א. כדי לבחור, צריך שאדם יהיה מודע לאפשרויות שעומדות בפניו. אם הוא נוהג כהרגליו מיום ליום, זה לא מפחית מאחריותו, אבל זה מרחיק אותו מאותו תהליך שבו הוא מיישם את בחירתו ובוחר בדברים פחות נוחים ופחות מורגלים.
ב. האדם בוחר כרגיל בין דברים שעומדים לפניו. בדוגמא שלנו, של הגלידה והדייאטה, שתי אפשרויות שמעסיקות אותו הן אכילת הגלידה ופגיעה בדייאטה או שמירת הדייאטה ו-ויתור על הגלידה. לא הזכרתי ואני מניח שלא קיימת האפשרות של "לקפוץ מהגג".
האם זה אומר שאדם לא יכול לבחור לקפוץ מהגג? אני סבור שכן, אבל בדרך כלל הוא לא ישקול זאת. (ויש מקרים שכן, ואם יש להם סייעתא דשמיא, מאשפזים אותם בזמן).
ג. יש סיפור מפורסם על ניטשה, שהכניס את ידו לאש כדי להוכיח שהוא מסוגל לבחור לעשות זאת. כמובן, סתם אדם לא יעשה זאת כי אין לו ענין להתאמץ כל כך להוכיח בחירה חופשית. מסתבר שפסיכולוג יגדיר את ניטשה כאדם שאינו לגמרי נורמלי עקב סיפור זה (וכמסתבר מסיבות נוספות).
האם זו הוכחה שהאדם מסוגל לכל? כן ולא. כן כי זו דוגמא לעשיה שאינה תורמת מאומה לאדם. לא, כי אפשר תמיד לומר שניטשה בחר לעשות זאת, והיה מוכרח לעשות זאת, כדי להוכיח את אמונתו בבחירה חופשית.
מה שלדעתי נובע מן המשפט האחרון הוא שיש לנו שני הסברים חליפיים למה שקורה בנפש האדם. לפי ההסבר שלי, האדם חופשי לבחור, אם כי זה לא קל. לפי הסבר אחר, לאדם אין בחירה חופשית (יש רק אשליה של התלבטות). העובדות אינן מוכיחות כצד זה או אחר. הן ניתנות לפירוש, אם כי יתכן שיש תיאוריה שמסתדרת טוב יותר עם הנתונים.
וכמובן, התורה רואה בנו אחראים למעשינו ולכן היא מצוה עלינו "ובחרת בחיים"
(ויש להאריך ולהוסיף את ביקורתו של יום, כי עצם ההוראה של התורה "ובחרת בחיים" מצטרפת לכלל הסיבות - ולא השיקולים - שדוחפים את האדם לבחור כך או כך. ולפיכך אין לנו הוכחה חד משמעית).
"אין מה לשאול "מה היו הסיבות". אם מניחים שיש סיבות, שוללים את זה שהאדם בחר באופן חופשי.
וכפי שאנו מודעים לבחירה שלנו בעצמנו, כאשר אנו מתלבטים (לפי המקובל, זו הוכחתו של אריסטו). זה מה שנקרא להסיק מתוך התבוננות בפנומנולוגיה של הבחירה. מה שכן אפשר לשאול הוא "מה היו השיקולים", או הטעמים וכל כיו"ב. "
למיימוני
תשובתך מתאימה לתקופת אריסטו.
אנחנו לא מניחים שיש סיבות. אנחנו יודעים שיש סיבות.
מאז אריסטו זרמו הרבה מים בירדן והיום,לאחר חקר המוח אנחנו יודעים היטב שיש סיבות פיזיות ולא רק שיקול דעת.
נשלח ב-18/8/2010 21:21
צענערענא
אני מבין שאת מתכוונת שיש היום ידיעות על חקר הנפש? אולם איני יודע למה את מתכוונת.
אולי לאותם מחקרים שמראים כי אדם שהופנט (או עבר איזו הפעלת אלקטרודה על מוחו במקום כלשהו? איני זוכר) יעשה מעשה מסוים וימציא לו תירוץ אחר כך?
כדאי קודם כל לסקור את הראיות שנתחדשו. ואז אפשר לעמוד על משקלן ומשמעותן. אני מסכים בהחלט כי ראיות אלו מטילות צל על עצם ההנחה שיש נפש, ומצד שני, עד כמה שידוע לי (וזה ודאי לא מלוא המידע, ותמיד כמתבונן מהצד), אין הסבר לכלל החויות הנפשיות שלנו, הפנומנולוגיות, גם אם נניח היכרות רבה עוד יותר עם המוח.
