| נשלח ב-11/6/2008 22:37 |
|
| |
אכילה ממנגל של לא דתי
חזרתי ממילואים לפני כשבועיים, וברצוני לשתף אתכם במעשה שהיה.
אני חייל בפלוגת חי"ר איכותית, ומשרתים בה חיילים עם מוטיבציה גבוהה, וחלקם אף מתנדבים מעבר לגיל ה"פרישה". מסורת בפלוגה, שבמהלך כל תעסוקה אנו עושים חגיגה "על האש" (הכסף לאוכל מגיע ממגבית ומהשק"ם הפלוגתי) .במהלכה מברכים את החדשים, מעניקים דרגות לוותיקים יותר; בקיצור חוגגים את ההווי והחברות שבינינו. מתוך התחשבות בחיילים הדתיים, שמהווים בין 10% ל 20% מהפלוגה, הבשר שנרכש (כאמור, על חשבון כולם) הוא חלק בהכשר מהודר. הדבר כמובן מייקר את ההוצאות.
את המנגל הפלוגתי מביא אחד מהקצינים הלא דתיים. הוא הודיע שהוא שומר כשרות באופן מסורתי, אך אין לא הבנה בכשרות. עד עתה לא נמנעו החיילים הדתיים, ואני בתוכם, לאכול מהבשר שהוכן על אותו מנגל. ההבנה שלנו היא שאותו קצין אינו אוכל נבלות וטריפות, ומן הסתם לא מערבב בשר עם חלב.
הגיעו חיילים חדשים לפלוגה והחליטו לבדוק בציציותיו של אותו מנגל. הם התיעצו עם פוסק והלה הורה להם שאין לאכול מבשר שהוכן עליו. אותם חיילים הביאו מנגל קטן אחר והכינו עליו בשר בצד.
בתור חייל יותר ותיק, הדבר חרה לי, מאחר מדובר בסוג של התבדלות. עם חלק מהחיילים הלא דתיים אני מעביר שעות ואף ימים במשימות השונות ובשיחות נפש האופיניות לצבא. אגב, הרבה מהשיחות נסובות על דת כי חלקם עוד הכירו אותי כשלא חבשתי כיפה. באו לקראתינו עם הכשר מהודר, והנה אנו בועטים באחד מגילויי ההווי הפלוגתי. למחרת אכן שמעתי כמה מהחיילים בפלוגה מציינים בתמיהה שהדוסים אכלו ממנגל אחר.
נכנסתי לוויכוח עם אחד החיילים בדבר ההנחה שעל המנגל הוכן בשר לא כשר, אך הוא התעקש על כך שאין לאכול ממנגל ממי שהוא "בור בעינייני כשרות" כדבריו. מאחר והוא חייל חדש, נושא הסולידריות כלל לא נכנס לשיקוליו ואף לא הרעיון להכשיר את המנגל. אני גם לא יודע כיצד נוסחה השאלה לאותו פוסק שאסר, והאם בכלל הועלו לפניו הקשיים (האמיתיים או המדומים?). נראה לי שהיה ראוי לשאול: "כיצד אפשר לאכול מאותו מנגל?" ולא "האם מותר לאכול מאותו מנגל?"
סברא נוספת שלי היא שכאשר מבעירים את הפחמים לפני שמניחים את הבשר ומחכים שהם ידעכו, האש שורפת כל מה שיש על המנגל וממילא הוא מוכשר.
אני מעוניין לשמוע דעתם של הת"ח בפורום, האם יש מקום לחפש היתרים במצב כזה, או שנגזר עלינו לפרוש מהציבור.
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 00:03 |
|
| |
הנחת יסוד.
השאלה נסובה על הרשת שעליה ניצלה הבשר, לא על גוף המנגל שאינו דורש כשרות.
תשובה הלכתית.
תנאי להכשרה הוא נקיון. מכיון שלא ניתן לנקות את הרשת באופן מוחלט, ממילא אין מה לדבר על הכשרה.
אמנם ישנה אפשרות להכשיר בליבון. ליבון שישרוף את כל השומן שדבוק על הרשת עד שלא יהא אלא פיח. אולם טכנית קשה לבצע זאת בחום של המנגל (האם יש ברשותכם כלב גז צבאי?).
תשובה מעשית.
למה לכם להתחבט הרבה. קנו לכם רשת. שמרו עליה ברשותכם, ולפני תחילת הצליה תחליפו בין הרשתות.
איש לא ישים לב לכך (כבר נפסק להלכה שאין עושים מנגל אלא בלילה....), והכל יבוא על מקומו בשלום.
טיפ הלכתי/מעשי.
מן הראוי שתתפוס פיקוד ליד המנגל. כך הוא יהיה כשר יותר והמנה שלך תהיה גדולה יותר.
ויאכלו ענוים וחי"רניקים איכותיים וישבעו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 10:59 |
|
| |
אנסאזי
יש כאן כמה נידונים חשובים מאד, עד כדי עיון בתכלית של מצוות כשרות.
א. האם אפשר להשתמש במנגל שספק או ודאי השתמשו בו לבשר לא כשר.
יהושע אליהו (האם יש לברכך בברכת ברוך הבא או שאתה כבר ותיק?) ניתח יפה את הדברים.
קודם כל: איך בנוי מנגל? אני מבין שזו תיבת מתכת גדולה, שפתוחה מן הצדדים. על החלק התחתון מניחים פחמים או חומר בעירה. למעלה, על מעשה רשת, מניחים את הבשר הנצלה.
האם ניתן להשתמש במנגל של אדם שאינו מחוייב עקרונית לשמירת כשרות, או אפילו שאינו מקפיד לקנות בשר בהכשרים המקובלים על השואל?
יש לברר כמה דברים:
1. האם יש לחשוד שהמנגל היה בשימוש לבשר לא כשר? קשה לקבוע בדברים כללים. מצד אחד, יש מקום להקל אם הבעלים מקפיד לקנות לכל הפחות "הכשר רבנות". סתם הכשר "רבנות" הוא בחזקת כשרות וכן משמע מן השולחן ערוך. זה לא אומר שכל הקוראים כאן בפורום (ולמען הגילוי הנאות, אף אני כך) ישתמשו בהכשר זה, אבל זה עיקר הדין.
2. אם הבעלים משתמש גם בבשר לא כשר (או שהוא מניח לאחרים לעשות זאת), ולענייננו אין זה משנה אם הוא עושה זאת בשוגג (כמסתבר מאד) או במזיד. האם המנגל כשר לשימוש?
אם הבשר הלא כשר נח על הרשת בזמן הצליה, כרגיל, אזי אין מנוס מן המסקנה שהרשת הזו היתה בשימוש לבשר לא כשר. ויש לבדוק כמה נתונים:
I האם עבר יום מאז השימוש הקודם? II האם יש ממשות של בשר, שומן וכיו"ב על הרשת?
אם יש ממשות של הבשר הקודם על הרשת, נראה כדברי יהושע שאין להתיר לכתחילה לצלות על הרשת. אמנם, אם עברו וצלו יתכן שאפשר לאכול מזה ויתכן שיש לגרד כדי קליפה מן הבשר שהיה על הרשת (וזה תלוי עד כמה הבשר "שמן"), אבל לכתחילה אין לעשות זאת.
אם הרשת נקיה לגמרי, אנו עדיין חוששים ל"בליעות" שנקלטו ברשת ועלולות לצאת החוצה. אולם אזי אם עברו 24 שעות מן השימוש האחרון, מסתבר שאין בעיה. אם כי אין להשתמש לכתחילה ברשת כזו, כי זה היתר של "בדיעבד". וראו לקמן שיקולים נוספים להתיר.
פתרון אפשרי הוא להניח לרשת להתחמם עד כדי ליבון לפני שמשתמשים בה בפעם הראשונה. ונראה שזה צריך להועיל גם אם היתה ממשות כלשהי על הרשת. (אפשר גם לשפוך עליה חומר ניקוי חזק שיהרוס את הממשות אם היתה ויהפוך אותה ל"נותנת טעם לפגם", ועדיף לשלב את שתי העצות).
אם הרשת אינה בת יומה (וכך מסתבר) אזי אם עברו וצלו על הרשת הזו בלי לחכות לליבון הראשוני, נראה שלאחר שצלו בשר פעם אחת על כל הרשת, יש צד שאפשר לאכול מן "הסיבוב השני" של הצליה.
בכל אופן, למרות ההיתרים, ניתן להבין את הפוסק שאמר כי ראוי להביא רשת אחרת או מנגל אחר. אם השאלה נשאלה באופן כללי, בלי להציג אילוצים שמחייבים להשתמש באותה רשת ובאותו מנגל (ובכך נדון מייד לקמן), התשובה היא על דרך של "למה לחפש פתרונות דחוקים כשאפשר למצוא פתרון קל ופשוט".
ב. האמנם יש ערך חשוב לאכילה מאותו מנגל?
יש כאן כמה שיקולים לפי הנראה.
1. אכילה מאותו מנגל מהווה סימן של שותפות, שהיא חשובה תמיד בעם ישראל וקל וחומר ביחידה צבאית מהסוג האמור.
2. אלו שאינם מקפידים על שמירת מצוות עשו מאמץ גדול, מבחינתם, כדי לצאת ידי חובת "הדרישות התמהוניות" של שומרי המצוות כפי שהן בעיניהם. סירוב להנות מן המנגל המשותף מהווה סטירת לחי (תלוי כמה הם רגישים כמובן ואיך מציגים זאת) וגורמת לכל מיני תוצאות שליליות. ביניהן: "למה להתאמץ, ממילא הדתיים (או החרדיים) האלו יזלזלו בכל מה שעשינו למענם".
האם שיקולים אלו יוצרים מצב של "דיעבד" שבו אפשר להשתמש ברשת הקודמת? נראה לי שעם השימוש בעצות התיקון דלעיל, כלומר לשפוך דטרגנט על הרשת, להניח לה להתלבן (להתחמם עד לצבע אדום ולדרגת חום כזו שאם יניחו עליה פיסת נייר היא תתלקח), צריך להועיל בפשטות. לא עיינתי כרגע, אך ליבון צריך להספיק גם להיתר "לכתחילה".
(לעומת זאת לאכול מן "הסיבוב השני" כאשר יש ממשות על הרשת בהסתמך על כך שהיא אינה בת יומה - ליבי מפקפק בהיתר של "הסיבוב השני" כי איני יודע אם הבשר שצולים עכשו מכסה את כל המקומות שבהם צלו קודם לכן).
הפתרון הקל ביותר הוא הטכני. כלומר להביא עוד רשת ולהחליף בלי שירגישו.
ג. השאלה ממחישה היטב את אחד הטעמים של דיני כשרות. תכליתם היא ליצור חיץ בין מי שמקפיד על כשרות לבין מי שלא.
במקרה זה, כאשר אלו שאינם יודעים להקפיד הם אחינו, יהודים כמונו (ואף טובים מאיתנו, שכן באשר אנו מזידים הם שוגגים, כדברי בעל האיגרת המיוחסת לרמב"ן), הלב כואב בשל המחשבה שעלינו ליצור חיץ מלאכותי. אולם לא תמיד יש לנו ברירה אחרת. אהבת ישראל אינה דוחה דיני כשרות, כפי שדיני כשרות אינם הצדקה להסתכל מגבוה על אחרים או להפגין כלפיהם רגשות עליונות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 12:20 |
|
| |
תיקון אחד -
איני חושב שראוי להביא רשת בלי שירגישו. אין צורך להתחבא ואדרבה אז נראה כאילו יש חוסר אמון או תיחמון. הדברים סבירים, מוכרים ומתקבלים, ומנסיוני (גם הצבאי) לא יעלבו אם תאמר בצורה מנומסת וישירה וכשמתכננים מראש:
"אחי, בשמחה נעשה מנגל כדרכנו משכבר. הואיל ויש אצלינו כאלו שכעיקרון אינם נוהגים לאכול בכלים של אינם דתיים, מן הסתם אין לך התנגדות שאביא רשת משלי / חדשה - המנגל עליך והרשת עלי, ונשמח ונאכל ביחד".
(אמנם מצד הדין במקרה זה לענ"ד ניתן להכשיר את הרשת מתחילה ובפרט שכאן מדובר באינה בת יומה ודיעבד ויש כאן צדדים נוספים המצטרפים, וכפי שמימוני הציע ע"י ניקוי בחומר וע"י הליבון באש וכבולעו כך פולטו, ואין לדמות לחומרות היתירות שנוהגים בפסח)
|
| נשלח ב-12/6/2008 12:22 |
|
| |
הלך,
גם אני הק' מצטרף.
(הוא הלך בשדות)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 18:16 |
|
| |
מימוני,
<השאלה ממחישה היטב את אחד הטעמים של דיני כשרות. תכליתם היא ליצור חיץ בין מי שמקפיד על כשרות לבין מי שלא.>
אני סקרן מאד [ברצינות] לדעת מנין שאבת את זה? הפשטות היא שהתורה רואה בנבילה ובשרצים דברים מאוסים, לא? [לגבי בהמות טמאות וכדומה, אכן צ"ע].
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 19:29 |
|
| |
[מיכי,
לא מדובר על ענייני שרצים או על נבלה, אלא על בשר-חלב (ובתקופות קדומות אולי גם טהרה וטומאה של כלים).]
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 20:06 |
|
| |
אמשלום,
לא הבנתי את הערתך. תוכלי לפרט?
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 20:34 |
|
| |
[כיוונתי להערתך למיימוני.
במונח "כשרות" אתה התייחסת לעניין חיות שאינן כשרות למאכל, אבל דומני שמיימוני כיוון לנושאים של בשר וחלב וכד'.]
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 20:39 |
|
| |
אמשלום,
מי דיבר אל מיימוני? היתה לי כאן רק הודעה קצרה מאד של הסכמה עם הלך.
אולי התכוונת לנוך איינר, אבל הוא רק הביא דוגמאות כדי לתמוך בטענתו שדיני הכשרות לא נועדו ליצור סייג. מדוע יש מקום לחלק בין שרצים לבין בשר בחלב?
ואם כבר הזכרנו זאת, אוסיף כי אכן שאלת נוך איינר במקומה עומדת, וגם אנוכי אשמח לראות מקורות ממיימוני לקביעתו הנ"ל.
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 21:08 |
|
| |
[אכן. טעות שלי. דברי כוונו לנאך איינער.]
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 21:50 |
|
| |
אכן גם בשר בחלב נכלל ב'צ"ע' שלי על בהמות טמאות. הבאתי את שרצים כדוגמא להסבר שנמצא בתוך התורה. על שאר הדברים נצטרך להעמיק בתוך לשון הכתוב וכו' כפי שעושים תמיד. המשתתפים האחרים מומחים בזה יותר ממני.
מה שלא יהיה, האפשרות של מיימוני נראית מוזרה, שאם כן, ההחלטה מה כשר ומה לא שרירותית לחלוטין, וגם ההחלטה להבדיל דווקא בעניני מאכל, ולא לבוש וכדומה, היתכן?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 22:00 |
|
| |
לכל המגיבים תודה,
יהושע אליהו, אכן הפתרון הטכני של החלפת הרשת (לפי שיטתו של הלך ולא בהחבא!) הוא הפשוט והישיר, ובע"ה ניישם אותו בפעם הבאה.
מיימוני,
אכן הבנת את רוח השאלה שלי וכדרכך בקודש פרטת את הנקודות העיקריות. אכן, הסברא המקורית שלי הייתה כסעיף 1 אצלך והמנגל היה בחזקת כשר. עכשיו נראה לי שעיקר הקושי הוא שאנו לא מכירים מספיק את אותו קצין ועד כמה הוא הקפיד לשמור על כשרות לשיטתו המיקלה.
אני מצטרף לנוח ולמיכי בדבר המקורות לכך שדיני הכשרות נועדו ליצור חיץ בין שומרי כשרות לאלו שאינם. אם כבר, החיץ הוא בין ישראל לעמים:
לֹא תֹאכְלוּ כָל-נְבֵלָה לַגֵּר אֲשֶׁר-בִּשְׁעָרֶיךָ תִּתְּנֶנָּה וַאֲכָלָהּ, אוֹ מָכֹר לְנָכְרִי--כִּי עַם קָדוֹשׁ אַתָּה, לַה' אֱלֹהֶיךָ; לֹא-תְבַשֵּׁל גְּדִי, בַּחֲלֵב אִמּוֹ. (דברים, יד: כא)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 22:14 |
|
| |
לכולם
כתבתי שאחד הטעמים לדיני כשרות, בין בהפרדה בין בעלי חיים טמאים לטהורים, בין בדיני בשר בחלב ולמעשה כולם, היא הפרדה בין מי שמקפיד על הדינים ובין מי שלא.
וכמובן ההפרדה הזו ניתנה לעם ישראל על מנת שכולם יקיימו זאת. ובכך נוצר חיץ נוסף בין ישראל לעמים.
מה שהיום נוצר חיץ כזה בין המקפידים על כשרות לבין מי שאינם מקפידים בתוך עם ישראל זו תופעה עגומה.
מה שהיום נוצר חיץ בין "מהדרין" לבין אלו שאוכלים "רק כשר" (כאשר הוא באמת כשר) אף זוהי מציאות עגומה.
ומה ששאלתם מהיכן לקחתי זאת. אכן איני יודע לציין מקור שבו הדברים כתובים. אני הנחתי שאכן זה אחד הטעמים כפי שמצאנו לגבי יין נסך והדומים לו (יין של גויים האסור מדרבנן, אך כאן סבורני שחכמים ירדו לעומק כוונת הכתוב).
ובהחלט ניתן לומר שזו סברה שלי שאני סבור, אולי בטעות, כי היא גם אחת הסברות של התורה.
יתכן כמובן שאני טועה, אולם הדברים מסתברים ומתקבלים על דעתי. וזה כמובן אינו מחייב אף אחד...
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 22:27 |
|
| |
מיימוני, אכזבתני.
המקור שלך הוא מסתם יינם? שאתה מניח שהוא בנוי על עומק איסור יין נסך?
אני מניח שהנחתך בנויה על כך שהאיסורים הם דומים, אך לענ"ד טעות גדולה יש כאן: אין איסור בתורה של יין נסך, אלא זה הצורה המצויה של איסור 'תקרובת עבודה זרה' [זה כולל גם את הפאות מהודו, זוכר?]
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2008 01:29 |
|
| |
נאך איינער וכולם
א. התנצלות
צר לי שאיכזבתיך. אבל אני יכול לענות רק לפי הבנתי. אבל אולי אוכל קצת ליפות את מה שמכוער בעיניך. (מכוער כי הוא לא נכון לדעתך, כמובן).
ב. הקדמה אנתרופולוגית
למצוות, בין דאורייתא, בין דרבנן, יש משמעות סוציולוגית. לא רק סוציולוגית, אבל גם. (כמדומה שאבי השיטה הזו בזמננו היה דירקהיים, אבל למעשה מי שעמד עליה היה מנדלסון, ולפניו חוקר הדת החכם שפינוזה, אך לקמן נראה שיש לה מקורות במסורת שלנו).
אחד הטעמים הראשיים של המצוות הוא הבדלה. "ואבדיל אתכם מכל העמים". כל העמים הם עובדי עבודה זרה (או לפחות כך היו בימי מתן תורה) ונטולי תורה שתכוון אותם לאמת. וכפי שהורים מונעים מילדם להתרועע עם ילד שעלול להזיק לחינוך, כך נהג ה' בילדי עם ישראל, אנחנו. (והיה פעם אשכול על השאלה אם אפשר להתרועע עם גוי, ואם זה מותר לילד. לינקי?)
הצורך בהבדלה מסביר מצוות רבות. אני מדגיש: אין זה הטעם היחיד למצוות. ומסתבר לי שלמצוה יכול להיות יותר מטעם אחד. אך אחד הטעמים הוא ההבדלה וההרחקה.
זה נכון גם לגבי סעודה משותפת, שתורמת לקירוב לבבות, ודיני כשרות מונעים סעודה כזו.
ג. קצת מקורות
שמות פרק לד
(טו) פֶּן תִּכְרֹת בְּרִית לְיוֹשֵׁב הָאָרֶץ וְזָנוּ אַחֲרֵי אֱלֹהֵיהֶם וְזָבְחוּ לֵאלֹהֵיהֶם וְקָרָא לְךָ וְאָכַלְתָּ מִזִּבְחוֹ:
ובפסוק הבא יש אזהרה מפני נישואי תערובת, שזה מביא לזה.
כלומר: אכילה משותפת - מסיבת ע"ז או: אכילה משותפת - נישואי תערובת - חינוך ילדים לעבודה זרה
וברמב"ם:
רמב"ם הלכות שחיטה פרק ד
עכו"ם ששחט אע"פ ששחט בפני ישראל בסכין יפה ואפילו היה קטן שחיטתו נבלה ולוקה על אכילתה מן התורה, שנאמר וקרא לך ואכלת מזבחו, מאחר שהזהיר שמא יאכל מזבחו אתה למד שזבחו אסור ואינו דומה לישראל שאינו יודע הלכות שחיטה.
הטעם של איסור אכילת שחוטה בידי גוי הוא כדי להרחיק את הישראל מאכילה משותפת כדלעיל. (יש לומר שכוונת הרמב"ם היא כזו: לא מיבעיא (=זה ברור) שנבילה שלא נשחטה אסורה, אולם גם בהמה ששחטה גוי, ואפילו לפי דיני שחיטה שלנו, עדיין היא אסורה, כדי להרחיק את הישראל מסעודה משותפת עם הגוי.)
וכעין זה תיקנו גם חכמים:
רמב"ם הלכות עבודת כוכבים פרק ט
הלכה טו עובד כוכבים שעשה לבנו או לבתו משתה אסור ליהנות מסעודתו, ואפילו לאכול ולשתות הישראל משלו שם אסור הואיל ובמסיבת עובדי כוכבים אכלו, ומאימתי אסור לאכול אצלו משיתחיל לעסוק ולהכין צרכי סעודה וכל ימי המשתה ולאחר ימי המשתה שלשים יום, ואם עשה סעודה אחרת מחמת הנישואין אפילו לאחר שלשים יום אסור עד שנים עשר חדש, וכל ההרחקה הזאת מפני עבודה של כוכבים הוא שנאמר וקרא לך ואכלת מזבחו ולקחת מבנותיו לבניך וזנו וגו'.
הציטוטים מפרוייקט השו"ת כמובן.
 |
|
|
|
|
|