בית פורומים עצור כאן חושבים

כוליות ואינסוף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/12/2009 13:56 לינק ישיר 

לצעג

אם השקפת העולם שלך טוענת ש"פרצוף דורש סטירה ואפילו אגרוף" אין זה פלא שאינך מסכים לטענה שפני הזולת מזמינות אתיקה.

לדעתי עמנואל לווינס בהודעתו הקודמת בפורומינו  לא קלט כלל  שתיתכן השקפת העולם כשלך המובעת בפסוק המוזר :פרצוף דורש סטירה"ותיקן בתמימותו (המתוחכמת???) את המילה סטירה למילה סתירה......

תוקן על ידי צענערענע ב- 24/12/2009 14:01:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2009 15:21 לינק ישיר 

צענע
אל תיתממי
האם היטלר אינו אין לו פנים השורשות עריפה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2009 16:15 לינק ישיר 

לא הבנתי.

בגלל שיש היטלר אחד אז כל פרצוף דורש סטירה ?

וולמה כתוב בתורה :ואהבת לרעך כמוך אם יש אחד ששמו היטלר?

אתה כנראה מקבל ללא עוררין  את עמדתו של סארטר :"הגהינום הוא הזולת" אבל גם הוא לא התכוון שצריך לפרש זאת  שכל פרצוף דורש סטירה.....ואגרוף.....
אגב:"כל פרצוף דורש סטירה" זוהי המצאה שלך או שקראת זאת באיזשהוא מקור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2009 16:58 לינק ישיר 

הדבר היחידי שאני רוצה לטעון הוא שאין שום ערך אתי בפניו/פרצופו של הזולת ומי שטוען אחרת שיתכבד ויביא ראיה.
לא אמרתי שכל פרצוף דורש סטירה, רק צטטתי ביטוי עממי המאפיין אנשים מסוימים בכך שפרצופם דורש סטירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2009 21:09 לינק ישיר 

*--[endif]*

אפשרי היקר.

אני מקווה שאין בלבך על ששלחתי אותך לעיין בספר. הסיבה היתה כיון שהדברים עמוקים ודקים וקשה להעלותם במדיה מיידית. אך לחיבתך ארחיב ככל שאוכל.

בפרק שאליו הפניתי למעלה אני מראה שה"אני" כפי שהוא עומד לעצמו, כאני מתענג ששאיפתו העליונה והסופית היא להוסיף לעצמו תענוגות ולחיות באושר מקסימלי, היא ישות חסרה. וזה בגלל שלעולם נרדפת להתענגות היראה, ולאושר נלווית חרדה: קיים תמיד חוסר בטחון. חוסר הבטחון הזה בא לרוב לידי ביטוי פנומנולוגי בחרדה מפני המחר, שמא מחר יופסק אותו אושר על כורחי, ובפרט בחרדה מפני המוות העומד מעבר לפינה. אך קל לראות שהחרדה הזו אינה באה מההגיון, אלא היא לבוש של חרדה קיומית שהיא בת-לוויתה הבלתי נפרדת של ההתענגות.

כפתרון לחרדה זו, וכדי לאפשר את כינונם של חיים ב"אני מתענג" חופשיים ממכאוב ודאגה, יש צורך להקדים להם מצע של אינסוף. האני ניגש לעולם לא מתוך עצמיות טהורה, אלא מתוך הבית שלו, שהוא המקום האוטופי, המגן מפני הדאגה. אין האדם מושלך בעולם כפי שטען היידגר, אלא הוא פונה אליו מתוך עוגן הבסיס שלו, ביתו שהוא מבצרו. גם האשה מזוהה במשנתי כבסיס תומך מדגם דומה, ולא אאריך כאן בזה פן אעלה את חמתם של אמשלום וחברותיה.

אותם מאורעות פנומנולוגיים, הבית והאשה, הם "אחר"ים לחלוטין מה"אני המתענג", שהרי אינם חלק ממנו. הם אחרים, והם קודמים קדימה-פנומנולוגית לחויית ה"אני", והם מתנים ומאפשרים את זהותו של האני.

זהו אם כך האינסוף הקודם לאני.

השאלות שלך, כיצד יתכן אינסוף לפני הסוף, כאשר כל עניינו של האינסוף הוא לשלול את הסופיות – מלמדות על הבנה שונה של מושג האינסוף. אתה תופס אותו כמושג לוגי, ואני מדבר עליו כמושג קיומי. קל יהיה להראות שגם בשדה הלוגי יש להכיר באינסוף שאינו רק שלילה של הסוף אלא משהו נוסף, ובדברי למעלה דיברתי רק על הדבר הנוסף – על האחרות שאינה נכללת בכוליות, אלא היא קודמת לה וגם מאוחרת לה.

שוב אתה שואל אם לא עדיף לשתוק ביחס לאינסוף כיון שאי אפשר לומר עליו כלום. יש בדברים אלו תפיסה לוגית חמורה מדי, כביכול כל מה שאינו בתחום ההכרה אין לדבר עליו בכלל. לדידי, כל מה שיש לו משמעות יש לדבר עליו במימד הרחב של המשמעויות שלו; ולכן אפשר בשופי לעסוק באינסוף, כשמדייקים תמיד לדבר על התופעות הפנומנולוגיות שבהן הוא בא לידי ביטוי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/12/2009 21:31 לינק ישיר 

*--[endif]*

וכעת לצענעורענע.

בדברי חז"ל אין דברים גלויים על עניינם של פני הזולת, אך באותה דרך שבה קראתי את דברי חז"ל בקריאות התלמודיות שלי, קריאה הרמנויטית, סביר שאפשר יהיה למצוא גם בהם עקבות של רעיון פני הזולת. ולכן גם אם ימצאו דברים אלו בדברי חז"ל לא תהיה בכך הפקעה של החידוש שבדברי.

לגופו של החידוש, יש בו שני מרכיבים עיקריים. האחד הוא פילוסופי והשני פנומנולוגי. הפילוסופי הוא האומר שהיחס האתי לזולת אינו תוצאה של תפיסה כוליית, כפי שטען לדוגמה קאנט בצו הקטיגורי, "עשה מעשיך רק על פי אותו הכלל המעשי אשר, בקבלך אותו, תוכל לרצות גם כן כי יהיה לחוק כללי". תפיסה זו מדברת אל האני ואל מה שהוא מבקש – חיים נוחים בעולם בטוח, וממנו הם גוזרים את האתיקה. הוא הדין לתפיסות אחרות בדבר "כלל הזהב" באתיקה. החידוש שלי הוא שהאתיקה כלל אינה באה מתוך תפיסה כוליית, או מתוך תפיסה בכלל, אלא אדרבה – מתוך הכרה במציאותו ובלגיטימציה של מציאותו של מישהו שהוא אחר ממני לחלוטין.

פנומנולוגית, תפיסה זו באה לידי ביטוי בפניו של האחר. בהתייצבותו מולי, מעבר לכל מידה, באמצעות ההתערטלות המלאה והעירום המלא של עיניו חסרות ההגנה, באמצעות היושר, בכנות המוחלטת של מבטו. מבט זה אוסר עלי כל כיבוש.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/12/2009 21:49 לינק ישיר 

*--[endif]*

ומכאן, לדבריו המאתגרים של צעג.

ברור שאינני מדבר על "ערך אתי בפניו/פרצופו של הזולת". הערך, אם עוד אפשר לדבר על ערכים, אינו עולה כערך מפניו של הזולת. אחרי שהמחשבה על האינסוף לעומת הכוליות ברורה די הצורך, לפחות ברובד המעשי שלה, שהפך לפופולרי למדי בשיח בן-זמננו, לפיו עלינו לכבד את האחר – הרי שערך זה בא לידי ביטוי פנומנולוגי בפניו של האחר. פנים עלו, בעירומם הפאסיבי, הבלתי מתנגד, דורשות את אותו צו: לא תרצח.

יחד עם זאת, אני עומד גם מאחורי דברי הקודמים: אם אתה תופס את זולתך כפרצוף, כהטרדה, הדבר מוביל לידי רצון לסטור לו, גם אם תתגבר על עצמך ולא תעשה זאת. עליך להיפתח לראות את האחר כ"פנים" המשדרות משהו, ולא כ"פרצוף".

מה באשר לרוצח? התחבטתי בדבר רבות. לדעתי, לרוצח אין פנים. "עין תחת עין" – הרוצח התעלם מהפנים, וכך הוא איבד את פניו. וראה עוד במאמרי "La loi du talion", in Difficile Liberte, Ed. Albin Michel, Paris, 1976, pp. 194-196

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/12/2009 05:28 לינק ישיר 

עמנואל
אודה לך אם תחכימני מהי כוליות ומהו אינסוף.
שאלה נוספת. האם אתה צמחוני? יום את נהנה מזיו השכינה אך מה היית בעלמא דשיקרא? כלום אמרת, זיל, לכך נוצרת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2009 10:22 לינק ישיר 

http://www.e-mago.co.il/Editor/philosophy-2166.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2009 11:17 לינק ישיר 

מה היה חסר בתיזה המוסרית של לוינס, או באחריותי כלפי הזולת אם הייתי משמיט את האינסוף מההגות.
ושוב מדוע הפנים האלו? מה להם ולאינסוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2009 12:22 לינק ישיר 

לעימנואל לווינס 

תודה על התשובה

אוסיף ברשותך שאלה

כאשר התורה בקשה להציב כלל לגבי היחס לזולת היא קראה לזולת רֵע-חבר ובכך ביקשה לקרב  את הזולת ,כל זולת,למעלת רֵע ואז ממילא יקל עלינו לאהבו ממש כמו שאנחנו אוהבים את עצמינו ואת חברינו הקרובים,שאותם בחרנו.

לעומת זאת אתה במשנתך מרחיק את הזולת . אתה קורא לזולת -אחר אינסופי (כלומר לא סתם אחר)ואז אתה מציב רף גבוה ובלתי נתפס לאהבת הזולת שאיננו רעי ואיננו אהובי.
הרי התורה לא תארה מיהו אותו חבר  אהוב אלא ביקשה לאהוב כל זולת כאילו היה חברך האם יש בעיה בגישה הזאת  שבגללה נקטת בלשון :האחר האיסופי במקום :רעך.

לבעל בעמיו

בעיני נושא הפנים נראה ברור מאד שהרי צלם אלוקים ניכר בפניו של אדם והפנים של הזולת מעוררות רגשות

ומפגינות את האנושיות ..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2009 17:07 לינק ישיר 

חגי כנען:

מבחינה פילוסופית, ניתן להתקרב אל קולו הלא רשמי, החד פעמי, של הזולת מכיוונים ובאופנים שונים, ובהקשר זה, אני חושב שהפילוסוף היהודי-צרפתי עמנואל לוינס מציע גישה מעניינת במיוחד. לוינס מוכר כפילוסוף שמפתח אתיקה שנקודת המוצא שלה היא הבנה חדשה וביקורתית של מושג ה"אחר". האתיקה של לוינס צומחת מתוך ביקורת כנגד מסורת פילוסופית שלדעתו מקדשת את ה-אני כנקודת המוצא שלה. במקום להיות ביקורתית כלפי הדפוסים הבנאליים של מוסד העצמי, הפילוסופיה המערבית חובקת ומפנימה את העצמיות כאידיאל מנחה. בכך, לפי לוינס, היא משכפלת סוג של סגירות או חירשות כלפי נוכחותה המטרידה של אחרות רדיקלית הנמצאת תמידית בחיינו – אחרותו של הזולת.

אדם אחר פונה אלינו, מדבר אלינו, שותק או מושתק במחיצתנו, ואנחנו מתורגלים, יודעים להסתכל, לשמוע ולהגיב. אנחנו יודעים למקם את מה שאנו רואים ואף מבינים את הנאמר, ועם זאת, בדרך כלל, נותרים עיוורים וחרשים למימד עקרוני של הזולת, החורג תמיד ממה שהמבט והקשב מצליחים למסגר: זוהי עצם הנוכחות של מי שפנה אלינו, של פנייה הבאה מן החוץ, שהיא חד פעמית, חסרת תחליף ושאין לנו גישה אל מקורה.
הכתיבה של לוינס מחפשת דרכים כדי לדבר על האופן בו ה"חוץ" הזה – שלוינס מכנה ה"טרנסצנדנטי" או ה"אינסופי" – נוכח ביומיום שלנו. כלומר, מצד אחד לוינס מתעקש על כך שהאחר לא ניתן להמשגה על-ידי המחשבה של האני, אך באותה מידה חשובה לו התובנה כי הנוכחות הלא מושגת הזו היא אינטגרלית לחיינו. כלומר, אם יודעים להסתכל – או כמו אצל קפקא, אם יודעים להקשיב – מסתבר שהאחרות הרדיקלית מתגלה בכאן ועכשיו: הבלתי ניתן לניסוח משמיע עצמו, והבלתי נראה מראה עצמו ככזה. היכן זה קורה? לפי לוינס, בהתרחשות שהיא הקרובה ביותר וגם הרחוקה ביותר מבחינתנו: הופעת פני הזולת.

בחירתו של לוינס בפנים האנושיים כגילום של חריגה מהמרחב הציבורי המוכר אינה ברורה מאליה, והיא אף גררה ביקורת. מדוע בוחר לוינס דווקא בפנים כביטוי לאחרות המוחלטת של האחר? באיזה אופן ניתן לומר על פני הזולת שהם חומקים ממעגלי האגו? כיצד מתגלה בהם מה שלוינס מכנה "הנצנוץ של האינסוף"? האם הפנים אינם מה שבהכרח תמיד מופיע לתודעה של מתבונן כלשהו, ובמובן זה, הם תמיד תוכן בעל מאפיינים הלקוחים מלקסיקון מוכר: ראש גדול, מצח קטן, אף נשרי, פנים סקסיים, פנים רוחניים, פנים ערמומיות, שמחות, מדוכאות, עיניים בוהקות או כבויות, מרלין מונרו או טוני סופרנו, לבני או נסראללה  – האם הפנים לא תמיד שייכים כבר למטריצה של מובנים ציבוריים נתונים?

התשובה כאן היא קודם כל "כן"; הפנים של הזולת אכן מופיעים תמיד בתוך הקשר חברתי-תרבותי-פוליטי, בתוך קונוונציות, בתוך מערכות של מיון וסיווג, שתמיד קשורות בסופו של דבר לדפוסים של כוח וכוחניות, אפליה ואי-צדק. בחברה שלנו, למשל, אנחנו מזהים מיידית את "הפנים של הפלשתינאי", "הפנים של המתנחל" של "העובד הזר", של "המזרחי"' או "הפנים של הרוסייה". אבל, בדיוק מכאן, על רקע העובדה שאנחנו כה רגילים לפגוש פנים על בסיס תיוג, צומחת הביקורת של לוינס כנגד ההרגל שהפך לעובדה. האם יש לנו אפשרות לחרוג מההרגל ולגלות גם את החופש וגם את האחריות שיש לנו ביחס למבט שלנו? על איזה סוג של אחריות מדובר כאן? מה פירוש לסרב למבט המחפצן שאנחנו כה רגילים בו? זוהי בדיוק השאלה של לוינס: האם וכיצד ניתן לפגוש את פני האחר בצורה שאינה משעבדת אותם לקטגוריות מוכנות מראש או למבנים של כוח?
לפי לוינס, האפשרות לפגוש באחרות של האחר אינה אפשרות נתונה או קלה, אלא כזו המחייבת שינוי רדיקלי בהרגלים הבסיסיים של האני, ובפרט, שינוי בצורת ההסתכלות או ההקשבה הרגילה שלנו. בהקשר זה, הדבר הראשון שלוינס מדגיש הוא הצורך להשתחרר מהרעיון שהפנים או הקול של הזולת הם "משהו" (אובייקט, דמוי, איכות, נוכחות) הנמצא שם ממול ופשוט דורש חידוד של תשומת לבנו. בעניין זה לוינס נבדל מקפקא, שעבורו לקול המיוחד של האחר יש זהות עצמית והוא ממוקם בין כותלי אותו חדר סובייקטיבי. כלומר, למרות חמקמקותו, גרעין הקול הקפקאי נמצא שם – מעבר לדימוי של הסובייקט (הראי)  –  מהדהד באיכות מאד מסוימת (חריקה), שנותנת עצמה "כשהכל שקט סביב" לחוש השמיעה. הקול ייתן עצמו לנו אם רק נשכיל ליצור תנאים נוחים להאזנה. לא כך אצל לוינס. עבורו הפנים הן בדיוק מה שאף פעם לא ייתן עצמו ולא יהיה נתון לנו בתור עצמו. לוינס כותב כי "פירושה של נוכחות זו [של פני הזולת] ניתן בבואה לקראתנו, בכניסתה… התגלות הפנים היא ביקור" 2(). למה הכוונה?

בספרי פנימדיבור: לראות אחרת בעקבות עמנואל לוינס (3), אני מציע לחשוב על הפנים של לוינס כעל סוג של אירוע או התרחשות, שניתן לגזור מההטיה הפועלית של המילה: פנים – פונים, פונות (בעברית, באופן מעניין, הפנים מופיעות בגוף רבים, גם בזכר וגם בנקבה) – לפנות. כלומר, נוכחותם הייחודית של הפנים אינה נובעת מתכונותיהם החזותיות אלא מעצם הפנייה שלהם. מהות הפנים, לפי לוינס, היא הפנייה-אל. אל מי? אלי, אל ה-אני. הפנים הם וקטור חד-כיווני החוצה את המרחב בינך וביני. הם גילום של התרחשות ראשונית הקודמת לכל מובן ספציפי שעשוי להופיע בשדה הפשר. הפנים הם הנוכחות הראשונית של הזולת בהיותו מי שפונה אלי עוד לפני שפתח את הפה או לפני שעשה מעשה. במובן זה, כשאנחנו יושבים עכשיו משני צידי השולחן, אני לא יכול לומר איפה נמצאות הפנים שלך, ולמעשה המילה "נמצאות" כלל לא מתאימה כאן. אני לא יכול לתחום אותן בפריים של המצלמה שלי וגם לא פשוט להצביע על מקומן. וזאת משום שמקומן אינו פשוט "שם", נאמר, סביב האף או בחזית הראש הנשען אל הקיר. במובן הלוינסי, הפנים הם לא משהו המאכלס, במסה שלו, חלל נתון. לחילופין, הפנים הם סוג של תנועה, חציית גבול, כניסה אל תחום המחייה, הדאגה, של ה-אני. כלומר, הפנים הם לא מה שמופיע לעיני כאשר אני טורח להתבונן, אלא הם פנייה שכבר מכוונת אלי, פוקדת אותי, קוראת לי למענה, ובכך הופכת אותי לאחראי (כלפי מי שעומד מולי) בלי קשר למה שנאמר או למה שאני מבין מהנאמר בינינו (4)  "הפנים" כותב לוינס "כופות את עצמן עלי בלי שאוכל לאטום עצמי לקריאתן" (5).  זוהי קריאה "ללא מילים", אך היא מחייבת לחלוטין "משום שכאן איש איננו יכול לעמוד תחתיי… בפנייתה אלי, היא אוסרת עלי כל התחלפות [ו] כמי שאין לו תחליף, אינני יכול להשתמט מפניו של זולתי מבלי להשתמט" .(6)   באופן דומה ניתן לומר שקולו של הזולת, במובן החד פעמי, הייחודי, שמעסיק אותנו, אינו איזו איכות סובייקטיבית שהגישה שלנו אליה חסומה, אלא להיפך. קולו של הזולת הוא אותה התגלות שמשבשת את ההתנהלות השגרתית שלנו במרחב שמרכזו הוא ה-אני. קולו של הזולת חושף את המקום בו נמצא ה-אני כמי שחייב במתן מענה. כלומר, צורת התגלותו של הזולת היא הצו האתי עצמו: התגלות האחר היא בלתי נפרדת מהגילוי שהאחריות כלפי האחר היא פנימית ומהותית לסובייקטיביות של ה-אני. "כאן", כותב לוינס תוך אנלוגיה להתגלות האלוהית, "קול הדממה הדקה… נשמע בהחלט" (7).

http://maarav.org.il/musaf/index.php/2009/08/voice4/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2009 17:20 לינק ישיר 

נו נו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כוליות ואינסוף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.