אולם שימי לב שכעת את משנה את מה שכתבת, ואולי אני הוא שלא הבנתי מתחילה. חשבתי שתחילה דיברנו על הנסיון לשייך לאדם כוחות נפש, במישור הנפשי ולא הפיזי, שהם הם הקובעים את בחירותיו. ונגד זה טענתי שהכוחות, אם ניתן לדבר על כוחות, עומדים לרשות האדם והוא בוחר מה לעשות בהם. עתה חידשת לי שאת מבקשת להציג ראיות נגד הבחירה החופשית מכוח מה שידוע על תיפקוד האדם במוחו? ואולי כלל לא הבנתי?
האם עשית פעם משהו בלי שהיה לך סיבה? (סליחה על הפנייה האישית, אבל אני מתכוין לכך. אני לעולם לא עשיתי דבר בלי סיבה, ולעולם לא הכרתי אדם שעושה סתם דברים בלי סיבה. ואני בטוח שזה יהיה מרתק להכיר מישהו שעושה דברים בלי סיבה, במיוחד אם הוא כל כך חכם כמוך.)
יש לך הו"א שניטשה הכניס את היד לאש בלי סיבה?..
ובעצם אתה אומר שאין סיבה לקיים תורה ומצוות כי אם היה סיבה לא היה בחירה.
הדברים תמוהים לי עד כאב.
ולא הבנתי את דבריך בסוגריים על סיבות ושיקולים, ומה זה ביקורתו של יום?
תוקן על ידי מבקשטוב ב- 19/08/2010 01:15:09
נשלח ב-19/8/2010 08:07
צענע
לא לכל אחד אותם כוחות. זה נראה בעליל לעין. וכ"כ בשמונה פרקים הרמב"ם. וראי גם נקודדת הבחירה לרב דסלר.
חשבי על פיזי כעל משהו הנתון לתיאור המדעים הקלאסיים (פיזיקה ואחיותיה). לא השתמשתי בהגדרה זו קודם כי אינה חתוכה (פסיכולוגיה ועוד) ןזה קשור גם להערתך באשכול על גדלות חזל
עד כמה שאני יודע – עדיין אין (ואין שום כלי לבדוק אם יהיה) ניתוח מדעי פיזי של המוח לגבי יכולת בחירה (גם אם, למשל, נטיה לעבירה פלונית היא מולדת, אין (וחושבני – אין לי ראיה – שלא תהיה) ראיה כי היא בלתי נשלטת (יש כאלו. שוטים. אך אצלם אכן אין חיוב דתי ואין עונש)
מבק"ט
עובדה שזה עובד. חושבני שכל אחד יכול להעיד על כך מנסיונו. גם אם איננו יודעים להסביר באופן "מדעי" מדוע הצלחתי לבחור בטוב או מדוע לא. כל חיינו כמעט הם שרשרת של בחירות בין המון אופציות שנעשית בצורה שאיננו יכולים להסבירה. לו היה ניתן לתאר מערכת זו במונחים של מסובב וסיבה אזי סביר שהיה בטלה מחלוקת מהעולם.
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/08/2010 08:43:00
נשלח ב-19/8/2010 11:30
תלמיד טועה
אני שמח לשמוע שאצלך זה עובד, לצערי אצלי זה לא תמיד עובד.
ומה אנשים רבים שעוברים עבירות רבות כל יום? נראה לך שהם באמת בחרו להעדיף גיהנום על גן עדן???
מה אני יעשה אם אצל הילדים שלי זה לא יעבוד? (בנתיים אין לי ילדים)
אכן במשך שנים רבות שהשאלה הזאת הציקה לי, הדחקתי אותה אם הטענות שלך. אבל היא כל פעם חזרה מחדש בעיקר מתי שהייתי נכשל, אחרי שרציתי מאד והחלטתי שלא אכשל בכל זאת לפעמים הייתי נכשל. לא רק מבחינה "מדעית" זה לא מובן אלא גם מבחינה "רגשית". כיון שאני רואה הרבה, גם אצלי וגם אצל אחרים שרוצים מאד לקיים את רצון הקב"ה בשלמותו ומחליטים החלטות כבירות, אבל...
אגב, בתוך תוכי קיימת שאיפה לבטל מחלוקת מהעולם :)
תוקן על ידי מבקשטוב ב- 19/08/2010 11:33:18
נשלח ב-19/8/2010 11:40
מבק"ט
מי אמר לך שאצלי זה עובד לטובה? (הלוואי....)לא התכוונתי שלטובה דווקא. אבל לא תוכל להכחיש את חוויית הבחירה, גם אצלך.
נשלח ב-19/8/2010 12:50
"אולם שימי לב שכעת את משנה את מה שכתבת, ואולי אני הוא שלא הבנתי מתחילה. חשבתי שתחילה דיברנו על הנסיון לשייך לאדם כוחות נפש, במישור הנפשי ולא הפיזי, שהם הם הקובעים את בחירותיו. ונגד זה טענתי שהכוחות, אם ניתן לדבר על כוחות, עומדים לרשות האדם והוא בוחר מה לעשות בהם. עתה חידשת לי שאת מבקשת להציג ראיות נגד הבחירה החופשית מכוח מה שידוע על תיפקוד האדם במוחו? ואולי כלל לא הבנתי "
למיימוני
היום ידוע שיש קשר חזק בין תפקוד הנפש לתפקוד הגוף ויש מרחיקים לכת וטוענים שאין בכלל נפש אלא הכל הוא פעולות נוירונים,ותהליכים פיזיקאליים -כימיים במוח.
לגבי תיפקוד המוח לא התכוונתי להיפנוזה או להתערבות חיצונית אחרת אלא לעובדה שהיום,לאחר שחוקרי המוח יכולים לגלות באמצעות מכשירים חדשניים (סורקי מוח למיניהם) כיצד מוחינו פועל רוב הפסיכולוגים היום יודעים שהנטיה לפשע למשל היא גנטית:
"מחקרים מלמדים שבמוחם של פושעים שהורשעו ובאנשים שסובלים מתסמונת האישיות האנטי-חברתית (ASPD), המתאפיינת בהתנהגות אלימה ועבירות מרובות על החוק, נמצאו שינויים אנטומיים (דהיינו במבנה המוח) וכן שינויים תפקודיים (דהיינו בפעילות המוח).
הממצאים העיקריים: יש מתאם בין נפח החומר האפור בקליפת המוח הפרה-פרונטלית לבין התנהגות אלימה ואימפולסיבית המאפיינת פשעים. כמו כן נמצא מתאם בין שינויים בפעילות העצבית באונה הטמפורלית לבין יכולתם הירודה של פושעים לעבד אינפורמציה מילולית או להגיב רגשית "
תוסיף לזה את ההשפעה הסביבתית של הורים מתעללים גופנית ונפשית ותבין עד כמה מצטמצמת אפשרות הבחירה החפשית. הרחבה בנושא (למי שיש סבלנות -כלומר אנשים שבורכו במוח שאינו מעודד עצלנות שלילית ...)בקישור הבא:
"עד כמה שאני יודע – עדיין אין (ואין שום כלי לבדוק אם יהיה) ניתוח מדעי פיזי של המוח לגבי יכולת בחירה (גם אם, למשל, נטיה לעבירה פלונית היא מולדת, אין (וחושבני – אין לי ראיה – שלא תהיה) ראיה כי היא בלתי נשלטת (יש כאלו. שוטים. אך אצלם אכן אין חיוב דתי ואין עונש)"
כל מה שכתבת התאים לתקופות קודמות.
בניגוד לקביעה שלך היום יודעים שקשה עד בלתי אפשרי להשתלט על נטיה לחד מיניות (וזה לא מקרה שרק בתקופה האחרונה חל שינוי בגישת הציונות הדתית),
היום יודעים שלא רק שוטים גלויים לעין הם שוטים . היום כשגילו את ההשפעה המכרעת של מבנה המוח על האישיות לא רק השוטים הגלויים למעשה חייבים להיות פטורים מאחריות משפטית.
ברור שחייבים להכניס אותם לבית הסוהר כדי להרחיקם מהחברה .
אבל צדק אמיתי אין כאן.
נשלח ב-19/8/2010 13:21
ההתעסקות האובססיבית בחירטוטי הנפש. המגבירים את רגשי האשמה המדומים, טוב, לאדם לא יוצא מזה. בעיקר שמתעסקים בעבירות. מי יודע מה אלו עבירות? יכול כבר לעבור מבק"ט ות"ט.
אל השדות הירוקים בלי סוף אשר ליד ביתי פרחים לקטוף יצאתי עם בתי וכשחזרנו, נשאנו בידינו שני צרורים אך אין בהם פרחים שחורים כי אין פרחים שחורים, בתי.
נשלח ב-19/8/2010 14:59
צענע
נא עדכני פרימיטיבי שכמותי – האם באמת הוכח שלא ניתן להתאפק או שרק הוכח שיש נטיה (יתכן מאוד חזקה) לכך, מה שהרמב"ם קורא "מציאות הכנה"? חושבני שבדורות קודמים התופעה בלטה פחות בין השאר בגלל איפוק. אין חולק שליום אחד – אפשר להתאפק (אלא אם מחקרים העלו גנים כה עוצמתיים...). אם כך השאר הוא רק הבדל טכני, אבל זה אפשרי. תתאפק יותר. כשם שדורשים מעגונה להתאפק.
גם מי שגניו נוטים לעצלות (אני הקטן) יכול להתאמץ ולהזדרז, הכל עניין של בחירה (פעמים קשה יותר או ביותר).
ההבדל בין היום לפעם טמון לא פעם ברמת ההגדרה של הבלתי אפשרי, אם אכן מאמץ קשה ביותר הינו בגדר האפשר.
ודוגמה שהביא מיימוני - דוגמא מדהימה למה שאדם מסוגל לעשות, כיצד הוא נדרש לשלוט על עצמו גם בשעה שנראה כאילו גופו בחר עבורו אחרת, תמצא במקום זה:
רמב"ם, הלכות סנהדרין, פרק כ' הלכה ג'.
איני מעתיקו לכאן כי הנושא נוגע לדיני צניעות, וכדי להבין על מה מדובר יש להתבונן במצב שלא קל לתארו. אולם גם במצב זה, כאשר אדם מגלה את עצמו במצב פיזיולוגי שלכאורה פועל אוטומטית, הרמב"ם טוען כי יש לנו בחירה אם להישאר במצב גופני זה או לשנותו. וזה בידנו.
לכן יש בזה משפט צדק דתי.
צדק אנושי באמת צריך לקחת בחשבון גם את הקושי, ואכן אין צדק מוחלט, כפי שציינת. חושבני ששופטים אמורים להתחשב בזה בקביעת העונש.
נשלח ב-19/8/2010 16:51
מבקשטוב:
אם אתה מתעקש כי לשון הרמב"ם ב'אם רצה' להטות עצמו - טומנת בחובה משמעות נוספת, תוכל לבאר זאת כי ביקש למעט מצב מעין פרדוקס חמורו של בורידן ...
[להעיר מהמבואר בחסידות כי חמורו של בורידן היא היא הבחירה החופשית האמיתית באמצעותה בחר הקב"ה בישראל...]
אני מציע שנבחן שני מונחים דומים, ולפעמים משתמשים בהם בחוסר זהירות, לדעתי.
א. סיבה.
ב. מטרה.
המונח הראשון מוכר לנו מן המדע, אך גם מחיי יום יום. אם אעמיד על האש קומקום עם מים, הם ירתחו לאחר זמן. גם האש וגם המעשה שלי הם סיבות שמצטרפות יחד ליצור את המצב בו המים רתחו. רתיחת המים היא תוצאה, והאש והדלקת האש בידי הן סיבות. נתאר זאת במילה: הדלקת הגז גרמה לו לבעור באש. האש גרמה למים לרתוח.
המונח השני מוכר לנו מחיינו שלנו. דוגמאות: מדוע הלכת למכולת? כדי לקנות גלידה. מדוע קנית גלידה? כדי לאכול אותה. מדוע אתה אוכל אותה? מפני שזה טעים.
בשתי הדוגמאות הראשונות השימוש במילה "כדי" מצביע על המטרה. וכפי שכבר ציינו הפילוסופים היווניים, יש מטרות שהן אמצעי למטרה שמעבר להן, ויש שהן מטרה בפני עצמה. בדוגמאות האלו, ההליכה למכולת היא לשם הקניה. הקניה היא לשם האכילה. האכילה היא למען הטעם. שתי הראשונות הן אמצעיות. השלישית היא מטרה לעצמה.
אנו גם מבחינים בכך דרך השימוש בשפה. כאשר מדברים על סיבות, משתמשים במילים כמו "גרם" או "בגלל". כאשר מדברים על תכליות (או אמצעים) משתמשים במילים כמו "לשם", "כדי".
עתה ניתן להעלות את הטענה הבאה: כאשר ראובן מעלה בדמיונו את הגלידה הטעימה ומשתוקק אליה, הדמיון של הגלידה מהווה סיבה עבורו ללכת ולקנותה.
מה שיש לומר על טענה זו היא שיש כאן שימוש לא מדוייק במילה "סיבה". המילה "סיבה" בעולם הפיזי היא מה שגורם לתוצאה להתרחש. לעומת זאת, כאשר אנו מדברים על תיאור מה שקורה בנפש האדם, מה שהאדם מתכנן, חולם, רוצה, כל אלו הם שיקולים. אלו תכליות.
התכלית אינה כופה את עצמה על האדם. האדם בוחר בה. לפעמים הבחירה היא קשה כי יש לנו רצונות סותרים. (גלידה ודייאטה, או גם הדוגמא מהלכות סנהדרין) אבל אין כאן סיבה במובן של תוצאה הכרחית כמו בעולם הפיזי.
למעשה, אני חוזר על כל מה שכתבתי לעיל, אלא שהפעם הוספתי את האבחנה שנראית לי חשובה מאד בין "סיבה" לבין "תכלית" ואני מציע לדייק ולהבדיל בין שתיהן.
איישם את הניתוח הלשוני הזה לגבי הדוגמא של ניטשה. ניטשה הכניס את ידו לאש כדי להוכיח שהוא מסוגל לעשות זאת (אבל לא "בגלל".)
(ניתן כמובן לומר "בגלל שרצה" אבל כאן, אם נדייק, הרצון הוא הגורם ולא שיש לו סיבה קודמת. אם כי אני מציע לא להסתמך יותר מדי על אינטואיציות לשוניות שעלולות להיות שגויות. הטענה שלי היא להשתמש במילים באופן מובחן ומדוייק כדי שהן ישרתו אותן ולא שהן יקבעו עבורנו. כללי שימוש במילים אינם מגלים בהכרח עובדות ולפעמים הם מוליכים לכשלים, בדיוק כפי שטען ויטנגנשטיין. וכבר יצאתי לנושא אחר...)
צענערענע
מהמעט שקראתי על מחקר המוח, ועל גנטיקה, אין כאן תוצאות הכרחיות. אין אדם שיהיה בהכרח גנב או נדבן לפי הגנטיקה שלו. הסביבה (כולל החינוך) תורמת השפעות לא פחות מאשר הגנטיקה, ואליהן מצטרפת הבחירה. כמובן, הבחירה היא מתוך אפשרויות קיימות בתודעה. מי שאינו יודע על אפשרות שפתוחה בפניו, לא יוכל לבחור בה, אך לא בגלל שאינו מסוגל לזה אלא בגלל שאינו יודע על כך.
מעניין כי גם באופק המושגים של חז"ל היתה הכרה במה שאנו קוראים "נטיה". בשבת (קנו) דנים בהשפעות אסטרולוגיות על האדם. לפי האמונה הזו, יש לאדם נטיות מובנות לכיוון זה או אחר. אבל גם אז יש לאדם בחירה אם לממש נטיה זו, או, מה שמוצע שם בחכמה רבה, לכוון אותה למקום טוב. למשל, נטיה לשפוך דם תתורגם להכוונה להיות שוחט, רופא, או חייל. (וזו עצה חכמה מאד).
לפיכך, אני מסכים עם תלמיד טועה. ולגבי הנתונים על מוחם של אנשים מזיקים לחברה ולעצמם, האם שם אין להם בחירה?
עשית הפרדה יפה מאד בין סיבה ובין מטרה, אני כבר מתחיל לחשוב שאני בכיוון הנכון לפתרון. כעת נותר לבדוק, האם מטרה היא לא סיבה (גורם)? ( אולי צריך להגדיר טוב יותר מהי סיבה.)
כי לפי הבנתי המטרה היא גם סיבה, שהכל תלוי במטרה. נראה לי שאתה מסכים איתי שאף אדם שפוי לא עושה דברים בלי מטרה (לפעמים המטרה שוכנת בתת מודע). יוצא שבלי המטרה לא הייתי מניח תפילין ורק אם המטרה אני מניח תפילין. או במילים אחרות בגלל (סיבה) המטרה אני מניח תפילין. האם זאת שגיאה לשונית או שבאמת כשאחד תלוי בשני, השני הוא הסיבה?
אני אנסח את זה בצורה שונה בשביל להיות בטוח שאני מספיק ברור. אם המטרה היא לא סיבה והיא לא כופה על האדם את בחירתו. מוכרח שהאדם יכול לעשות דברים גם בלי מטרה, הרי שום דבר לא מגביל אותו.