...

רוצים להמשיך? בבקשה. אני הזהרתי.

אז אני מזכיר כמה מהן:

קץ הילדות. (תורגם גם לעברית). סיפור שנחשב לקלאסי, אם גם היום אולי פחות יעורר התפעלות. יצורים מגיעים מן החלל לכדור הארץ, כשהם מסתירים את עצמם. רק בסוף החלק הראשון מתברר שהיצורים האלו נראים כמו שדים או שטנים, עם קרנים וזנב.

לא ברור, ונדמה לי שקלארק אינו מנסה להסביר זאת, כיצד האנושות ידעה מראש שהיצורים האלו אינם מבשרים טוב. מדוע? מפני שהם מגיעים ללוות את הדור הבא של האנושות לקראת האבולוציה הבאה שלה. הדור החדש של ילדי כדור הארץ יצא אל החלל כשהוא שונה לגמרי מהוריו. הדור של ההורים רואים את ילדיהם הולכים להם לאיבוד. גדלים, מתפתחים, אבל הופכים למשהו זר.

מסר: האנושות עשויה להתפתח עוד. ההתפתחות הזו תהיה לא מובנת לנו.

מעניין ומרתק? בעיני זה היה אחד החלשים בספריו. אבל אני כנראה יוצא דופן.

שני הסיפורים הבאים הם קצרים ועיקר העוקץ שבהם בנוי בהפתעה שבסוף. ועם זאת, הם מוצלחים.

הראשון כבר הוזכר פעם בפורום. הוא בנוי כעין מכתב ששולחים מהחלל קבוצה של חייזרים המגיעים אלינו בחלליות. רגע, הם אינם חייזרים, אלא אחינו, שברחו מכדור הארץ לאחר מלחמה עקובה מדם שהרסה את הטכנולוגיה ודירדרה את האנושות לשכוח את העבר הזה עד שאיש אינו יודע אותו היום.

והעילה? שטות. שטות גזענית. כפי שמבטיחים האחים הבאים אלינו, יש להם פתרון גנטי (או טכנולוגי אחר): אם יש בינינו עדיין לבנים, שאינם שחורים לגמרי, אפשר לפתור את הבעיה בקלי קלות.

השני מבוסס על מיתוס בודהיסטי. הוא מתאר קבוצה של מומחי מחשבים שמגיעים לטיבט. במנזר המנזרים הבודהיסטי עמלים אחי המנזר לשרשר את כל שמות הא-להות האפשריים. משימה שצריכה לקחת עד סוף כל הדורות ואכן תביא לסיום העולם. מה שהנזירים היו מסוגלים לבצע בעמל של שנים רבות לאט לאט, ואכן אפשר להראות בחישוב מתמטי שיקח אלפים או מיליוני שנים, ניתן לביצוע מהיר מאד במחשב ענק שמוזמן מהחברה מאמריקה.

הבודהיסטים משלמים טוב על העסקה, אבל הנציגים מאמריקה לא יזכו להנות ממנה. לפי התחשיב, המחשב יסיים את הפקת מיליארדי השמות תוך יום או יותר. למעשה, כאשר הנציגים ממריאים, לעת ערב, בדרך לאמריקה, הם רואים את השמים משתנים. הכוכבים נכבים בזה אחר זה. המחשב גמר את העבודה.

אסכטולוגיה נוסח קלארק.

לא התייחסתי כאן לסדרת ראמה שאינה מוכרת לי וגם לא לסדרת אודיסיאה בחלל. הייתי רוצה להזכיר ספר יפה שלו, שקראתי לפני שנים (תיקון, נזכרתי, CITY), על צעיר הגדל בעיר מסתורית בעתיד הרחוק, המפלס את דרכו לעבר מחשב על מוסתר. נדמה לי ששם מוכיח קלארק כי מדע שהתקדם מספיק מסוגל לבצע דברים שנראים בדיוק כמו כישוף.

וזו אבחנה חשובה ביותר על טיבה של המאגיה.

נזכרתי לכתוב על קלארק בגלל תופעה מעניינת שארעה עם מותו וגיליתי באתר חדשות מזרח תיכוני מקומי.

בYNET מספרים (אבל רק אללה יודע את האמת) כי עם מותו של קלארק היתה התפרצות עזה של קרני גאמא שלא נודע כמוה מעולם (איך יודעים?).

קלארק האמין והזהיר כי התפרצות כזו יכולה לשים קץ לכדור הארץ, כפי שהיא יכולה לגרום לאבולוציה חדשה (אולי הוא האמין שהיא זו שגרמה להתפתחות האדם מן הקוף? נראה לי שזה יתאים לו)

ההתפרצות הזו היתה רחוקה מספיק. אבל צירוף האירועים המפתיע מעורר השערות נוסח קלארק:

א. האם זה היה מכוון מלמעלה? ומאיזה למעלה בדיוק?

