בית פורומים עצור כאן חושבים

התלבטות:האם להודיע על פגמים בדירה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/5/2009 20:19 לינק ישיר 

"ואם אסור לשקר אז זה אומר שצריך לומר את האמת. את האמת פירושו של דבר את כל האמת.".

זה לא מדוייק, יש אפשרות שלישית - להגיד "אני לא רוצה לדבר על הדירה, תראו בעצמכם ותחליטו".

אגב, יש מקרים שבהם האפשרות השלישית הזאת היא האפשרות המותרת היחידה, למשל כשאדם א שואל אותי שאלה אישית על אדם ב שאינה מעניינו. במקרה זה, אם אגיד את האמת אני עובר על איסור רכילות, ואם אשקר אני עובר על איסור שקר, ולכן האפשרות המותרת היחידה היא האפשרות השלישית - לשתוק או להגיד "אין תגובה".

במקרה שלך, זה לא המצב, כי זה כן עניינם של השוכרים לדעת מה הפגמים שיש בדירה, ולכן לענ"ד יש להגיד את כל האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/5/2009 21:19 לינק ישיר 

אמנם ענו מצויין (ראו דברי מיכי למשל) אך נראה לי, לשלימות הניתוח, שכדאי להפריד כאן בין כמה שאלות וכמה תרחישים.

א. מה מצב הדירה? אם יש בעיות, מאלו סוג? כלומר, יש בעיות נסתרות ויש בעיות גלויות. בעית צנרת סתומה היא בעיה נסתרת. בעיה של חלון שבור היא בעיה גלויה.
מה חומרת הבעיה? כלומר, האם זו בעיה חולפת או ניתנת לתיקון? ואם ניתן לתקן, כמה זה עולה ובאחריות מי זה? (זגוגית שבורה ניתן לתקן ובעלות לא יקרה יחסית לשכירות. החלפת צנרת היא בעיה קשה ויקרה מאד. ביוב שעולה על גדותיו בבנין הסמוך או נוכחות של שכנים אלימים הן בעיות לכאורה בלתי פתירות).
ג. מה התפקיד שממלא בעל השאלה? האם הוא בעל הדירה, נציג מטעמו (כמו התבהרות), מתווך, עומד מן הצד שבקיא בבעיות?
ד. מה הנזקים וההשלכות של גילוי מידע לעומת הסתרתו?
ה. מה העלות שעלול מדווח המצב לאמיתו לסבול עקב הגילוי?
עתה ניתן להציג מחדש את השאלה בפירוט:
אלו חובות או איסורים יש בהצגת דירה למכירה תוך הסתרת מידע או גילויו? הסתרת מידע היא סוג של שקר, במיוחד אם אומרים ש"אין בעיות" ו"זו דירה מצויינת". אולם מסירת מידע עלולה להזיק למשכיר. מצד שני, מסירת המידע היא בגדר של "השבת אבידה" כפי שנתבאר.
קשה לתת תשובה פרטית ללא נתונים מדוייקים, אולם נראה שיש להבדיל בין המצבים הבאים:
1. יש נזקים ובעיות נסתרים. בעיות צנרת, שכנים אלימים, יתושים וביוב.
במקרה כזה יהיה זה עוול לתאר את הדירה כנטולת ליקויים. מסתבר שאין לו לשוכר אפילו להסתפק באמירה למבקר: תבדוק בעצמך. יש כאן חובת גילוי כיון שהוא יודע והשוכר לעתיד לא.
מה יעשה בעל הבית? מה יעשה המתווך? זה נסיון קשה מאד. עדיף לא להיקלע אליו. אך החובה מן התורה ברורה: לספר את האמת.
ב. יש בעיות גלויות לעין, בין יקרות ובין זולות. החל בחלון שבור וכלה במטבח ישן עם דלתות שבורות. כאן יש בהחלט מקום לטעון שאין חובה לומר כלום, או רק לציין: תבדוק ותראה. לפי הכלל הגדול שכל מה שרואים בעינים לא צריך לספר. היתר זה נכון לגבי בעל הבית, מתווך ומי שמציג את הדירה.

מסתבר שלפני שחותמים חוזה יש לשאול את השוכר/קונה אם ראה את הדירה ונחה דעתו. כמדומה שסעיף כזה קיים ממילא בכל החוזים. כך שאפשר להניח שהרוכש מרוצה מן העסקה.

ג. יש בעיות נסתרות, אבל לא כל אדם מקפיד עליהן. למשל, אין דוד שמש, או שיש ילדים שמשחקים מתחת לבנין ומרעישים (קשה לי לחשוב על דוגמאות). יתכן שאין צורך לדווח.

העולה מכאן הוא שאם יש בעיות חמורות, אסור להתבהרות להציג את הדירה כטובה ואף יש עליה חובה להזהיר את השוכר לעתיד.

גם אם יש לה רגשות הכרת הטוב כלפי המשכיר או כל קשר אליו עדיין אסור לשנות מן האמת. ורק אם הבעיות גלויות או שלא כל אדם מקפיד עליהן היא רשאית להתעלם מהן, אבל גם אז לא לומר שהכל טוב אלא לומר שזו דירה עם מעלות ולתת לשוכר לעתיד לבדוק בעצמו.

אם יש בעיות נסתרות הטעונות גילוי אך היא חוששת להינזק אם תדבר יותר מדי, אזי אל לה לייצג את המשכיר ולעומת זה אינה חייבת לצאת מגדרה כדי להזהיר. זאת מפני שאין חובת השבת אבידה בשעה שאדם עלול לשלם בעצמו יותר מדי ביוקר על הגילוי.

והנראה לעניות דעתי כתבתי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 21:21 לינק ישיר 

מאיר,
יש לחלק בין מצב בו המוכר מעלים פגמים לבין כשהמוכר אומר לאנשים לבדוק בעצמם (את הדברים שניתן לראות). ברור שלהוריד רשתות כדי להעלים קרעים אסור, וזה כמו לשקר.
במקום שיש פגם שלא ניתן לראותו בעצמם, והוא יכול לעכב את העיסקה (ולא רק לשנות למחיר), יש מקום לחייב אותה לומר להם. לפי התיאור של התבהרות הבנתי שמדובר בפגמים לא מהותיים שהם נפ"מ לטעם כזה או אחר ולמחיר, ולא משהו שמונע את העיסקה, כפי שכתבתי לעיל.

התבהרות,
יש הבדל בין לא לשקר לבין חובה לומר את כל האמת. אם שואלים אותך ואינך עונה, או שאת אומרת שאת לא רוצה לענות, זה לא שקר. להיפך זה אומר להם שיבדקו בעצמם. אמירת כל האמת היא פעולה פוזיטיבית ביוזמה שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 21:24 לינק ישיר 

שו"ר את דברי מיימוני, וגם אנוכי הק' מצטרף לכל האמור שם, ובכלל דבריו דבריי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2009 23:04 לינק ישיר 

ומה דעת החכמים לגבי דווח אודות נזקי שכן "קשה" -

לדוגמה שנשמעים מביתם הרבה צעקות, או לחילופין שבא וצועק מכל רעש קל שנעשה?

לגבי שכן שבביתו יש צעקות ורעשים - מחד, יש כאלו שהדבר לא מפריע להם ומאידך יש כאלו שחייהם יהיו בלתי נסבלים.

לגבי שכן הצועק על כל רעש - אולי השוכר החדש הוא אדם שקט, ושמא השכן סתם לא מספמט אותך וע"כ צועק עליך?

מאידך, הרי אין ביד השוכר לדעת דבר כזה, ויש להניח שעל דרך כלל אם תדוח על שכן כזה השוכר לא ירצה להכניס ראש בריא למטה חולה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2009 07:04 לינק ישיר 

תודה רבה על תשובותיכם המלומדות .
לא ברור לךי עדיין מהו מעמדי?
האם אני נחשבת שליחה של בעל הבית ,או שבאותו הרגע אני בכל זאת העלת בעלות מסוימת על הדירה לפחות בעת מתן העדות אודותיה,האם אני בגדר מוסרת מידע ,מה המקום שלי במעמד מסירת המידע על פי זה יהיה לי יותר קל לעשות הכל בשקט נפשי.ואל תשכחו שיש כאן את המתווך של הדירות שבא מטעם בעל הבית שלי .למעשה בעלי הבית שלי כלל לא מעורבים שכן יש להם המון דירות באזור והכל מנהל המתווך שלהם.
מה האחריות של המתווך לומר את האמת לפחות ברגע ההצעה הראשוני לשוכרים העתידיים שרק אחר כך באים אלינו לדירה ולמעשה אנחנו כבר כלי שני במסירת מידע למרות שידוע המתווכים מיפים את הדירה מראש.
ועוד חשבתי שאולי אני רק צריכה לפתוח את הדלת לתת לאנשים היכנס וללכת לעיסוקי האחרים בבית מבלי להתייחס בכלל לאנשים שמיסתובבים מעבר להצעה הנימוסית לשתיה קרה ביום חם.
כך אני מונעת קשר עם האנשים ואין לי מחויבות מסירת מידע.
למען האמת זה רעיון קצת הזוי אבל אולי יש לו תוקף.בכל מקרה אי אפשר לא מסור מבעיות הנימצאות בדירה .
קצת מבולבלת ...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/5/2009 09:22 לינק ישיר 

התבהרות

מעבר לדעות המלומדות והמעניינות המובאות באשכול - לדעתי פשוט כדאי במקרה כזה להתייעץ עם רב שאת סומכת עליו מפני שיתכן שהרעיון של הגשת משקה קר/חם ופניה לעיסוקייך נשמע מפתה מאד( כמו כל התעלמות) אבל יכול להיות שמבחינת ההלכה אסור למנוע מידע .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2009 10:11 לינק ישיר 

התבהרות

בכללים שכתבתי לעיל יש תשובה לכל מה ששאלת. ולכן אני רק מיישם אותם לגבי מה שכתבת.

א. אינך שליחה של בעל הבית. הרי אינך מחתימה אותו על חוזה בשמו.

ב. את שוכרת, ולכן מצפים שיהיה לך את המידע המירבי על הדירה. עם זאת, ברור ששום אדם אינו מנדב מידע. יש אמנם ציפיה מאדם שנראה שומר מצוות שידייק בדבריו.

לכן כדאי שתבהירי שאת רק מארחת אותו בשם בעל הבית, ואם יש לו שאלות, שישאל.

ג. אם ידוע לך על בעיות כרוניות חמורות ונסתרות, עליך לגלותן, כפי שהתבאר לעיל. (לדוגמא: סתימה בצנרת).

ד. אם ידוע לך על בעיות קלות הנראות לעינים, כמו רשת קרועה בחלון, אינך חייבת למשוך את תשומת ליבו לשם. פשוט תבהירי לו שאת עסוקה ואין לך זמן לערוך סיור בדירה, ושיתבונן, ואם יש לו שאלות שישאל.

ה. חשוב מאד: צריך למצוא נוסח שיבהיר לו מחד שעליו לבדוק, כדרך השוכרים, אבל מצד שני לא יעורר חשד (לא מוצדק) שיש בעיות שאת שותפה להסתרתן, ולכן את נאלצת לרמוז לו שיבדוק היטב.

ו. לגבי אחריותו של המתווך, הסירי נא את הדאגה הזו מליבך. יש דיני מתווכים וקצת ממה שחובה עליו לעשות נאמר לעיל. בין אם הוא שומר על כך ומודע לכך ובין אם לאו, לא זו אחריותך. אם זה מקל מעליך, יש לשער שכל אדם יודע שלא כל מה שמתווך אומר מדוייק וצריך לבדוק ולא למהר להאמין.

(כאמור, רק לגבי בעיות חמורות נסתרות יש עליך חובת גילוי אם אחרים אינם מגלים).

בסיכום: הרעיון לפתוח את הדלת וללכת לעיסוקיך כרגיל נראה מצויין.

אם יש בעיות מיוחדות שלא ציינת (אני זוכר רק את מעשה הרשת הקרועה, שזה דבר לא גדול והלקוח אמור לראותו בעצמו) אנא פרטי.

הלך

כפי שציינת, שכן קשה אינו דבר מוחלט. יש מי שאינו מקפיד. יש מי שמסתדר עם השכן. וכיון שהדבר ספק, נראה שאין צריך להודיע. (אלא אם כן זה אדם אלים במיוחד. וקשה לי לקבוע דרגה בדבר באופן כללי).

עקרונית, נראה לי שהשאלה היא אם יש חובת גילוי בבעיה שעלולה להיות קשה עבור המקפיד ולא קשה עבור מי שאינו מקפיד. ולנו לא ידוע טיבו של השוכר/קונה. האם יש חובת בירור על השוכר או על אדם מהצד?
נראה לי שכאן יש לחלק בין המשכיר/מוכר והמתווך לבין אדם מהצד, כולל שוכר. כיון שיש כאן ספק, אף שזה ספק הניתן לברר לכאורה, לא חייבים לגלות.
מדוע? מפני שאלו דברים שאי אפשר לקבוע בהם כללים. ועוד, לפעמים אדם לא היה נכנס למצב מסויים אילו היה יודע פרט אחד מרגיז, אבל לאחר שכבר נקלע למצב, משלים עם זה ואפילו מרוצה בחלקו.
כלומר, אדם לא ישכור דירה אם יגידו לו שיש שכן רע. אבל אם ישכור יצליח להתרגל אליו ויקבל זאת. והרי שכן רע יכול להיות בכל מקום, ואין דירה מושלמת.
וזו נקודה חשובה: מה ראית לדאוג לספק רווחתו של השוכר על חשבון יכולתו של המשכיר להשכיר? (לכן יתכן שהחיוב על בעל הבית והמתווך גדול יותר, אבל צריך לעיין בדבר אם גם להם יש חובת גילוי).
כך ייראה לי, שמה שתארת הוא ספק השבת אבידה ולכן אין חובת גילוי, בעיקר מהטעם שמאי חזית לגלות לזה דבר המסופק, שמא עדיף לשתוק כיון שאין זה היזק ברי ואדרבה, יש להיזהר לא להזיק לבעל הבית.
צענע וראנה
העלית רעיון מצויין: להתייעץ עם אדם שמבין, כלומר רב חכם, שאפשר להציג בפניו את הנתונים ולשאול שוב. והרי יש דברים שמובנים בשיחה על פה שאי אפשר להעביר בכתב.
אמנם שתי הערות:
מה שאני כותב כאן הוא הלכה למעשה שאפשר לסמוך עליה (כמובן לפי מיעוט דעתי). ואיני היחיד שיכול ויודע לענות. ענו כאן גם מיכי ומאיר ויש עוד משתתפים בפורום שלנו שיודעים ואפשר לסמוך על דבריהם. זה לא גרע מייעוץ עם "רב" ולפעמים טוב יותר...
כמובן, אם התבהרות (או כל שואל) חשה שלא קיבלה תשובה המניחה את דעתה, ראוי שתשאל שוב או תפנה לעצה בעל פה כדבריך.
שאלה מעניינת מאד, שחורגת מהנושא שלנו, היא מדוע צריך לשאול רב.
אם הכללים לפנינו והכרת המציאות לפנינו, האם צריך לרוץ לשאול רב.
זו שאלה כל כך גדולה שראוי לפתוח עליה אשכול (וכך תכננתי לעשות ממילא, וה' יעזרני).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2009 12:45 לינק ישיר 

שו"ת יחווה דעת חלק ד סימן ס

שאלה: המשתדל להשיג רשיון נהיגה, והוא חולה במחלה סמויה שאינה מתגלית על ידי בדיקת רופא רגילה. האם מותר לרופאו האישי או למי שיודע בבירור על מחלתו, להודיע על כך למשרד הרישוי, למנוע בעדו השגת הרשיון בכדי שלא יגרום לתאונות ואסונות בנהיגתו, או שמא יש בזה איסור משום רכילות ולשון הרע?

תשובה: נאמר בתורה לא תלך רכיל בעמך, וכתב הרמב"ם (בפרק ז' מהלכות עדות הלכה ב'), איזהו רכיל, זה שטוען דברים והולך מזה לזה, ואומר, כך אמר פלוני, או כך וכך שמעתי על פלוני, אף על פי שהוא אמת, הרי זה מחריב את העולם וגדול עונו מנשוא, שגורם להרוג נפשות רבות מישראל, לכך נסמך לו בכתוב: לא תעמוד על דם רעך, צא ולמד ממה שאירע לדואג האדומי. ע"כ. ומבואר עוד ברמב"ם (שם הלכה ב' וג'), שהמספר בגנות חבירו אף על פי שאומר אמת, הוא בכלל עון לשון הרע, שעליו נאמר יכרת ה' כל שפתי חלקות לשון מדברת גדולות, ושקול הוא כנגד שלש העבירות החמורות שבתורה, עבודה זרה, גילוי עריות, ושפיכות דמים, ואין לו חלק לעולם הבא. למדנו מכאן שעון רכילות ולשון הרע הוא אפילו כשאומר אמת. וכן מבואר בגמרא (בפסחים דף קי"ג ע"ב). וכן כתב רבינו המאירי בחיבור התשובה (מאמר א' פרק ד' עמוד צ"ג). וראה עוד בשאילתות דרב אחאי גאון (פרשת וישב סימן ס"ח), ובהעמק שאלה שם, ובשו"ת רבינו יוסף קולון (שורש קפ"ז). ומכל מקום נראה שכל זה הוא באופן שמתכוין רק להשמיץ את חבירו ולבזותו, אבל אם מתכוין לתועלת מסויימת או להרחיק נזק מותר. וראיה לזה ממה שכתב הרמב"ם (בפרק א' מהלכות רוצח הלכה יד) וזו לשונו: כל היכול להציל את חבירו ואינו מצילו, עובר על לא תעמוד על דם רעך, לפיכך הרואה את חבירו טובע בים או שלסטים באים עליו, ויכול להצילו, או ששמע שאנשים חושבים עליו רעה וטומנים לו פח, ולא גילה אוזן חבירו להודיעו, הרי זה עובר על מה שנאמר בתורה לא תעמוד על דם רעך. ע"כ. וכן פסקו הטור והשלחן ערוך בחושן משפט (סימן תכ"ו סעיף א'). ולכן בנידון שלנו שהחולה במחלה סמויה, כמו מחלת הנפילה וכיוצא בה, מעלים ממשרד הרישוי את דבר מחלתו, כדי להשיג רשיון נהיגה, ויכול להיות שיקבל התקפת - המחלה בשעה שהוא נוהג, ועלול הדבר לגרום אסונות בנפש ח"ו, בודאי שחובה ומצוה להודיע למשרד הרישוי על מחלתו של זה, כדי שלא יגרום נזק או סכנה לציבור. ואף הרופא שמוזהר על חוק הסודיות הרפואית, באופן שכזה מצוה עליו להודיע למשרד הרישוי, ואין בזה שום חשש איסור כלל וכלל. ובזה יש לפרש גם כן כוונת הפסוק, לא תלך רכיל בעמך, לא תעמוד על דם רעך, שאף על פי שאסור לך להיות רכיל, ולגלות סוד חבירך, וכמו שנאמר: הולך רכיל מגלה סוד ונאמן רוח מכסה דבר, מכל מקום לא תעמוד על דם רעך, ועליך להודיע לחבירך כדי שישמר מנזק וסכנה, וכמו שאמרו במסכת נדה (סא ע"א), שאף על פי שאסור לקבל לשון הרע, למיחש מיהא בעי. והרמב"ם בספר המצות (מצות לא תעשה רצ"ז) כתב, שבכלל אזהרת לא תעמוד על דם רעך, הרואה ממון חבירו אובד, והוא יכול למנוע זאת כשיגלה אוזן חבירו על כך. וכמו שאמרו בתורת כהנים, מנין שאם אתה יודע עדות לחבירך שאין אתה רשאי לשתוק, תלמוד לומר לא תעמוד על דם רעך. וכן כתב בספר החינוך (מצוה רמ"ד). וראה עוד בברכי יוסף חושן משפט (סימן כ"ח), ובספר שער משפט שם, ובהעמק שאלה פרשת ויקרא (סימן סח סוף סק"ב), ובשו"ת משכנות יעקב (חלק חושן משפט סימן י"ב). ולפי זה יוצא שגם כשיש הפסד ממון בלבד רשאי לגלות אוזן חבירו, כדי להשמר מהחושבים עליו רעה. וכל שכן כאן שיש חשש סכנה ליחיד ולרבים. (וראה בחידושי הרשב"א שבת מ"ד ע"א).

וכן בקודש חזיתיה להגאון רבי ישראל איסר, מגדולי הרבנים בוילנא, בספרו פתחי תשובה על אורח חיים (וילנא תרל"ה, סימן קנ"ו), שכתב, הנה המגן אברהם וכן בספרי המוסר האריכו בחומר איסור לשון הרע, וראיתי לנכון להעיר לאידך גיסא, שיש עון גדול יותר מזה, וגם הוא מצוי ביותר, וזהו מי שמונע עצמו מלגלות אוזן חבירו במקום שיש צורך להציל עשוק מיד עושקו, מפני שחושש לאיסור לשון הרע, כגון הרואה מי שאורב לחבירו להרגו בערמה, או שחותר מחתרת באישון לילה ואפלה בביתו או בחנותו של חבירו, ומונע את עצמו מלהודיע לחבירו ולהזהירו בעוד מועד, מפני שחושב שהוא בכלל איסור לשון הרע, ובאמת שהנוהג כן גדול עונו מנשוא, ועובר על לא תעמוד על דם רעך. והוא הדין גם לענין ממון, כי מה לי חותר מחתרת או שרואה את משרתיו של חבירו שגונבים ממנו, או שותפו שגונב מהעסק שלו, או שחבירו מטעהו ומאנה אותו במקח וממכר, או שבתמימותו מלוה מעות לאדם שהוא לוה רשע ולא ישלם. וכבר אמרו חז"ל (בבא קמא קי"ט ע"א) כל הגוזל פרוטה מחבירו כאילו נוטל נשמתו ממנו, שנאמר כן ארחות כל בוצע בצע את נפש בעליו יקח, ואומר מחמס בני יהודה אשר שפכו דם נקי בארצם. וכן פסק הרמב"ם (בפרק א' מהלכות גזלה ואבדה הלכה י"ג). וכן בעניני שידוכין שהבחור איש רע ובליעל ונוכל, או שהוא חולני, ומבקש להתחתן וכו', כל אלו בכלל מצות השבת אבידה, אבידת גופו או אבידת ממונו, וכמו שאמרו בסנהדרין (עג ע"א). והדברים מסורים ללב, אם כוונת המספר לחבירו רעה, הרי זה בכלל איסור לשון הרע, אבל אם כוונתו לטובה להזהיר את חבירו ולהצילו מפח יקוש, מצוה רבה היא ותבוא עליו ברכה. ע"ש. וכן פסק כיוצא בזה הגאון בעל חפץ חיים (בהלכות איסורי רכילות כלל ט'), שהרואה את חבירו שרוצה להשתתף באיזה מסחר עם חבירו, ויודע בודאי שעל ידי כך יגרם לו הפסד, חייב להודיע, וכן כשיודע על איזה בחור שיש לו מחלה פנימית, שרוצה להשתדך עם בחורה מסויימת, יש לו לגלות להוריה על מחלתו של זה, ובלבד שלא יגזים בסיפורו יותר ממה שידוע לו, ושיכוין רק לתועלת הענין ולסילוק הנזק מחבירו בלבד, ולא יתכוין להשמיץ את חבירו מתוך קנאה ושנאה שבלבו עליו. עכת"ד. וראה בפסקי בתי הדין הרבניים האיזוריים (כרך ה' עמוד קנ"ג), שפסקו, שכשיש צורך בדבר, על שלטונות הצבא להמציא כל המסמכים הרפואיים שברשותם שהם חסויים, לבית הדין, בדבר מצב בריאותו של הבעל, כדי לדון ולפסוק בתביעת הגירושין של האשה נגד בעלה. ע"ש. והגרא"י אונטרמן בהתורה והמדינה (כרך ט' עמוד כ"ג), הביא בשם שו"ת נתיבות שמואל (נתיב ט'), שכתב, רואה חשבון בשכר שהרגיש שהמזכיר של חברה יהודית מועל בכספים ומזייף הפנקסים לבל יוודע הדבר, וגם לאחר שהוכיחו על פניו והתרה בו שאם לא יחזור בו יפרסם את הדבר ברבים, הכל ללא הועיל, רשאי ומותר לרואה החשבון לפרסמו ולביישו ברבים כשאי אפשר להציל רכוש החברה בענין אחר, שהרי הוא מחוייב לעמוד על המשמר ולמנוע נזק מכספי החברה, והוא גם כשומר שכר על כך. וע"ש. וראה עוד בספר זה השלחן חלק א' (עמוד ס"ב). ע"ש. ולפע"ד נראה שאפילו אינו מקבל שכר, אם יודע שהמזכיר גונב מכספי החברה, חייב להודיע להם, משום לא תעמוד על דם רעך. וכנ"ל. וראה עוד בשו"ת חמדת שלמה (חלק אורח חיים סימן ט"ז והלאה).

לפיכך בנידון שלנו היודע שהאיש המבקש את רשיון הנהיגה, הוא חולה במחלה סמויה, שאינה ניתנת להבחנה בבדיקה שגרתית, כגון מחלת הנפילה וכיוצא בה, עליו להודיע מיד למשרד הרישוי את אשר ידוע לו, כדי למנוע אסונות בנפש וברכוש. ושומר ישראל ישמור שארית ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2009 08:39 לינק ישיר 

מימוני

תודה, גלומות בדבריך הנחות שונות שלא נתבהרו לי כל צרכם.

1. ככלל - אתה דן מצד השבת אבידה - ור' מיכי כבר עירער האמנם, זו נק' הדיון כאן.

2. בפרט - כתבת

"ייראה לי, שמה שתארת הוא ספק השבת אבידה ולכן אין חובת גילוי, בעיקר מהטעם שמאי חזית לגלות לזה דבר המסופק, שמא עדיף לשתוק כיון שאין זה היזק ברי ואדרבה, יש להיזהר לא להזיק לבעל הבית".

למה "אדרבה יש להיזהר לא להזיק לבעל הבית", מדוע אין כאן ענין מסופק לשני הצדדים, אדווח על השכן ואומר שאני לא הסתדרתי איתו ויכול להיות שהחיסרון הוא בי" - לכאורה הספק הוא לשני צדדים שמא יקנה שמא לא יקנה, וא"כ גם כלפי בעל הבית הוא ספק.
לאידך גיסא לפי מה שאתה ציינת - את בעל הבית אני בטוח לא מזיק ואילו את השוכן יש סיכוי גבוה להיזק.

3. "שכן רע" - הוא דבר שפעמים רבות בעל הבית אינו יכול לדעת עליו כלל. נמצא שאני היחיד שיכול להציל את השוכר!

4. לכאורה נזק "שכן רע" דווקא מפני שהוא קשה לאומדן ואינו אוביקטיבי, עיקר היכולת להתוודע אליו הוא רק ע"י התרשמות אנושית של אדם אחר, וא"כ רק בידי השוכר להציל בדבר זה, והרי דבר שהוא רק בידי האם אין עלי חובה להציל ממנו, אם לענ"ד יש בדבר גרימת נזק לאחר.

5. ככלל מהצבת הדברים דומני שמדברייך משמע שלבעל הבית יש זכות טבעית (מלבד כמובן חובת דיווח על דברים שא"א לשוכר לראות)  שאותה ברור שעלי לשמור, ואילו כלפי השוכר כל האחריות לבירור עליו.
לכשלעצמי אני נוטה לחשוב כמוך בענין זה. אמנם דומני שרעיון זה מיוסד בעיקרו על דרכי הקנינים הטבעיים או מעין מנהג המדינה של סוחרים לפיו חובת הבירור העיקרית היא על הקונה. ולא מצד הלכות השבת אבדה וכדו'.

6. מעניין שלאורך הדיון נטען שיש כאן דיני השבת אבידה ולחילופין עירעורו של ר' מיכי שלדבריו היסוד הוא גניבת דעת. אולם  לא צויין למקורות ישירים לענינו מלבד מכוון הל' לה"ר שר' מיכי שלל, ותמהני וכי הדבר לא נידון בהלכות מכירה? (המקור של נישט בעיקרו עוסק בדבר שיש בו גרימת סיכון נפש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2009 17:01 לינק ישיר 

בהחלט הל' מכירה, כמו כל גניבת דעת. אמנם גניבת דעת מופיעה גם בהל' דעות, אבל לא זה הנוגע לענייננו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2009 20:11 לינק ישיר 

הלך

לא סיימתי לעיין מה הם האיסורים והחובות שחלים כאן. מסתבר מאד שמה שכתבתי לעיל אינו ממצה. וטוב שמיכי מוסיף ומפרט.

לגבי השאלה על שכן רע, איני סבור כמוך. ראשית, בגלל שאתה עצמך ציינת שזה סובייקטיבי. ולכן יתכן שאצל השכן החדש שיבוא זה יהיה אחרת.

שנית, ההתראה שיש כאן בעיות בבנין תספיק בדרך כלל כדי להרתיע את השוכר. יתכן שאתה המודיע לו על השכן הבעייתי בא להעמיד בפניו מידע מלא כדי שיחליט. אולם רוב בני האדם יעדיפו להמשיך לחפש במקום אחר במקום להיכנס לבית הספק. לכן הודעה על ספק בעיה לדעתי אינה ראויה.

כמובן, אם מדובר בשכן רע ממש ודאי שצריך להתריע. אבל בנימוק שלי להקל ולא להודיע אני מתייחס למקרה של שכן לא נעים ולא גרוע מזה, וגם בהתחשב במה שכתבת שהשכן מסוכסך עם פלוני אבל מיודד עם פלמוני.
בלשון הגמרא, אפשר שזכותו של הדייר החדש תגרום והוא לא ייתקל בבעיות וגם השכן הקודם ילמד להשתנות בעקבותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 05:32 לינק ישיר 

מלבד השאלה  - על מה צריך להודיע ועל מה לא - יש דבר נוסף - שהוא חשוב מאוד - והוא השאלה - איך אומרים. (וכמו שאמרו מליצה בפסוק - "כי באפם הרגו איש" - עקמו את האף בזמן שדברו עליו - ובכך הלבינו את פניו והרי זה כשפיכות דמים)

אם נניח אני רוצה לדוח למישהו על פורום מסויים, ואני יודע שיש שם בעיה של טרולים. מאידך, מסיבה כלשהיא חשוב לי שהוא ירצה/לא ירצה כמה שיותר להכנס לפורום.

אפשר לומר "אם תתקל בטרולים - אל תדאג, זה חולף, כל עומת שבא כן ילך".
אפשר לומר "תראה, בכל פורום נכנסים מדי פעם טרולים. זה לא מדאיג".
אפשר לומר "תראה היו כמה טרולים..." אבל באופן כללי זה בסדר.
אפשר לומר: "יש שם טרולים" אבל אפשר להסתדר.
אפשר לומר "הטרולים מציקים" אבל אל תתייחס.
אפשר לומר "אין לך מושג כמה טרולים באו לפורום"
אפשר לומר "הפורום מוצף בטרולים, וכדאי לחכות עוד שנה עד שזה ירגע".
אפשר לומר "אל תתקרב. הטרולים מבלבלים ומפריעים בכל הזדמנות".

יתכן שמדובר על ארבעה טרולים בחודש, במשך כמה חדשים, וכל המשפטים דלעיל עשויים להתאים, והכל תלוי בכוונה, שהיא המשפיעה באמת על צורת האמירה, ועל הלקיחה בחשבון של ההקשר כולו, ומה יסיק מזה השומע. וזה מהדברים המסורים ללב (אם כי דברי אלה כמובן אינם סותרים כלל לרעיון של רוח הקודש, ואדרבה, ואכ"מ), ללבו של האדם הישר, הרוצה לומר את האמת.

בדברים כאלה, אם משנים* קצת בצורת הדיבור, אפשר להשאיר את האמת על כנה, מבלי לפגוע באינטרסים של המשכיר, לפחות לא באופן משמעותי. כלומר, אני ממש לא בקי בעניינים האלו, אבל אני יודע איך שאפשר "לשחק" בשפת הדיבור, באופן שמעבירים בדרך אגב דברים שהם יותר דעות מאשר עובדות, אבל מבלי לשנות את העובדות.

וכמובן שגם בזה, כאמור, יכול להיות בחינת שקר,כי אם יש טרול פעם בחצי שנה, אי אפשר לומר שהפורום מוצף בטרולים. אבל בכללות זה דבר המסור ללב. (ושוב, זה לא סותר לרעיון של רוה"ק ו- כתוב בביאור הגר"א למשלי - ש"ורוח הקודש יש לכל אדם ואדם".).

*חז"ל אמרו שצורבא מרבנן משנה בדבורו רק בשלושה דברים. הם לא אמרו שהוא משקר אלא משנה. כי תמיד צריך לדאוג שזה יהיה כמה שיותר קרוב אל האמת, אבל כפי שהצגתי כאן, אפשר לשנות את הדברים בצורה משמעותית, מבלי לשקר, ולהשאיר לשומע פתח להחליט על פי הדעות שלו (הרי בין כה, כשאת מעבירה בתוך הדברים מסר מסויים של דעה מסויימת, גם לו יש דעה מראש לגבי עניינים כאלה. הוא יכול להחליט לבד אם הוא מקבל את דעתך במקרה הזה. אם כי צריך להיזהר שלא לומר לו דבר שיטעה אותו לחשוב שאת מדברת על מקרה שלכולי עלמא - כלומר גם לדעתו צריך להיות כדבריך - כלומר כפי המסר האגבי שבדבריך - בעוד שייתכן שדעתו בעניין שונה. ופה אני חוזר שוב ואומר, שזה דבר המסור ללב, וכו'.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2009 16:19 לינק ישיר 

לדעתי
את צריכה להגיד להגיד למתווך שביקש ממך "ליחצן" את הדירה, שאם את עושה את זה אינך יכולה להרשות לעצמך להראות רק את החיובי, ואת תראי ללקוח את כל הצדדים, גם החיובי וגם השלילי, ואם זה לא מתאים לו, הרי שאינך יכולה להרשות לעצמך אחרת.
וכל כך למה?
משום שלהראות רק את החיובי, זה כמו שנאמר: "חצי אמת יותר גרוע משקר".
בעיני, להראות חצי אמת מתוך מגמתיות לרכוש את ליבו של לקוח, כמוהו כגניבת דעת, תרמית והונאה ויותר גרוע מזה.
ככה בכל אופן הייתי נוהג לו הייתי נתקל בסיטואציה דומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2009 18:32 לינק ישיר 

ובנוגע לשאלה הנוגעת "למעמדך", לדעתי מכיוון שאין לך נגיעה מחוייבת לעניין (אינך בעלת הדירה, אינך מתווכת ואינך מקבלת שכר על יחצנותך) הרי שכל מעורבותך נעשית מרצון טוב ובהתנדבות.
בקלות את יכולה לחמוק "מתפקיד" זה, אבל אם בכ"ז הינך ממלאת אותו, אסור לך לגרום גניבת דעת לשוכר הפוטנציאלי.
(ולא שלמי שנוגע בדבר מותר, אלא שבהשוואה, מי שנוגע בדבר מעמדו שונה והוא אולי בגדר מי "שיצרו מסיתו לדבר עבירה" בעוד שאצלך הגדרה כזו לא קיימת.
שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > התלבטות:האם להודיע על פגמים בדירה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.