בית פורומים עצור כאן חושבים

בין השמשות בקוי רוחב גבוהים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/10/2010 12:16 לינק ישיר 

הגר"א מסביר שהמדרש מדבר על היום המציאותי-אסטרונומי - מזריחה לשקיעה. וזה אכן בממוצע 12 שעות ליום ו-12 ללילה (אם מתעלמים מכמה דקות שהיום מרויח כתוצאה מרפרקציה ומהרדיוס הסופי של השמש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 21:28 לינק ישיר 

החמצתי משהו: האם יש מי שחולק על כך שחצות היום הוא הזמן בו השמש בשיא גובהה בשמים? האין זה אומר שהיום סימטרי ביחס לנקודה זו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2010 08:44 לינק ישיר 

יש מי שחולק - ר' משה פיינשטיין באג"מ מזכיר כמה פעמים ששני חלקי היום (לפני/אחרי חצות) אינם שווים באורכם.
וראה דיון קצר על שיטתו כאן

תוקן על ידי עציוני ב- 19/10/2010 08:49:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2010 23:23 לינק ישיר 

אם לחזור לרגע לדיונים שבתחילת האשכול, נזדמן לי לפני כמה שנים לבקר באיסלנד בימים של תחילת יולי, כאשר השמש שוקעת באחת עשרה ומשהו בלילה וזורחת מחדש בשתיים או בשלוש לפנות בוקר - ובין לבין יש רק דמדומים.  מה שעשיתי אז בימות החול היה להתפלל ערבית ולקרוא ק"ש שעה לאחר השקיעה, ואילו במוצ"ש התפללתי ערבית כנ"ל אבל לא עשיתי מלאכה ולא הבדלתי עד למחרת בבוקר (שהרי אם שקעה השמש וזרחה מחדש הרי זה כבר יום חדש ללא פקפוק).  כבר לא זכור לי מנין הבאתי את המנהג הזה - מן הסתם זה היה שעטנז של פסיקות שקראתי וחששות שחששתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:11 לינק ישיר 

טוב, אני מודה שעניין הצהריים נפלא מבינתי ובכלל מה שהובאר כאן בשם ר"מ פיינשטין לא ירדתי לסוף דעתו. בכל זאת דומה שיש לי רעיון חדש (עד שיתגלה שגם עליו מישהו כבר חשב).

אחד מכללי הדחיות של ר"ה הוא מולד זקן בל תדרוש, כלומר שאם מולד תשרי יוצא לאחר שעה י"ח ר"ה נדחה למחר (אא"כ מחר יום אד"ו שאז נדחה למחרתיים). ההגדרה של מולד זקן נעשית בפועל כך: אם מולד תשרי שנת תוהו היה ב ו' י"ד ומאז עברו כך וכך חדשים (12 שנה לכל שנה פשוטה ו 13 למעוברת) אז נוסיף לכל חודש א' י"ב תשצ"ג (מודולו שבוע) ואם לפי"ז מולד תשרי חל אחר שעה י"ח  יחול הכלל של מולד זקן.

מכאן שמבחינת חשבון זה שעה י"ח לא תלויה בעונות כלומר היא איננה תלויה בשאלת הצהרים האמיתי (שהוא הזמן בו השמש בשיא גובהה בשמים). זמן הצהריים האמיתי מתנדנד במשך השנה סביב הזמן הממוצע (לזה קוראים משוואת הזמן) בגלל האקסצנטריות של מסלול כדה"א ובגלל נטית ציר הסיבוב ממישור המלקה.  כלל המולד זקן, לפחות כפי שאנו מיישמים אותו, מתייחס  לזמן הצהרים הממוצע שהדרך האסטרונומית הפשוטה להגדיר אותו היא לקבוע את הצהרים האמיתיים (גובה מקסימלי של השמש) ביום השוויון ומשם להמשיך בדילוגים של 24 שעות מצהרים לצהרים (לכן לכאורה אינו יכול להיות קשור לגמרא של נראה אחר חצות שמדברת בפשיטות על חצות המקומי).

אבל במחלוקת רס"ג ובן מאיר טענתו של בן מאיר היתה שמולד זקן לא חל בשעה י"ח אלא אחרי י"ח ותרמ"ב         (642) חלקים. מאיפה באה ההסחה המוזרה הזו? נדמה לי שהסבירו לי פעם שזה בגלל הפרשי שעות בין בבל לא"י, אבל אפשר אולי לחשוב שבן מאיר סבר שהיום  ההלכתי מתחיל בזריחה ונגמר לפי שיטת ר"ת כלומר 72 דק' אחרי השקיעה. אם זו דעתו אזי זמן הצהרים זז קדימה ב 36 דקות, ולפי 18 חלקים לדקה זה נותן תרמ"ח חלקים! אמנם לא דיוק פנטסטי אבל הפרש של פחות מאחוז שניתן אולי להסביר באי דיוק כזה או אחר.

מה דעתכם? האם אפשר להסביר זאת בסוגית הירושלמי שהביא י"י?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין השמשות בקוי רוחב גבוהים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.