|
|
| נשלח ב-1/10/2009 16:42 |
|
| |
בנוגע לרישא, מקובל עלי. בנוגע לסיפא , זה בדיוק הענין, שבראש השנה אנחנו נידונים כמו כל שאר העולם, בלי היחס המיוחד והמפלה שקיבלנו בפסח ובמתן תורה (לא שאין סיבות ליחס הזה, כגון זכות אבות וההסכמה שלנו לקבל את התורה, אבל בכל זאת אלו אמות מידות שונות מהסטנדרט בעולם) ובזה יש מובן נוסף לכך שהירח שהוא מסמל את ההנהגה המיוחדת שיש לעם ישראל (ע"ע קידוש החודש , והגמרא בסוכה שמרואה בליקוי יקח סימן רע לישראל וכיו"ב) מתכסה ועתה אנו נידונים ככל באי העולם. (ולכן אנו ממליכים את הקב"ה ותוקעים בשופר וכו', כדי שיזכר בדין שיש בנו ענין ויעוד מיוחד, ושאנו מודעים אליו כלומר זוכרים אותו, ושואפים לקיימו)
ענין נוסף שעלה בדעתי שיכול לחזק את דבריך (לא קשור לענין ר"ה) הוא מדרשי חז"ל על הפסוק "ולקחתם לכם ביום הראשון" שמסבירים שהיום הראשון של סוכות, נחשב כ"יום הראשון" כי הוא היום הראשון אחרי הדין וכיו"ב , (עיין במדרש רבא למשל בענין הזה) מה שיכול לחזק את טענתך לגבי לכך שזה היום הראשון בו יש חזרה אל "המציאות" אחרי הימים הנוראים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2009 22:15 |
|
| |
תרשה לי לצטט מדבריך: 'ובו עם ישראל נכנס להגדרות ההנהגה של כלל העולם, ולכן זהו יום דין לו'. נראה לי שאני יחסית בסדר בהבנת הנקרא - אתה בהחלט קובע כי 'דין' זה הוא פרטיקולארי לעם היהודי באשר ביום זה פגה תוקפה של אותה 'פרוטקציה' כדבריך שהיתה לו עד כה. כך שעדיין דבריך בהקשר זה נפלאים מבינתי.
הארתך בהקשר למתבאר במאמר מדברי חז"ל על הפסוק 'ולקחתם לכם ביום הראשון' היא נפלאה ביותר, וזאת לאור כך שלשון חז"ל הוא 'ראשון הוא לחשבון עוונות' (יעו' במדרש תנחומא פר' אמור פרק כ"ב), והעניין הוא כי 'החשבון' לא יכול באמת 'להתחשב' אלא כאשר האדם נמצא במציאות הממשית, שאו אז ניתן באמת לבחון אותו 'ולבוא איתו חשבון' האם ההתעלות וההזדכות שאותה חווה בימים הנוראים עומדת במבחן 'המציאות'. וכמובן, ייש"כ גדול לך על הארה זו.
תוקן על ידי החבוי ב- 01/10/2009 22:21:45
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 13:32 |
|
| |
אכן, הבנת את כוונתי היטב, אך לא ברור לי מה קשה לך בכך, ר"ה הוא יום דין לכל העולם וישראל בתוכם, וזה בדיוק הקושי לענ"ד שהיחס המיוחד לישראל לכאורה פג. (בבחינת "תמה זכות אבות") לגבי הסיפא אכן לכך כיוונתי, (חג שמח. (ככל הנראה לא אגלוש כאן עד אחרי שמיני עצרת, כך שסביר שלא אגיב עד אז
|
|
|
|
|
|