| נשלח ב-10/2/2010 07:46 |
|
| |
כוחה של האמונה עשיר גדול היה נוהג לצאת מפעם לפעם לטייל בשוק לראות מה קורה בקרב ה"עמך". יום אחד הוא לובש את מיטב המחלצות שלו, הנעליים החדישות ויוצא לטייל והנה באמצע השוק מעשה שטן הנעל הימנית שלו נקרעת. הוא מחפש סנדלר ולאחר שהוא מסתובב כמה דקות הוא מבחין בסנדלריה קטנה ועלובה. הוא נכנס פנימה ומבקש מהסנדלר לתקן לו את הנעל. הסנדלר מקבל ממנו את הנעל, חותך מדביק ותופר ומוסר לעשיר את הנעל העשיר בא לנעול את הנעל והנה הוא מבחין שהתפירה של הסוליה עקומה ובכלל התיקון הוא מכוער וגרוע. –מה קורה לך, זאת עבודה של בעל מקצוע, אתה סנדלר אתה? גוער בו העשיר. – אנא סלח לי פונה אליו הסנדלר, אני עני ובקושי מתפרנס למחייתי ולי שמונה בנים ובנות והנה הבת הגדולה הגיעה לפרקה ואין לי במה לחתן אותה. ראשי מלא דאגות עד כי אינני מסוגל להתרכז בעבודה. כך אמר לו הסנדלר ומירר בבכי. - בוא אמר העשיר לעני שהלך אחריו. הגיעו לביתו של העשיר נכנסו לבית המידות שלו והעשיר ניגש לכספת שלו והוציא משם כיכר זהב ענקית הגיש לסנדלר ההמום ואמר לו קח לך את כיכר הזהב הזו וכל פעם שתצטרך לחתן מישהו מילדיך פרוס לך פרוסת זהב מכור אותה ובכסף שתקבל תוכל למלא כל מחסורך. אחז הסנדלר בהתרגשות בכיכר הזהב הלך לביתו ושמר אותה במקום מסתור. מכאן ואילך התחיל הסנדלר לעבוד בשמחה כשהוא חסר כל דאגה ליום המחר. שמע עבודתו המדויקת יצא למרחוק רבים באו לתקן את נעליהם אצלו ובמשך הזמן הקים הסנדלר מפעל לנעליים ושיווק את נעליו לכל המדינה וגם לחו"ל. לא עבר זמן והסנדלר הפך לאחד מעשירי הארץ. יום אחד יצא הסנדלר העשיר לטייל לו בשוק והנה הוא רואה אדם ממרר בבכי. שאל אותו על מה ולמה הוא בוכה וכשהאיש הסביר לו שהוא עני ואין לו מה לאכול לא לו ולא לילדיו הזמין אותו לבוא לביתו. ניגש למקום המסתור ונתן לאיש את כיכר הזהב ואמר לו כשתצטרך כסף פרוס לך פרוסת זהב מכיכר זו מכור אותה וכך לא תצטרך לדאוג יותר. הבן אדם לקח את כיכר הזהב מלא ספיקות וכשהגיע לביתו לקח פטיש והכה על כיכר הזהב ולהפתעתו אכן רק ציפוי דק של שכבת זהב הייתה בכיכר ומתחת למעטה הזהב הדק היה גוש ברזל חלוד. נדהם וכועס רץ לביתו של הסנדלר העשיר וקרא בכעס – למה רימית אותי, כיכר זו כולה ברזל ורק הציפוי שלה זהב. התבונן הסנדלר באיש ובכיכר הברזל שבידו ולאחר רגע של שקט אמר לו – מעניין גם אני קיבלתי ברגע של ייאוש את כיכר הזהב הזו, אלא שהגישה שלי הייתה שונה משלך. אני האמנתי במתנה לא שאלתי שאלות ולא בדקתי אם באמת קיבלתי כיכר שכולה זהב ואילו אתה היטלת ספק, במתנה, לא האמנת שכולה זהב. אתה מבין פנה הסנדלר - לאיש האמונה ללא שום פשרות היא כיכר הזהב האמיתית. ובזכות אמונתי הצלחתי להגיע למה שהגעתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2010 08:26 |
|
| |
האבנים הגדולות
האבנים הגדולות יום אחד הוזמן מרצה זקן בבית הספר למנהל ציבורי בארה"ב לשאת הרצאה על הנושא "תכנון זמן יעיל" בפני קבוצה של 15 מנהלים בכירים בחברות הגדולות ביותר בארה"ב. ההרצאה הייתה אחת מתוך חמש הרצאות ביום העיון שאורגן עבורם. למרצה ניתנה שעה אחת "להעביר את החומר". בעומדו בפני קבוצת האליטה הזו, שהיתה מוכנה לרשום כל מילה שתצא מפיו, העביר המרצה הזקן את מבטו עליהם באיטיות ולאחר מכן אמר" :אנו עומדים לערוך ניסוי". מתחת לשולחן שהפריד בינו לבין מאזיניו הוציא המרצה מיכל זכוכית גדול והניחו בעדינות לפניו. לאחר מכן הוציא מתחת לשולחן כתריסר אבנים, כל אחת בגודל של כדור טניס, והניחן בעדינות, אחת אחת, בתוך המיכל. כאשר התמלא המיכל לגמרי ולא ניתן היה להוסיף עוד אבן אחת, הרים המרצה את מבטו באיטיות ושאל: "האם המיכל מלא?"כולם השיבו "אכן". המרצה המתין מספר שניות ושאל :"האמנם?" ואז שוב התכופף והוציא מתחת לשולחן כלי מלא אבני חצץ. בקפדנות שפך את החצץ מעל האבנים וניער מעט את המיכל. אבני החצץ הסתננו בין האבנים הגדולות עד שירדו לתחתית המיכל. שוב הרים המרצה הזקן את מבטו ושאל את הקהל: "האם המיכל מלא?" עתה החלו מאזיניו המבריקים להבין את כוונתו. אחד מהם השיב "כנראה שלא." "נכון"השיב המרצה הזקן. חזר והתכופף, והפעם הוציא מתחת לשולחן סיר מלא בחול. בתשומת לב שפך את החול אל תוך המיכל. החול מילא את החלל בין האבנים הגדולות ובין החצץ. פעם נוספת שאל המרצה את תלמידיו: "האם המיכל מלא?" הפעם ללא היסוס ובמקהלה השיבו התלמידים המחוננים: "לא!" "נכון"השיב להם המרצה הזקן. וכפי שציפו תלמידיו רבי העוצמה והיוקרה, הוא נטל את כד המים שעמד על השולחן ומילא בהם את המיכל עד לשפתו. המרצה הזקן הרים את מבטו אל הקהל ושאל: "איזו אמת גדולה יכולים אנו ללמודמניסוי זה?" בחושבו על נושא ההרצאה, השיב אחד הנועזים והזריזים שבין מאזיניו: "אנו למדים שככל שנראה לנו שהיומן שלנו גדוש ומלא התחייבויות, אם באמת מתאמצים תמיד ניתן להוסיף עוד משימות ומטלות". "לא",השיב המרצה הזקן. "לא זה. האמת הגדולה שמוכיח לנו הניסוי היא זו: אם לא מכניסים למיכל קודם כל את האבנים הגדולות, לעולם לא נוכל להכניס אותן אחר כך." דממה עמוקה השתררה באולם, כאשר כל אחד מנסה לתפוס את מלוא המשמעות של דברי המרצה. הזקן התבונן בשומעיו ואמר: "מהן האבנים הגדולות בחייכם? בריאותכם? המשפחה? ידידיכם? הגשמת חלומותיכם? לעשות מה שאתם באמת אוהבים? להילחם למען מטרה נעלה? להינפש? לקחת זמן לעצמכם? למכור פרופיל? " "מה שחייבים לזכור הוא, שחשוב ביותר להכניס קודם כל את האבנים הגדולות בחיינו, כי אם לא נעשה זאת, אנו עלולים לפספס את החיים. אם ניתן עדיפות לדברים הקטנים (החצץ, החול) יתמלאו החיים בדברים הקטנים , ולא יישאר די מהזמן היקר שלנו כדי להשיג את הדברים החשובים באמת בחיים. משום כך, אל תשכחו לשאול את עצמכם את השאלה: מהן האבנים הגדולות בחיי? וכאשר תזהו אותן, הכניסו אותן ראשונות למיכל החיים שלכם." בתנועת יד ידידותית בירך המרצה את מאזיניו ויצא באיטיות מן האולם
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2010 08:55 |
|
| |
הסוף המפתיע
הרגשתי כמו סוציולוג באיזה סרט דוקומנטרי. מוקף בלפחות מאה גברים לובשי חליפות שחורות, כשהחלק ה'מפיל' ביותר היה הכובעים השחורים והזקנים שלהם. "פרנזים" (פתילי הציצית) הציצו מתוך בגדיהם, ואני... אני יהודי רפורמי נינוח מהפרברים, הרגשתי 'לא שייך' לקהל הזה באותו יום שישי בערב בבית הכנסת הזה. יצאתי מתוך מה שאני מכיר ורגיל, ולא מסיבות מקצועיות, אלא רק בגלל תחושת הרפתקה פשוטה, וכן, גם בגלל שרציתי ללמוד על עוד חלקים במפה היהודית, כאלה שאני לא מכיר. התיידדתי עם רב אורתודוקסי, ולאחר שנפגשנו באחת מהרצאותיו קיבלתי את הזמנתו להתארח אצלו בשבת. וזה אומר, להגיע מווירג'יניה, שם אנחנו גרים, לבולטימור. לבולטימור הגענו סקרנים, קצת נרגשים ומפוחדים. ידענו שבעולם האורתודוקסי ישנן המון הלכות הקשורות לשבת, ושמעתי, גם, שישנם איסורים מלהדליק את האור ועד לנייר טואלט חתוך. ואנחנו תהינו כיצד נתמודד עם זה. אבל גם ידענו ששבת בחברה אורתודוקסית היא הדבר האמיתי שעונה לכל הקריטריונים של יום המנוחה, יותר מכל שבת שחווינו בחיינו. הגענו לתפילות בבית הכנסת שנמצא במרחק מספר בניינים מביתו של מארחי. לפני שהתפילה התחילה הוא הסביר לי למה עליי לצפות: תפילה בציבור, שירה מעוררת, קריאת שמע והשתיקה בתפילת העמידה (תפילת שמונה עשרה). ניסיתי להתמקד בסידור אבל לא יכולתי להתאפק, הייתי חייב לבדוק את 'הזירה'. הייתי היחיד שלא חבש כובע שחור (פרט לעוד כמה מבקרים שהגיעו עם כובע). חזרתי לסידור, אבל היה לי קשה למצוא את הדף בו מתפללים כולם. החלטתי להתמקד בעמוד בו הייתי לפני בדיקת ה'זירה'. ואז, לפתע, התפילה הסתיימה. בבית הכנסת שאני מתפלל התפילה נמשכת יותר זמן, ורציתי שהיא תימשך עוד ועוד. רב בית הכנסת נעמד והודיע: "אף אחד לא יהיה לבד בסעודות השבת. אז אם מישהו צריך מקום לאכול, אנא הודיעו למר שוורצבאום". אחרי דקה, הגבר שעמד מאחוריי פנה אל חברו ואמר: "וואו! זה נפלא! תמיד כשאני צריך..." ואני השלמתי את המשפט שלו בראש שלי. הייתי המום מחוסר הבושה שלו ועד כמה הוא יכול להיות שנורר. לא יכולתי להאמין שהוא יודה במצבו בפני חברו. ואז, כשהגנבתי מבט חטוף לאותו אחד, שהיה לבוש בחליפה שחורה, כובע שחור וכל השאר, הוא סיים את המשפט: "... תמיד כשאני צריך אורח, אגיע לכאן!" וחברו השיב: "כן, אבל אתה צריך 'לחטוף' אותו מהר. הם הולכים מהר מדי". נדהמתי. ידעתי שמצוות הכנסת אורחים היא מצווה יקרה מאוד ביהדות. אבל לראות איך אנשים לוקחים אותה ברצינות כזאת, מאמצים אותה לליבם ממש, הייתה תגלית נפלאה בשבילי. בעוד מתפעל ממה ששמעתי, המארח שלי פנה אל שניהם והציג אותי בפניהם, כשהוא מסביר להם שהגעתי מווירג'יניה עם משפחתי. אותו אחד שחשבתי שהוא שנורר פנה אליי ואמר: "אתה יודע, אין לי אורח השבת. האם חלק מבני משפחתך יסכימו לאכול אצלי את הסעודה הראשונה?" המארח שלי הסביר לו שחשוב שבני משפחתי ואני נישאר ביחד. הוא ויתר אבל גם התעקש: "בפעם הבאה שאתה מגיע לבלטימור, לפחות סעודה אחת אתה אצלי..." שנתיים וחצי עברו מאז, ומשפחתי ואני התחזקנו בשמירת המצוות וקיומן. אין לי שום תכניות לחבוש מגבעת שחורה ואני גם לא חושב שנכנה את עצמנו "חוזרים". אבל בהחלט הגענו לחוף מבטחים ועם הרבה יותר כבוד ליהדות ולעם היהודי. הבנו שהתורה וחוקיה הן מתנות מדהימות ועצומות שניתנו לעם היהודי. וכשאני נזכר באותה נסיעה מוזרה, אני חושב שאני צריך לציין אותה כתחילת הסוף המפתיע לתגובה ששמעתי מאחוריי בערב שבת, בבית הכנסת בבולטימור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/2/2010 08:08 |
|
| |
פגישה במטוס
נסתרות דרכי ה'...שום דבר איננו מקרי...לאדם רציונלי קשה לקבל שהארועים אינם מקריים, עד שמזדמן לו סיפור מעשה שמבטל במחי יד את כל השגותיו עד כה. אדם שיכלי – הגיוני, כאשר מתרחשים אצלו אירועים יוצאי דופן, חייב לבדוק מחדש את עמדותיו ביחס ליכולת החושים לתרץ את הניגלה. * * * ב – 5 ליוני 2001 טסתי עם רעייתי לאתונה. למה אתונה? זה סיפור אחר. ניתבקשנו להגיע לשדה התעופה בחמש בבוקר. בשקית נפרדת הכנתי לעצמי טלית, תפילין וסידור כי רציתי להתפלל שחרית בשדה התעופה ולכן לא הכנסתי את השקית למזוודה. בעצם, לא כל כך הגיוני, הרי יכולתי להוציא את השקית מהמזוודה, לפני מסירת הזיווד. בירידה מהמונית בשדה התעופה חשך ליבי: השקית לא היתה בידי! שכחתי אותה בבית! עצוב וחפוי עליתי למטוס, ובנוסף לחרדת הטיסה התווספה עכשיו חרדת העבירה וחרדת הרשלנות שבגללה לא אוכל לקיים מצווה בסיסית – להתפלל. שקעתי בספר תפילות קטן שהתגלה בתיקי. בהיסח הדעת, כאשר סובבתי את הראש, ראיתי בחור חרדי יושב באמצע המטוס וקורא במשהו. אדם צעיר בעל שיער שחור בוהק ופניו נמרצות. בהינף אחד אזרתי אומץ, קמתי, ניגשתי אליו, הצגתי את עצמי והסברתי לו ששכחתי בבית טלית ותפילין ואני מבקש את שלו, כדי להתפלל שחרית. הבחור כאילו נעור לפתע, קם וללא אומר הוציא מתוך חפציו את טליתו והתפילין והגיש לי. כשראה שאני מתלבט איפה להתפלל – הוא הציע שאגש למחלקת העסקים – "כי שם פחות צפוף". קיבלתי את עצתו, ניגשתי לשם והסברתי ארוכות לדיילת שאינני הולך להתנחל שם אלא רק להתפלל. התפילה עברה ברטט רב, מאז שהיהדות "קפצה עלי" זו הפעם הראשונה שאני מתפלל במטוס. לבסוף החזרתי את כל הציוד ל – י. ד. (זה שמו), הבעתי את תודתי והתכוונתי לחזור למקומי. תוך שאני אומר יפה "שלום" אני שומע קול סמיך ונרגש אומר: "אתה לא יודע מה עשית!" ושוב..."אתה לא יודע מה עשית!" – נחרדתי מאוד לראות מה הדבר הנורא שעשיתי ואז אני רואה את י.ד. מזדקף בכיסאו, מניף את שתי ידיו לצדדים בדרמטיות. האמת, מאד נבהלתי מהמילים האלה ברגע הראשון, אבל הוא המשיך: "כמה שהקושי לקיים מצוה גדול יותר – כך שכרו של האדם גדול יותר, כי הקב"ה מערים לפעמים קשיים גדולים בפני האדם, כמובן בדיעבד "אם כבר" ואז הוא בוחן דבקות ואמונה וכח רצון ונחישות", ולסיכום הוסיף: "לפום צערא אגרא"... חשבתי שהבן אדם התחרפן. מה עשיתי? הרי בגלל שיכחה התפללתי תפילה חטופה במטוס, עם תפילין של אדם זר ועם הרגשה של אשמה. התיישבנו ו – י.ד. המשיך לדבר. היתה זו הזדמנות עבורי לברוח מהמחשבות על הטיסה ומתי היא תסתיים – כי אני שונא לטוס! י. סיפר שהוא תושב לונדון, ימיו עוברים בנסיעות, לרגל עסקיו, הוא ממשפחה דתית אך לפני שנים התחזק מאוד. עכשיו דיבר על הגאולה הקרבה לבוא ושצריך הרבה סבלנות ויראת שמים ומעשים טובים. הוא הירבה לצטט דברי חכמים ואמר שרוב האנשים "עיוורים" מלראות כמה שחייהם חסרי תוחלת ללא האמונה והמצוות. לפתע אמר: "כתושב לונדון אני תמיד נוסע בטיסות ישירות. זמני דוחק, אין לי זמן לחניות ביניים. זו הפעם הראשונה שאני טס ככה הביתה. ובתל אביב, תוך כדי הזמנת הכרטיס ללונדון, עם חניה באתונה, שאלתי את עצמי למה אני עושה את זה? למה קניתי כרטיס שיחייב אותי לשהות כמה שעות טובות באתונה, כאשר אשתי מחכה לי? כעת אתה הסברת לי מדוע! מישהו כיון אותי מלמעלה שאזמין טיסה דרך אתונה כדי שאתה תזכה אותי בעשיית מצוה..." נרעש מהדברים שאלתי את עצמי – האם זה בגדר מצוה להשאיל טלית ותפילין ליהודי אחר, כדי שיתפלל?... בינתיים התקרבנו לאתונה. וביודעי שהוא איש העולם, שאלתי אותו אם הוא יודע כתובות וטלפונים של בתי כנסת ומסעדות באתונה? "אין בעיות" אמר, שלף מזוודה קטנה ומשם שלח פקס לאשתו בלונדון. "היא מתמצאת מאוד בדברים האלה". כשהגענו למלון באתונה חיכה לנו פקס מלונדון, עם פירוט כתובות וטלפונים באתונה, כולל של הקהילה היהודית ובתי מלון שמגישים בהם ארוחות כשרות. כאשר ירדנו מהמטוס, בהיותנו צפופים באוטובוס, מתכוננים לפרידה וכל אחד לדרכו, י. ניגש אלי לפתע, לקח את ידי ואמר: "תן לי ברכה". כאשר גימגמתי 'מה?!...לא הבנתי'...הוא הסביר, "אנחנו נשואים כמה שנים ואיננו יכולים להביא ילדים, אז תן לי ברכה". כאן חשבתי ש – י. השתגע ולפחות - הגזים מאוד! "לך לרב" אמרתי לו, "מה אתה רוצה ממני? אני לא ראוי לדברים כאלה!" אבל י. התעקש מאוד, "אתה צדיק, ועוד מעט ניפרד, עשית מעשה גדול אז בוא ותברך אותי ואולי אזכה לילדים!". מה יכולתי לעשות? יהודי שעזר לי להתפלל והרגיע אותי משך הטיסה מבקש ממני שאניח את ידי על ראשו ואמלמל משהו שישמע כמו ברכה – אם זה רצונו של ריבונו של עולם ושל י. – מי אני שאסרב? היתה זאת הסיטואציה הסוראליסטית ביותר שהתרחשה בין שני יהודים, בעיר זרה, באוטובוס של גויים – אני שם את ידי על ראשו וממלמל משהו כמו ששמעתי בהזדמנויות מהרב – וכל הגויים מסתובבים, שומעים ורואים בפליאה, חיבור משונה בין שני טיפוסים. לאחר גמר "הברכה" הבטחנו לעצמנו שנשוב וניפגש – החלפנו כתובות ומספרי טלפון ואז התברר שהוא גר בגולדרס גרין, שכונה יהודית בלונדון, שני רחובות מדירתה של אחותי! נפרדנו ולאחר כמה שבועות צילצלתי אליו לדרוש בשלומו. התברר שכבר דיבר עם אחותי והבטיח לעזור לה בענין מסויים. בתחילת חודש אדר, שמונה חודשים מאז נפגשנו, צילצלתי אליו, מסקרנות, אני מודה! עברו שמונה חודשים מאז הפגישה במטוס, ובעצם, סתם ככה, לא היתה סיבה מיוחדת לצילצול. פעמיים לא היתה תשובה. בפעם השלישית השארתי הודעה. י. צלצל וישר התחיל לדבר בקולו הסמיך והמתכתי, כאילו לא הפסקנו את השיחה ההיא! הוא גילה לי היכן יש סימוכין בכתובים על בן-לאדן, על מגדלי התאומים, על 11 בספטמבר, על עוד אירועים שכאילו סתם התרחשו, עוד אמר, "שבמשך חודש אדר משהו מאוד רציני יתרחש עם ערבים או עם ארץ ערבית, תזכור". בסוף השיחה שאלתי אותו, קצת בהתרגשות, מה בקשר לברכה שביקשת? האמת לא ציפיתי שיענה, זה נושא כל כך אישי, רגיש, תוך תוכו של סוד ההויה. אבל י. ענה בלא היסוס: "זה בסדר, זה בסדר", עכשיו ליבי פעם יותר חזק ושאלתי: "מה יש לכם בן או בת?" "לא, לא, יעקב, זה בסדר, אנחנו בחודש השמיני!". בסוף השיחה, סיכמנו, שבעזרת ה', בלא נדר, ניפגש, אולי הקיץ בלונדון, אנחנו הרי ידידים ותיקים... (מתוך "עת לחשוב" – כתב עת לחשיבה יהודית)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2010 07:12 |
|
| |
"פורים שפיל" בדכאו
לפתע שמנו לב שחיים עומד בשלג וצועק: "המן לגרדום! וכולנו ידענו בדיוק על איזה המן מדובר!"
הם הגיעו מאושוויץ בכמה קבוצות. כל קבוצה מנתה כעשרים איש. הם לא נראו כמו בני אדם כמובן, אלא יותר כשלדים מהלכים. היו להם פנים משולשות עם סנטרים מחודדים ולחיים שקועות. אפילו השפתיים התכווצו לכדי קווים כחולים דקים. התו היחידי שבלט בפניהם היו העיניים: הן היו גדולות והיה בהן זוהר מוזר, כמעט בוהק. הם כונו, בסלנג של מחנות הריכוז, "מוזלמנים". לרוב, היה זה השלב האחרון לפני המוות. הם דיברו אידיש במבטא שנשמע לנו, יהודי ליטא, מוזר. הם אמרו לנו שהם הגיעו מגטו לודז' והיו באושוויץ, לפני שנשלחו למחנה שלנו. המחנה שלנו נקרא "המחנה החיצוני מספר עשר של דכאו" והוא נמצא ליד העיר הציורית אוטינג, בסמוך לאגם אמרסי. הוא שכן במרכזו של יער קטן, מוקף בכרי דשא ירוקים ונוף יפהפה. אני זוכר שביום שהובאנו לשם חשבתי: "איך יכול לקרות לנו משהו רע בתוך כל היופי הזה?" מהר מאוד גיליתי שהיופי היה אך ורק בנוף. הגרמנים שהיו אחראים עלינו היו רוצחים סדיסטים. אנשי לודז' נפלו באותו פח. אחרי אושוויץ, המחנה שלנו נראה להם כמו גן עדן. רובם נפטרו זמן קצר לאחר הגיעם מעבודה קשה, מכות והרעבה. אך הם העדיפו למות כאן מאשר בתאי הגז של אושוויץ. הם היו אלה שסיפרו לנו דברים שלא יאומנו, על תאי הגז והמשרפות של אושוויץ, בהם הומתו אלפי אנשים מדי יום. כמה מהם סיפרו לנו, שהם עמדו עירומים לפני תאי הגז, כשהורו להם לפתע להתלבש ושלחו אותם למחנה שלנו. לגרמנים היה בוודאי צורך נואש בעובדים, אם הם שלחו שלדים מהלכים אלה לכאן, לדרום גרמניה, כל הדרך מפולין הרחוקה. "רבי חיים" רק מעטים מהם נותרו בחיים בסביבות מאי 1945. אחד מהם נודע בכינויו "רבי חיים". לא גילינו מעולם אם הוא היה באמת רב, אך הוא תמיד נטל את ידיו ואמר ברכה לפני האוכל. הוא ידע את התאריכים בלוח העברי וידע את כל התפילות בעל פה. מפעם לפעם, כשהגרמנים לא השגיחו, הוא היה מזמין אותנו לתפילת ערבית. <*>הוא סיפר לי באחד הימים, שאם ישרוד, יתחתן ויביא לעולם לפחות תריסר ילדים.*> הקאפו היהודי, בורגין, שמע עליו וניסה לסדר לו עבודות קלות. רוב האנשים מתו כשהוטל עליהם לשאת שקי מלט במשקל 50 ק"ג או לעבוד בעבודות פרך אחרות. הוא לא היה שורד יום אחד בעבודה כזו. הוא סיפר לי באחד הימים, שאם ישרוד, יתחתן ויביא לעולם לפחות תריסר ילדים. בערך באמצע מרס, קיבלנו יום חופש. זה היה יום ראשון. המחנה היה מכוסה שלג, אבל פה ושם נראו כבר סימני אביב. שמענו שמועות מעורפלות על חדירת האמריקאים לגרמניה ושביב של תקווה ניעור בליבנו. "המן לגרדום!" לאחר ארוחת הבוקר, שכללה פרוסת לחם אחת עבשה, חתיכת מרגרינה זעירה ומים חומים שכונו "תחליף קפה", חזרנו לצריפים לישון עוד מעט. לפתע שמנו לב ש"רבי חיים" עומד בשלג וצועק: "המן לגרדום! המן לגרדום!" על ראשו היה כתר נייר חום שנעשה מִשָק מלט ועל גופו עטה שמיכה שעליה הדביק גזירי כוכבים מאותו שק עצמו. קפאנו על עומדנו לפני המעמד המוזר ולא האמנו למראה עינינו. הוא רקד ריקוד מוזר בשלג ושר: "אני אחשוורוש, אחשוורוש, מלך הפָרסים". ואז נעמד, התיישר, זקר את סנטרו כנגד השמיים והושיט את ידו לפנים בתנוחה קיסרית: "המן לגרדום! המן לגרדום! וכשאני אומר 'המן לגרדום' כולנו יודעים על איזה המן אנחנו מדברים!" <*>היינו בטוחים שהוא יצא מדעתו, כפי שקרה לכה רבים מאתנו בזמנים איומים אלה. *> היינו בטוחים שהוא יצא מדעתו, כפי שקרה לכה רבים מאתנו בזמנים איומים אלה. כחמישים מאיתנו עמדו פעורי פה אל מול הרבי, כשאמר: "יידן, ווס איז מי אייך?" "יהודים, מה קורה לכם?" היום פורים, בואו נעלה פורים שפיל [מחזה לפורים]"! ואז קלטתי, שפעם, בבית, לפני "מיליון שנה", בתקופה זו ממש, היו הילדים מתחפשים לכבוד פורים, משחקים ואוכלים אוזני המן. "הרבי" זכר את התאריך המדויק לפי לוח השנה העברי. אנחנו בקושי ידענו איזה יום היום. חיים חילק את התפקידים בין הצופים: אסתר המלכה, מרדכי, ושתי והמן. היה לי הכבוד לקבל את תפקיד מרדכי ובסופו של דבר, כולנו רקדנו בשלג. כך העלינו "פורים שפיל" בדכאו. משלוח מנות משמיים הסיפור לא הסתיים כאן. "הרבי" הבטיח לנו שנקבל היום גם משלוח מנות, מה שנראה לנו בלתי סביר בעליל. אך בדרך נס, באותו יום אחר הצהריים, הגיעה משלחת של הצלב האדום הבינלאומי למחנה. זו היתה הפעם הראשונה, שהם טרחו לעשות משהו בעניינינו. בכל זאת, קיבלנו אותם בזרועות פתוחות, משום שהם הביאו לנו את ה"משלוח מנות" ש"הרבי" הבטיח. כל אחד מאתנו קיבל חבילה, שכללה: פחית חלב מרוכז וממותק, טבלת שוקולד קטנה, קופסה של קוביות סוכר וחפיסת סיגריות. היה זה בלתי אפשרי לתאר את שמחתנו! הנה אנו כאן, גוועים ברעב ולפתע פתאום, בפורים, אנו מקבלים מתנות משמיים! מאז, מעולם לא פקפקנו ב"רבי". <*>תחזיתו התגשמה במלואה! חודשיים לאחר מכן הובל המן/ היטלר אל הגרדום, וירה בעצמו. *> תחזיתו התגשמה במלואה! חודשיים לאחר מכן הובל המן/היטלר אל הגרדום, וירה בעצמו בברלין ואילו אנו, שנותרנו בחיים, ניצלנו בידי הצבא האמריקאי בשני למאי, 1945. איבדתי כל קשר עם "רבי חיים" בצעדת המוות שלנו מדכאו לטירול, אך אני מקווה, שהוא ניצל ושאכן הביא לעולם ילדים רבים, כפי שרצה. אני תמיד זוכר אותו כשפורים מתקרב, בזכות ה"פורים שפיל" הבלתי נשכח בדכאו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 10:08 |
|
| |
לאהוב את 'היהודים ההם'
חג הפורים מוכיח שהנשק האנטי-גרעיני הטוב ביותר הוא האחדות.
לאחרונה היינו עדים להכרזותיו המתלהמות של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, כי ארצו נכנסה לעידן האטומי כאשר החלה לעסוק בהעשרת אורניום לרמה של 20%. הניו-יורק טיימס ציטט את גריי מלהולין, מנהל פרויקט ויסקונסין לפיקוח על החימוש הגרעיני באומרו: "זה גרוע ומדאיג יותר ממה שחשבנו". ואם מר מלהולין שיושב בארה"ב מודאג, כיצד אנחנו אמורים להרגיש כאן בישראל? נשיא איראן אחמדינג'ד חזר מספר פעמים על איומו "למחוק את הישות הציונית מהמפה", וכעת, הצנטריפוגות שלו סובבות כדי להפוך את חלומו למציאות. על שליטים פרסיים ורצח עם בסרט הזה כבר היינו. בשנת 355 לפנה"ס, אחשורוש מלך פרס (איראן של ימינו) הוציא צו "להשמיד, להרוג ולאבד את כל היהודים, מנער ועד זקן, טף ונשים ביום אחד." אולם, לפני שהגיע היום הנקוב בחודש אדר, התוכנית סוכלה. זכר להצלה מופלאה זאת אנו חוגגים מדי שנה בפורים. אם נבחן את מגילת אסתר נוכל ללמוד מהי התגובה הרוחנית הנכונה לאיום הפרסי הנוכחי. כשהמן, האבטיפוס של היטלר, ניגש אל מלך פרס עם תוכנית ההשמדה שלו, הוא תיאר אותנו, מבלי לציין שמדובר ביהודים, במילים "ישנו עם אחד, מפוזר ומפורד בין העמים". מציאות הפירוד והפילוג היהודי, כפי שבאה לידי ביטוי בדבריו, הייתה הגורם הרוחני השלילי שאפשר את לידתה של גזירת ההשמדה. <*>האחדות הייתה משקל נגד לפירוד*> כשאסתר (שבהשגחה שמימית נבחרה להיות מלכת פרס) שמעה על האיום, היא הורתה למרדכי ליצור גיבוי רוחני עבור תוכניתה הנועזת להפלת המן. היא הורתה למרדכי: "לך כנוס את כל היהודים..." המפרשים מציינים שאחדות זאת הייתה משקל נגד לפירוד, שנתן מלכתחילה פתח לגזירת ההשמדה. היהודים הבינו את הסכנה הגורלית שעומדת לפניהם, והתאחדו בתפילה ובצום. התוצאה הייתה מהפך פתאומי ומושלם בגורלם - לא רק שהם ניצלו מגזירת המן, אלא גם זכו למעמד נאצל באימפריה. החיסרון הגורלי שלנו הבה נודה באמת: אנחנו היהודים עם מלא במחלוקות. הביטוי, "שני יהודים שלוש דעות" מאבד את ההומור שבו, כאשר אנחנו מבינים שהנטייה הפלגנית שלנו עלולה – כבעבר – להביא עלינו את הסוף. התלמוד קובע שחורבן המקדש, חורבן השלטון היהודי בארץ בשנת 70 לסה"נ, ותחילת הגלות הקשה שנמשכת זה כ-2,000 שנה, נגרמה בשל דבר אחד: שנאה בין היהודים. הבעיה אינה הרבגוניות שלנו, אלא המחלוקות. עם ישראל צמח מתוך 12 שבטים שונים, כל אחד שונה בטבעו, נטיותיו ודרך התנהלותו בעולם. ובכל זאת, ה' לא מצפה מאיתנו רק להסתדר זה עם זה, אלא לאהוב זה את זה. רבי עקיבא, אחד מגדולי התנאים, ראה את תמצית מהותה של התורה במילים "ואהבת לרעך כמוך". אהבה הדדית אינה אידיאל רוחני, אלא מצווה מעשית והכרחית. וכשאנחנו לא מצליחים לאהוב זה את זה (משום שאנחנו אפילו לא מנסים!), אנחנו נזרקים אל תהום של גלות, אנטישמיות, טרור ומלחמה. המפתח לביטול גזרות השמדה הוא אחדות יהודית שמכונה "אהבת ישראל". משמעותה של אהבת ישראל היא לאהוב את כל היהודים בעולם, לא משנה כמה הם שונים מכם מבחינה דתית או פוליטית, לא משנה איך הם מתלבשים, איפה הם חיים או באילו דעות הם מחזיקים. לא משנה כמה אתם אוהבים להתווכח, לא משנה כמה אתם בטוחים שרק העמדה שלכם נכונה, לא משנה כמה השנאה שלכם נובעת מנאמנותכם ודבקותכם באמת, המציאות המפוכחת היא שאהבת ישראל היא הנשק האנטי-גרעיני היחיד שנמצא ברשותנו.* אהבת ישראל למעשה השלב המעשי הראשון בדרך לאהבת ישראל, הוא למחוק מהרפרטואר ההתנהגותי שלנו את לשון הרע - כולל כל הערה שלילית, ביקורתית ופוגעת, ואפילו אם היא אמיתית. <*>הניסיון לאהוב את אחינו היהודים, ובו בזמן לגנות "רק את...", דומה לבניית ספינה וקדיחת חורים "רק" בירכתיים*> הניסיון לאהוב את אחינו היהודים, ובו בזמן לגנות "רק את..." (מגזרים שאתם לא בדיוק אוהבים), דומה לבניית ספינה וקדיחת חורים "רק" בירכתיים. המילים השיפוטיות יטביעו את כולנו יחד. הצעד הראשון אם כן בקיום אהבת ישראל הוא להחליט להפסיק לומר דברים שליליים על יהודים אחרים, בין אם יחידים ובין אם קבוצות (למידע נוסף על המצווה שלא לדבר לשון הרע הקליקו כאן). הצעד השני בדרך לאהבת ישראל הוא לאהוב באופן מעשי את הזולת דרך עבודה על ארבעת התחומים הבאים: לטפל בשליליות פנימית שעומדת בדרכנו לאהוב את הזולת. לשקם מערכות יחסים קרובות. לשאוף לאהבת ישראל בקהילה שלנו. להתחבר לכלל העם.
משמעותו של התחום הראשון היא להסיר מעצמנו כעס, איבה, שנאה, פחד וטינה שמונעים מאיתנו לאהוב את עצמנו ואחרים. נקודת מפנה בחיי האישיים הגיעה, כשהייתי תלמידה באוניברסיטת ברנדייס בשנות ה-60 הסוערות, והשתייכתי לארגון שמאלני קיצוני שהתמסר למאמץ להגיע לשלום בוייטנאם. קראתי אז אמירה של אלן ווטס: "שלום יכול להיווצר רק על ידי אנשים שלווים", והבנתי שהקבוצה אליה השתייכתי, שהייתה בעלת אופי סכסכני, בלתי סובלני ומלא שנאה, צריכה קודם לשנות את עצמה, לפני שתוכל לשנות את העולם. בעוד שעבודה עצמית היא תהליך ארוך ומייגע, היהדות מציעה שפע טכניקות שיכולות לסייע לנו להיפטר משליליות פנימית. התחום השני דורש מאיתנו להשלים עם בני זוג, הורים, ילדים או כל קרוב משפחה אחר שיש בינינו לבינו מתיחות. לא תיתכן הרמוניה בעם היהודי, כל עוד יש חריקות וזיופים בתוך המשפחות. אפשר להרים טלפון (או יותר טוב, לבקר) לקרוב, ולהגיד "מצטער. אוהב אותך ורוצה להיות איתך בקשר טוב", אפילו אם הוא הגורם למחלוקת. התחום השלישי כולל עבודה בקהילה המקומית. היא יכולה להיעשות ברמה האישית - כגון ביקור במוסד סיעודי קרוב או התנדבות במפעל חסד מקומי, או ברמה הקהילתית - כגון מכירת עוגות לטובת חסרי-אמצעים בקהילה. <*>לעצור, להזדהות ולומר לעצמנו: "זה העם שלי, חלק מהמשפחה שלי"*> התחום הרביעי כולל הרחבת הלב שלנו כדי לחוש בשמחתם ובצערם של כלל עם ישראל. טילי קסאם נוחתים בדרום? יהודי ונצואלה נרדפים? אנטישמים תוקפים יהודים בצרפת? התגובה שלנו לכל אחד מאלה צריכה להיות לעצור, להזדהות ולומר לעצמנו: "זה העם שלי, חלק מהמשפחה שלי". הזדהות וקבלה של כל יהודי העולם, היא מרכיב בסיסי באהבת ישראל. דרך נוספת להתחבר לעם ישראל בכללותו היא לשתף יהודים נוספים בידיעותינו ובאהבתנו ליהדות. לדוגמא, אם קראתם ב-aish.co.il כתבה שמצאה חן בעיניכם במיוחד, שלחו אותה לחברים. אם אתם קוראים ספר ביהדות שמעורר אתכם, המליצו עליו לחבר בעבודה. קיום מצוות אהבת ישראל דורש מאיתנו למתוח את עצמנו מידי יום אל מעבר לתחום הנוחות שלנו. לדוגמא, הבוקר כשיצאתי מהבית, עצרה אותי שכנה בעיניים עצובות והתחילה לדבר איתי. למרות שמיהרתי, מחויבותי לאהבת ישראל גרמה לי לעצור ולהקשיב לה. אחרי 15 דקות, היא חייכה ואמרה לי: "בכיתי במשך 4 שעות הבוקר, אבל ככל שאני מדברת איתך, אני מרגישה יותר טוב." ככה נראית אהבת ישראל. שלושה חודשים לפני פטירתו של הרב נח ויינברג זצ"ל – מייסדה של ישיבת אש התורה – הוא הגיע אל גדול רבני העולם, הרב אלישיב שליט"א, לשוחח על הסכנות שעומדות מול עם ישראל. הרב אלישיב אמר לו שהסכנה הקיומית לעם ישראל היום, גדולה מהסכנה בערב שנות השואה האפלות. המסר האחרון של הרב ויינברג היה: האיום רציני. האויבים שלנו נחושים, ואנו היהודים צריכים להיות נחושים באותה מידה. כמו שמוכיח חג הפורים - נשק האנטי-השמדה הבדוק והמנוסה שלנו הוא אחדות. _____________ *יתכן שאתם שואלים את עצמכם "למה לעבוד רק על אהבת ישראל? למה לא לאהוב את כל בני האדם?" למרות שאהבת האנושות כולה היא בהחלט ערך יהודי – משום שכל בני האדם נבראו בצלם אלוקים – ההחלטה לאהוב את כל העולם דומה להחלטה להפוך לאלוף העולם בטניס, כשאנחנו עדיין לא יודעים להעביר את הכדור מעל לרשת. מיומנות האהבה, שהיא מיומנות מורכבת בהרבה ממשחק טניס, חייבת להירכש בשלבים, או ליתר דיוק במעגלים מתרחבים. המעגל הפנימי ביותר הוא אתה עצמך. מי שלא אוהב את עצמו לא יכול לאהוב אחרים. המעגל הקרוב אלינו ביותר הוא המשפחה שלנו. אנשים שמתיימרים לאהוב את כל העולם אבל לא מדברים עם אבא שלהם כבר שנים, משקרים לעצמם. המעגל הטבעי ליהודי, הוא עם ישראל. מי שטוען שהוא אוהב את העולם כולו, אבל לא מסוגל לסבול חצי מ-14 מליון היהודים שיש בעולם משום שהם שונים ממנו בדעותיהם הדתיות או הפוליטיות, הוא כמו אדם על ספינה של גרינפיס שמנסה לעצור את טבח הלווייתנים, כשהוא לבוש מעיל מפרווה אמיתית. המעגל הבא הוא כל בני האדם, והמעגל האחרון הוא כל היצורים החיים. אם תוכלו להגיע לרמה זאת, זכיתם בגביע וימבלדון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 14:57 |
|
| |
אור לבן בתופת
לייזר נולד למשפחה יהודית אמריקאית בארצות הברית. אמו הייתה ניצולת שואה ואביו טייס בחיל האוויר הקנדי. ביתם היה מסורתי ומאוד ציוני. הוריו היו פעילים בתנועה הציונית, ואישים כמו יצחק רבין התארחו אצלם בשבתות. לייזר תמיד ידע שכאשר יסיים את לימודיו ייסע לישראל. הוא למד חקלאות כדי להיות חקלאי בישוב ספר, והתכונן גם לצבא. כשהיה בדיוק בגיל 21 קיבל את התואר האוניברסיטאי. היה זה בשעות הבוקר, ואחר הצהריים כבר היה על מטוס בדרך לתל אביב. תחילה נסע לקיבוץ שדה-בוקר, בו התגורר דוד בן-גוריון. וכשהגיעו הוריו לבקרו, הזמין אותם בן-גוריון לארוחה בביתו.
בצה"ל התרשמו מכך שבאמריקה לייזר היה ספורטאי מצטיין, עסק בהיאבקות אולימפית וריצה למרחקים ארוכים, עם תואר אוניברסיטאי וגם ידע מספר שפות. נתונים מרשימים שהובילו אותו לגיבוש של סיירות. הוא עבר מסלול של טירונות, קורסי סיור, מ"כים ומודיעין. כל הזמן היה בראש ההישגי של 'ללכת על כל הקופה', עד שהגיע לסיירת מטכ"ל. במלחמת יום כיפור, אנשי הסיירת עשו פעולות שהיו מעבר לכל דמיון. הם נזרקו בשטח האויב במשך שבוע ימים, שתו מי מעיינות ואפילו אכלו צמחים, והשתתפו בקרבות נועזים. כאשר נגמרה המלחמה, הלוחמים היו מזועזעים מכל מה שאירע, אבל לייזר לא נתן לעצמו לשקוע. הוא השקיע את עצמו במשק החקלאי מי-עמי וסיים תואר שני בחקלאות. שבת אחת החל לייזר לעבוד מחמש בבוקר על הטרקטור עם פועלים ערבים מוואדי ערה וערערה. הם קטפו אפרסקים ושזיפים. בארבע אחר הצהריים סיימו את המיון. כאשר נסע בטרקטור לביתו כדי להתקלח ולאכול, ראה לפתע מולו ג'יפ צבאי. סגן מפקד הסיירת אמר לו: "לייזר, יאללה, נוסעים!" איזה נוסעים?! מחמש בבוקר אני עובד. אתה לא רואה שאני מלא זיעה?!" יש לך שבע דקות להתקלח ולארגן תרמיל". לאחר שהסתדר במהירות עלה לג'יפ והם נסעו לימ"ח (יחידת מחסני חירום). בדרך ניסה לייזר לברר מה קורה. נאמר לו שצה"ל צריך להיכנס לדרום לבנון, והסיירת תצטרך להיכנס לסוריה. תפקידם יהיה לפלס דרך ולרוץ קדימה, בעוד שהכוחות מאחור יתעסקו יותר עם לחימה. בששת ימי המלחמה הראשונים הכל הצליח כמו במלחמת ששת-הימים, חוץ מתקלה טראגית אחת, כאשר שני מטוסים ישראלים הבחינו בכוחות הנעים דרומה בלי סימון וחשבו שמדובר בסורים. הם הפציצו אותם וכך נהרגו 46 לוחמי צה"ל. הסיירת הגיעה עד סולטן יעקוב, שם נעצרו במטע זיתים בין ג'ב ג'נין לסולטן יעקוב, מרחק של פחות מ-30 ק"מ מדמשק. היה זה יום שישי בבוקר. הלוחמים לא ישנו יותר מתשעים דקות רצופות מאז פרוץ המלחמה. מאחוריהם היו כוחות חי"ר, שריון ותותחנים. אנשי הסיירת התוו את הדרך, סימנו מקומות ופילסו דרך לכולם, הכירו את השטח וזיהו מטרות אויב, פעולות שמכריעות מלחמה. ביום שישי בבוקר הכריזו לפתע על הפסקת אש. הלוחמים נפלו עם הקסדות על הארץ מרוב עייפות. הפסקת האש שינתה את הכל. מיוזמים הפכו חיילי צה"ל להיות כברווזים במטווח. היה עליהם לעבור מראש של התקפה לראש של מגננה. כל 12 החבר'ה השתוקקו לישון, אבל כמובן שהיה עליהם לקבוע תורנות. הוחלט שבמשך שעתיים ארבעה ישמרו ושמונה ישנו, וכל שעתיים יתחלפו במשמרות. הם ידעו היטב שהפסקת האש לא שווה הרבה. העפעפיים נסגרו כמו עופרת. אף אחד מהשומרים לא הצליח להחזיק מעמד. העייפות הכריעה את כולם. השעה הייתה 12 בצהריים. היה יום קיצי חם ולח. נחיל של יתושים הגיע מאי-שם והחל לעקוץ את לייזר. כל ידיו ופרצופו התמלאו בעקיצות וגופו בער מכאב. העקיצות היו כה חזקות עד שהוא נאלץ לפקוח את עיניו. לפתע ראה דמויות זזות בתוך היער. הבזק אור חזק נצנץ על מתכת. לייזר המיומן קלט שמדובר ברשף אש, שמישהו יורה עליהם עם משתיק קול. הוא לא חשב פעמיים, אחז במא"ג שהיה ברשותו וירה 400 כדורים עד שהקנה לא עמד בעומס. כל הלוחמים התעוררו והחלו לירות גם הם לעבר המטע. אחרי מכת האש השתרר שקט. הלוחמים פסעו בזהירות לתוך היער למרחק מאתיים מטרים, שם מצאו שלושה מחבלים סורים הרוגים לבושים במדי הצבא הסורי, ולצידם מטול אר-פי-ג'י. הסתבר שהם תכננו מארב ועמדו לחסל את אנשי הסיירת. להקת יתושים הצילה תריסר לוחמים מסיירת מטכ"ל... החיילים חזרו לשגרת כוננות והלילה החל לרדת. באותה עת, כוחות צה"ל הגיעו לשדה-התעופה של ביירות וכבשו אותו. ביום שישי ניסו כוחות חי"ר לחדור לביירות ונתקלו בהתנגדות עצומה. כל כניסה הייתה מטווחת. מי שניסה להיכנס חטף קטיושה. בתחילה לא הבינו מהיכן יורים, עד שהתגלה כי בחצר השגרירות הרוסית בביירות מוצבות ארבע סוללות קטיושה. החבר'ה של הסיירת הגיעו לשדה-התעופה בביירות בשעה חמש בבוקר. הרמטכ"ל רפול בעצמו קידם אותם. במקום חיכה להם שולחן של מעדנים - פיתות טריות, פסטרמות, חומוסים, 'קוקה-קולה' ושאר מעדני מלך. חבר'ה. בואו תאכלו!" לאחר שאכלו, הלוחמים הלכו לנוח מעט. כמה מהם אפילו התקלחו. חשדו של לייזר התעורר. הוא ידע שהצבא לא נחמד אליהם סתם כך. יש כוונה נסתרת מאחורי הפינוקים הללו... לאחר מכן נערך תדריך מיוחד. רפול וכמה קצינים בכירים מאוד נכנסו והחלו לתאר את המשימה. הם סיפרו שיורים טילי קטיושה מהשגרירות הרוסית ולכן כוחותינו לא מסוגלים לנוע בביירות, ויש גם אבידות בנפש. המשימה של הסיירת תהיה להגיע לשגרירות עם טילי כתף לאו ולפגוע מטווח אפס בסוללות טילי הקטיושה. יהיה עליהם לעבור באור יום דרך אוניברסיטת ביירות, שהייתה מקום שורץ מחבלים. לייזר התקומם: "מי זה האידיוט שתכנן את הדבר הזה?!..." אם זה לא היית אתה" גער בו רפול, "הייתי שולח אותך לכלא לקלף תפוחי אדמה..." כולם התפקעו מצחוק.
המפקד הסביר שבעוד חמש שעות, באחת בצהריים בשבת צריכים לצאת למשימה. לייזר, שהכיר את ביירות כמו את כף ידו, המשיך: "אתה מטומטם?! השגרירות הרוסית נמצאת קילומטר וחצי מהים. מדוע לא לקחת את אנשי הקומנדו הימי שיגיעו מהים ויעשו את העבודה?! איך אתם שולחים אותנו באור יום?! זה נראה לי כמו מבצע התאבדות!" לא היה עם מי לדבר. אנשי הסיירת ידעו את ערכם והעזו להביע את דעתם, אבל פקודה היא פקודה. הלוחמים יצאו למשימה בשעה אחת כמתוכנן. היה חם מאוד, הלחות הייתה גבוהה ביותר. בגלל ההפגזות בתקופה האחרונה נגמר החמצן באוויר. לייזר חש שהם ייחנקו רק מחוסר החמצן. את הקילומטר וחצי הראשונים הם גמאו בריצה שפופה. ואז לפתע נפתחה עליהם אש תופת מהשמים ומהארץ... נורו עליהם קטיושות של מחבלים, של סורים והגרוע מכל - אש צלפים.
בניין בן עשר קומות של 'אייר-פראנס' נפגע וקרס. זגוגיות וחתיכות בטון עפו באוויר. כל אחד התחבא ברחוב היכן שהיה יכול להסתתר. לייזר הסתתר מאחורי רכב, וחשב שיש לו אולי דקה וחצי לחיות. צרור מרובה קלצ'ניקוב פגע ברכב. הקשר שלו, רפי, חטף רסיס שפגע בעורק הראשי בירכו. לייזר קשר עליו חוסם עורקים והציל את חייו. אחד ממפקדי הצוותים רץ ברחוב ואז נורתה קטיושה שפגעה בו ישירות. המצב היה נורא. זגוגית עפה וחתכה ללייזר את עינו. דם החל לזוב ממנה והוא חדל לראות בה. הוא עשה חשבון מהיר: יש לי שתי ידיים, שתי רגליים, עין אחת... ממשיכים הלאה...
לייזר איבד קשר עם שאר הלוחמים ורפי שכב פצוע ובכה: "לייזר, תוציא אותי מפה. אל תעזוב אותי..." הוא לא היה מסוגל להתקדם ולא לסגת. שום דבר. אין שום תקווה. לייזר הכין את עצמו לסוף, לבלתי נודע. הוא העריך שיש לו פחות מדקה לחיות. היה בטוח שהוא עומד לסיים את חייו באיזו פינת ביוב ברחובות ביירות. דמיין איך הנספח הצבאי בשגרירות הישראלית בוושינגטון הולך לבקר את הוריו השכולים ומספר להם מה אירע לו במלחמה. הוא ראה את כל חייו רצים לנגד עיניו, וכל 'הישגי' העולם הזה - האוניברסיטה, היחידה המובחרת וכל השאר, הופכים פתאום לאפס מוחלט. ואז נשמע לפתע קול חרישי בתוך ליבו: "אליעזר רפאל. אני אוציא אותך מפה!". לייזר נדהם. הפעם האחרונה ששמע את שמו המלא הייתה לפני עשרים שנה בבר-המצווה שלו, כאשר עלה לתורה בבית-הכנסת הקונסרבטיבי במרילנד. הוא היה בטוח שנטרפה עליו דעתו מרוב לחץ. לכל אחד, גם ללוחם בסיירת מטכ"ל, יש נקודת שבירה. הנה הגיעה נקודת השבירה שלו... הקול הפנימי שבקע מנשמתו חזר שוב: "אליעזר רפאל. אני אוציא אותך מפה, אבל אתה הולך לשנות את חייך!"... רק אז הבין לייזר שהקדוש-ברוך-הוא מדבר אליו. לפתע הרגיש כזה נועם בתוך התופת מסביב. עשן אביך היתמר מכל עבר, ענן ערפל. "אם זו אמת" השיב לייזר לקול הפנימי, "ואני לא השתגעתי וזה באמת אתה, אז אם אצא מכאן חי, החיים שלי - שלך!"... באותו רגע הרגיש שאור לבן מלא שמחה מחבק אותו באהבה באמצע התופת. לייזר עדיין לא ידע אם הוא הוזה או שקורה באמת משהו נפלא לגמרי.
לפתע ראה שני מטוסי אף-15 בגובה מאתיים מטר. ממש ראה את המגן-דוד שלהם. הם ירדו למטה והמטירו אש תופת על כל הבניינים מסביב, השחילו אש בתוך החלונות והשתיקו את כל הצלפים. לאחר מכן המטירו פגזים מדויקים על הסוללה הסורית. מרוב שמחה לייזר החל לבכות ודמעותיו ריככו מעט את הדם. בעינו הפצועה ראה דמות של אור. הוא שמח שלא התעוור. מאי-שם הופיע זחל"ם של חובשים צנחנים. לוחמי הסיירת רצו לקראתם. החיילים סיפרו שתעו בדרך ואין להם מושג איך הגיעו לכאן. חבר'ה. אתם צריכים עזרה?" שאל אחד מהם. יש לנו פצועים והרוגים", השיב לייזר. החובשים לקחו את הפצועים וההרוגים ונסעו לתאג"ד (תחנת איסוף גדודית) בביירות.
לייזר והלוחמים שנותרו המשיכו במשימתם. הם רצו במהירות עצומה דרך גינות ובתים, והגיעו תוך רבע שעה לשגרירות הרוסית. לייזר עלה לדירה שמשקיפה על השגרירות עם מכשיר קשר כדי לוודא שלא יהיו הפתעות. יתר הלוחמים טיפסו על חומות השגרירות, שיגרו ארבעה טילי כתף לאו וחיסלו מקרוב את כל ארבע הסוללות שהיו על משאיות, מבלי להותיר שריטה על קירות השגרירות הרוסית. לאחר שמחסלי הסוללות סיימו, הודיעו בקשר: "יאללה, חבר'ה. בואו נסתלק מפה!" והם הסתלקו. רכב זלדה שהגיע אסף את כולם לשדה-התעופה של ביירות. כשחזרו לשדה-התעופה, ניגש לייזר לרפול ואמר לו: "מי היו שני המטוסים שהצילו אותנו? תגיד לי מי שלח אותם כדי שאודה לו". הרמטכ"ל ויתר המפקדים הביטו בלייזר בתימהון. אף אחד לא ידע עליהם כלל... לייזר עמד במילתו לקדוש-ברוך-הוא וחזר בתשובה. כיום, הרב אליעזר רפאל ברוידא מסור בכל מאודו להפצת יהדות ולחיזוק יהודים בארץ ובכל רחבי העולם. הוא העורך של אתר "ברסלב ישראל" בשפה האנגלית ואף כתב מספר ספרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 07:03 |
|
| |
השגחה מופלאה
השגחה פרטית מופלאה כפי שסופר בשבת פר´ משפטים מפי הרב זאיד הי"ו:
בחור בשם אוריאל - תלמיד בישיבתי חלה ל"ע במחלה הנוראה בראש.
הוא נשלח לצרפת לטיפול רפואי - המקום המתמחה ביותר.
בסיום הטיפול התגלה שמצבו נשאר בכי רע והטיפול לא הצליח.
הרופאים הרימו ידיהם, ואמרו שאין בידם היאך להושיעו, ואין לו אלא לספור ימיו עד למוות.
החלטנו שאין בידם של הרופאים ליאש, אלא רק לרפא, וחיפשנו ישועה ממקום אחר.
לאחר בירורים, התגלה שיש רופא פרטי בארה"ב עם שיטה יחודית , שע"י ניתוח מיוחד יכול להציל את חייו של אוריאל.
הבעיה היתה שהניתוח עולה בסך של 130,000$(!) ולנו אין מאיפה להשיגם.
כמו כן רופא פרטי זה צריך חדר בבי"ח לצורך עריכת הניתוח, חדר בבית מלון לשהיה, טיסות לארץ וכו´ (הוא מגיע לפציינט).
שאלנו את גדולי ישראל מה לעשות, ונמסר לנו שאיננו יכולים להטריח הציבור בסכום כ"כ גדול
וע"כ לא נשאר לנו אלא לוותר על התכנית, ולראות את אוריאל מתייסר בדרך אל המוות.
יום למחרת קיבלתי טלפון מאחותו של אוריאל, גב´ אבוטבול, והיא מודיעה: ניתן לערוך את הניתוח!
שאלתי אותה, כיצד? והיא עונה בפשטות: אני מוכרת את הדירה שלי ובכסף שאקבל , אשלם למנתח....
שאלתי אותה: את בטוחה במה שאת עושה? אולי תשאלי רב? הרי יש לך 6 ילדים קטנים ובעל אברך, ואיפה תגורו?
והיא ענתה שהכל בסדר , וסגור מצידה.
גב´ אבוטבול גרה ברמת בית שמש , באותו יום פרסמה את דירתה למכירה במחיר מוזל של 130,000$ כמחיר הניתוח למי שיתן את הכסף במזומן. מיד קפץ קונה על המציאה, והכסף לניתוח- בידיה!
בשמעינו זאת, קבענו מיד מועד לניתוח עם הפרופסור מארה"ב.
נשלחו מישיבתי תלמידים לגיוס תרומות לצורך השכרת החדר בבי"ח, טיסות וכו´ - סכום של 30,000$.
ביום ד´- יום הגעת הרופא ארצה, הייתי בדרכי למסירת שיחה לבנות בצפון הארץ , התקשר אלי תלמידי- יהודה ובפיו שאלה: נהג המונית הלוקח אותם לגייס הכספים מבקש ממנו ומחברו לקחת חבילה ולהעבירה למען מסוים, ורצונו לקבל את אישורי. סירבתי בתוקף. אינני מעונין להסתבך עם חבילות עלומות ומפוקפקות.
לאחר כמה דקות , מתקשר אלי יהודה תלמידי שוב: הנהג ממש מתחנן שניקח החבילה..
אמרתי לו שיפסיק להטרידיני, ואם רוצה שיבוא להיפגש עימי אחרי השיחה שאני עומד למסור בצפון.
מסרתי השיחה לבנות היקרות,
ובצאתי מחדר ההרצאות, רואה אני את תלמידי יהודה, והנהג ממתינים לי בחוץ. ניגשתי לנהג, והבהרתי לו את עמדתי. הנהג - גבי שמו, פתח החבילה – היתה זו מזוודה קטנה שבה היו סכינים ופנסים קטנים ומוזרים. וכך הוא מספר: "
היום בבוקר לקחתי משדה התעופה אדם הנראה כעשיר ומכובד. כשיצא מהמונית שכח את המזוודה הקטנה, ולקח עימו רק את מזוודתו הגדולה.שמחתי על המציאה, לא טרחתי להזכיר לו , הלכתי לי לפינה, וחיכיתי לראות את הדולרים המוחבאים בה... אך לאכזבתי, לא מצאתי בה ולו דולר אחד...
עכשיו רוצה אני להחזיר המזוודה לאותו האדם שנסע עימי - שפרטיו כתובים על המזוודה..."
הבטתי בפרטיו של הנוסע והחוורתי... היה זה פרופסור רייץ - שבא מארה"ב לנתח את אוריאל תלמידי!
אמרתי לגבי הנהג: אינני נוגע במזוודה זו, בא ניגש עכשיו למלון ונשאל שם האם אבדה מזוודה כזו, למר רייץ.
נסענו, ביקשנו את מר רייץ, כשהזכרנו את המזוודה, הוא ירד מיד ללובי כדי לפגוש אותנו.
מר רייץ הרופא היקר סיפר לנו שבמזוודה זו נמצאים כל כלי הניתוח שהוא צריך ע"מ לנתח את אוריאל,
ועלותם בסך של 400,000$ !, ולא זו בלבד, אלא שאין אפשרות להשיגם כי הוא תכנן והמציא אותם במשך כמה חדשים במעבדותיו...
ששמעתי זאת , קישרתי הדברים , ואמרתי לד"ר רייץ: הבט, אתה הולך לנתח את תלמידי – אוריאל, והיכן נמצאה מזוודתך? במונית שבה נסעו תלמידי כדי לאסוף כסף בשבילך! והם אלה שיצרו עימי קשר למצוא אותך , והמזוודה שלך חזרה אליך על ידינו- הדואגים לאוריאל, האין זו השגחה מופלאה?? והאם הינך יודע שבשביל לשלם לך ישנה אשה שמכרה את ביתה , ואין לה ולילדיה בית לגור??
ד"ר רייץ עיכל את הדברים , שתק למשך כמה דקות, ואז חשק שפתיו ואמר:
אינני לוקח כסף עבור ניתוחו של אוריאל!!!
היינו המומים. שד"ר רייץ יוותר על 130,000$? זה היה בגדר חלום...
באותו שבוע נכנס אוריאל לניתוח ע"י ד"ר רייץ . ליבינו פעם, ותפילותינו בקעו רקיעים.
למחרת התבשרנו שהניתוח הצליח!!! ואוריאל בריא לחלוטין!!
גב´ אבוטבול , אחותו היקרה של אוריאל , היתה צריכה לפנות את דירתה לקונה. ע"פ החוזה.
היה עליה לחפש דירה חילופית. וכך ישבה עם בעלה, כדת מה לעשות, ואמרה: אתה יודע, אם כבר אנחנו מחפשים דירה חדשה, אולי נחפש דירה בירושלים. כל חיי חלמתי לגור שם...."
"מה ירושלים?"- עונה בעלה, "יש לך מושג מה המחירים שם כיום?, הרי ה-130,000$ שיש לך מספיקים אולי למחסן בירושלים.... לא לדירה!
גב´ אבטבול לא השתכנעה, נסעה לחברתה המתגוררת בי-ם ובקשה ממנה: תסייעי לי למצוא דירה...
חברתה לקחה אותה למתווך בשכונת קרית משה , והמתווך צחק בפניה ואמר: ב-130,000$ תוכלי לקנות כאן לחם וחלב, לא דירה!
יצאה גב´ אבוטבול והחלה להסתכל סביבה , לפתע צדה עינה מודעה על מכירת דירה, שנתלתה בדירה בבנין ממולה. בלי לחשוב פעמיים , עלתה לדירה זו ונקשה על הדלת. הדלת נפתחה בידי גברת מופתעת.
"זה בקשר למודעה" - התנצלה והוכנסה לראות הדירה. הדירה היתה מטופחת, יפה וגדולה – 5 חדרים. "כמה אתם דורשים עליה?" שאלה , אך הגברת אומרת:"קראתי לבעלי והוא יגיע ויסכם איתך על מחיר" ."אך יש לי בעיה, אני מוגבלת מאד במחיר"- עונה לעומתה גב´ אבוטבול, אך היא בשלה: "כשיבוא בעלי תדברי עימו והוא יתגמש איתך"...
בעל הדירה הגיע והחל לספר בשבח הדירה, כווני אויר וכו´, "כמה אתה רוצה עליה?"- שואלת גב´ אבוטבול
"310,000$"- עונה בעל הדירה. "אך יש לי רק 130,000$"...- משיבה. "מה? אז למה קראתם לי? חשבתי שמדובר בלקוחה רצינית"...כעס לעומתה. גב´ אבוטבול ניסתה להסביר "תבין, היתה לי דירה ברמת בית שמש , ומכרתי אותה בשביל הוצאות ניתוח לאחי, בסוף בנס חזר אלינו הכסף ואני רוצה למצוא דירה בירושלים שאני כ"כ אוהבת."
מה אמרת? ניתוח לאחיך? האם קוראים לך במקרה גב´ אבוטבול???"- שואל בעל הדירה.
כן - עונה היא בשקט.
אני הוא הנהג - גבי - שאצלי היתה המזוודה של ד"ר רייץ..!!!! וואו אני לא מאמין שאחותו המיוחדת של אוריאל נמצאת בביתי, ועוד רוצה לקנות את הדירה שלי...!
גבי הנהג- בעל הדירה-התקשר אלי(הרב) מיד ואמר לי:
תראה ,אני מוכר את הדירה שלי מפני שקיבלתי בירושה מאימי ע"ה וילה בישוב שקט, והנני רוצה לעבור לשם. מתחשק לי למכור לגב´ אבוטבול היקרה את הדירה ב- 130,000$.... מה אעשה?
אמרתי לו: אינך מוכר לה את הדירה! אנו ניסע מחר לרבי דוד אבוחצירא ונשאל לפיו. יום למחרת , כבר היינו בנהריה אצל רבי דוד וכך אמר: תמכור לגב´ אבוטבול הדירה, ותזכה אתה ואשתך לאריכות ימים ושנים! וזהו סוף הסיפור.... זכתה גב´ אבוטבול בזכות של הצלת חיי אחיה אוריאל, וקבלה דירה מעולה בירושלים עיר הקודש, והכל בהשגחה פרטית וניסית שלא תאומן!!!! הסיפור הינו סיפור אמיתי. עוד שבועיים תתקים מסיבת הודיה לד´ בצרפת על הצלת אוריאל ממות, שהרב זאיד ישתתף בה בע"ה.
אמר רבי דוד אבוחצירא על סיפור זה, שזהו אחד מסיפורי ההשגחה הפרטית ההגדולים שנתקל בו בעשור האחרון
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 11:04 |
|
| |
הסיפור של שי
בארוחת ערב למטרות צדקה שהתקיימה למען בית ספר לילדים בעלי ליקויי למידה, קם אב של אחד התלמידים ונשא נאום אשר אף אחד מן הנוכחים לא ישכח. אחרי ששיבח רבות את בית הספר ואת הצוות המסור שלו, הוא שאל שאלה: "כאשר שום דבר לא מפריע לו, הטבע עושה את הכל בשלמות. למרות זאת בני, שי, לא יכול ללמוד דברים שילדים אחרים יכולים. הוא לא יכול להבין דברים שילדים אחרים מבינים. איפה הסדר הטבעי של הדברים בבני?" הקהל היה המום מהשאלה. האב המשיך: "אני מאמין שכאשר ילד כמו שי, מוגבל פיזית ונפשית, מגיע לעולם, מגיעה הזדמנות לטבעו האמיתי של האדם להציג את עצמה, והיא מגיעה בצורת ההתנהגות של אנשים אחרים כלפי אותו הילד." לאחר מכן הוא סיפר את הסיפור הבא: שי ואביו טיילו ליד פארק שבו ילדים ששי הכיר שיחקו בייסבול. שי שאל "אתה חושב שהם יתנו לי לשחק?" אביו של שי ידע שרוב הבנים לא ירצו שמישהו כמו שי יהיה בקבוצה שלהם, אבל האב גם הבין שאם יותר לו לשחק, הדבר יעניק לו תחושת שייכות וקצת ביטחון בכך שאחרים יקבלו אותו למרות מגבלותיו. אביו של שי, שלא ציפה להרבה, התקרב לאחד הילדים במגרש ושאל אם שי יכול לשחק. הילד הסתכל סביבו בחיפוש אחר הכוונה ואמר "אנחנו מפסידים ויש לנו מעט שחקנים, המשחק כרגע בסיבוב השמיני. אני מניח שהוא יכול להיות בקבוצה שלנו, וננסה להכניס אותו לחבוט בסיבוב התשיעי." שי הלך בקושי לכיוון הספסל של הקבוצה, לבש חולצה של הקבוצה עם חיוך רחב, והתיישב. לאביו הופיעה דמעה בקצה העין, והרגשת חמימות מילאה את ליבו. הילדים ראו את שמחתו של האב על היחס שנתנו לבנו. בסוף הסיבוב השמיני קבוצתו של שי הצליחה להוסיף עוד נקודות, אך לא מספיק כדי לנצח. בתחילת הסיבוב התשיעי, שי שם כפפה והלך לשחק בשדה הימני. למרות שלא חבטו לכיוונו כדורים, הוא היה נלהב רק מהיותו חלק מהמשחק ועל השדה. הוא חייך מאוזן לאוזן ונופף לאביו, שישב על הספסלים ביציע. עכשיו, כשכל הבסיסים מלאים וחסרות רק עוד נקודות ספורות לניצחון, היה זה תורו של שי לחבוט בכדור. בצומת הזאת, האם הילדים יתנו לשי לחבוט ויוותרו על הסיכוי לניצחון במשחק? באופן מפתיע, שי קיבל את המחבט. כולם ידעו שחבטה היא הכל מלבד אפשרית, מכיוון ששי לא ידע אפילו איך להחזיק במחבט, וכמובן שלא לחבוט בכדור. כששי התקרב לעמדת החבטה, המגיש, שראה שהקבוצה השנייה שמה את הרגשתו הטובה של שי מעל החשיבות של הניצחון, התקרב מספר צעדים כדי שיוכל לזרוק לשי כדור חלש יותר בו יוכל לחבוט. ההגשה הראשונה הגיעה ושי הניף את המחבט באופן מגושם ופספס. המגיש התקרב מספר צעדים נוספים, וזרק שוב את הכדור בעדינות לכיוונו של שי. הפעם שי הצליח לחבוט בכדור וכיוון האדמה, והכדור התגלגל לכיוונו של המגיש. המשחק אמור היה להסתיים בשלב זה, אך המגיש הרים את הכדור, ובמקום לזרוק אותו לילד בבסיס הראשון, הוא זרק את הכדור חזק וגבוה. שי יכול היה להיפסל וזה היה סופו של המשחק. המגיש זרק את הכדור בדיוק מעל לראשו של הילד שעמד בבסיס הראשון, אל מחוץ להשיג ידם של חברי קבוצתו. כל הקהל ביציעים וחברי הקבוצה החלו לצעוק "שי, רוץ לבסיס הראשון!" שי מעולם לא רץ רחוק כ"כ, למרות זאת הוא הגיע לבסיס הראשון. הוא התרוצץ ליד הבסיס הראשון, מבוהל ופעור עיניים. כולם צעקו "רוץ לבסיס השני! רוץ לבסיס השני!" שי רץ בצורה מגושמת לבסיס השני. חסר נשימה וקורן, הוא נאבק להגיע לבסיס השני. כאשר שי היה בדרכו לבסיס השני, הילד ששיחק בצד הימני הרחוק של המגרש החזיק את הכדור. הוא היה הילד הקטן ביותר בקבוצה. זאת הייתה ההזדמנות שלו להיות הגיבור של קבוצתו הפעם הראשונה. הוא יכול היה לזרוק את הכדור לילד בבסיס השני, ובכך לנצח במשחק, אך הוא ראה את כוונתו של המגיש, לכן זרק את הכדור בכוונה גבוה ורחוק ככל שיכל מעל לראשו של הילד שבתחנה השלישית. שי רץ לכיוון התחנה השלישית נרגש כולו, בזמן שחבריו לקבוצה המשיכו לרוץ ולהקיף את כל התחנות. כולם צעקו "שי, שי, שי, רוץ כל הדרך!" שי עשה את דרכו לבסיס השלישי. הילד מהקבוצה הנגדית, שעמד בבסיס הרביעי ואחרון, רץ לשי לעזור לו, וכיוון אותו לכיוון הבסיס השלישי. הילד צץ "רוץ לשלישי! שי, רוץ לשלישי!" כששי הקיף את הבסיס השלישי, הילדים משתי הקבוצות ואלה שעמדו בצד וצפו צעקו "שי, רוץ לבסיס הבית!" שי רץ לבסיס הבית, דרך על הבסיס, וכולם הריעו לו כגיבור שניצח את המשחק לקבוצה שהפסידה. באותו היום, המשיך האב את הסיפור בקול רך ודמעות זולגות, הילדים משתי הקבוצות עזרו להביא חלק אמיתי של אהבה ואנושיות לעולם שלנו. שי לא החזיק מעמד עוד קיץ, הוא נפטר באותו החורף. הוא לא שכח את היותו גיבור, וכמה עשה את אביו שמח. כמה שימח את אימו כשהגיע הביתה, הדמעות שזלגו מעיניה, החיבוק שנתנה לגיבור הקטן שלה! איש חכם אמר פעם שכל חברה נשפטת בדרך שהיא מתייחסת לאלה שהמזל האיר להם פחות מלאחרים .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 08:38 |
|
| |
איך שגלגל מסתובב
כשסגרה את הדלת אחרי האורח שיצא מן הבית, מיהרה ונשענה על הקיר לבל תתמוטט.
כל גופה רעד, ונדמה היה שעוד מעט היא נופלת לארץ. היא נזקקה לדקות מספר כדי להתאושש.
כשחזרה אל השולחן וישבה מול בעלה, עדיין היו עיניה דומעות.
"מה לך?", שאל הבעל. הוא הבחין בהתרגשותה.
"לא כלום, סתם סחרחורת", גמגמה האשה במבוכה.
אך הבעל ראה מיד שיש דברים בגו. "האם צר לך על הארוחה השלמה שנתת לרעב?",
שאל, בניסיון למצוא קצה-חוט לסערת-רוחה של רעייתו.
"לא, לא! חס ושלום!", נחפזה להשיב והשפילה את עיניה.
היה זה בשעה שישבה עם בעלה לסעודת הצהריים. הבעל, סוחר עשיר,
נהג להפסיק את יום עבודתו בצהריים ולסור לביתו לסעוד את לבו.
אשתו הטובה היתה טורחת להכין לו את מיטב תבשיליה,
משתדלת להנעים לו את שהותו הקצרה בבית, בטרם ישוב לעבודתו השוטפת.
הארוחה היומית היתה סעודת מלכים ממש, שהוכנה באהבה ובתשומת-לב רבה לכל פרט.
איש טוב-לב היה הבעל, צנוע ושקט. ניכר היה בו כי לא נולד עם כפית של כסף בפה.
הרבה לא ידעה אשתו על עברו, רק זאת, שפעם היה עני המחזר על הפתחים,
ושברבות הימים הצליח לפתוח עסק משלו ולהתעשר.
הוא היה רחוק לחלוטין מלהיות התגלמות הפסוק "וישמן ישורון ויבעט",
נהפוך הוא: אף שהיה עשיר ומכובד, הוסיף להתנהג בפשטות ובענווה והירבה לעשות חסד עם עניים וקשי-יום.
זכר הימים הקשים עורר אותו לפזר מממונו לצורכי-צדקה.
הנקישות בדלת, שנשמעו בשעה שישב לסעודתו, היו שגרתיות למדי.
עניים רבים וגבאי-צדקה למיניהם נהגו לפקוד את הבית. תמיד נתקבלו בסבר-פנים יפות וזכו למתנת-יד נאה ומכובדת,
איש-איש על-פי מעמדו ומצוקתו.
אך הפעם היה משהו מעורר רחמים במיוחד בקול שנשמע מעבר לדלת.
"מי שם?", שאל בעל-הבית, שזה עתה נטל את ידיו לסעודה ועמד להתחיל בארוחתו.
"רחמו-נא על יהודי עני", בא הקול מן העבר השני, "רעב אני וכבר זמן רב לא בא אוכל אל פי.
תנו לי ולו פרוסת לחם, לא יותר".
הקול המיוסר הזכיר לו את ימי רעבונו ומחסורו. תאבונו פג.
"תני לו את הארוחה וישבור את רעבונו", פנה לאשתו, כשהוא מושיט לעברה את צלחתו הגדושה.
מנתו המכובדת, הדשנה, נמסרה כמות-שהיא לעני, שהתנפל עליה ברעבתנות,
כשפיו אינו חדל מלהודות למטיביו.
כשהלך העני התפלא בעל-הבית מאוד על סערת-רוחה של אשתו,
שאותה הכיר כבעלת מידות טובות וכגומלת-חסדים. הן לא ייתכן,
שהעובדה שהגיש לעני את ארוחתו היא שמסעירה את נפשה.
כשחזר ושאל, לא יכלה עוד להתחמק. "נזכרתי בגלגול הקודם של חיי", אמרה.
"לפני שנישאתי לך, הייתי נשואה לאיש אחר, ואף הוא היה עשיר ובעל אמצעים.
אף לו הייתי מכינה ארוחה דשנה בכל יום, בעת שובו מעסקיו, בדיוק כשם שאני מכינה לך.
"בעלי הראשון", המשיכה האשה, נהיה עשיר מאוד והתברך בנכסים רבים.
עסקיו פרחו, וקשרי מסחרו היו מסועפים. גרנו בקהיר שבמצרים ונהנינו מעושר וכבוד. אך מידה מגונה היתה לבעלי - הקמצנות. מאוד לא אהב לתת מכספו לעניים ולנזקקים,
ואף אסר עלי לתת אוכל ומשקה לקבצנים המתדפקים על הדלת, דבר שציערני מאוד.
"הגיעו הדברים עד-כדי-כך, ששמנו יצא בכל הסביבה כבית שאין נותנים בו פרוטה לעני,
והעניים פסחו על ביתנו כשהיו עוברים ברחוב. לבי כאב בשל כך, אך מה יכולתי לעשות?
לא רציתי להמרות את פי בעלי.
"יום אחד, בשעה שבעלי חזר, כדרכו, לסעוד את ארוחת הצהריים, נשמעו נקישות בדלת.
עדיין זוכרת אני את דמותו של בעלי, שזה עתה בצע את הפת, כשהוא שואל: 'מי שם'.
ומיד נענה קול: 'יהודי עני אני, עיזרו לי, יהודים רחמנים.
זה ימים אחדים לא בא אוכל אל פי, ולבי נשבר ברעב'.
"בעלי התרגז. 'תלך מפה!', צעק בזעם לעבר הזר שהפריע את סעודתו.
'אפילו לאכול במנוחה אין הקבצנים החצופים הללו מאפשרים'.
כך סינן מבין שיניו כשטרק את הדלת בפרצופו של העני. ואני, לבי נשבר ופרצתי בבכי.
"מאותו יום כאילו פגעה בנו יד ההשגחה. עסקיו של בעלי החלו להיקלע לקשיים.
הפסדים באו בזה אחר זה. הוא לא ראה עוד הצלחה במעשיו,
ובתוך זמן קצר איבד את כל רכושו.
"את ביתנו לקחו בעלי-החובות, ואנו נשארנו בעירום ובחוסר-כול. הגענו עד פת לחם ממש.
ואז הציע לי בעלי להיפרד, כדי שלא נהיה נטל זה על זה. התגרשנו ופנינו איש לדרכו.
"מאז לא ראיתי את בעלי הראשון, אם-כי שמעתי כי החל לחזר על הפתחים",
סיימה האשה את סיפורה. היא שתקה רגע ואמרה, כשקולה כמעט לוחש:
"אתה יודע מי היה העני שיצא עכשיו מן הבית? זה היה בעלי הראשון!"...
עתה החלו גם עיני הבעל לדמוע. גם הוא היה נסער עד עמקי נשמתו. לבסוף אמר ברטט: "במקרה אני מכיר היטב את העני שגורש בשעתו מביתך - אני הוא"...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 07:32 |
|
| |
סודו של המנגן הגדול
| | מאת: עודד מזרחי
שעות ספורות לפני הטיסה לשוודיה, הגיע ארז לאולם השמחות בירושלים, וכבר מהרגע הראשון נתקף בהלם. הוא כבר הרקיד מאות צעירים באולמות, אבל בשמחה כזאת לא פגש מעודו. היה הבדל עצום בין השמחה שהכיר בעבר לבין השמחה היהודית שבה פגש כעת. השמחה שהכיר עד כה הייתה חיצונית, מעושה, קליפה חיצונית ריקה שמסתובבת סביב עצמה ואין בתוכה כלום, ואילו כאן ראה אנשים שרוקדים לצלילי ניגונים חסידיים והיו מאושרים. משהו אמיתי לגמרי הרקיד את כולם, והדבר הזה כבש אותו מכף רגל ועד ראש. החתונה הגיעה לסיומה. הריקודים פסקו והנגנים קיפלו את הציוד. כעת השתרך תור של בחורים בדרך לחתן המעניק ברכות, וארז הצטרף לשורה המיוחדת הזאת. כשהגיע תורו, הניח החתן את שתי כפות ידיו על ראשו וברכו בקול רם: "ה' יזכה אותך להתקרב לרבינו!" לאחר השמחה העצומה, ליבו של ארז היה פתוח כאולם. הייתה בו מוכנות לשמוע יותר, מין צימאון למשהו עליון. הדים לוהטים של רגשות קודש חבויים יצאו ממסתורם, המיסו את ליבו האטום ותבעו ביטוי. ברכת החתן הייתה כמים קרים על נפש עייפה. ארז לא הבין את משמעותה, אבל הביטחון העצום שבו נאמרה, גרמה לו לתחושה שעליו להבין מיהו ה"רבינו" הזה. ליד שולחן סמוך עמדו בחורי ישיבה והציגו ספרים וקלטות למכירה. ארז קנה את "ספר המידות", "סיפורי מעשיות", ספר "תהלים" ושתי קלטות של הרב שלום ארוש, שנושאיהן היו שמחה והתבודדות. למחרת בבוקר, כשהוא מצויד בחומר החדש, המריא ארז לשוודיה, ומשם המשיך לדנמרק. לאחר תקופה קצרה ביותר, החליט לנסוע לאנגליה שהכיר, מפני ששם קל יותר למצוא חיים יהודיים. בהמתנה לנסיעה החל לשמוע קלטת. הסגנון הישיר והלבבי שבה את ליבו. לא היו מינוחים תיאורטיים או סוגיות פילוסופיות פורחות באוויר. הנושא המרכזי היה יצירת קשר אמיץ ופתוח בין הבורא לנברא ועצות כיצד להגיע לכך. שתי עצות נשמעו בקלטת. אחת, שיחה יומיומית עם הבורא, והשנייה - שמחה בנקודת הטוב הזעירה שקיימת לבטח בליבו של כל אחד. הדיבורים ריתקו אותו והוא החל לחוש שאלוקים קרוב אליו, ובפעם הראשונה הרגיש כיצד עבודה רוחנית מופשטת ונעלית הופכת לפתע, באמצעות כלים פשוטים העומדים לרשותו בכל רגע, לאנושית וברת-ביצוע. הקלטת הסתיימה והוא החליפה בחברתה ולאחר שהסתיימה השנייה, חזר לשמוע את הראשונה וחוזר חלילה. כך חלפו להן עשרים שעות תמימות! באותן שעות חש כאדם ששוטט שבוע שלם בדיונות החול הלוהטות של מדבר סהרה והיה צמא עד מוות, ולפתע גילה מעיין מים חיים. ארז הגיע לאנגליה ושכר דירה עם כמה גויים. משום מה, לא היה מקרר בבית ולא כיור, ולא היה ניתן לשמור על כשרות מינימאלית. בהשפעת הקלטות קרא ארז לחברי הדירה: "אל תדאגו! רבי נחמן אמר שאם אתם רוצים משהו, תדברו על כך עם ה' והוא ייתן לכם כל מה שצריך..." הדיירים הביטו עליו כעל משוגע. אבל הוא המשיך בשלו ובעקשנות יומיומית פנה אל ה' בשפתו ודיבר איתו על כך שבעל הדירה לא מעמיד לרשותם מקרר. ערב אחד חזר לדירה וראה בפינת המטבח מקרר חדש ומבריק. אחר כך בא תורו של הכיור... התפילה הפכה להיות כלי נשקו האישי. ארז הרגיש שהוא כבר רצה לשמור שבת, אבל לא הסתמנה באופק שום עבודה שבה יוכל להיות חופשי בשבתות. מה עושים? כמובן - מתפללים! הוא התפלל והתפלל עד שמצא את עצמו מוכר במגדנייה חרדית בלונדון. זו הייתה עבורו גם הזדמנות לברר את התעלומה הגדולה שנקראה "רבי נחמן". "אולי אתה יודע מי זה רבי נחמן מברסלב?" שאל ארז את הקונה בעל חזות חרדית שהגיע למקום. הקונים הללו התפלאו לראות את המוכר ההיפי' מגודל השיער, מתעניין ברבי נחמן מברסלב, אבל פרט לכמה הנהונים סתומים והברות קטועות, לא קיבל תשובה מספקת. באותה עת ניסה לצלול במים העמוקים של רבי נחמן. מדי יום, כאשר נסע ברכבת התחתית בלונדון, קרא את "סיפורי מעשיות" כולו. במיוחד דיברה לנפשו ההקדמה של רבי נתן, שבה נכתב כי המציאה הגדולה ביותר של האדם מתרחשת דווקא לאחר קשיים ומניעות ועמידה במבחנים. בזאת נוכח לא אחת בעצמו. הוא נקשר עמוקות לקריאת הספרים ולעצת ההתבודדות. הוא החל אפילו לקיים כמה מצוות והמחוג במצפן הפנימי שלו הצביע על כיוון די ברור. ארז ידע בתוכו שהוא שייך למושגים נעלים יותר, ועם זאת לא הבחין עדיין בין ימינו לבין שמאלו והיה נתון במלחמה פנימית. בהמשך, חברי הלהקה מישראל הגיעו והחלו לסחוף אותו במערבולת והוא חזר לדשדש בבוץ המוכר: קשרים עם חברות הפקה עולמיות, כסף, הצלחה, התקדמות, חלומות... באותה עת התארח בשבתות אצל הרב שמואל חכימי. בנו, גבריאל, שחזר משהות בת כמה חודשים בישראל, שבה למד בישיבת ברסלב והציע לארז הצעה מעניינת: "בוא לשמוע שיעור בליקוטי מוהר"ן!"... היה זה שבוע לפני ראש השנה תשנ"ז. גבריאל חזר לביתו כדי להתארגן לקראת הנסיעה לאומן בראש השנה. ארז חש שחיפושיו הקדחתניים אחרי רבי נחמן, הניבו פרי ברגע האחרון. ואז התרחש דבר מופלא. גבריאל הצעיר ישב וקרא שלוש תורות מליקוטי מוהר"ן מילה במילה מבלי להסביר אפילו אות אחת, וארז הקשיב והרגיש כיצד נשמתו פורחת לשמע הדברים. הוא יצא וליבו בער כאש להבה. לא עניין אותו דבר פרט לרצון עז ואמיתי להיות יהודי. עד כה הייתה התעניינותו ביהדות בגדר של סקרנות והתנסות גרידא. הוא לא תיאר לעצמו שירצה לקבל עליו עול מלכות שמים, והנה בא בחור צעיר וקורא באיזה ספר ומחולל בקרבו מהפכה. האותיות הולידו אצלו נשמה חדשה. לפני כן שמע כמה שיעורי יהדות, קיים כמה מצוות, אבל שום דבר לא הרעיד בקרבו את המיתר הפנימי והקיץ את הנשמה מעלפונה. ספק אם הבין אפילו מעט ממה שהבחור קרא, אבל הוא הפך לאדם אחר ולא היה מסוגל לסבול את מה שהיה עד כה. היו כמה רבנים שהעירו לארז בעדינות כי עליו לקצר את שערו הארוך, אבל הוא לא היה מוכן לשמוע על כך דבר. שיער ארוך הוא כרטיס הכניסה של חבר בלהקת רוק היפית. יום אחד חזר ארז לדירת חברי הלהקה וזרק פצצה: "תשמעו חבר'ה, אני מסתפר!"... אמירה כזאת נשמעה בדיוק כאילו הודיע להם שהוא עומד לקפוץ מאחד ממגדלי התאומים. החדר הפך למרקחה והויכוח סער עד עלות השחר. חבריו הבהירו לו שאם יסתפר, דרכיהם ייפרדו. ארז לא ידע מה לעשות והחל לחשוב שאולי ה' רוצה בכל זאת שיישאר עם שיער ארוך כדי שיהיה אור לגויים בהופעותיהם ברחבי תבל... בעודו מסופק נזכר שקרא לאחרונה ב"ספר המידות" כי כאשר עצתו של אדם חלוקה, עליו לפתוח ספר קדוש וכך ידע מה לעשות. הוא פתח בעיניים עצומות את "קיצור שולחן ערוך" שהיה מונח על השולחן שלפניו, ואצבעותיו נחו על השורה הבאה: "מצווה להסתפר בערב ראש השנה..." חבריו נרעשו, הרי הערב הקרוב הוא ערב ראש השנה! נועם הזמר החליט שגם הוא יקיים את המצווה. למחרת ביקרו שניהם אצל הספר השכונתי, ולאחר שההיפים המזוקנים ופרועי שיער הפכו לשני חסידים עם פיאות ארוכות, לא הצליח הספר להסתיר את חיוכו. החברים האחרים שהפסידו זמר ובסיסט, הבינו שאין להם מה לחפש עוד באנגליה ורכשו כרטיסי טיסה לישראל. ארז נאלץ להישאר בלונדון בגלל קנס עצום שחיכה לו בארץ. ביום שני של חול המועד סוכות הלך יחד עם נועם לשיעור תורה. בדרך חזרה הציע נועם שילכו הפעם בדרך אחרת מזו שהיו רגילים. הם נכנסו לסמטה לא מוכרת ואז פגשו לפתע בחסיד ברסלב, שפתח עמם בשיחה ודיבר בעיניים בורקות-אש על רבי נחמן ועל דרכו. דיבוריו כבשו לגמרי את שניהם. הם נשמו עולמות אחרים וחשו שהם שומעים ממש את רבי נחמן, אביהם של אובדי הדרך במדבריות החיים. לאחר שסיים החסיד לדבר, היה ברור לארז ולנועם שהם נוסעים לאומן באוקראינה. הכסף שהיה ברשותם הספיק בדיוק לשני כרטיסי טיסה לבודפשט-קייב. כאשר סיפרו לרב חכימי על רצונם להגיע לאומן בי"ח בתשרי, אמר להם בהתלהבות שזה בדיוק יום פטירתו של רבי נחמן. קרוב לחצות לילה ארז ונועם הגיעו לציון הקדוש של רבי נחמן באומן. בחוץ היה קור עז ואילו בתוך סוכה קטנה ומוצפת אור ישבו שמונה חסידים מסביב לשולחן חגיגי והמתינו לשניים שיבואו וישלימו להם מנין... לראשונה בחייו זכה להכיר אנשים שחיברו שמים וארץ. עד כה הכיר שני סוגי אנשים, אנשים מגושמים השקועים עד צוואר ברדיפה אחר הנאות של רגע. מאידך, פגש בחיפושיו הרוחניים אנשים התלושים לגמרי מהמציאות ומרחפים בעננים. כעת פגש אנשים עדיני נפש שחיים בעולם הזה, אנשים המתמודדים עם הגשם ורותמים אותו לרוח. לא נראה עליהם שום דבר מיוחד, אבל ברגע שפתחו את פיהם התגלתה נפשם האצילית. אחד מהם היה הרב יוסף דוד סוקר, שהחל לקרוא את סיפור היום הרביעי במעשה "שבעת הקבצנים". הוא ביאר לעומק את מהותה הפנימית של המוסיקה, זו המחברת עמקי תהום עם רום שמים והופכת את הירידה הנמוכה ביותר לגדולה שבעליות. דווקא השילוב שבין הצליל הנמוך ביותר לגבוה ביותר יוצר את הניגון הנפלא ביותר. "זה סוד המוסיקה וזה סודו של המנגן הגדול, רבי נחמן". הוא המשיך לדבר, וארז, איש המוסיקה והצלילים, הרגיש שזהו זה, שהוא הגיע ליעד הסופי, שהוא חסיד ברסלב. באותה שעה של קורת רוח בצל הסוכה באומן הבין, שלאחר שנים של חיפוש מייגע אחרי המושג "אמת", מצא אותו כאן. לאחר מכן ניגש לציון הקדוש, נתן פרוטה לצדקה, אמר את עשרת מזמורי "התיקון הכללי" וצעק מעומק ליבו - תודה, תודה, תודה... יומיים לאחר שחזר לארץ הקודש, הפך לתלמיד מן המניין בישיבת "חוט של חסד". בט"ו בשבט, יום הולדתו של רבי נתן מברסלב, התארס, ובא' בניסן, יום הולדתו של רבי נחמן, התחתן, ומאז הישועות והנפלאות לא מפסיקות לזרום בחייו. כיום הוא יוצא להופעות, חוגי בית וסדנאות עם ראש הישיבה בביתר-עלית, הרב אהרון ישכיל. הגיטרות נשלפות והמיתרים הנרעדים מבשרים לכל האחים האובדים, שעוד לא אבדה תקוותם. צלילי הנחמה המכוונים מחלחלים למעמקים ודולים נשמות נדחות וניצוצות אבודים ומוסיפים עוד יהודים יקרים מפז למעגל השבים.
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 09:27 |
|
| |
"שתהיו אוהבים זה את זה.."
תלמוד תורה חשוב מביתר עילית קיים "יריד פורים" שבמהלכו נקנו הגרלות וחולקו פרסים שהגדול בהם היה קורקינט בשווי 200 ש"ח. כמובן שהקורקינט היה משאת הלב של רבים מהילדים שהשתדלו לרכוש כמה שיותר כרטיסים להגרלה. בסיומו של היריד המוצלח נערכה ההגרלה שכולם חיכו לה. מישהו שלף פתקים עם שמות הזוכים, היה מתח, היה עניין, היו פרסים, אך בהגרלה כמו בהגרלה, תמיד מעניין מי זכה בפרס הראשון וכולם המתינו בסבלנות לסיום חלוקת הפרסים האחרים. ואז זה הגיע. בטקס רב רושם הודיעו כי הפתק שיישלף כעת יזכה את הכתוב עליו בקורקינט. הפתק נשלף, הנשימות נעצרו ושם הזוכה הוכרז: משה ס. עיני הכל הופנו אליו. הוא ניראה מופתע וזה טבעי, אך משום מה לא זז ממקומו. כולם אמרו לו "זכית, התקדם לבמה וקבל את הקורקינט". אך משה ס. לא מוכן לעלות לבמה. אחד המחנכים ניגש לשאול מה קורה ולהפתעת כולם מכריז משה כי לא יכול להיות שהוא זכה בהגרלה שכן לא קנה אף כרטיס. רחש עבר באולם. המחנך שאל אותו איך לדעתו הגיע שמו על הכרטיס הזוכה והוא ענה: "זה בטח שימי ה.". משה ושימי הם חברים מאוד טובים. המחנך שאל את שימי אם נכון הדבר שהוא רשם את שמו של משה על כרטיס ההגרלה. שימי ענה בחיוב "אני רשמתי את שמו". "ומדוע עשית זאת?" "מפני שהכסף היה של משה ולא שלי". זו כבר דרמה, מנהל התלמוד תורה הוזעק לברר את העניין. "איך הגיע הכסף של משה אליך?" הוא שואל. "הוא התעקש לתת לי כסף שאקנה כרטיס הגרלה". משה מאשר את הדבר. "אז מדוע רשמת את שמו?" "מפני שאני לא הסכמתי לקבל ממנו והוא לחץ עליי, אז הסכמתי וקניתי כרטיס אבל רשמתי את השם שלו כי זה מגיע לו". "אם כך, אני חושב שהפרס הגדול מגיע לך" אומר המנהל לשימי, "הרי אתה זה שרכשת את כרטיס ההגרלה". "הפרס הראשון שייך למשה" אומר שימי "הכרטיס הזוכה נקנה בכסף שלו, וגם השם שלו רשום עליו. הוא פשוט לחץ עליי לקבל את הכסף וזו הייתה הדרך שלי להשיב לו". "מה פתאום" אומר משה "אני לא קניתי שום כרטיס הגרלה. הוא קנה והוא זכה ולא משנה מה הוא רשם על זה". המנהל היה אובד עצות. מסביב סערה, לאיש אינו ברור מי הזוכה ושני הילדים מתעקשים כל אחד על זכיית חברו. בשלב זה סיפר המנהל לילדים את הסיפור הידוע על שני היהודים שהלכו לארץ אחרת לצורך עסקים ונפלה עלילה על אחד מהם והוא נידון למוות. ביקש הנידון למוות לנסוע לארצו כדי להיפרד מבני משפחתו. אמרו לו: "מי ערב לנו שתשוב"?" ועל כך ענה חברו: "כלאוני ואשמש ערב לחזרתו", אמרו לו: "וכי מעלה אתה בדעתך שישוב כדי למות?" אמר להם: "חברים אנו בלב ובנפש ואין לי ספק שישוב". קבעו לו יום ושעה שאם לא יגיע אליה - יומת חברו. הגיע האיש לביתו וסיפר להם את הקורות אותו, ובני ביתו סירבו לתת לו לצאת ואף השקוהו בכדי שירדם. ברגע שהקיץ נטל את סוסו ויצא בדהרה אל הארץ השכנה כדי להספיק ולבוא בעוד מועד. הגיע היום והמון גדול מתאסף והכל שחים ומדברים בחבר השוטה שחשב כי הנידון למוות באמת ישוב מחמת חברותם. הגיעה השעה והעניבה הונחה על צווארו, והנה נשמעו קולות פרסות וענן של אבק וצעקות "עיצרו עיצרו" המלך הורה לתליין לעצור את הליך ההוצאה להורג. החבר הגיע כל עוד נפשו בו עלה אל דוכן התלייה, נטל את החבל והניחו על צווארו באומרו "אני מצטער על איחורי, בס"ד הצלחתי להגיע בזמן" ואילו החבר אומר: "אתה לא הצלחת להגיע בזמן ומשעה שהונח החבל על צווארי הריני משול כמת" הוא נוטל את החבל על צווארו וכך מתקוטטים להם שני החברים עד שניגש אליהם המלך ואמר: "פוטר אני את שניכם ממיתה ובלבד שתכניסו אותי כחבר שלישי בתוך חברותכם". ובתנא דבי אליהו רבה פרק כו' נאמר: "כך אמר להם הקב"ה לישראל: בניי, מה אני מבקש מכם אלא שתהיו אוהבים זה את זה ומכבדים זה את זה". בשלב זה פנה המנהל לשני הילדים ואמר להם בזו הלשון: אני רוצה לנהוג בדיוק כמו בסיפור. אני אתן מכיסי 200 ש"ח ואקנה לשניכם קורקינט אבל אני רוצה שתכניסו אותי גם בחברות שלכם". ולאחד הילדים שהוא יתום מאביו אמר המנהל: "אביך רואה אותך, שמח בך ומתכבד בשמיים בך ובמעשיך". אכן, מדובר בסיפור אמיתי. אנשים מתקשים להאמין למעשים אציליים ובלתי נתפסים, לא ברור מדוע, בהתחשב בכך שלשמועות רעות ודברי רכילות לדאבונינו בני אדם נוטים יותר להאמין. המסר בסיפור הוא: אם ילדים, שנמשכים באופן טבעי למשחקים ולפרסים - יכולים לוותר כך על שלהם לטובת השני, יש כאן תביעה לכל אחד ואחד. אין זה סוד, בבתי הדין ישנם טענות ותביעות שרובם על דברים שהם בבחינת צרות עין, שכלל לא שייכים לאדם כי אם לזולתו (כגון בנייה וכדומה) וגם דברים שיש בין שני אנשים, שבקלות עם קצת נכונות ללכת זה לקראת זה יכלו להתפשר בניהם, ובכל זאת אינם עושים זאת אם בגלל כסף ואם בגלל מידת הנצחנות. מה שברור, שלמידת הוותרנות אין פופולריות גדולה. שאל פעם אחד מגדולי הרבנים בדור הקודם מדוע כאשר אני פוסל שחיטת פרה, דבר הכרוך בממון רב, איש אינו בא בטענות והקצב זורק אותה לפח למרות הפסד של הון עצום, ואילו אותו אדם כאשר מגיע לדין ודברים עם חברו בנושא ממוני ואני מחייבו עשרה רובל, הוא יוצא מכאן בחרפות וגידופים וטענות לשוחד ומרמה, ולאחר מכן מסרב לשלם ורק באיום של כתב סירוב הוא נותן את הכסף ושוקע בכעס ובעצבות ימים ארוכים? והשיב: את הפרה הוא זורק לפח ואף אחד לא נהנה ממנה ואילו את עשרת הרובלים הוא צריך להעביר לחברו. זה משהו שהוא אינו יכול לסבול. דווקא שני הילדים הללו מביתר עילית מחייבים את כל אחד ואחד, לוותר לאחר, להתפשר, ללכת לקראת ואפילו לתת את שלנו לזולתנו.. "ואם נחרבנו, ונחרב העולם עמנו, על-ידי שנאת חינם, נשוב להיבנות, והעולם עמנו יבנה, על-ידי אהבת חינם" (הרב קוק)
 |
|
|
|
|
|