ב. איך יכול להיות קשר בין אירוע שקרה לפני אותן מיליוני שנים שלוקח לאור, גם לקרני גאמא, להגיע משם לכאן, לבין תאריך מותו של קלארק?

לעיון נוסף: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3536397,00.html

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 22:07 לינק ישיר 

כמה הערות טכניות לגמרי.
ב"קץ הילדות" שיש הרבה מה לדון בו, ההסבר הניתן הוא זכרון גזעי (Racial Memory) רטרואקטיבי שגורם למין האנושי לזכור מהעתיד את הדמויות הללו, ובעבר ליצור מהן שדים.
(אגב, אותן דמויות הן "עקרות", קרי כאלו שאינן ניתנות להתעלות רוחנית, כמו זו העוברת על המין האנושי. הגזע שלהם הוא לעולם המיילד של גזעים מתעלים אחרים. בזה זה אולי מזכיר את הדינמיות של האדם שמתחיל נמוך אך יש לו פוטנציאל לעלות, מול הסטטיות של המלאכים)

סדרת ראמה היא כשלון מוחלט לדעתי. הספר הראשון שואל את כל השאלות הטובות, אבל אין אף תשובה (או שאלה) שמצדיקה את קריאת ההמשכים.
אודיסאה בחלל מורכבת קצת יותר, אבל אין לי את הכח לנתח אותה עכשיו.

הספר ששכחת ונזכרת אינו עיר = City של קליפורד ד. סימאק, אלא "העיר והכוכבים".

קלארק אמנם טבע את חוק קלארק (השלישי) שכל טכנולוגיה מתקדמת מספיק, אינה ניתנת להבחנה מכישוף. הוא כמובן לא הוכיח אותו, בעיקר בגלל שעוד לא פגשנו טכנולוגיה מתקדמת מספיק.
אפשר לדון על מפגשים בין טכנולגיה בת זמננו למדע המודרני (פולחן המטען, לדוגמא).

עד כאן כמה הערות טכניות :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 22:20 לינק ישיר 

אדאמה

ברוך הבא אל הפורום ותודה!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2008 09:04 לינק ישיר 

.

כך חולפת לה תהילת העולם!

לפני שלושת רבעי שעה בערך, שוגר לחלל לוויין התקשורת הישראלי עמוס 2. ביום זה, אולי ראוי לחלוק כבוד למי שבחכמתו ובחזונו, התפרסם כהוגה הרעיון של לווייני תקשורת גאוסטציונריים (=שממוקמים בחלל "מעל" נקודה קבועה בכדור הארץ).

והנה, הקישור לאתר הרשמי (דל למדי):
http://www.arthurcclarke.net

לאתר הפרס הספרותי באנגליה הנושא את שמו:
http://www.clarkeaward.com/

ולערך בוויקי:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2008 14:57 לינק ישיר 

עמוס 2  או 3?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2008 15:56 לינק ישיר 

.

יש תקלה במטריקס...

3, ותודה על התיקון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2008 00:42 לינק ישיר 

הנה קישור לסיפור שהוזכר על המנזר הבודהיסטי. סיפור נהדר:
http://lucis.net/stuff/clarke/9billion_clarke.html

ומה שידוע בתור "החוק השלישי של קלארק" (כל טכנולוגיה מתקדמת דיה אינה ניתנת להבחנה מקסם) הוא חוק מרתק, שמתקשר גם לדיונים הלכתיים בנוגע לאיסור כישוף, וגם ניחוש ועינון. ההערה של אדאמה, שעדיין לא פגשנו אותו "בעיקר בגלל שעוד לא פגשנו טכנולוגיה מתקדמת מספיק" אינה יורדת לשורש העניין. אנחנו מתרגלים במהירות לטכנולוגיה שלנו, ולכן היא הופכת להיות מובנת מאליה. אך אם מתייחסים לתקופות שונות, הרי שהטכנולוגיה הנוכחית נראית כמעשה קסמים ממש לכל מי שחי בעבר. אני אוהב בהקשר זה במיוחד את דברי הרמב"ם: "כמו שידמה האדם ספינת ברזל תשוט באוויר", בתור דוגמה ל"כוח המדמה" שמדמיין דברים שלא יכולים לקרות.

תוקן על ידי היללבןשחר ב- 04/05/2008 0:53:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2019 20:19 לינק ישיר 

הקפצה לצורך שיחזור תוכן מחוק. (למנהלים: ניתן למחוק הודעה זו, כך שהיא תימחק והאשכול יחזור למקומו הטבעי והתוכן ישאר.) 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרידה מארתור קלארק (מד"ב, פילוסופיה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext