בית פורומים הנה ימים באים

שפינוזה במחלוקת עם הזהר האם כן!!!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2009 17:17 לינק ישיר 
שפינוזה במחלוקת עם הזהר האם כן!!!

קודם כל אם מישהו יכול לבאר מהי שיטת שפינוזה לגבי הקב''ה מה שהבנתי שלפי הגדרתו האלוקים הוא המציאות דהיינו הוא הטבע וזה לכאורה גם השקפה דתית  
ואלו לגבי הזוהר
הזוהר מתאר את הקב''ה כדבר מורם שאין לנו תפיסה בו כמו שכתוב לית מחשבה תפיסה בך כלל דהיינו אין מחשבה תופסת בך לכאורע שאין השגה בו יתברך
  ולכן לא יכול להיות כדברי שפינוזה
שמעתי גם שיש מגדולי החסידים שסוברים כשפינוזה  ואפילו שמעתי שבעל התניא סובר כשפינוזה האם יכול להיות וגם האם זה קשור למחלוקת בין המקובלים לגבי הצמצום
הצמצום הוא שבתחילת הבריאה צמצם אורו מנקודת המרכז כדי לברוא את העולמות
יש אומרים שהצמצום הוא כפשוטו דהיינו שבאמת סילק הקב''ה את אורו
ויש אומרים שהצמצום לא היה כפשוטו שהרי הזהר אומר לית אתר פנוי מיניה
אין מקום פנוי ממנו ויש גם את הפסוק מלא כל הארץ כבודו אז איך יתכן שסילק אורו אלא אומרים שהצמצום היה לא כפשוטו אלא שבגילוי אין אור אבל בהסתר יש אור
אודה לכם מאוד אם תוכלו להרחיב את העניין על מנת שאבין במה מדובר
אז כל התותחים פה בפורום פרסו משנתכם

תוקן על ידי המשקיף ב- 02/05/2009 21:49:21

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2009 18:17 לינק ישיר 

אני אכתוב את דעתי אבל הקטע שלמעלה לא ברור לכולם המשקיף,אנא תרגם לעברית ברורה כי ארמית זו לא שפת הקודש.
שבת שלום ומבורך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2009 21:54 לינק ישיר 

אהרון
אתה צודק מאה אחוז הנה סידרתי שיפצתי ותיקנתי
גלוי
שלחת לי משהו לפרטי
אבל אני יותר בקטע של ציטוט אז אם תוכל להאיר לנו את דרכנו

בכלל למה אני רוצה לברר את הנקודה הזאת של שפינוזה מיהו בכלל ומה אכפת לי מה הוא כתב אלא יש מצוה שנקראת דע מה שתשיב לאפיקורוס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2009 22:07 לינק ישיר 

דווקא השבת קראתי על זה בחוברת של חב"ד מדברי הרבי מלובביץ'.
הוא כותב שהקב"ה בעצם סובב את העולמות וצימצם את אורו ולמרות זאת הוא עמובן משפיע מאורו אל תוך העולמות כדי להחיותם.אני אישית מבין מזה כמובן שהקב"ה נמצא בתוך העולמות ומתקיים את כולם בתוך אינסופיותו,אלא כתוב שם שכמובן הוא מצמצם את אורו כדי שנוכל להתקיים כמו שהמלאכים מקבלים את אורו וכל הנבראים לטוב ולרע בעולמות העליונים מקבלים את אורו לפי רמת השגתם כך גם אנחנו מקבלים את אורו לפי השגותינו (הקטנות בדור הזה לצערנו).
יש לי שאלה,האם זה אומר שלעולם לא נוכל להכיר את הקב"ה באופן מלא? כי הרי נאמר שכשיגיע המשיח והכל יתוקן נזכה לראות את בורא העולם במלוא העין,ובאלף השמיני והבאים אחריו נתעלה כבר לדרגות קדושה עליונות לקירבה לאין סוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2009 22:55 לינק ישיר 

לפי הרמב"ם (ולפי הזוהר לדעתי) הוא לא שקול לטבע אלא הטבע תלוי בו והוא לא יבטל לביטול הטבע. לכן דברי שפינוזה הם כפירה לדעת הרמב"ם.

א
  יסוד היסודות ועמוד החכמות, לידע שיש שם מצוי ראשון.  והוא ממציא כל הנמצא; וכל הנמצאים מן שמיים וארץ ומה ביניהם, לא נמצאו אלא מאמיתת הימצאו.  [ב] ואם יעלה על הדעת שהוא אינו מצוי, אין דבר אחר יכול להימצאות.  [ג] ואם יעלה על הדעת שאין כל הנמצאים מלבדו מצויים, הוא לבדו יהיה מצוי ולא ייבטל הוא לביטולם:  שכל הנמצאים צריכין לו; והוא ברוך הוא אינו צריך להם, ולא לאחד מהם.

ב  לפיכך אין אמיתתו כאמיתת אחד מהם.  [ד] הוא שהנביא אומר "וה' אלוהים אמת" (ירמיהו י,י)--הוא לבדו האמת, ואין לאחר אמת כאמיתו.  והוא שהתורה אומרת "אין עוד, מלבדו" (דברים ד,לה), כלומר אין שם מצוי אמת מלבדו כמותו.

ג  [ה] המצוי הזה--הוא אלוה העולם, אדון כל הארץ.  והוא המנהיג הגלגל בכוח שאין לו קץ ותכלית, בכוח שאין לו הפסק, שהגלגל סובב תמיד, ואי אפשר שיסוב בלא מסבב; והוא ברוך הוא המסבב אותו, בלא יד ולא גוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2009 23:18 לינק ישיר 

כתבת פה דבר שאמור להיות ברור כשמש.
הרי ברור שהטבע הוא בריאתו של הקב"ה ואינו משנה מהטבע כי כך הוא רצונו שיתנהל העולם.
כל מה שקיים במציאות,ביקום,בזמן,בכל העולמות או איך שלא תקראו לזה הרי הם נבראו על ידי הקב"ה,חיים על פי חיותו והולכים לפי כיוונו.
לפני הכל הוא היה לבדו (ככה לפחות לפי מה שידוע לנו) ואחרי הכל הוא יהיה לבדו,כתוב ככה אם אני לא טועה באחד הספרים שאחרי האלף העשירי הקב"ה יוותר לבדו וכל העולמות הרוחניים והגשמיים וכל יצוריהם,כל המציאות וכל היקום יימחקו והנשמות שיישארו אחרי כל זה יהנו מאורו לנצח נצחים.אני טועה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2009 23:22 לינק ישיר 
טוב שבוע טוב לכולם

הקדמה קטנה מה שפינוזה אומר
תפיסתו, המכונה פנתאיזם, גורסת כי אין אלוהות טרנסצנדנטלית ואין אל פרסונלי מצווה, ומבחינתו האלוהות היא בעצם כל הטבע על כל מרכיביו וגווניו. שפינוזה מזהה את העצם – ישות שהיא סיבת-עצמה, שאין ישות חיצונית לה, שהיא מקור הכול – בתור אלוהים, ובה בעת בתור הטבע. מכאן שאם האלוהים הוא הטבע, הרי שכל תפיסת האלוהות ההיסטורית של הדתות המונותאיסטיות – בטלה.

לכאורה הוא אומר שאלוקים הוא הטבע וזה גם מסתדר עם מה שאנחנו תמיד אומרים שיש מידת הדין שהוא שם אלוקים שוהא בגימטריה הטבע זאת אומרת ששם אלוקים הוא מידת הדין הוא הנהגת הטבע

אלקנה
ראיתי את תשובתך אני קודם רציתי שנבין מהי התיאוריה של שפינוזה כדי שנוכל להחליט אם הוא חולק על הזוהר או על הרמבם או על התורה אני ראיתי באיזה שהוא מקום שאני עוד יביא אותו בהמשך שבעל התניא מסכים להבחנה של שפינוזה
על הצד שזה נכון האם נעלם מבעל התניא מה שאמר הרמב''ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 18:06 לינק ישיר 

המשקיף, נדמה לי שלפשטות העניין, ההבנה של החסידים על עצם הצימצום היא זאת שקרובה יותר לרעיונותיו של שפינוזה.  אם כן, לברר את ההבדל, עליך להתיעץ במבין בחסידות.  ובטח שזה לא אני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 20:08 לינק ישיר 

כל החסידים הבעש''ט בתוכם וגם רבי נחמן מברסלב בקיצור כל החסידים הולכים בשיטת הבעש''ט
הצימצום לא  היה כפשוטו אלא בגילוי היה הסתלקות האור אבל בהעלם האור עדיין שם
וזה לכאורה כשיטת שפינוזה שאלוקים הוא הטבע
צריך עוד בירור רק מחכה שעוד כמה חברים יתעוררו פה לעניין אז נוכל להביא את החומר המצוי בידי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 20:55 לינק ישיר 

אני פשוט אומר שזה נכון, ואם אתה רוצה למצוא מי שיראה לך את הקו שבין זה לזה, תמצא מי שמאמין שזה אמת, ויודע אותו טוב טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > הנה ימים באים > שפינוזה במחלוקת עם הזהר האם כן!!!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext