בית פורומים עצור כאן חושבים

אשרי, יתום אני !

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/6/2010 10:29 לינק ישיר 
אשרי, יתום אני !

'יתומים היינו ואין אב'

א.

פטירתו של הרב מרדכי אליהו, ואופן סיקורה בתקשורת הדתית והחרדית, 'הציפה' אצלי מחשבות שהיו לי בעבר בהקשרים אקטואליים דומים; פטירתם של רבנים ומנהיגים רוחניים, והאופן שבו זו נחווית ונתפסת בחברה החרדית.

תופעה ייחודית לתקשורת החרדית, המשקפת בענין זה את החברה שבתוכה היא פועלת, היא התיאור של פטירת רבנים ומנהיגים רוחניים, במונחים אפוקליפטיים כמעט של אסון ושבר נורא. כשאתה קורא את מודעות האבל הזועקות מרה ואת הכתבות העמוסות בביטויי הלם ואובדן, מתקבל הרושם כאילו הכותבים שמעו לראשונה על הרעיון המפתיע שאנשים פשוט מסיימים את חייהם בגיל מסויים, מי פחות מי יותר, ושכך הוא דרכו ומנהגו של עולם, דור הולך ודור בא, והארץ לעולם עומדת. הנפטר התורן יכול להיות ישיש מופלג ובא בימים, שחתם חיים עמוסי פעילות ויצירה והעמיד תלמידים ובנים הרבה, זה לא ישפיע במאום על מינוני היללה והנהי, השוד והשבר.

דוגמה קיצונית הממחישה היטב את דברי, היא מסע ההספדים והאבל ההמוני, שהתחולל בקהילה החרדית אחרי פטירתו של הרב שך, לפני שמונה שנים. הרב שך זכה כידוע לאריכות ימים חריגה, והוביל בשנות התשעים שלו פעילות ציבורית ענפה, באופן מעורר השתאות. המספידים הבוכיים וקהלם הקשוב, חשבו כנראה שהוא היה זכאי לחיי נצח. אחרת קשה להסביר את דבריו של דרשן פלוני, שעורר את הציבור ל'חשבון נפש' ול'פשפוש במעשים' בעקבות 'האסון הטראגי' שניחת משמים.

אפשר כמובן לפטור את כל זה כענין שמן השפה ולחוץ, שהרי הפער בין פאתוס לחיים, בין מליצות גבוהות למה שאנשים חושבים באמת, קיים גם בתחומים נוספים. זווית ראיה נוספת לפרש באמצעותה את הדברים, היא האמונה הרווחת כי אכן המוות בכללו הוא ענין זמני, תוצאתו של החטא הקדמון, וכל אירוע של פטירה, בפרט של אישיות רוחנית, הוא בעצם הזדמנות נוספת לקונן על כך שעדיין לא התקיים החזון של 'ובילע המוות לנצח', ולהצהיר על הציפיה ל'יקיצו וירננו שוכני עפר'.

מן הסתם יש אמת בהסברים אלו, אך אני מבקש לעמוד כאן על אספקט אחר שמשתקף בתרבות ההספדים הלזו.

ב.

הכרזה שגורה באירועים אלה, המודפסת על כרוזי הלוויה והמודעות בעיתונות, ונישאת בקול בוכים מפי המספידים, היא הפסוק ממגילת איכה 'יתומים היינו ואין אב'. הכרזה דומה נוספת היא 'אוי לה לספינה שאבד קברניטה'. 

ראוי לעמוד על המונח 'יתום', ועל הקונוטציות העמוקות שהוא נושא עמו. הביטוי 'יתום' הוא הגדרה לילד שאביו נפטר, והוא נותר בודד ועזוב, ללא המשען הנפשי והחומרי שמספקת דמות אב. לעומת זאת, אדם מבוגר בגיל העמידה, שאביו הישיש נפטר בשיבה טובה, אינו מכונה 'יתום'. מי שמהווה לרוב בעצמו אב לילדיו, אינו נתפס עוד כמי שמתרפק על חיק הוריו ושחייו נהרסים בהסתלקותם, אלא כאישיות עצמאית ובוגרת, חי הנושא את עצמו, שמצופה ממנו להכיל ולהתמודד בכוחות עצמו עם אובדן של אדם קרוב, יהי אפילו אב או אם.

צריך אפוא להסיק, כי חברה המכריזה על עצמה 'יתמות' עם מותם של 'אבותיה' הרוחניים, היא חברה של ילדים נצחיים, הממאנים להתבגר ולקחת בעצמם אחריות על חייהם. זוהי חברה המקדשת את הפסיביות ואת ההיסמכות על שולחנם של 'גדולים', ומתקשה להיישיר עיניים ולהתמודד בכוחות עצמה עם הדילמות המונחות על פתחה.

קראתי פעם כתבה בשבועון חרדי, בה התראיין תלמידו של אחד מגדולי התורה בדור הקודם. את עיניי צדה הכותרת הבומבסטית שניתנה לכתבה: 'שישים שנות יתמות'. לא פחות. האדם שהתראיין לכתבה, הוא איש בא בימים, המשמש בעצמו רב ומחנך לרבים. רבו המנוח נפטר בשיבה טובה, כאשר הוא עצמו כבר היה אדם בוגר, שהספיק לשאוב תורה ודעת מפי רבו. ועדיין, מישהו חשב משום מה שהביטוי 'שישים שנות יתמות', הולם ומתאר את הסיטואציה. צריך לומר שהכתבה עצמה לא הצדיקה את הכותרת, והיה בה בעיקר העלאת זכרונות סולידית ומאופקת, ואפילו מעניינת במידה. בוודאי יהיה מי שיטען שאין צורך להתמקד יתר על המידה בכותרת שנבחרה באקראי על ידי כתב צעיר וחסר נסיון שביקש מן הסתם להרשים את קוראיו. ועדיין, בדרכי שלי אני חושב שגם לבחירות אקראיות מסוג זה יש משמעות, והן משקפות תפיסות עומק והוויה תרבותית שהכתב או העורך הפנימו בהשפעת סביבתם, וביטאו בהענקת הכותרת המסויימת הזו לכתבה.

האמת היא שדיבורים מסוג זה הם בבחינת 'נבואה המגשימה את עצמה'. מי שמדגישים באזניו השכם והערב כמה הוא קטן אל מול ענקיות הקדמונים או ה'גדולים', התוצאה היא שבסופו של דבר הוא באמת יֵצֵא קטן. ובהקשר מעט שונה, אם חוזרים שוב ושוב על כך שאין לנו הזכות והסמכות לפרש בכוחות עצמנו את המקורות, או לסטות כמלוא נימה מהמשא הכבד של פרשנות עניפה וסמכותית, בוודאי שאפשר יהיה אחר כך להפנות אצבע מאשימה על יבול ספרותי תורני דל באיכותו, בכדי להמחיש פעם נוספת עד כמה 'הדור יתום'. זה פשוט מעגל קסמים המזין את עצמו.

ג.

באגפים מסויימים של החברה הדתית מתקיים בשנים האחרונות דיון ער ומרתק על מעמדה ומקומה של דמות הרב בעולם דמוקרטי ומשתנה. נראה שהאופן שבו החברה מַבְנָה את תחנת המעבר המשמעותית הזו, את אותו רגע דרמטי שבו הרב והמורה הרוחני הנערץ מסתלק מהבמה, עשוי לשפוך אור על האופן שבו הקהילה תופסת את עצמה ואת מקומה מול הרב. המסרים המושמעים לעת כזו, הם בהחלט בעלי אפקט מכונן ומעצב, ומן הענין להקשיב להם בשימת לב

http://goals101.wordpress.com/

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2010 14:34 לינק ישיר 

ספרן היקר:

המטרה ברורה ביותר: להנחיל את תורתו ומעשיו לדורות הבאים, וטוב שכך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 00:30 לינק ישיר 

הביטויים כמו אוי לה לספינה שאבד קרבניטה וכדו' אינם המצאה של הדורות האחרונים, וגם משה רבינו כבר אמר ולא תהיה... כצאן אשר אין להם רועה. ואין זה קשר לכך שמדובר באנשים מבוגרים, כי ציבור חייב מורה דרך, וגם אנשים פרטיים לרוב כאשר הם ניצבים בפני הכרעות קשות [לא שידוכים וניתוחים שבדר"כ זה יותר דומה לבקשת ברכה, אלא סוגיות שבאמת אדם מרגיש שאין לו מספיק דעת רחבה והוא זקוק לשיקול דעת של אדם גדול].
ממילא גם אין משמעות לגילו של הנפטר או לשנים שעברו מאז פטירתו. אני חושב שהציבור החרדי ובפרט הליטאי, התייתם בפטירתו של החזון איש והוא עדיין יתום כמו אז. אפשר להתווכח עם זה, אבל קשה לשלול את זה א פריורי.

תוקן על ידי nocheiner ב- 20/06/2010 00:31:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 09:01 לינק ישיר 

כאשר משה דואג שלא תהיה עדת ישראל כצאן אשר אין להם רועה הוא מסיק את המסקנות וממנה להם רועה - את יהושע. גם משה יודע שיהושע לא ממלא את נעליו הגדולות של רבו, ואעפ"כ, די בכך שיש רועה, ויפתח בדורו כמשה בדורו.
תחושת היתמות של הציבור מאז פטירתו של החזון איש, לא מאפשרת לאף אחד לרשת את מקומו. אם ברור שאף אחד לא מתקרב לגדולתו, אז לאף אחד אין את הכח לבצע את השינויים (שלא לומר מהפכות) שהחברה החרדית כה זקוקה להם.

נדמה כי פומפוזיות הכרזות האבל עולה ביחס ישר עם גודל חלל המנהיגות המתהווה ואי אתה יודע מה הביצה ומה התרנגולת - האם אכן נפטר ענק שיחלפו דורות רבים עד שיגיע כדוגמתו, או שהציבור לא משכיל למנות לו פרנסים ראויים ולכן כאשר אחד אובד, נותרים כספינה שאבד קברניטה.

(במאמר מוסגר אך קשור: בעולם הישיבות של הדור האחרון אני מכיר מקרה יחיד שבו ראשי ישיבה השכילו למנות את דור היורשים שלהם בעודם פעילים. אני יכול להעריך כי לאחר מאה ועשרים שלהם תלמידיהם ירגישו צער עצום, אך לא ירגישו אובדן דרך וחוסר הנהגה. הדור לא ישאר יתום. לעומת זאת כאשר המנהיג נתפס כחסר מחליף, אנחנו רואים מה עלול לקרות בהסתלקותו...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 09:02 לינק ישיר 

[נמחקה כפילות. עמכם הסליחה]

תוקן על ידי עציוני ב- 20/06/2010 09:04:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 10:13 לינק ישיר 

איני רוצה לקלקל את ה"חגיגות", ובשום אופן איני מתכוין למקרהו של הרב אליהו זצ"ל, אבל כהערה כללית – לפעמים היתמות משתלמת (או בכסף או בהאדרת שם היתומים), וככל שגדולה יותר משתלמת יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 10:16 לינק ישיר 

קיימת תופעה, ושוב איני מתיחס לרב אליהו זצ"ל, שאדם גדול מטיל צל על סביבתו ומונע צמיחת ממשיכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 10:30 לינק ישיר 

בעל אין דבר כזה,! בית הקברות מלאה אנשים שאין להם תחליף.

,  הגדולים החדשים הם תמיד גדולים מאלו שמתו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 11:29 לינק ישיר 

תדהמה באשדוד
מאת: ניר מולד

לפני זמן מה נתקלתי באחד העיתונים בכותרת ענק, גדולה ועגומה, הזועקת: תדהמה ואכזבה באשדוד- שלושה מבני העיר חשודים במכירת נשק למחבלים!!
וכאן המקום להסיר מיד ספקות- אין לי דבר וחצי דבר נגד תושבי אשדוד המעטירה, ומעודי- בחיי אדוני בספר התורה- מעודי לא מכרתי נשק, חציל או מערבל יד למחבל. אני חושב שמחבלים הם אנשים רעים מאד, והם מהווים חלק לא מבוטל מאותו זולת שעימו התקשורת שלי עויינת לחלוטין. אבל משהו בכותרת הזאת גרם לי לפריחה בכל גופי, על שלל 171 סנטימטריו (לגובה. לרוחב זה כבר עניין אחר).
הבה נעיין שוב בידיעה:
תדהמה ואכזבה באשדוד- שלושה מבני העיר חשודים במכירת נשק למחבלים!!
אם היינו הופכים את הידיעה למשוואה מתימטית, היינו מקבלים משהו בסגנון- "תדהמה ואכזבה ב-x: שלושה מבני x חשודים ב-y!!".
ומכאן נובעת מסקנה חשובה: אם שלושה מתושבי כפר ורבורג ייחשדו במעשה רע במיוחד, על כל שאר תושבי כפר ורבורג להידהם ולהתאכזב מרה. אם שלושה מתושבי ירושלים ילכלכו אותה בצורה רצינית, על כל שאר תושבי ירושלים (גם המזרחית, ואם תרצו- במיוחד המזרחית!) להזדעזע עמוקות, וכן הלאה. מדובר כנראה בחוק תקשורתי בל יעבור שמטרתו היא להעמיק את הקשר בין אדם ועירו (או שמא כפרו, עיירת- פיתוחו או קולחוזו) ולהחיל עליו אחריות מוסרית קולקטיבית, שהרי ידוע כי האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו (ויש הסבורים כי האדם אינו אלא תבנית 26 קפיצית עם פירורי ביסקויטים למטה, אבל על כך- בפעם אחרת).
חוק התדהמה- אכזבה- עירונית- קולקטיבית (להלן: תאע"ק) הנ"ל, משרת נאמנה בעיקר עיתונאים וכתבי טלויזיה, השוקדים על כתבות אופי של הרוגי פיגועים ומלחמות, למשל. בסיטואציות קשות אלו, בהם ההורים או הצאצאים אינם מסוגלים להתראיין, כמעט תמיד צץ מקומה שלישית השכן הפטריוט, שיעמוד מול המצלמה ויפליג בשבחו של החלל האומלל.
"הוא היה בחור מאד שקט" נחשב לאחד ממשפטי המפתח בהספדים מאולתרים אלו. תרגום: "הוא אף פעם לא החליף איתי רבע מילה כי לא עניינתי את התחת שלו. ולמרות זאת יש לי החוצפה לעמוד מול המצלמות ולהספיד מישהו שלא הכרתי בכלל, רק כדי לספר מחר בעבודה שראו אותי בטלויזיה". אגב, במדינה בה רוב האנשים לא סותמים את הפה לרגע, מרגשת מאד העובדה שהשקט נתפס כמושא הערצה. "הוא היה בחור מאד שקט" נחשבת למחמאה גדולה בהרבה מאשר: "הוא היה מדען גרעין מבריק, אמן מקרמה מחונן, ורופא מבטיח ששקד על מציאת חיסון משולב לאיידס, סרטן, שחמת כבד נגיפית ושחר חסון- אבל היה שומע רדיוהד בפול ווליום אחרי עשר בלילה. תנצב"ה".
אפשר לקטר עד מחר על חוק תאע"ק, אולם זה לא יעזור. אין ביכולתי לבטל את החוק הזה, אבל ברשותכם, הייתי מעוניין להציג מספר שאלות למנסח הידיעה המקורית העוסקת בתדהמת ואכזבת תושבי אשדוד:

1. "תדהמה ואכזבה": כיצד בדיוק הצליח כותב הידיעה לזהות אותן? האם נסע במיוחד לאשדוד ועבר מדלת לדלת עם גלאי תדהמה מיוחד (תדהמומטר)?, או שמא ישב לו בביתו והחיל את חוק תאע"ק בצורה אוטומטית?
2. האם קיים נוהל הידהמות והתאכזבות? ואם כן, איפה הוא כתוב? האם ברגע גילוי העבירה (הבה נקרא לה ע' מעתה, לנוחיות הקוראים) חובה על כל תושבי העיר- בין אם מצויים הם בעירם ובין אם הם מחוצה לה- לעטות פרצוף של "וואללה??!!" למשך שעתיים מינימום ולצקצק בשפתיהם כל דקה עגולה?
3. ונניח כי אין ברירה- יש תדהמה ויש אכזבה. כיצד היא מתפשטת? הן אשדוד עיר גדולה היא, ולה מרכז מסחרי רחב ידיים,  אולם גם שכונות מרוחקות יותר. הבה ניקח לדוגמא את ש', פנסיונר חביב תושב אשדוד אשר שמו שמור במערכת, בצנצנת פורמלין קטנה ליד מכונת השיכפול. ש' מתגורר לו בבית קטן וחביב, סמוך מאד לגבול אשדוד- ראשל"צ. האם עליו להידהם (ולהתאכזב, בל נשכח) בדיוק כמו צ', המתגורר בלב העיר ולו חנות טמבור קטנה במרכז המסחרי? במילים אחרות, האם העבירה (ע') משולה לפצצה המוטלת על העיר ויוצרת מרכז הרס במרכז העיר, אשר מותיר פחות נדהמים ומאוכזבים בקצותיו, או שמא ע' הינה מכה אנושה הפוגעת בכל תושבי אשדוד באשר הם, אולם נבלמת מיד כאשר היא מגיעה לגבול אשדוד-ראשל"צ? (האפשרות השניה, אגב, מעצבנת במיוחד, שכן שכנו של ש' הגר מולו אולם שייך לתחום השיפוט של ראשלצ- יכול לכרכר, לפזז ולהסניף חוחובות כל היום, בעוד על ש' נגזר לכרכם פניו ולהתבעס לפחות עד כוכב נולד 7).
4. הבה ניקח דוגמא היפוטתית: לפני 15 שנים התגוררתי בדירה מעאפנה ברחוב זנגביל בתל אביב. יום אחד החלטתי להתקדם בחיים, ורכשתי במיטב מעותי דירה הרבה יותר מעאפנה- בגבעתיים. ארזתי את מטלטלי והפלגתי אל האופק הגבעתיימי בטנדר הובלות עמוס סטודנטים חסונים, עתירי שרירים ונטולי דיאודורנט. נניח כי באמצע הדרך, בהיותנו בין שתי הערים הללו, פתחנו רדיו ושמענו לחרדתנו כי תושב תל אביב נתגלה כרוצח סידרתי מטורף, ובמרתף ביתו נתגלו 17 גופות של ילדים רכים, ו12 גופות של ילדים קשים.
אין ספק כי מדובר כאן בוואחאד ע', אולם נשאלת השאלה: האם חל עלי באותו רגע חוק התדהמה-אכזבה-עירונית קולקטיבית (תאע"ק)? הן עזבתי את תל אביב לאנחות ופני אל האופק העולה, אולם עדיין לא הגעתי לגבעתיים, מחוז חפצי, ואני מתגלגל לי בדרכים כאותו שבלול מופנם, שמנמן ודיכאוני.
אז מה קורה? חל או לא חל?
יהיו מי שיאמרו כי חל עלי תאע"ק, שכן עדיין לא השתכנתי בעירי החדשה. יהיו מי שיאמרו כי לא חל עלי תאע"ק שכן עזבתי את  תל אביב; יהיו חכמולוגים אשר יאמרו כי תלוי לאיזו עיר אני קרוב יותר ברגע שמיעת הע', יהיו מי שיאמרו כי תאע"ק יחול עלי גם בגבעתיים שכן מטבעה של תדהמה עירונית הוא כי היא עשויה לחול על כל גוש דן ביחד (או על כל המדינה, כמו שטענו דגנראטים נבחרים אחרי רצח רבין- אני לא רצחתי אותו, אני לא הסתתי נגדו, אני לא הצבעתי למפלגה שהסיתה נגדו- למה אני אשם??), יהיו רבים אשר יטענו כי "מדובר בתחום אפור ויש פנים לכאן ולכאן"; והרוב המכריע של האנשים לא יבין על מה קיבינימאט אני מדבר, ויבקש ממני ברגישות אך בנחישות להפסיק לנקות את שמשת המכונית שלו ולזוז הצידה, כי האור התחלף לירוק.

חוק התדהמה והאכזבה העירונית אינו רק חוק. הוא גם צורך, הנובע ישירות מהאובססיה שלנו להלאים רגשות, ובמיוחד רגשות שאינם שייכים לנו. זהו צורך ההופך כל קורבן פיגוע לנכס לאומי שאין כל בעיה מוסרית להציג לראווה את גופתו המרוטשת בעמודי העיתון הראשונים, צורך המביא צלמים להידחף עם מצלמה לנחירי משפחתו הבוכיה בהלוויה ולהלעיט אותנו בראיונות בנאליים עם שכנים אפרוריים, הנזכרים בגעגועים והתרפקות מרטיטה כיצד מעולם לא הכירו אותו.
במדינות אחרות, כך מספרים, התפיסה שונה במקצת: אדם הוא אדם, ורק אחר כך תושב אשדוד, ישראלי, יהודי, ערבי או צ'רקסי; וגם אם יששכר קרוננברג מהקומה למטה עשה מעשי זוועה כלשהם, עדיין זכותו של האדם להחליט לבדו האם הוא נדהם, מאוכזב, מתפעם, מגרגר, מחבב, מעריץ, חי, צומח או דומם.
אבל לנו? לנו יש פלאפל, וזה גם משהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2010 12:12 לינק ישיר 

חוק "תדהמה ואכזבה" בנוסף לחוקים מפורסמים הרבה יותר לא נובעים "מתפישה תרבותית" אלא נובעים מהחוק הקדמון של "מכור כמה שיותר עיתונים". האדם נתקל בעיתון במכולת השכונתית, קורא את הכותרת הזועקת , מסתקרן, קונה את העיתון וקצת מפנים את התוכן (שהוא יתום, שתושבי העיר מזועזעים או שהמשט האחרון ימיט אסון על מדינת ישראל), מה שמאפשר לעיתון למכור למחרת עיתונים נוספים ביתר קלות.
מכיוון שהכותרת תפקידה לסקרן, היא תמיד תגזים בשלב אחד יותר מדעתו של האדם המצוי. (יותר מזה היא תיראה מגוחכת פחות מזה היא לא תסקרן) לכן אם הכותרת הראשית היא "הלם עצום בציבור החרדי", במציאות כנראה יש איזשהו דיבור במקווה, לא יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשרי, יתום אני !
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext